Thursday 16 November 2006

Φακές

Ποτέ δε φανταζόμουν οτι θα έφτανα στο σημείο οικειοθελώς, να ετοιμάσω για φαγητό όσπρια! Κοίτα που έφτασα!

Αλλά μπούχτισα βρε παιδιά στο κρεατικό και το ζυμαρικό. Οκ, είναι εύκολα, γίνονται γρήγορα, δε χρειάζεται να σκαμπάζεις και πολλά από μαγειρική και έχεις και την ικανοποίηση οτι για άλλη μια φορά δεν έφαγες έξω!
Έλα όμως που μετά από λίγο καιρό παίρνεις την απόφαση. Δε γίνεται όλη η χρονιά να πάει έτσι! Θα πάθουμε και τίποτα στο τέλος.

Και αρχίζει και σου λείπει ο πλουραλισμός, η ποικιλία που είχες στο σπίτι. Εκεί που πάντα κάποιος άλλος θα φρόντιζε γι' αυτό.
Ααααχ... Περασμένα μεγαλεία!

Μια απόφαση είναι.
Κάτι το λεξικό που ανέτρεξα για την απαραίτητη ορολογία (φακές = lentiles), κάτι το internet που συμβουλεύτηκα για κάποιες λεπτομέρειες (θέλω σαφείς οδηγίες. Όχι "βάζουμε νερό" αλλά "βάζουμε 5 κούπες νερό"! Γιατί ποτέ καμιά μαμά δεν το καταλαβαίνει αυτό;), έκαναν την όλη επιχείρηση ολίγον κωμική.
Πάντως το αποτέλεσμα μόνο για γέλια δεν ήταν πρέπει να σας πληροφορώ!
Μούρλια τη έκανα! Ε, βέβαια όπως διαπίστωσα μετά, μπορούσα να το αφήσω να βράσει λίγο περισσότερο, αλλά τι να κάνω; Φοβήθηκα μην το χαλάσω το φαί!
Το μόνο κακό είναι οτι μου βγήκε πολύ και τώρα πρέπει να γεμίσω όλα μου τα τάπερ με φακή!
Οκ. Ούτε αύριο μπριζόλα!

ΥΓ. Όποιος έχει καμιά εύκολη συνταγή, που να μην περιλαμβάνει κοτόπουλο ή μακαρόνια (απ' αυτά ξέρω κι εγώ!), ευπρόσδεκτος!

8 comments:

zouri1 said...

τις φακες πρπει να τις βαζεις απο το βραδυ στο νερο..

Anonymous said...

Οι φακές ειναι το μόνο όσπριο που μπορεί να φάω μέσα σε μια χρονιά (μια φορα!)
Τώρα θες συνατγή ε???Πατατοσαλάτα έχεις δοκιμάσει? Ή πατάτες στον φούρνο γεμιστές με τυρί και λίιιιιγο μπέικον? Αν θες λεπτομέριες μπορώ να σου δώσω....
Τα μακαρόνια μην τα υποτιμάς, μπορείς να κάνεις χίλιες συνταγές (από καρμπονάρα -με αυγό- μέχρι πέστο, ή σουφλέ με ριγκατόνι)...Αααααααα και ρύζι... ρύζι με λαχανικά, ρύζι μεξικάνικο... ρύζι με μανιτάρια...μόνο με μέτρο, μην στουμπώσεις!!!!
Φακές για ένα άτομο, να μετράς 1 κούπα, όχι παραπάνω..

Unknown said...

zouri τα φασόλια βάζουμε στο νερό από βραδύς όχι τις φακές :P

Nada said...

Ρε Ζουρι, καλά σου λέει η Μάτζικα! Θα τον κάψεις τον άνθρωπο!!! Θα τις φάει τις φακές κρέμα!!!

