Thursday 22 May 2008

Ναι στον αντικαπνιστικό νόμο

Όπως ήταν αναμενόμενο έχει ανοίξει η συζήτηση για τον αντικαπνιστικό νόμο που φαίνεται οτι θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα, όπως προβλέπει νομοσχέδιο του Υπουργείο Υγείας. Οι απόψεις είναι πολλές, με επιχειρήματα εκατέρωθεν.

Τα έγω ξαναγράψει παλιότερα (με την ευκαιρία της εφαρμογής αντίστοιχου μέτρου στην Αγγλία πριν κάποιους μήνες), τα ξαναείπα πρόσφατα, αλλά ας τα ξαναπω, συμμαζεύοντας πρόχειρα κάποιες απαντήσεις σε επιχειρηματα που άκουσα από την άλλη πλευρά.

Πάμε λοιπόν...


  • Το παθητικό κάπνισμα δεν βλάπτει όσο λένε.

Αν και έχουν ακουστεί κατά καιρούς διάφορα (γιατί βέβαια είδηση είναι όταν ο άνθρωπος δαγκώσει σκύλο), μια αναζήτηση σε ιατρικές ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες για passive smoking ή environmental tobacco smoke όπως λέγεται, θα σας πείσει.

Με μια γρήγορη αναζήτηση βρήκα έρευνες που καταλήγουν ή να τείνουν να καταλήξουν σε ενοχοποίηση του παθητικού καπνίσματος για την εμφάνιση ή εκδήλωση αναπνευστικών ασθενειών (πχ άσθμα) και καρδιαγγειακών παθήσεων, ακόμα και σε μέτρια έκθεση, με τις περισσότερες να καταλήγουν πως η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και ο περιορισμός του στο σπίτι είναι μείζονος σημασίας!

Αντιγράφω μια φράση: ETS (σσ παθητικό κάπνισμα) is now considered an unacceptable and entirely preventable public health hazard.

Ιδιαίτερη μνοία γίνεται στις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος στα παιδιά.

  • Το κάπνισμα είναι ασθένεια και έχω δικαίωμα να καπνίζω οπουδήποτε.

Το κάπνισμα δεν είναι ασθένεια. Το να καπνίζεις ένα, δύο, πέντε τσιγάρα δεν είναι ασθένεια. Το κάπνισμα όμως είναι παράγοντας κινδύνου για πολλές ασθένειες. Αλλά είναι επιλογή σου. Και είσαι υπεύθυνος των πράξεών σου, όταν εδώ και χρόνια βομβαρδίζεσαι με πληροφορίες και έρευνες για τις βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος.

Ασθένεια όμως είναι ο εθισμός στο κάπνισμα. Το να είσαι εξαρτημένος, το να μην μπορείς χωρίς αυτό. Όπως είναι και ο αλκοολισμός.

Αυτό ναι, είναι ασθένεια. Και υπάρχει θεραπεία. Υπάρχουν προγράμματα, υπάρχει παρεχόμενη ψυχολογική υποστήριξη.

Το πρώτο ζήτημα είναι να καταλάβεις οτι είσαι άρρωστος. Από εκεί και πέρα, τι κάνεις γι' αυτό; Ζητησες βοήθεια για να "γιατρευτείς"; Καταλαβαίνεις οτι "πάσχεις" και θέλεις να γίνεις καλά;

Και αν αυτά τα έκανες, κι αφού δεχτήκαμε οτι είσαι άρρωστος, γιατί νομίζεις οτι από αυτή σου την κατάσταση προκύπτει το δικαίωμά σου να με βλάπτεις; Να με ενοχλείς; Να με γεμίζεις καπνό;

Κάποιος που είναι εθισμένος στο αλκοόλ δε βλάπτει τον άλλον (άμεσα τουλάχιστον). Κάποιος που είναι εθισμένος στο φαγητό δεν βλάπτει τον άλλον.

Κάποιος που είναι εθισμένος στο τσιγάρο δεν βλάπτει τον άλλον. Όταν καπνίζει σπίτι του ή έξω. Όταν όμως καπνίζει δίπλα του, ναι τον βλάπτει. Και το οτι είναι άρρωστος όπως ο ίδιος παραδέχεται (αν το παραδέχεται) δεν σημαίνει πως έχει το δικαίωμα να βλάψει τον άλλον με την πρόφαση αυτή.

  • Είναι υποκριτικό να απαγορεύεται το κάπνισμα αφού κυκλοφορούν τσιγάρα ελεύθερα.

Αυτό είναι από τα πιο δημοφιλή επιχειρήματα.

Λοιπόν, για να μπαίνουν τα πράγματα στη θέση του.

Δεν απαγορεύεται το κάπνισμα!

Απαγορεύεται το κάπνισμα εκεί που ενοχλεί και βλάπτει τον άλλον, δηλαδή σε δημόσιους κλειστούς χώρους!

Το κάπνισμα δεν καθίσταται παράνομο. Δε γίνεσαι εγκληματίας καπνίζοντας. Δεν παρανομείς αγοράζοντας τσιγάρα. Γούστο σου καπέλο σου, και κάνε το ελεύθερα.

Όσο όμως δεν βλάπτεις τον άλλον!

Αυτό είναι το κλειδί σε τέτοια μέτρα. Η προστασία του άλλου, που δεν θέλει τον καπνό, το προϊόν της συνήθειάς σου, που εσύ επέλεξες να έχεις, αλλά αυτός όχι.

Οπότε ας μην επιστρέψουμε σε αυτό. Δεν απαγορεύεται το κάπνισμα κι άρα δεν είναι υποκριτικό. Απαγορεύεται υπό συγκεκριμένες συνθήκες όπου εκεί πλέον θίγεται και βλάπτεται ο άλλος.

