Tuesday 29 May 2007

Fundraising, μια ακόμα άγνωστη λέξη

Εδώ στο UK (για εδώ ξέρω, για εδώ λέω) είναι πολύ διαδεδομένο όλο αυτό το charity thing, το φιλανθρωπικό, φιλοζωικό και δε συμμαζεύεται.

Πρώτη αντίδραση: «Καλά, αυτοί οι κουτόφραγκοι, δεν έχουν τι να κάνουν, και κάνουν φιλανθρωπίες».

Την προσπερνώ, όπως προσπερνώ πάντα τέτοιες αφελείς και ψευτομάγκικες νεοελληνικές απαντήσεις.
Και συνεχίζω.
Υπάρχουν πολλά Foundations, Charity organisations κλπ, που ασχολούνται με λιγότερο ή περισσότερο εξειδικευμένα θέματα. Κάποιο για παράδειγμα είναι για την προώθηση της έρευνας σε μια πάθηση, ενώ παράλληλα ενημερώνει το κοινό και βοηθάει τους ασθενείς.

Άλλο είναι για την διατήρηση ή επιδιόρθωση κάποιων μνημείων, όπως για παράδειγμα το προσφάτως κατεστραμμένο από φωτιά καράβι του Cutty Sark στο Greenwich (στο οποίο παρεμπιπτόντως δεν έτυχε να πάω). Άλλα προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, όπως παιδιών, προσφύγων, αποφυλακισθέντων. Άλλα μικρότερα μπορεί να είναι για οικονομική ενίσχυση κάποιου ωδείου ή κάποιας χορωδίας. Άλλα έχουν φιλοζωικό χαρακτήρα.

Πήρατε μια γενική ιδέα, έτσι;

Θα μου πείτε κι εμείς έχουμε τέτοια ιδρύματα, και πολλά μάλιστα. Δε θα διαφωνήσω επ’ αυτού.

Εγώ θα μιλήσω για το fundraising.

Τι είναι το fundraising με λίγα λόγια.

Είναι να μαζεύεις χρήματα για λογαριασμό κάποιου τέτοιου ιδρύματος, που άπτεται των ενδιαφερόντων και των ευαισθησιών σου, με αφορμή ένα εγχείρημά σου.

Εκτός δηλαδή από το να κάνεις εσύ μια δωρεά, μπορείς να κάνεις ένα fundraising, μαζεύοντας δωρεές από φίλους σου, γνωστούς σου και αγνώστους, ενόψει κάποιου εγχειρήματος το οποίο θα κάνεις. Πως ήταν οι έρανοι; Ε, κάπως πιο εκμοντερνισμένο και με διαφορετικό concept. Από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει το internet, οι δυνατότητες που δίνονται είναι τεράστιες.

Τώρα, τι εγχείρημα μπορεί να είναι αυτό; Κάθε είδους. Μπορεί να είναι πχ ότι θα ξυρίσεις το κεφάλι σου, ότι θα κολυμπήσεις μια απόσταση, ότι θα τρέξεις σε έναν αγώνα off road, ότι θα κάνεις με το ποδήλατό σου τον γύρω της πόλης, ότι θα κάνεις sky diving, οτιδήποτε.

Εκτός όμως από ατομικά events, υπάρχουν και τα μαζικά. Κατά καιρούς εδώ διοργανώνονται τέτοια charity events, είτε για την οικονομική ενίσχυση συγκεκριμένου κάποιου ιδρύματος, είτε γενικότερα υποστηρίζοντας το charity. Ένα από τα πιο γνωστά αν όχι το πιο γνωστό, είναι ο Γύρος του Λονδίνου, ή πιο σωστά The British 10k London Run. Είναι ένας ετήσιος μαζικός αγώνας 10 χιλιομέτρων, του οποίου η διαδρομή περνάει από πολλά κεντρικά σημεία της πόλης και σκοπό έχει την οικονομική ενίσχυση τέτοιων ιδρυμάτων (δε λέω φιλανθρωπικών, γιατί όπως είδαμε δεν άπτονται μόνο φιλ-ανθρωπικών δραστηριοτήτων).

Πως λειτουργεί σε γενικές γραμμές αυτό και άλλα τέτοια events; Επιλέγεις ένα charity και δηλώνεις ότι θα τρέξεις για λογαριασμό αυτού. Αυτόματα τα χρήματα της συμμετοχής σου πάνε για ενίσχυση του ιδρύματος. Το σημαντικό όμως είναι το fundraising που μπορείς να κάνεις με αφορμή της συμμετοχής σου.Υπάρχουν ορισμένες ιστοσελίδες γι’ αυτό το σκοπό φτιαγμένες, όπως το http://www.justgiving.com/. Σ’ αυτές δημιουργείς μια προσωπική σελίδα όπου γράφεις για το εγχείρημά σου, για το ίδρυμα το οποίο θέλεις να ενισχύσεις, για τη σημασία και την προσφορά του και προσκαλείς όποιον θέλει να κάνει μια δωρεά, με αφορμή το εγχείρημα αυτό. Στη συνέχεια ενημερώνεις όσους μπορείς για τη διεύθυνση της ιστοσελίδας αυτής και οι επισκέπτες μπορούν εκεί να κάνουν τη δωρεά τους, που μπορεί να είναι ακόμα και £1. Αυτόματα τα χρήματα από τις δωρεές πάνε το ίδρυμα που έχεις επιλέξει.

