Tuesday 14 September 2010

Βιέννη - Τα αξιοθέατα

Παρόλο που η Βιέννη έχει περάσει ως ένας χειμωνιάτικος και ιδιαίτερα Χριστουγεννιάτικος προορισμός, αποφάσισα στην αρχή του φθινοπώρου, πάνω που έπεσε λίγους βαθμούς η θερμοκρασία στο νησί, να επισκεφτώ για λίγες ημέρες την Αυστριακή πρωτεύουσα. Έτσι για να αποχαιρετήσω το καλοκαίρι με ταξίδι, μπας και το πάρω πιο ανάλαφρα!
Στο post αυτό θα αναφερθώ στα αξιοθέατα που πρόλαβα και είδα στη σύντομη επίσκεψή μου στην πόλη, φιλοδοξώντας (χρόνου επιτρέποντος) να γράψω και ένα δεύτερο με γενικές πληροφορίες και συμβουλές.
Η Βιέννη είναι μια κεντροευρωπαϊκή πρωτεύουσα που μπορεί κάποιος να την επισκεφτεί για 3-4 μέρες και να δει αρκετά πράγματα, προσφέρεται έτσι για σύντομα ταξίδια αφού εκτός των άλλων είναι και 2 ώρες από Αθήνα. Είναι μια πόλη καθαρή, με επιβλητικά "βαριά" κτήρια, παλάτια και μουσεία, εύκολη να την περπατήσεις στο κέντρο αλλά και να κυκλοφορήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς (μετρό, τραμ, λεωφορεία) και γενικά χωρίς προβλήματα για τον τουρίστα ακόμα κι αν δεν μιλάει την Γερμανικήν.
Πριν το ταξίδι έκανα το διάβασμά μου, σε ταξιδιοτικούς οδηγούς, sites και blogs (τα posts της Δανάης είναι εξαντλητικά κατατοπιστικά!) κι έτσι τσέκαρα αρκετά από την to do list που είχα φτιάξει. Είχα πάρει και κατευθυντήριες οδηγίες από φίλους και γνωστούς, είχα και το internet στο ξενοδοχείο για να σερφάρω σε tripadvisor, travelstories κλπ, οπότε οι μέρες τελείωσαν πριν το καταλάβουμε.
Στο κέντρο της πόλης, το λεγόμενο Innere Stadt, δεσπόζει ο καθεδρικός ναός του Αγίου Στεφάνου (Stephansdom), το πιο γνωστό ίσως landmark της πόλης.
Stephansdom
Χτισμένος τον 12ο αιώνα, γοτθικής αρχιτεκτονικής, με τον τεράστιο νότιο πύργο του (ύψους 136 μέτρων) και την περίτεχνη σκεπή του, είναι από της πρώτες φωτογραφίες που βγάζει ένας τουρίστας. Η είσοδος είναι δωρεάν, ενώ με κάποιο αντίτιμο μπορείς να ανέβεις στους πύργους του για να απολαύσεις τη θέα ή να επισκεφτείς τις κατακόμβες που υπάρχουν από κάτω. Τριγύρω υπάρχουν πεζόδρομοι με μαγαζιά, cafes και εστιατόρια για όλα τα γούστα.
Graben str
Οι αποστάσεις είναι πολύ κοντινές, και λίγο πιο κάτω βρίσκουμε την γνωστή Όπερα της Βιέννης (Staatsoper).
Opera
Δυστυχώς δεν παρακολουθήσαμε κάποια παράσταση γιατί δεν είχε εκείνες τις ημέρες, αλλά διάβασα πως μία περίπου ώρα πριν κάθε παράσταση διατίθενται προς πώληση εισιτήρια για όρθιους σε πολύ χαμηλή τιμή (2-3 €)! Υπάρχει και επίσκεψη με tour guide αλλά δεν έχω προσωπική γνώμη, απ' ότι διάβασα στα περισσότερα sites πάντως δε φαίνεται να είναι κάτι ιδιαίτερα. Θα επέλεγα μάλλον να παρακολουθήσω μια παράσταση αν είχα την ευκαιρία και τον χρόνο.
Tip: Έξω από την όπερα αλλά και σε άλλα μέρη (πχ στη Stephansplatz) υπάρχουν πολλοί τύποι ντυμένοι με ρούχα 18ου αιώνα (σαν άλλοι Mozart) που σου λένε για φτηνά εισιτήρια σε παράσταση κλασικής μουσική. Έχετε υπ' όψιν σας οτι αυτές οι παραστάσεις δεν είναι για την Όπερα αλλά γίνονται σε άλλους χώρους. Ίσως αξίζουν κάποιες, ίσως όχι, απλά μην νομίσετε ότι μιλάμε για την Όπερα της Βιέννης.
Πίσω από την Όπερα υπάρχει το Hotel Sacher με τα cafes του, στα οποία μπορεί να δοκιμάσει κανείς ένα γλύκισμα-βιεννέζικη σπεσιαλιτέ με το όνομα Sachertorte, το οποίο είναι ουσιαστικά κέικ σοκολάτας με μια στρώση μαρμελάδας βερύκοκο και icing σοκολάτας. Νόστιμη στη γεύση, όμορφη στην εμφάνιση, αλλά μάλλον λίγο υπερβολικός ο πανικός (βλ. δικαστικός αγώνας για την πατρότητά της κλπ).
Sacher hotel
Sachertorte
Λίγο πιο δίπλα υπάρχει το παλάτι Hofburg, που στέγασε τη δυναστεία των Αψβούργων (ηγέτες της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας για 300 χρόνια περίπου) και τώρα είναι η έδρα του Προέδρου της Αυστρίας.