  • Γιατί απαγορεύεται το κάπνισμα και όχι το αλκοόλ ή το υπερβολικό φαγητό, αφού και αυτά βλάπτουν.
Το ίδιο λάθος με πριν θα μου επιτρέψετε να απαντήσω. Δεν απαγορεύεται το κάπνισμα!!!
Αν πίνοντας αλκοόλ σε δημόσιο χώρο, ή τρώγοντας του σκασμού υπό κάποιες συνθήκες έβλαπτε τον άλλον, να είσαστε σίγουροι οτι θα υπήρχαν αντίστοιχοι νόμοι (ή θα έπρεπε να υπάρξουν). Είναι λοιπόν διαφορετικά, και άρα μη συγκρίσιμα πράγματα.

  • Είναι άδικη και υποκριτική η απαγόρευση του καπνίσματος, από τη στιγμή που η ίδια η κοινωνία το προάγει.

Η προαγωγή και διαφήμιση του καπνίσματος είναι γεγονός πως υπήρξε, εκεί στις δεκαετίες του '60, '70, άντε '80. Όταν τα πράγματα σχετικά με τις συνέπειες του καπνίσματος - πολύ περισσότερο δε για να μην πω για το παθητικό κάπνισμα - ήταν πολύ θολά. Ήταν κάτι νέο, μη βλαβερό, λογικό ήταν να γίνει μόδα, και δεν υπήρχε λόγος να μην προωθηθεί.

Από εκεί και πέρα όμως, νέα δεδομένα ήρθαν στην επιφάνεια και τα πράγματα άλλαξαν. Αλλαγή πλεύσης 180 μοιρών! Αντικαπνιστικές καμπάνιες, απαγορεύσεις στις διαφημίσεις, κανονισμοί στην τηλεόραση.

Αυτά γιατί δεν τα βλέπουμε; Πλέον δεν υπάρχει δικαιολογία οτι δεν ήξερα, δεν ενημερώθηκα, παρασύρθηκα. Έχει γίνει τόσος σάλος... Το οτι ακόμα και σήμερα κάποιος επιλέγει (γιατί είναι επιλογή) να καπνίσει, εν γνώσει των συνεπειών, τον κάνει υπεύθνο των πράξεών του. Και μου φαίνεται αστείο να τα ρίχουμε στην κακιά κοινωνία που τους παρέσυρε...

Και βέβαια το οτι κάποιος επιλέγει παρόλα αυτά να καπνίσει, δεν του δίνει το δικαίωμα να αναγκάζει και τον άλλον, που δεν το έχει επιλέξει, να ανέχεται τον καπνό του και ότι αυτός συνεπάγεται.

  • Να αποφασίζει ο ιδιοκτήτης αν θα επιτρέπεται ή όχι το κάπνισμα

Βασικά, αυτό είναι που ισχύει και σήμερα. Βλέπετε καμιά προστασία των μη καπνιστών;

Ιδανικά, αν οι καπνιστές σέβονταν τον άλλον, και υπήρχε ένας τρόπος αυτορύθμισης, ένας τρόπος οι ίδιοι να το μετριάζουν ή να βγαίνουν έξω για το τσιγάρο χωρίς να τους υποχρεώνει κανείς, δε θα υπήρχε λόγος ύπαρξης για κανένα τέτοιο νόμο. Ναι, το "απαγορεύεται" πάντα χτυπάει άσχημα. Αλλά όταν η κατάσταση έχει φτάσει εδώ που έχει φτάσει, και ακόμα και καπνιστές παραδέχονται την ασφυκτική ατμόσφαιρα που επικρατεί σε bar, clubs, κέντρα διασκέδασης κλπ, ένας νόμος που θα επιβάλλει το αυτονόητο κρίνεται αναγκαίος. Όπως διάβασα πριν λίγο στο blog του Ανέστη, η δική τους (σσ. των καπνιστών) παράλειψη για συναίνεση και μέτρο, είναι που τώρα ακυρώνει την όποια επιχειρηματολογία τους.

  • Να υπάρχουν χώροι για καπνιστές και μη καπνιστές

Αν θυμάμαι καλά είχε περάσει ένας τέτοιος νόμος πριν μερικά χρόνια, που "υποχρέωνε" τον διαχωρισμό χώρων σε cafe και εστιατόρια (αλλά νομίζω όχι bars, clubs και κέντρα διασκέδασης). Δεν είμαι σίγουρος οτι εφαρμόστηκε, και ίσως σ' αυτό να οφείλεται μια ασάφεια στο θέμα του διαχωρισμού, αλλά και το οτι δεν περιλήφθηκαν τα νυχτερινά μαγαζιά. Το νομοσχέδιο για το οποίο διάβασα μιλάει για ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Αν αυτό διευκρινιστεί με ακρίβεια, με σαφείς κανόνες που πρέπει να τηρούνται, και εξασφαλιστεί ο σωστός αερισμός και άλλα, ίσως να είναι εφικτό, και να μη γίνει ένα τεράστιο παραθυράκι.
Αυτή τη στιγμή στην Αγγλία πάντως ισχύει απόλυτη απαγόρευση, αλλά όπως έγραψε κάπου η Σοφία, παλιά είχε δοκιμαστεί και αυτό με τους ξεχωριστούς χώρους. Τους οποίους όμως τελικά απέφευγαν ακόμα και οι καπνιστές γιατί η κατάσταση δεν παλευόταν! Ας δούμε πως θα πάει κι εδώ. Ξαναλέω, αν αυτή η διαρρύθμιση δεν είναι σωστά μελετημένη, κι απλά το μαγαζί μοιράζεται στη μέση, χωρίς άλλα μέτρα, τότε απλά θα είναι ένα μεγάλο αστείο.

