Friday 26 February 2010

Στις πηγές της Πέσας

Τα νησιά μου δημιουργούσαν πάντα μια αίσθηση περιορισμού. Ήταν στο μυαλό μου κάτι το πεπερασμένο, μια ποσότητα που μπορεί να εξαντληθεί. Κοιτάς τον χάρτη, βλέπεις τη θάλασσα να το πνίγει, το γυρίζεις μία, το γυρίζεις δύο και σκέφτεσαι πως αυτό ήταν, δεν έχει άλλο.

Το πόσο έξω έπεφτα το διαπιστώνω αυτούς τους μήνες που ζω στη Λέσβο. Εντάξει, μιλάμε και για ένα μεγάλο νησί, με ζωντανή ενδοχώρα και πολλές φυσικές ομορφιές, κι όχι για κάποιο μικρό ξερονήσι των Κυκλάδων που βουλιάζει από τουρίστες για 3-4 μήνες και μετά πέφτει σε χειμερία νάρκη. Αλλά και πάλι, όταν έρχεσαι να μείνεις σε ένα νησί εκπλήσσεσαι όταν ένα χρόνο μετά ανακαλύπτεις ακόμα μέρη κρυμμένα που σε εντυπωσιάζουν.

Ένα τέτοιο μέρος επισκέφτηκα τις προάλλες όταν η καλοκαιρία, μετά από αρκετές ημέρες μουντάδας και βροχών, μας έβαλε την ιδέα για μια εκδρομή στη φύση πριν το καθιερωμένο Κυριακάτικο φαγοπότι.

Έτσι λοιπόν κινήσαμε για την Αχλαδερή, στον κόλπο της Καλλονής, όπου είχαμε ακούσει πως εκεί κοντά υπάρχουν κάτι μικροί καταρράκτες.

Η αλήθεια είναι πως δυσκολευτήκαμε αρκετά να βρούμε το μέρος, γιατί είναι πολύ φτωχά σηματοδοτημένο. Για όποιον ενδεχομένως ενδιαφέρεται, πρόκειται για έναν μικρό χωματόδρομο στα δεξιά του δρόμου που φεύγει από Αχλαδερή και πάει προς το δρόμο Αγιάσου-Πολυχνίτου, λίγο πριν από τη διασταύρωση (φωτογραφία, χάρτης). Γεωγραφικά το μέρος είναι κάπου ανάμεσα στα Βασιλικά και την Αχλαδερή.

Αφήνοντας πίσω το δρόμο περπατήσαμε μέσα στο δάσος σε έναν χωματόδρομο που όμως ήταν αρκετά βατός και για αυτοκίνητο (κατά προτίμηση 4x4). Ωστόσο περπατιέται πολύ άνετα. Εξ’ άλλου αυτό ήταν και το νόημα της βόλτας!

Hiking to Pessa springs

Hiking to Pessa springs

Που και που συναντούσαμε και κάποια ταμπέλα για να ξέρουμε πως πάμε σωστά και όντως υπήρχαν κάποιες πηγές στο τέλος και δεν περπατούσαμε άδικα!

Pessa springs

Hiking to Pessa springs

Hiking to Pessa springs

Μετά από περίπου ένα χιλιόμετρο βρήκαμε ένα στενό διαμορφωμένο μονοπατάκι στην πλαγιά του βουνού που οδηγούσε στις πηγές της Πέσας.

Hiking to Pessa springs

Hiking to Pessa springs

Και ιδού οι πηγές!

Pessa springs

Καλά, μην περιμένετε και τους καταρράκτες του Νιαγάρα!

Hiking to Pessa springs

Pessa springs

Το μονοπάτι κατεβαίνει και πιο χαμηλά και φτάνει μέχρι τα νερά αλλά σε κάποια σημεία είναι αρκετά απόκρημνο και θέλει προσοχή. Αν σας ενδιαφέρει να βουτήξετε να σας πω πως οι πηγές μου λένε ότι υπάρχουν αρκετές βδέλλες! Δεν ξέρω αν όντως ισχύει…

Αν ποτέ βρεθείτε στην περιοχή, ίσως γυρνώντας από ένα μπάνιο στα Βατερά, και θέλετε να κλείσετε τη μέρα σας με μια μικρή πεζοπορία στο δάσος, στρίψτε προς Αχλαδερή, αφήστε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου, φορέστε το καπέλο σας και αναζητήστε τις πηγές της Πέσας!

Κι αν η πεζοπορία και η φύση σας ανοίξει την όρεξη, έξω από την Αχλαδερή υπάρχει ένα ωραίο ταβερνάκι πάνω στη θάλασσα, με ωραία ψαρικά και εκπληκτικούς χταποδοκεφτέδες!

Wednesday 10 February 2010

The Stamford Bridge Experience [video]

Καλή χρονιά! Λίγο καθυστερημένα, ε;

Κοντεύει ένας χρόνος που έχει κλείσει το κεφάλαιο “Λονδίνο” για μένα, όμως δεν έριξα μαύρη πέτρα, και έχω επιστρέψει από τότε κάποιες φορές, ως τουρίστας. Όποτε μου δίνεται η ευκαιρία δε, πηγαίνω στο γήπεδο, αφού όπως έχω ξαναγράψει, η εμπειρία ενός αγώνα σε Αγγλικό γήπεδο δε συγκρίνεται, ακόμα κι αν δεν είσαι τρελός οπαδός του ποδοσφαίρου.

Πριν μερικές εβδομάδες βρέθηκα και πάλι στο Λονδινάκι και – εκτός από το Avatar 3D στην BFI IMAX που παρεμπιπτόντως τα σπάει – παρακολούθησα τον αγώνα Chelsea – Birmingham City στο Stamford Bridge για την Premier League. Έχοντας αγοράσει από το Amazon την Creative Vado HD, μια μικρή καμερούλα “τσέπης”, στα πρότυπα των flip camcorders, που καταγράφει High Definition βίντεο (720p), σκέφτηκα πως ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να τη δοκιμάσω, αλλά και να σας μεταφέρω την εμπειρία από έναν αγώνα της Premier League!

Ιδού λοιπόν ένα μικρό βιντεάκι για να μπείτε στο κλίμα. Δεν επικεντρώθηκα τόσο στο ποδόσφαιρο αυτό καθ’αυτό, αλλά στην εμπειρία ως επισκέπτης στο γήπεδο, στην ατμόσφαιρα στις κερκίδες, στα “Aaaaahhh”, “Ohhhhh” των φιλάθλων και στα “χαρωπά” συνθήματα που δεν έχουν καμία σχέση με τα δικά μας! Για την ιστορία ο αγώνας έλειξε 3-0, το τρίτο γκολ μάλιστα, από τον Lampard έχει καταγραφεί!

(Για καλύτερη ποιότητα μπορείτε να δείτε το αρχικό wmv αρχείο εδώ).

Στο μυαλό μου είχα ένα video σαν εκείνο της ποδηλατο-βόλτας στο Hyde Park, με αφήγηση, αλλά τελικά κατέληξα σε κάτι πιο απλό και σύντομο. Ελπίζω να σας αρέσει!

ΥΓ. Δυστυχώς η ποιότητα του ήχου δεν είναι τόσο καλή όσο της εικόνας (το καταγράφω σαν ένα μείον για την συγκεκριμένη κάμερα) οπότε ίσως χρειαστεί να δυναμώσετε λίγο το volume στον υπολογιστή σας!