Όπως καταλαβαίνετε η όλη ιστορία με το εγχείρημα ή τη συμμετοχή σε ένα μαζικό event είναι καθαρά συμβολική. Ο σκοπός του είναι να αποτελέσει την αφορμή, η οποία έστω και αστεία, θα οδηγήσει κάποιους να σε σπονσοράρουν, και μέσω αυτού να χρηματοδοτήσουν κάποιο ίδρυμα.Και είναι σημαντικό, γιατί έτσι πολλαπλασιάζονται οι δωρητές και άρα τα χρήματα που διατίθενται για τέτοιους σκοπούς. Σκεφτείτε το μαθηματικά. Άλλο αποτέλεσμα έχει αν κάποιοι συνεισφέρουν σε έναν τηλεμαραθώνιο ή κάνουν μια δωρεά σε ένα ίδρυμα, και άλλο αν αυτοί οι κάποιοι, εκτός από αυτό, πείσουν με τον τρόπο τους κάποιους άλλους να συνεισφέρουν. Ακόμα και ένα άτομο να πείσεις, αυτόματα έχεις πετύχει το σκοπό σου.

Δεν είναι μόνοι οι επώνυμοι που με την απήχησή τους και τις πράξεις τους μπορεί να δραστηριοποιηθούν με τέτοιους σκοπούς (όπως για παράδειγμα ο αγώνας Γκολ στην καρδιά μας που διοργανώθηκε πριν λίγες μέρες και αξίζουν συγχαρητήρια). Μπορεί ο καθένας μας, εκτός από το να δώσει τον οβολό του για μια τέτοια προσπάθεια, να προκαλέσει τους γύρω του να συνεισφέρουν με έναν τέτοιο πρωτότυπο τρόπο.

Και τώρα έρχεται η στιγμή της γκρίνιας…

Πρώτον, έψαξα από δω, έψαξα από εκεί, αλλά δε βρήκα κάποια λίστα που να έχει συγκεντρωμένα τέτοιου είδους ιδρύματα στη χώρα μας. Εκτός δηλαδή από τα λίγα γνωστά στους περισσότερους, είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν κι άλλα, εξειδικευμένα ή όχι, με ποικίλες δραστηριότητες, τα οποία όμως δεν κατάφερα να εντοπίσω διαδικτυακώς. Δεν είναι κρίμα; Αν κάποιος γνωρίζει κάποια σχετική με το θέμα ιστοσελίδα, ας ενημερώσει.

Επίσης δυστυχώς η ιστοσελίδα που σας ανέφερα συνεργάζεται μόνο με uk charities. Δε μπορείς δηλαδή μέσω αυτής να μαζέψεις δωρεές μέσω αυτής για λογαριασμό κάποιου ιδρύματος στην Ελλάδα. Δεν έψαξα πολύ, αλλά από το λίγο που είδα δε βρήκα κάποιο site στο οποίο να μπορείς να κάνεις κάτι αντίστοιχο για ίδρυμα της επιλογής σου. Πρέπει να είναι μια σελίδα, στην οποία να μπορείς να κάνεις donation, αλλά και να διασφαλίζεται ότι τα χρήματα θα πάνε στο ακέραιο για το σκοπό που μαζεύονται, χωρίς να μεσολαβείς κανείς, ούτε βέβαια αυτός που πήρε την πρωτοβουλία.

Και τρίτον. Έψαχνα λίγο για τον Γύρο της Αθήνας και τον Ποδηλατικό γύρο της Αθήνας που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος Αθηναίων, αλλά και για τον Κλασικό Μαραθώνιο με τις επιπλέον διαδρομές 5 και 10 χιλιομέτρων που διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ. Δυστυχώς δεν βρήκα πουθενά πληροφορίες για το αν οι αγώνες αυτοί έχουν και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, εκτός από τη - σεβαστή κατά τ' άλλα - προώθηση της άμιλλας, του "ευ αγωνίζεσθαι", της παγκόσμιας ειρήνης και της διατράνωσης της δύναμης της ανθρώπινης θέλησης. Ελπίζω να κάνω λάθος και απλώς να μην βρήκα κάτι σχετικό. Αν όμως δεν κάνω, είναι κρίμα που τέτοια events αφ' ενός δεν χρησιμοποιούνται και για χρηματική ενίσχυση φορέων όπως αυτοί που προανέφερα (πχ ο Κλασικός Μαραθώνιος απαιτεί χρηματική συμμετοχή, θα μπορούσε ένα ποσοστό αν όχι όλη, αφού υπάρχουν χορηγοί, να πηγαίνει για τέτοιους σκοπούς), και αφ' εταίρου που μέσω αυτών των μαζικών events δε δίνεται η ευκαιρία (γιατί;) στους συμμετέχοντες να κάνουν την πλάκα τους και παράλληλα να νιώσουν τη χαρά της ανιδιοτελούς προσφοράς με το fundraising που είπα παραπάνω.