Τι εννοώ σωστά καθορισμένη διαρρύθμιση;

Στη Γαλλία για παράδειγμα υπάρχουν καπνιστήρια σε κάποια μαγαζιά, αλλά επιτρέπεται να καταλαμβάνουν το πολύ μέχρι 20% του χώρου αλλά όχι παραπάνω από 35 τετραγωνικά μέτρα, πρέπει να διαθέτουν ειδικό σύστημα αερισμού που σε μία ώρα ανανεώνουν τον αέρα 10 φορές, πρέπει να χωρίζονται από τον υπόλοιπο χώρο του μαγαζιού με πόρτες που κλείνουν αυτόματα και η πίεση του αέρα δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από αυτή του αέρα στον υπόλοιπο χώρο. Α, και δεν προσφέρονται υπηρεσίες στα smoking rooms (δηλαδή δεν σερβίρουν κλπ), ενώ το προσωπικό του μαγαζιού εισέρχεται μία ώρα μετά το τελευταίο τσιγάρο.

Στην Ιταλία επιτρέπεται το σέρβις στα καπνιστήρια, αλλά ισχύουν όλοι οι παραπάνω κανονισμοί.

Στην Ολλανδία, από τον Ιούλιο του 2008 ακόμα και τα γνωστά μας coffee shops θα είναι smoke-free, με το... κάπνισμα να επιτρέπεται μόνο σε ειδικούς χώρους.


Είπατε τίποτα για διαμορφωμένους χώρους;


Συνοψίζοντας, ένας τέτοιος νόμος είναι αναγκαίος πλέον, αφού οι καπνιστές απέτυχαν να δείξουν πως μπορούν μόνοι τους να συνειδητοποιήσουν τις επιπτώσεις της συνήθειάς τους στους άλλους και να σεβαστούν το δικαίωμα κάποιου να μην καπνίζει. Για όποιον το τσιγάρο είναι απόλαυση, θα πρέπει να καταλάβει οτι αυτή του η απόλαυση όχι μόνο ενοχλεί αλλά και βλάπτει, και θα αναγκαστεί να την περιορίσει σε εξωτερικούς ή ιδιωτικούς χώρους. Για όποιον το τσιγάρο είναι εθισμός, θα μπορεί να ικανοποιεί την εξάρτησή του κάθε τόσο βγαίνοντας για ένα τσιγάρο, όπως γίνεται εδώ.


Έγραψαν επίσης (από διαφορετικές οπτικές):
Για τον αντικαπνιστικό νόμο.
Dealsend - To smoke or not to smoke?
Ανέστης - Όχι δεν είναι εθισμός, είναι εξάρτηση.
Aeriko - Γενική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους από την 1η Ιανουαρίου 2010
~~Α~~ - Ζούσα γι' αυτή τη μέρα

Για το κάπνισμα.
Pixel Icious - Στο τσιγάρο που κρατώ..
DaNaH - Γίνομαι έξαλλη!!!

Όποιος έχει γράψει κάποιο άρθρο για το θέμα μπορεί να αφήσει ένα comment με λεπτομέρειες και να το προσθέσω.


Για το poster χρησιμοποίησαg και τροποποίησα μια φωτογραφία της Vanessa Pike-Russell υπό την άδεια Creative Commons.
Αν κάποιος θελήσει να το χρησιμοποιήσει, ο html κώδικας είναι:
<img src="http://lh4.ggpht.com/cyclopas/SDWqJKq-tGI/AAAAAAAAA0U/O6DGAAVxFvk/s288/smoking%20ban%202.jpg" />.

32 comments:

Pixel Sprite said...

an kai kapnistria edw k kapoia xronia simfono mazi sou 100%. Eixa anaferei kai sto blog mou paliotera giati thelw san kapnistria na epivli8ei amesa aftos o nomos.

Urban Fish said...

Πολύ ωραίο ποστ! Μπράβο γκρινιάρη! Αναίρεσες με βάσιμα επιχειρήματα τις ανόητες δικαιολογίες των καπνιστών...

DaNaH said...

Τέλειο post, πολύ ωραία δομημένο και δωσμένο με τα quotes και την επιχειρηματολογία που αναπτύσσεις!

Εννοείται πως συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και με την ίσχυση ενός τέτοιου νόμου. Επειδή στην Ελλάδα είμαστε όμως και πολλά πράγματα λέγονται αλλά δεν εφαρμόζονται ποτέ δεν θα βιαστώ να χαρώ. Εύχομαι και ελπίζω να γίνει πραγματικότητα αυτός ο νόμος και να μπορούμε επιτέλους οι μη καπνιστές να έχουμε καθαρή ατμόσφαιρα γύρω μας όταν βρισκόμαστε σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να νιώθεις πως βρίσκεται σε ωραίο και καθαρό smoke-free περιβάλλον!

Έχω και μια απορία όμως! Γιατί η εφαρμογή ενός τέτοιου νόμου δηλώνεται πως - εάν ψηφιστεί ξανατονίζω - θα εφαρμοστεί από 1/1/2010; Γιατί τόσο αργά, την στιγμή που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ισχύει ήδη;

Και πάλι συγχαρητήρια για το post! Πάω στο blog μου να βάλω το bannerάκι σου ευθύς αμέσως! Thanks! :)

ανεστης said...

Μπράβο! πολύ καλή δουλειά, Linkάρω πάραυτα, θα είναι αρκετά δύσκολο για κάποιον να ανιτκρούσει τόσο τεκμηριωμένα επιχειρήματα.

jf said...

Πολύ εμπεριστατωμένη ανάρτηση!
Φοβάμαι μόνο πως στην Ελλάδα οι νόμοι γρήγορα ατονούν. Συν το ότι ο Έλληνας χρειάζεται αστυνόμευση σε κάθε του κίνηση και πού να τη βρει...