Γκρινιάρη, έσπασε η παρθενιά σου στο μαγείρεμα οσπρίων ε; Κι εγώ, όταν σπούδαζα στην Αγγλία έμαθα να μαγειρεύω lentils, beans και chick peas. Να ξέρεις ότι είναι μια καλή λύση γιατί, κρατούν μέρες και κάθε φορά είναι όλο και πιο νόστιμα (κάνουν και καλό στο πεπτικό... καμιά φορά σε υπερβολικό βαθμό, βεβαια!)

Γκρινιάρης said...

@zouri
Κι εγώ έτσι νόμιζα, αλλά οι κοπέλες έχουν δίκιο τελικά. Τα φασόλια είναι που τα βάζεις από το βράδυ στο νερό. Το έμαθα κι αυτό.

@julia. Ρε joulia.... Καλά που είπα όχι με μακαρόνια και κρέας! Εσύ μόνο ελεγεία δεν έγραψες με τίτλο "Σπαγγετιάδα"! Μπέικον; Μπελάς. Το ρύζι οκ, το κρατάω, όντως είναι βολικό και αυτοσχεδιάζεις. Όσο για το στούμπωμα... Τι τα έχουμε τα lentils; :)

@magica. Πες τα... Αν και μου το είπε και κάποιος άλλος αυτό με το νερό. Τι να πω. Μάλλον στο συγκεκριμένο μείζον γαστρονομικής φύσεως θέμα υπάρχει ένα μπέρδεμα. Καλώ λοιπόν την Βέφα να έρθει να μας το λύση. Βάζουμε τις φακές στο νερό από βραδύς, ναι ή ου;

@nada. Πως φαίνεται ρε ο άνθρωπος που έχει φάει ξενιτιά... Beans δεν χω δοκιμάσει ακόμα να κάνω. Θα το επιχειρήσω όμως! Thx!

Anonymous said...

Αν και δεν ειμαι fan του τηγανιού, μια καλή λύση ώρες-ώρες και γρήγορη είναι οι λεγόμενες "αυγοφέτες".
Χτυπάς 1-2 αυγά καλά σε ένα βαθύ πιάτο (πρώτα τα ασπράδια και μετά και τους κρόκους), προσθέτεις και λίγο γάλα, κόβεις όσες φέτες ψωμί θες να φας (κάνει και το μπαγιάτικο ψωμί!) τις βουτάς στο μίγμα και από τις 2 πλευρές και απλά τις τηγανίζεις (αφού έχει κάψει το λάδι = αρχίζει να αχνίζει--> ανοίζεις απορροφητήρα [επειδή ζήτησες αναλυτικές οδηγίες]) για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά της φέτας.
Συνοδεύεται εξαιρετικά με ελληνική φέτα ή όποιο αλμυρό τυρί θες ή βρίσκεις εκεί στα ξένα!
Καλή όρεξη και καλή επιτυχία στα νέα σου εγχειρήματα!
Φιλιά
Υ.Γ. Περιμένω αποτελέσματα (αν τελικά το δοκιμάσεις)

YO!Reeka's said...

την πρώτη φορά που έφτιαξα φακές έβαλα όλο το σακούλι και τις άφησα και μετά ξεχείλισε η κατσαρόλα και τις μάζεψα από το πάτωμα.
κατόπιν πήρα τη γιαγιά η οποία μου έλεγε να αλλάξω το νερό μετά από δύο βράσεις. τι πάει να πει αυτό, beats me

Γκρινιάρης said...

@seaina
Με προσβάλεις! Είπαμε, άσχετος, αλλά τις αυγοφέτες τις ξέρω! Για την ακρίβεια τις ανακάλυψα πειραματιζόμενος, γιατί ομελέτες κάνω από μικρό παιδι!

@gelial
Χμμμ... Κι εμένα η ορολογία της κουζίνας με μπρδεύει. Πάντως ευτυχώς με προειδοποίησαν να βάλω το μισό σακουλάκι! Εμ, γι' αυτό ζητάω λεπτομερείς οδηγίες. Ανέκαθεν είχα ένα πρόβλημα με τις ποσότητες (φαγητού, νερού, αλατιού και πάει λέγοντας).