Μιλάμε για απλά πράγματα, όχι για ακριβές υποδομές και μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς, ούτε για άγνωστη τεχνογνωσία και έλλειψη κονδυλίων. Αδυνατώ να καταλάβω γιατί ακόμα και σε τέτοιες μικρές, ασήμαντες θα πεις, λεπτομέρειες, είμαστε τόσο πίσω. Αδυνατώ και γι' αυτό γκρινιάζω...


Προσωπικά δε θα τρέξω στο London Run, λόγω κωλύματος. Ίσως όμως τρέξουν κάποιοι γνωστοί μου εδώ για λογαριασμό κάποιων ιδρυμάτων, οπότε όποιος θέλει ας μου στείλει ένα mail (δείτε στο προφίλ μου) να τον ενημερώσω.

7 comments:

Blogaki said...

Πωπω γκρίνια!! :p
Λοιπόν, λέω να έρθεις Ελλάδα να κάνουμε fundraising μπας και καταφέρω να πάω διακοπές φέτος!! :) :) :)
Εχω noble cause λέμε!!!

seaina said...

Oh my dear,

όπως πάντα φροντίζεις να μας ενημερώνεις για όλα τα δρώμενα στην πολύ "μη μου άπτου" χώρα που φιλοξενείσαι.
Όσο κι αν δεν θέλω να το παραδεχτώ και να συμφωνήσω με την αυτού μεγαλειότητά σου, αλλά οι συντοπίτες σου όντως κάνουν πράγματα ενδιαφέροντα και χρήσιμα πολλές φορές!
Μπορεί να "αναγκάζονται" να ρίχνουν μερικές "tres chic" βόμβες που και που, αλλά ωστόσο κάνουν και φιλανθρωπίες!!
Καλύτερο, ίσως από εμάς που δεν κάνουμε τίποτα!

Μετά τιμής
seaina

Γκρινιάρης said...

Blogaki, αυτό που μ' αρέσει σε σένα είναι αλτρουισμός σου! :)

Seaina μου, έταιρον εκάτερον. Το κακά δεν αναιρούν τα καλά, και ούτε χρειάζεται να τα συγκρίνουμε ή να τα αντιπαραθέτουμε. Γιατί έτσι υποσυνείδητα, απορρίπτουμε και τις καλές συνήθειες ενός λαού ή μιας κοινωνίας, από φόβο μήπως εξομοιωθούμε με αυτούς. Μη γελιώμαστε. Από αυτή την "μη μου άπτου" χώρα και από αυτόν τον "τυπικό σε όλα" λαό, υπάρχουν πολλά που πρέπει να μιμηθούμε και πολλά που πρέπει να αποφύγουμε.

~~A~~ said...

[i]"Πρώτη αντίδραση: «Καλά, αυτοί οι κουτόφραγκοι, δεν έχουν τι να κάνουν, και κάνουν φιλανθρωπίες»."[/i]

Αυτό που είπες και μόνο αρκεί να καταλάβουμε γιατί δεν υπάρχουν ανάλογες εκδηλώσεις στην χώρα μας.

Agobooks said...

Υπάρχουν και καλές γκρίνιες. Όπως αυτή η δική σου.

DaNaH said...

Τι ψάχνεις τώρα Γκρινιάρη!!! Πολύ ωραία τα όσα λες, αλλά είναι απορίας άξιο αν η Ελλάδα θα φτάσει ποτέ σε επίπεδο να οργανώνει κάτι τέτοιο!

Για το Cutty Sark πολύ είχα στενοχωρεθεί όταν διάβασα την είδηση στο ίντερνετ και ακόμα περισσότερο όταν είδα εικόνες στις ειδήσεις στην τηλεόραση, γιατί περνούσα από εκεί μπροστά κάθε φορά που ερχόμουν στο Λονδίνο. Είχα πει να γράψω την είδηση στο blog μου, αλλά επειδή ακριβώς είναι κάτι που με στενοχωρεί πολύ, το απέφυγα. Κρίμα που δεν είχες πάει να το δεις πριν καεί!! Είναι πολύ ωραίο καράβι και πολύ ωραία περιοχή το Greenwich!

Όσο για τον μαραθώνα εκεί, τον είχα πετύχει μία φορά, αλλά δεν γνώριζα ότι γίνεται για αυτόν τον σκοπό! Πολύ ωραίο το post σου και κατατοπιστικό! Cheers! :)

jul said...

Dear Γκρινιαρη,
τετοιου είδους πράγματα ειναι άγνωστα στο Ελλάντα...Αν εξαιρέσεις κάποια πράγματα που γίνονται για τα παιδικά χωριά δεν υπάρχει άλλο πράγμα…τουλάχιστον από οσα γνωρίζω!!!!
Αν θες να μαζέψετε λεφτά με τους φίλους σου, μετά το μπλογκάκιον, θα ήθελα και εγώ μια βοήθεια για να μπορέσω να ανταπεξέλθω στην επικείμενη βάπτιση τον Σεπτέμβριο….