Σοφία said...

Εννοείται ότι συμφωνώ και επαυξάνω. Όσο για το θέμα της αστυνόμευσης υπάρχει ένας πολύ εύκολος τρόπος, δηλ. να πέφτει πρόστιμο στον επιχειρηματία που επιτρέπει το κάπνισμα στο εστιατόριό του, στο μαγαζί του, στο καφενείο του κ.λπ. Αν γίνει έτσι θα συμμορφωθούν όλοι στο πι και φι :-)

Αλλά στην τελική γιατί να χρειάζεται βούρδουλας; Και στα σινεμά κάποτε κάπνιζαν και τώρα δεν καπνίζουν πια. Δεν είδα ποτέ κανέναν να αστυνομεύει την απαγόρευση αυτή. Στην τελική αφού ο μέσος καπνιστής αντέχει κλεισμένος στο σινεμά για 2 ώρες, ή στο αεροπλάνο για 4 (που δεν έχει και διαλείμματα) θα αντέξει και στο μπαρ ή την καφετέρεια.

Jason said...

Μπράβο φίλε μου. Καταπληκτικό post.

Ασφαλώς και συμφωνώ όχι μόνο στην ουσία του, αλλά και σε κάθε πρότασή του, από την αρχή μέχρι το τέλος.

Αλλά το ότι είναι καταπληκτικό το γράφω για τον τρόπο που είναι δομημένο, παρουσιασμένο, για την έρευνα που έχεις κάνει, για τη συγκέντρωση των links, όλα.
Μιλάμε για σεμινάριο μπλογκο-αρθρογραφίας.

Anonymous said...

Αγαπητέ φίλε, σε συγχαίρω κι εγώ για το πραγματικά υποδειγματικό μήνυμά σου. Αν και καπνιστής ο ίδιος (μολονότι καπνίζω ελάχιστα), συμφωνώ με την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε κάθε κλειστό δημόσιο χώρο. Ωστόσο, έχεις αμφιβολία ότι στο Yunanistan ο νόμος αυτός είτε θα καταστρατηγηθεί, είτε θα είναι από τη γένεσή του κιόλας ατελής και κουτσουρεμένος; Αμφιβάλλει κανείς ότι πάλι ο "νομοθέτης" θα κάνει ένα σωρό εξαιρέσεις (όπως εξαιρέθηκαν π.χ. τα παραδοσιακά καφενεία από την προηγούμενη ρύθμιση και όλες οι σύγχρονες καφετέριες ή οι ταβέρνες έσπευσαν να πάρουν άδεια "παραδοσιακού καφενείου"); Αμφιβάλλει κανείς ότι οι "πολυμήχανοι" Ελληναράδες θα βρουν χίλια δυο "παραθυράκια" για να ακυρώσουν το νόμο; Αμφιβάλλει κανείς ότι ανοίγεται νέο πεδίο δόξης λαμπρόν για τους λαδιάρηδες των "ελεγκτικών μηχανισμών"; Ή αμφιβάλλει κανείς, στην τελική, ότι όλοι όσοι δεν θέλουμε να μπαίνουμε σε χώρους-τεκέδες θα υφιστάμεθα το χλευασμό και την ποικιλότροπη τρομοκρατία των έτσι-μ'-αρέσει "συμπολιτών" μας;

Γι' αυτό σου λέω. Καλή η ηλεκτρονική αντίσταση στην παρακμή, αλλά φοβάμαι ότι θα μείνει μόνο ηλεκτρονική. Και μόνο για λίγους. Η μάζα των "μαγκιά, κλανιά και φραπεδιά" Ελληναράδων θα επιβάλει τελικά σε όλους μας τις φούμες της...

KitsosMitsos said...

Θα έρθει και εδώ. Δε γίνεται πλέον. Ίσως όχι για τους πιο σωστούς λόγους, αλλά τουλάχιστον για οικονομικούς λόγους (επιβάρυνση ταμείων από νοσηλείες κτλ) θα έρθει!
Μέχρι τότε, προσπαθούμε να αποφεύγουμε τα μέρη όπου ο καπνός είναι περισσότερος από τον αέρα.

Γκρινιάρης said...

Καλημέρα σε όλους και ευχαριστώ για τα σχόλια!

Pixel sprite χαίρομαι που συμφωνείς. Έβαλα link για το post σου.

Urban fish να' σαι καλά.

DaNaH σ'ευχαριστώ. Νομίζω πως όποιος έχει δει τι συμβαίνει στις - πάρα πολλές - χώρες όπου εφαρμόζονται τέτοιοι νόμοι, έχει ζηλέψει πραγματικά αυτό το smoke-free περιβάλλον στο οποίο αναφέρεσαι. Φαντάζομαι πως η εφαρμογή του μέτρου ορίστηκε τότε για να το συζητήσουμε, να το χωνέψουμε και να γίνουν οι αλλαγές που πρέπει. Και βασικά δεν έχει περάσει το μέτρο, οπότε βάλε θέλει κι εκεί χρόνο. Χαίρομαι που σ'άρεσε το bannerάκι! Έρχεται κι άλλο προσεχώς!

Ανέστη να'σαι καλά.

Jf ευχαριστώ. Εγώ είμαι αισιόδοξος πάντως. Για την αστυνόμευση απάντησε η Σοφία από κάτω.

Σοφία είναι πολύ σωστά αυτά που λες. Το οτι η ευθύνη για την τήρηση του μέτρου μετακυλύεται στον επιχειρηματία είναι πολύ σημαντικό και κάνει τα πράγματα αρκετά πιο εύκολα. Και βέβαια το παράδειγμα του κινηματογράφου είναι πολύ εύστοχο και δείχνει οτι μπορεί να εφαρμοστεί.

