Saturday 29 August 2009

Absolute summer 2

Δε θέλω να ακούω χαζομάρες για καλούς χειμώνες και άλλα τέτοια φαιδρά! Το καλοκαίρι έχει πολύ δρόμο ακόμα!

Octopuses at sunset

Σκάλα Συκαμιάς, Λέσβος.

Wednesday 5 August 2009

Σίγρι - Αξίζει να φτάσεις ως το τέρμα

"Αξίζει να φτάσεις ως το τέρμα". Με αυτή τη φράση υποδέχεται το Σίγρι τον επισκέπτη, ο οποίος φτάνει στο μικρό ψαροχώρι έχοντας διανύσει από τη Μυτιλήνη περίπου 100 χιλιόμετρα, αρκετά από αυτά μέσα από γυμνές πλαγιές και βραχώδεις λόφους.

Lesbos

Στη διαδρομή δε συναντάμε δύο στίχους ανεμογεννήτριων, μιας και ο αέρας στην περιοχή είναι αρκετά συχνός και δυνατός.

Lesbos

Μαθαίνουμε πως η ονομασία Σίγρι προέρχεται από το Ρωμαϊκό Siguro, που σημαίνει ασφαλές και αναφέρεται στο φυσικό λιμάνι που βλέπετε και στη φωτογραφία και που σχηματίζεται από δύο μικρές νησίδες απέναντι από το χωριό.

Sigri

Το χωριό που αριθμεί περίπου 300-400 κατοίκους ζει από την αλιεία αλλά και τον τουρισμό, που οφείλεται στο μοναδικό Απολιθωμένο Δάσος που βρίσκεται κοντά. Μάλιστα στο χωριό υπάρχει μουσείο Φυσικής ιστορίας με απολιθώματα σχεδιασμένο σε ευρωπαϊκά πρότυπα!

Sigri
Το χωριό όπως φαίνεται από το Κάστρο.

Church

Το Σίγρι πρωτοκατοικήθηκε από Τούρκους και επί Τουρκοκρατίας χτίστηκαν τα Λουτρά που φαίνονται παρακάτω τα οποία όμως είναι αφημένα στη μοίρα τους.

Turkish Baths, Sigri

Επί Τουρκοκρατίας χτίστηκε και το μικρό κάστρο-φρούριο που υψώνεται δίπλα από το λιμάνι.

Sigri Castle

Sigri Castle

Sigri Castle

Το Σίγρι εκτός των άλλων διαθέτει και παραλίες! Η μία είναι κάτω από το χωριό, με ψιλή άμμο και καθαρά νερά, αν και ίσως λίγο κρύα για τα γούστα κάποιων.

Sigri Beach

Η δεύτερη και ίσως πιο γνωστή είναι η Φανερωμένη, η οποία εκτός από μπάνιο, με τους βράχους και τα κύματα που τους δέρνουν προσφέρεται και για φωτογραφίες! Δυστυχώς το φως την ώρα που την επισκέφτηκα δεν ήταν και το καλύτερο αλλά μια ιδέα μπορείτε να την πάρετε νομίζω!

Faneromeni beach, Sigri

Waves and rocks

Απ' όσο γνωρίζω τα νερά είναι αρκετά κρύα, προσωπική εμπειρία όμως δεν έχω!

Επίσης το χωριό διαθέτει ενοικιαζόμενα δωμάτια για όποιους θέλουν να διανυκτερεύσουν αλλά και ωραιότατο φαγητό με έμφαση στα θαλασσινά όπως αντιλαμβάνεστε!

Προς ενημέρωση του επιβατικού κοινού να ενημερώσω επίσης πως το καλοκαίρι υπάρχει γραμμή Θεσσαλονίκη-Σίγρι με τελικό προορισμό τη Ρόδο.

Sunday 2 August 2009

Ο Μεσότοπος και η "άγρια Δύση" της Λέσβου

Το νησί της Λέσβου έχει κι αυτό, όπως και κάθε τόπος άλλωστε, τις δικές του αντιθέσεις. Η πιο έντονη στο μάτι ίσως είναι η αλλαγή του τοπίου περνώντας από το ανατολικό στο δυτικό μέρος του νησιού.