Hofburg Palace
Hofburg Palace
Απέναντι ακριβώς, βγαίνοντας από το οδικό "δαχτυλίδι" Ringstraße που ορίζει το κεντρικό κομμάτι της πόλης και που πηγαινοέρχονται τα tram και τα λεωφορεία, βρισκόμαστε στην Maria-Theresien-Platz όπου δεξιά κι αριστερά από το άγαλμα της πάλαι ποτε αυτοκράτειρας βρίσκονται τα "δίδυμα" μουσεία, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Μουσείο της Ιστορίας της Τέχνης (Kunsthistorisches Museum). Είχα τον χρόνο να επισκεφτώ το δεύτερο, στο υπάρχει μια εντυπωσιακή συλλογή πινάκων από Ευρωπαίους ζωγράφους, κυρίως Ιταλούς αλλά και Γερμανούς, Φλαμανδούς και άλλους.
Naturhistorisches Museum
Naturhistorisches Museum
Museums by night (panoramic)
Από την άλλη μεριά της πλατείας είναι η γειτονιά των μουσείων (Museumsquartier) με το μουσείο Leopold και το μουσείο μοντέρνας τέχνης. Ανεβαίνοντας την Ringstraße φτάνουμε στο νεοκλασικού τύπου Αυστριακό Κοινοβούλιο, με το άγαλμα της Αθηνάς να δεσπόζει μπροστά, και λίγο πιο πάνω βρίσκουμε το γοτθικής αρχιτεκτονικής Δημαρχείο της πόλης (Rathaus) και το εθνικό θέατρο της Αυστρίας (Burgtheater). Τις ημέρες που επισκέφτηκα την πόλη είχε ένα φεστιβάλ κινηματογράφου στην πλατεία μπροστά από το Δημαρχείο, με stalls με φαγητά και ποτά για όλα τα γούστα.
Parliament
Vienna's City Hall
Burgtheater
Νότια του Innere Stadt, κοντά στην Όπερα, υπάρχει η Karlsplatz, μια από τις κεντρικές πλατείες της πόλεις και συγκοινωνιακός κόμβος (κάτι σαν τη δική μας Ομόνοια, αλλά καμία σχέση). Εκεί βρίσκουμε την όμορφη εκκλησία του St. Charles (Karlskirche) και το μουσείο της Βιέννης (Wien Museum).
Karlskirche
Απέναντι από την πλατεία βλέπουμε το Secession building με τον τρούλο που προσομοιάζεται με χρυσό κουνουπίδι, προς τιμήν και για την έκθεση έργων του ομώνυμου κινήματος καλλιτεχνών της Βιέννης που δημιουργήθηκε στο τέλος του 19ου αιώνα (περισσότερες πληροφορίες εδώ).
Sucession Building
Sucession Building
Στους εκφραστές του κινήματος αυτού συγκαταλέγεται ο Gustav Klimpt. Το διάσημο "Φιλί" του εκτίθεται στο μουσείο που στεγάζεται στο Belvedere Palace, ένα σύμπλεγμα δύο μπαροκ παλατιών, κατοικία του πρίγκηπα Eugene of Savoy. Αξίζει να επισκεφτεί κανείς το Belvedere για την έκθεση αλλά και τους κήπους. Πιο δίπλα υπάρχουν και οι Βοτανικοί κήποι της πόλης, που επίσης προσφέρονται για μια ευχάριστη βόλτα.
Belvedere
Belvedere
Από την Karlsplatz ξεκινάει και μια όμορφη υπαίθρια αγορά (Naschmarkt) κυρίως με φαγώσιμα (από κρέατα και αρτοποιήματα μέχρι μπαχαρικά και φρούτα) στην οποία βρίσκονται μικρά εστιατόρια για να πάρετε το πρωινό σας ή να τσιμπήσετε κάτι το μεσημέρι. Η αγορά έχει ιδιαίτερη κίνηση το Σάββατο πρωί.
Naschmarkt
Naschmarkt
Οπωσδήποτε αξίζει να επισκεφτείται το παλάτι Schönbrunn (φτάνετε με μετρό στην ομώνυμη στάση, 5-6 στάσεις από το κέντρο), τη θερινή κατοικία της αυτοκρατορικής οικογένειας, όπου μπορείτε να περιηγηθείτε στα δωμάτια της γνωστής Πριγκίπισσας Σίσσυς και του ηγεμόνα της Αυστροουγγαρίας Franz Joseph I αλλά και να απολαύσετε τους τεράστιους κήπους του παλατιού. Η είσοδος στους κήπους είναι δωρεάν (πολλοί βιεννέζοι κάνουν την πρωινή γυμναστική τους εκεί, άλλωστε κάποια κομμάτια του είναι σαν δάσος), ενώ στο αντίτιμο για την περιήγηση στο παλάτι περιλαμβάνεται audio guide.
Schloss Schonbrunn
Schloss Schonbrunn
Schloss Schonbrunn
Στα Top Ten των ταξιδιωτικών οδηγών βρίσκεται συνήθως και η πολύχρωμη και εξπρεσιονιστικής αρχιτεκτονικής πολυκατοικία Hundertwasserhaus. Με τον κήπο στην ταράτσα, τα μη επίπεδα πατώματα και τις άλλες πρωτοτυπίες, είναι σίγουρα κάτι ξεχωριστό.
Hundertwasserhaus
Αυτά σε ότι αφορά στα αξιοθέατα της πόλης. Όλες τις φωτογραφίες που έχω ανεβάσει μπορείτε να τις δείτε στο σχετικό set στο flickr. Λίγα περισσότερα πράγματα πρακτικής φύσης στο επόμενο post που ελπίζω να είναι σύντομα!
Καλό φθινόπωρο!