Jason ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, αν και υπερβολικά νομίζω.

Ανώνυμε όπως είπα είμαι αρκετά αισιόδοξος, αλλά ταυτόχρονα και επιφυλλακτικός. Όπως έγραψα άλλωστε, το πως θα διαμορφωθεί ο νόμος, και τι ρυθμίσεις θα προβλέπει, είναι πάρα πολύ σημαντικό για την εφαρμογή του. Στις άλλες χώρες, όπου υπάρχει δυνατότητα για κάπνισμα, υπάρχουν σαφείς κανονισμοί από τον νόμο για όλα! Για το μέγεθος του χώρου και την αναλογία, για το πως απομονώνεται αυτός ο χώρος από τον υπόλοιπο κλπ. Νομίζω οτι θα αναγκαστούμε εκ των πραγμάτων να έχουμε αντίστοιχους σαφείς κανονισμούς. Αν όχι, τότε όπς λες, θα έχουμε ακόμα μια κωμική κατάσταση από αυτές που έχουμε συνηθίσει. Πάντως είμαι αισιόδοξος.

Kitsosmitsos νομίζω πως αν έρθει θα έρθει λόγω Ευρώπης, μιας και όλες μία μία, ακόμα και οι νέες χώρες-μέλη, έχουν θεσπίσει τέτοιους νόμου, κι όσες δεν το έχουν κάνει το έχουν στο πρόγραμμα.

Jordan said...

Hello Γκρινιαρη!
Κανεις δεν μπορει να διαφωνησει μαζι σου αλλα η απολυτη απαγορευση του καπνισματος ειναι λανθασμενη.Τι εννοω; Ας υπαρχουν καποια μαγαζια που θα επιτρεπεται το καπνισμα και θα ειναι επιλογη σου αν θα πας!
Και εκει να βαζουν 2 φορες καλυτερο εξαερισμο!


Ομως να πω και κατι αλλο(χωρις να σημαινει οτι διαφωνω):εμενα μου καταστρεφει την υγεια το καυσαεριο των αυτοκινητων. Γιατι δεν απαγορευουν τους βενζινοκινητηρες τοτε;
Αυτο που θελω να πω ειναι οτι πρεπει να παρθουν μετρα για πολλα πραγματα!..

fpboy said...

Πολύ ενδιαφέρον! Νομίζω οτι συμφωνώ με την εφαρμογή του νόμου,
επειδή όμως τώρα ενημερώνομαι για το θέμα, θα ''μελετήσω'' και τα άλλα ποστ που μας παραπέμπεις και τα λέμε.

Γκρινιάρης said...

Φίλε jordan καλωσήρθες.

Αυτό που λες το έχω ξανακούσει, και μάλιστα ήταν μια απορία που εξέφρασα κι εγώ όταν εφαρμόστηκε ο νόμος εδώ στην Αγγλία. Η απάντηση που πήρα όταν ρώτησα εδώ πολύ κόσμο (όπου η συζήση αυτή είχε προηγηθεί), αλλά και απ' ότι κατάλαβα διαβάζοντας τι ισχύει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι πως τίθεται θέμα υγείας των εργαζομένων σε τέτοια μαγαζιά. Γι' αυτό και όπου επιτρέπεται να υπάρχουν μικροί χώροι που επιτρέπεται το κάπνισμα, με χίλια δυο μέτρα, τις περισσότερες φορές απαγορεύεται στο προσωπικό του μαγαζιού να μπει και να εργαστεί, οπότε σπάνια επιτρέπεται κατανάλωση φαγητού, ποτού κλπ!!! Κι αυτό γιατί δεν επιτρέπεται η επιλογή εργαζομένων για ένα μαγαζί να γίνεται βάσει των καπνιστικών τους συνηθειών, αφού αποτελεί κατάφορη διάκριση (discrimnation), ενώ ταυτόχρονα το εργασιακό περιβάλλον είναι άκρως επιβλαβές, είτε αν ο εργαζόμενος είναι καπνιστής είτε όχι. Νομίζω οτι αυτοί είναι οι λόγοι που δεν υπάρχει κάτι τέτοιο εδώ αλλά και στην πλειοψηφία των χωρών που ισχύουν τέτοια μέτρα. Δεν μπορώ να ξέρω αν νομικά έχει βάση.

Πάντως είναι χαρακτηριστικό αυτό που διάβασα, οτι ακόμα και στα Ολλανδικά coffee shops, που είναι και το αντικείμενό του ας πούμε, η χρήση του θα επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένα δωμάτια και όχι στον κύριο χώρο!!!

Όσο για το καυσαέριο, έχεις δίκιο οτι είναι σημαντικό πρόβλημα. Πάντως το οτι υπάρχει και κάτι που βλάπτει (καυσαέριο) δε σημαίνει πως δεν πρέπει να διορθωθεί κάτι άλλο που επίσης βλάπτει (κάπνισμα σε δημόσιους χώρους). Απλα΄καταλήγουμε σ' αυτό που λες, οτι χρειάζονται κι άλλα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Fpboy περιμένω με ενδιαφέρον την άποψή σου.

Strahd said...

Θα συμφωνήσω κι εγώ με τους περισσότερους ότι ήταν πολύ ωραίο το ποστ σου. Κι εγώ συμφωνώ με την ίσχυση ένος τέτοιου νόμου, αλλά φοβάμαι πως στην Ελλάδα μη γίνει καμιά εξέργεση γι'αυτό το θέμα... lol :P

Ταχυδρόμος! said...

Να καταργηθεί παντελώς σε δημόσιους χώρους.-

Jordan said...