Κάνοντας περιηγήσεις στην ανατολική πλευρά του νησιού, ειδικά προς τη Συκαμνιά ή προς την Αγιάσο και τον Πολυχνίτο δε μπορείς να μην εντυπωσιαστείς από τα καταπράσινα βουνά και τα χωριά που ξεπηδάνε μέσα από τα πυκνά δάση. Ο συνδυασμός των χρωμάτων είναι κάτι που δε χορταίνει εύκολα το μάτι, ειδικά όταν έχει συνηθίσει στα πιο γυμνά τοπία άλλων νησιών, όπως για παράδειγμα των Κυκλάδων.

Μόλις όμως στρίψεις από την Καλλονή προς την άλλη πλευρά, με κατεύθυνση την Άντισα και την Ερεσό, το τοπίο σταδιακά αλλάζει και αντί για πράσινες πλαγιές βλέπεις τώρα βραχώδεις λόφους, αντί για ψηλά πεύκα ή ελιές βλέπεις πουρνάρια και θάμνους, και σε μερικά σημεία κάποια αραιή βλάστηση.

Lesbos

Lesbos

Κάπου εκεί, στη μέση του πουθενά - μάλλον εκεί θα οφείλει το όνομά του - βρίσκεται ο Μεσότοπος. Ένα χωριό 1000 περίπου κατοίκων που παρά το δυσπρόσιτο της θέσης του και την αγριάδα της φύσης που το περιβάλλει ζει και αναπτύσσεται κυρίως χάρη στο μεράκι των κατοίκων του.

Mesotopos

Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της δραστηριότητας είναι ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Μεσοτόπου, που στεγάζεται στην είσοδο του χωριού.

Mesotopos Women Cooperation

Mesotopos Women Cooperation

Από την πρώτη κι όλας φορά που πέρασα από το χωριό οι ντόπιοι φίλοι μου, που δεν έχουν καταγωγή από τον Μεσότοπο, μου τόνισαν τις δραστηριότητες του Συνεταιρισμού και την ποιότητα των τοπικών προϊόντων που μπορεί κάποιος να προμηθευτεί. Ζυμαρικά, τραχανά, χυλοπίτες, απλά ή με πατζάρι, σπανάκι ή καρότο, παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες, ελαιόλαδο και άλλα προϊόντα με βάση την ελιά είναι κάποια από τα προϊόντα που μπορεί να αγοράσει ο επισκέπτης. Εγώ προτίμησα ζυμαρικό κοχυλάκι με πατζάρι και γλυκό ντοματάκι. Μην αμελήσετε να γευτείτε και το παστέλι τοπικής παραγωγής!

Mesotopos Women Cooperation

Mesotopos Women Cooperation

Το χωριό δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς και διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις, όπως με ενημέρωσε με ένα e-mail ο Σύλλογος Μεσοτοπιτών Λέσβου. Για όποιον ενδιαφέρεται τις παραθέτω κι αν βρεθείτε κατά κει τον Αύγουστο, γιατί να μην κάνετε μια βόλτα;

ΤΡΙΤΗ 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009 ώρα 9 μ.μ.
«Θεατρική παράσταση: “Της κακομοίρας”»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009 ώρα 8.30 μ.μ.
«Λέσβο, πατρίδα μου - Ένα μουσικό
αφιέρωμα στον Στέλιο Καλαϊτζή Πέρκο»

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009 ώρα 9 μ.μ.
«Μουσικοχορευτική παράσταση
“Ερόδισε η ανατολή”»

ΚΥΡΙΑΚΗ-ΔΕΥΤΕΡΑ 9-10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
«Καλλιτεχνικό εργαστήρι»

ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ώρα 6 μ.μ.
«Αθλητικοί αγώνες»

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009 ώρα 9 μ.μ.
«Νεανική δημιουργία - Θεατρική παράσταση
“Όρνιθες” του Αριστοφάνη και συναυλία»

ΤΡΙΤΗ 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009 ώρα 8 μ.μ.
«Γειτονιό»

Επίσης στο χωριό υπάρχει Λαογραφικό Μουσείο (ανοιχτό καθημερινά 11-1 και 6-8) το οποίο δυστυχώς δεν πρόλαβα να επισκεφτώ. Επιφυλάσσομαι σε επόμενη εξόρμηση!


Προσεχώς: Post με φωτογραφίες από το Σίγρι, το πιο απομακρυσμένο μέρος του νησιού.