Eυχαριστω για την επεξηγηση, επιτελους μου λυθηκε η απορια.Δεν το ειχα σκεφτει και οντως αναρωτιομουν γι αυτο στην Αγγλια.
Παιδια δεν ξερω αν εχετε ακουσει για το ηλεκτρονικο τσιγαρο!Καπνιζεις μονο νικοτινη (χωρις τις αλλες καρκιν. ουσιες) και βγαζει μονο υδρατμο!Στα φαρμακεια εχει ηδη βγει!Απ οτι ακουσα κοστιζει γυρω στα 60 ευρω.

fvasileiou said...

Μακάρι να εφαρμοστεί ο νέος νόμος!
Και για να εφαρμοστεί χρειάζεται η συνδρομή ημών, των πολιτών. Διότι τον αγενή -και παράνομο- υπάλληλο που καπνίζει και ντουμανιάζει το στενό γραφείο του ποιος θα πρέπει να τον παρατηρήσει; Είναι ευθύνη όλων μας.

Γκρινιάρης said...

Strahd είναι αναμενόμενο να υπάρχουν αντιδράσεις, πάντα υπάρχουν σε όλα τα θέματα. Θα δείξει.

Ταχυδρόμε η τελεία και παύλα μου άρεσε!

Jordan δεν ξέρω αν αυτή είναι η απάντηση, πάντως αυτή είναι η ερμηνεία που εγώ δίνω από αυτά που έχω διαβάσει και ακούσει. Ίσως κάνω λάθος.

Φώτη σίγουρα η ευθύνη για εφαρμογή και τήρηση του νόμου (αν ψηφιστεί βέβαια) βαραίνει όλους, σε διαφορετικό βαθμό βέβαια.

Laplace said...

απορω με τους ανεγκεφαλους που λενε σαν επιχειρηματα αυτα που εγραψε ο γκρινιαρης..
ωραιες απαντησεις γκρινιαρη!!
καλο ΣΚ να εχουμε

VagSiok said...

Καλησπέρα!
Εχεις κανει φοβερή δουλεια! Μπράβο!

philos said...

"ένας τέτοιος νόμος είναι αναγκαίος πλέον, αφού οι καπνιστές απέτυχαν να δείξουν πως μπορούν μόνοι τους να συνειδητοποιήσουν τις επιπτώσεις της συνήθειάς τους στους άλλους"
Συμφωνώ όσο δεν φαντάζεσαι...
Γιατί έχω δει το ένα άκρο στην Ελλάδα από Έλληνα και το άλλο από Ιταλούς (που εφαρμόζεται αντικαπνιστικός νόμος).

Μπουρμπουλήθρα said...

Ε οχι και ανα απαγορευτει το καπνισμα. Δεν μνπορω να καταλαβω ατυτη τη δικτατορια των αντικαπνιστων. Δηλαδη δεν σας ενοχλει ολο το υπολοιπο καυσαεριο, το νεφος και τα αυτοκινητα αλλα ο καπνος του τσιγαρου. Ας γινει ενας διαχωρισμος χωρων για οσους δεν θελουν να μυριζουν τον καπνο, αλλα οχι και απαγορευση. Εχουμε κ εμεις δικαιωματα και ας βλαπτουμε τον οργανισμο μας. Αν και διαφωνω με οσα λες, πρεπει να παραδεχτω οτι εχεις κανει παρα πολυ καλη δουλεια!

Γκρινιάρης said...

Laplace78 και vagsiok ευχαριστώ.

Philos χαίρομαι που συμφωνούμε. Τα post σου είναι ενδεικτικά.

Μπουρμπουλήθρα μου δεν είναι θέμα δικτατορίας γιατί έτσι θέλουν κάποιοι. Νομίζω εξήγησα επαρκώς γιατί το κάπνισμα πρέπει να απαγορευτεί στους δημόσιους κλειστούς χώρους (βλέπω σου ξέφυγε κι εσένα αυτή η σημαντική λεπτομέρεια!).

Το οτι ενοχλεί το καυσαέριο ή το νέφος δεν κάνει τον καπνό λιγότερο βλαβερό.

Όσο για τα δικαιώματα που βεβαίως έχετε νομίζω απάντησα ακριβώς στο δεύτερο bullet, όπου λέω το αυτονόητο, πως τα δικαιώματα μας σταματάνε εκεί που αρχίζουν τα δικαιώματα των άλλων. Δικαίωμα να καπνίσει έχει ο οποιοσδήποτε, αλλά όχι εκεί που ενοχλεί και βλάπτει τον άλλον. Απλά.

Τον οργανισμό του ο καθένας τον βλάπτει όσο θέλει, ανεμπόδιστα, και δεν είναι το θέμα μας αυτό. Το θέμα μας είναι αν επιτρέπεται να βλάπτει και τον οργανισμό του άλλου! Αυτή τη λεπτομέρεια η καπνιστές τείνουν να την ξεχνάνε, και αυτός είναι ο λόγος που φτάσαμε εκεί που φτάσαμε, να χειαζόμαστε νόμους για το αυτονόητο.

alienlover said...

μαζί σου κι εγώ, δεν το συζητώ! Δεν είναι κατάσταση αυτή σε κ ά θ ε μπαρ, καφετέρια, εστιτόριο (ακόμα και μεγάλο) να ντουμανιάζουμε ..
Ξεχνάμε τις εγκύους όπουο γιατρός τους απαγορεύει το κάπνισμα για την υγεία της ιδίας αλλά κυρίως του εμβρύου. Το 2010 μου ακούγεται μακρυνό μέλλον, και είμαι σίγουρη πως στην Ελλάδα θα υπάρξουν τα γνωστά παραθυράκια που θα μπάζουν από παντού. :(

alienlover said...

υγ. βάζω μπανεράκι & λινκάρω άμεσα

Anonymous said...

Ωραίος γκρινιάρη :) Συμφωνώ σε όλα όσα γράφεις.
Το θέμα είναι αν θα εφαρμοστεί ποτέ κανένα μέτρο, στην Ελλάδα, που να διαφυλάσσει το δικό μας δικαίωμα να μην αναπνεύουμε τον καπνό από το τσιγάρο τους :@

~~A~~ said...

Έτσι να τα λέμε σωστά.Και βέβαια μέχρι το 2010 αλλά και μετά για κάνα χρόνο θα ακούμε μουρμούρα!Και για όσους λένε για το καυσαέριο εγώ προτείνω να αφήσουμε όλοι τα αμάξια μας και τα χρήματα που δίνουμε μηνιαίως για το αμάξι να δίνουμε στις συγκοινωνίες το 1/3 έτσι ώστε να έχουμε καλύτερες υπηρεσίες και λιγότερα αμάξια.Το κάνει κανείς αυτό όμως;Όχι...

Οπότε για το κάπνισμα επειδή σαν λαός σκέφτομαι μόνο τον εαυτούλη μας και σκασίλα μας για τον άλλον που θέλει να βγει βόλτα,αλλά θέλει δε θέλει θα καπνίσει 5 πακέτα τσιγάρα από τον διπλανό,πρέπει να περιμένουμε να μας το επιβάλλει η ευρωπαϊκή ένωση,όπου πάλι σαν έλληνες θα βρούμε 10000 παραθυράκια και πάλι τίποτα δε θα γίνει!

Γκρινιάρης said...

Καλησπέρα!

Alienlover χαίρομαι που συμφωνείς. Οι έγκυες έχουν και έναν λόγο παραπάνω, αλλά όλους τους βλάπτει το κάπνισμα, και το παθητικό.

Deninho πιστεύω πως θα εφαρμοστεί. Παρόμοια μέτρα έχουν εφαρμοστεί σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο...

~~Α~~ έτσι είναι. Όλο γκρινιάζουμε για το πόσο πίσω είμαστε, τι συμβαίνει εδώ "στο Ελλάντα", αλλά μόλις χρειαστεί εμείς να κάνουμε κάτι, τα ξεχνάμε όλα! Αυτό θα μας φάει!

Magica καλωσήρθες.
Κοίτα, αν όλοι οι καπνιστές είχαν τη δική σου συμπεριφορά, και έβγαιναν στο μπαλκόνι, ή έξω, ή ρωτούσαν αν ενοχλούν, ή καταλάβαιναν πως σε ένας κλειστός χώρος αν καπνίσουν οι μισοί θα γίνει τεκές, πολύ πιθανό να μην χρειαζόντουσαν τέτοιοι νόμοι! Όπως είπα, μέτρα σαν κι αυτά έρχονται για να επιβάλλουν αυτό που θα μπορούσε η κοινή λογική, ο αυτοπεριορισμός και ο σεβασμός στον άλλον να είχε εφαρμόσει καιρό τώρα!

Αλλά πες μου, εσύ όταν βγαίνεις έξω βλέπεις κανέναν τέτοιο αυτοπεριορισμό ή σεβασμό; Εσύ μπορεί να το κάνεις. Αλλά πες μου, ποια είναι η κατάσταση που βλέπεις στα clubs, στα μπουζούκια ή στις μουσικές σκηνές, όπου προτιμάς να πηγαίνεις τέλος πάντων; Βλέπεις παρόμοιες συμπεριφορές με τη δική σου; Ή βλέπεις να τους γράφουμε όλους και να είναι όλα τίγκα στην κάπνα;

Οπότε ναι, τέτοια μέτρα είναι απαραίτητα, αφού ο σεβασμός για τον οποίον έκανες λόγο απλά δεν υπάρχει!

Όσο για το οτι θα πέσουν έξω τα cafes και τα bars, πρέπει να σου πω οτι δεν με πείθεις. Ας δούμε τι γίνεται έξω, όπως κάνουμε για τόσα και τόσα κακώς κείμενα της χώρας μας. Τέτοια - και ποιο αυστηρά - μέτρα εφαρμόζονται σε χώρες όπως η Αγγλία ή η Σουηδία, όπου το κλίμα - κατά κύριο λόγο - αλλά και οι συνήθειες επέβαλλαν όλα να είναι σε εσωτερικούς χώρους. Ούτε τραπεζάκια έξω, όπως στην Ελλάδα που όλες οι καφετέριες έχουν και έξω, ούτε τίποτα. Κι όμως το απαγόρευσαν πλήρως και σε πληροφορώ ακόμα γεμάτα είναι, και τα bars και τα clubs και οι pubs! Τίγκα! Τι κάνουν; Απλά βγαίνουν για ένα τσιγάρο και ξαναμπαίνουν. Ή εκεί που υπάρχουν καπνιστήρια, πάνε, κάνουν τσιγάρο, και γυρίζουν (δεν κάθονται εκεί, εξάλλου σε πολλές δεν επιτρέπεται καν το σέρβις εκει, κυρίως για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι). Αυτό που θα έπρεπε δηλαδή να κάνουν κι αυτοί που σέβονται τον άλλον, χωρίς να τους ανάγκαζε κάποιος νόμος.

Και εσύ μου μιλάς για την Ελλάδα, με την μεγαλύτερη ίσως ηλιοφάνεια στην Ευρώπη, με τις καφετέριες μας να έχουν γεμίσει τραπέζια τα πεζοδρόμια και τις πλατείες από πάντα; Ε όχι, δε νομίζω λοιπόν οτι θα φαληρίσουν οι καφετέριες και τα clubs. Γιατί όπως είπα, σε χώρες με πολύ πολύ πιο χειμωνιάτικο καιρό, σε χώρες που δεν ξέρουν τι θα πει πίνω τον καφέ μου έξω στον ήλιο, κανείς δε διαμαρτυρήθηκε οτι θα πέσουν έξω τα μαγαζιά, και ούτε έγινε τελικά κάτι τέτοιο. Ίσα ίσα, αν άλλαξε κάτι εδώ, είναι οτι οι pubs βγάλανε περισσότερες καρέκλες έξω! Και που; Στην Αγγλία, που βρέχει, φυσάει, και η θερμοκρασία είναι πολλές φορές χειμωνιάτικη ακόμα και Ιούλη μήνα! Και εσύ μου λες οτι εμείς θα έχουμε πρόβλημα και θα κλείσουν τα μαγαζιά; Οτι ο Έλληνας θα προτιμήσει να μην πάει για καφέ/ποτό, αν είναι να κάνει την καρδιά του πέτρα και να βγεί έξω να κάνει το τσιγάρο του; Αυτό που εσύ δηλαδή λες οτι είναι δείγμα σεβασμού;

Και στην τελική τελική δηλαδή, τι πιστεύεις οτι θα έπρεπε να είναι υψηλότερης προτεραιότητας; Το αν πέσουν έξω κάποιες επιχειρήσεις ή αν κάτι βλάπτει αποδεδειγμένα και συστηματικά την υγεία των ανθρώπων (και των εργαζομένων, μην ξεχνιόμαστε); Γιατί εγώ δεν τα θεωρώ καν συγκρίσιμα.

fpboy said...

Λοιπόν...
Κατ'αρχήν το ποστ σου γκρινιάρη ''έγραψε''!
Μου ακούγεται πολύ λογικός ο νόμος
και αν και καπνίζω λίγο, δεν με ενοχλεί καθόλου.
Αντίθετα, επειδή το είχα κόψει μαχαίρι για 4 χρόνια, το μόνιμο πρόβλημα μου ήταν πως όλοι οι γύρω μου παντού μα παντού κάπνιζαν συνεχώς!
Ειδικά στην Ελλάδα που 10 μήνες τον χρόνο καθόμαστε έξω δεν θα έχουμε κανένα- μα κανένα πρόβλημα να το εφαρμόσουμε.
Και επίσης,δεν θα έχουμε καμιά δικαιολογία να μην τον εφαρμόσουμε.
Βασικά, η πλήρη εφαρμογή αυτού του νόμου αν συνδιαστεί με ενημέρωση μέσω media για την αναγκαιότητα μείωσης του καπνίσματός θα μας κάνει μεγάλο καλό. Θα μας πάει ένα βήμα μπροστά σαν κοινωνία.
Το κάπνισμα είναι μια ''μαλακία'' και όχι η ''ελευθερία''.
Ναι λοιπόν να εφαρμοστεί και γρήγορα !!!!!

Σοφία said...

Όταν είδα το post σου, φαντάστηκα ότι θα γίνει ένας χαμός στα σχόλια, ότι όλοι θα είναι εναντίον στην απαγόρευση...Τολμώ να πω ότι εξεπλάγην ευχάριστα!!! Σιχαίνομαι το κάπνισμα, αλλά έμαθα να το ανέχομαι για να μπορώ να συναστρέφομαι τους ανθρώπους που αγαπώ! Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουν να εφαρμοστούν όλα αυτά στην Ελλάδα, που είναι χώρα "αντάρτης"!!!
Καλό βράδυ γκρινιάρη μου!

Εξύμνoς said...

Περασα να αφησω μια καλησπερα... αλλα βλεπω οτι το θεμα εχει ψωμι...

Δεν διαβασα ολο το ποστακι αλλα να πω κι εγω...

Συμφωνω απολυτα με την απαγορευση του καπνισματος σε χωρους δημοσιους οπου ο καπνος μπορει να ενοχλει ανθρωπους μη καπνιστες. Συμφωνω με το οτι το παθητικο καπνισμα ειναι επισης πολυ βλαβερο. Εγω το τσιγαρο δεν το εχω κανει συνηθεια και δεν το εχω σκοπο. Δεν θελω να υπερβω τα 6-7 τσιγαρα την εβδομαδα. Το κανω για την παρεα... για την διαφορετικοτητα. Ο πατερας μου ειναι καπνιστης αλλα απο τοτε που τον θυμαμαι καπνιζει στο μπαλκονι χειμωνα καλοκαιρι. Μεσα στο σπιτι ποτε και το συστηνω σε ολους οσους εχουν παιδια στο σπιτι!

Μπραβο Γκρηνιαρη για το ποστακι σου! Καλα να περνας!!

Chr said...

Εξαιρετική η επιχειρηματολογία σου. Ελπίζω να μη σε πειράζει να βάλω το link του post σε μια ομάδα του facebook που έχει θέμα "Απαγόρευση καπνίσματος στους δημόσιους χώρους & εφαρμογή χωρίς παραθυράκια!" με σχεδόν 2500 μέλη, όπως βέβαια και στο δικό μου blog (ανάρτηση link). Σε τέτοιες προσεκτικές αναλύσεις θα πρέπει να γίνονται κοινωνοί όσο το δυνατό περισσότεροι.
Η δική μου γνώμη είναι κλίνει προς την αυτορύθμιση (η νομοθεσία απλά θα φέρει την ισσοροπία). Μην ξεχνάμε ότι πριν απο χρόνια κάπνιζαν ΠΑΝΤΟΥ (τρένα, αεροπλάνα, κινηματογράφους, σχολεία, τράπεζες, εφορίες...). Και το κυριότερο "πριν από μερικά χρόνια έσπαζαν πιάτα στα μπουζούκια", και το επιχείρημα όταν σταμάτησαν ήταν πως ο έλληνας θα πάει στα μπουζούκια χωρίς να τα "σπάσει";