Friday 18 April 2008

Battlestar Galactica: Μια πρώτη εντύπωση

Πριν λίγο καιρό πήρε το μάτι μου πως ξεκίνησε η τέταρτη σεζόν της Αμερικανικής σειράς επιστημονικής φαντασίας Battlestar Galactica. Προσωπικά ποτέ δεν ήμουν fun των σειρών που εκτυλίσσονται στο διάστημα αλλά με την επιστημονική φαντασία τα πάω αρκετά καλά. Ελλείψει άλλων σειρών λοιπόν, αφού το Lost έχει προσωρινό διάλειμμα (έχετε το νου σας, επιστρέφει την ερχόμενη Πέμπτη!) και μόνο το Desperate Housewives επανεμφανίστηκες αισίως στις οθόνες (που κι αυτό έχει αρχίσει να κουράζει νομίζω), είπα να της δώσω μια ευκαιρία.

Άρχισα λοιπόν δειλά δειλά από την πρώτη σεζόν και τώρα έχω φτάσει στο μέσο της δεύτερης. Ε, έχει πιάσει και κρύο τελευταία, δεν πολυβγήκα, στο cinema δε βρήκα και κάτι δελεαστικό, είναι και η 1η σεζόν κουτσουρεμένη (13 επεισόδια), δε θέλει και πολύ.

Μια πρώτη εντύπωση; Τίποτα το ιδιαίτερο. Μια μέτρια σειρά περιπέτειας, με μέτριες ερμηνείες, με μέτρια εφέ και υπερβολικά προβλέψιμη κατά τη γνώμη μου. Αυτό θα έλεγα και οτι είναι το μεγαλύτερό της μειονέκτημα. Ενώ το concept είναι ενδιαφέρον και υποσχόμενο για τους λάτρεις του είδους (οι πλανήτες που κατοικούν οι άνθρωποι καταστρέφονται από τους cylons και μόνο καμά 50αριά χιλιάδες την γλιτώνουν σε διάφορα διαστημόπλοια και αναζητούν το νέο τους σπίτι), η σειρά χάνει πολύ στο στοιχείο της έκπληξης τόσο μέσα στο επεισόδιο όσο και στην γενικότερη πλοκή της ιστορίας.

Ίσως στην συνέχεια η σειρά να επιφυλάσσει εκπλήξεις, αλλά δεν ξέρω αν θα συνεχίσω μέχρι εκεί. Πάντως από αυτά που έχω δει ως τώρα δε θα την ξεχώριζα από τις μέτριες Αμερικανικές σειρές, μάλλον θα την κατάτασα στην κατηγορία του The 4400 και σε καμία περίπτωση δε θα την συνέκρινα με το Lost, το Prison Break ή ακόμα και το Heroes και το Desperate Housewives.

25 comments:

Σοφία said...

Πρέπει να πω ότι διαφωνώ κάθετα, οπότε είναι περιττό να σχολιάσω :-)

Το mini series το είδες ή μπήκες κατευθείαν στην πρώτη σεζόν;

Γκρινιάρης said...

Γούστα είναι αυτά!

Τα είδα, και νομίζω οτι ίσως ήταν η καλύτερη στιγμή της σειράς! Στην αρχή μου άρεσε όπως είπα το concept, πολλά υποσχόμενο.

Laplace said...

γκρινιαρη εμενα το 4400 μαρεσε παρα πολυ..αφου ειναι ιδιο στυλ θα δω κ εγω τα πρωτα επεισοδια..τις καλησπερες μου

Γκρινιάρης said...

Laplace78 δε θα έλεγα οτι είναι το ίδιο στυλ. Απλά οτι τα συνέκρινα από άποψη "βεληνεκούς" αν το θες. Το The 4400 νομίζω μου αρέσει περισσότερο, αν και δεν είναι τόσο καλογυρισμένο όσο το πιο comic-style Heroes (τα συγκρίνω επειδή έχουν παρομοιο concept).

Σοφία said...

Έχω ακούσει κι άλλους που συγκρίνουν το 4400 με το Galactica. Προσωπικά δεν έχω δει το 4400 οπότε δεν έχω γνώμη.

Το νέο Galactica έχει αξία ως re-imagining του παλιού, αλλά εσείς οι νέοι δεν μπορείτε να το εκτιμήσετε αυτό :-p

Tην πρώτη φορά που είδα το Galactica ούτε κι εμένα μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Όταν το ξαναείδα κόλλησα. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι οι ερμηνείες είναι πάρα πολύ καλές και τα εφφέ καταπληκτικά (έχουν πάρει κι ένα σωρό βραβεία), η δε Tricia Helfer είναι μια θεά :-)

Aλλά εντάξει, όπως είπες γούστα είναι αυτά. Ας πούμε εγώ το LOST δεν το αντέχω με τίποτα, ενώ το Heroes και το Desperate Housewives είναι ο ορισμός της μετριότητας. Τουλάχιστον για το Galactica μπορείς να κάνεις ατέλειωτες φιλοσοφικές συζητήσεις - αλλά όχι τόσο απύθμενες όσο με το LOST.

Παρεμπιπτόντως, αν το Galactica είναι προβλέψιμο τι είναι το Prison Break; Yπήρχε πραγματικά άτομο που δεν είχε ψιλιαστεί από το πρώτο-δεύτερο επεισόδιο ότι στο τελευταίο επεισόδιο της σεζόν θα βγουν από τη φυλακή;

Γκρινιάρης said...

Το παλιό Galactica δεν το είχα προλάβει, οπότε την αξία του ως re-imagining δε μπορώ να την εκτιμήσω. Οπότε κρίνω τη σειρά αυτούσια.

Υπάρχει δύο ειδών "προβλεψιμότητα" για μένα σε μια σειρά. Αυτή του τι θα γίνει στο τέλος, κι αυτή του κάθε επεισοδίου ξεχωριστά. Το Prison Break ίσως να είχε πρόβλημα με την πρώτη, αλλά όσο αφορά στη δεύτερη ήταν πάρα πολύ πετυχημένο. Τα περισσότερα επεισόδιά του είχαν απρόβλεπτη εξέλιξη. Σε αντίθεση με το Battlestar Galactica που - κατά τη γνώμη μου πάντα - σε πολλά επεισόδια μπορείς να καταλάβεις στο περίπου τι θα γίνει στο κάθε ένα από αρκετά νωρίς. Μπορεί να έχω μια περιέργεια για το τι θα γίνει στο τέλος της σεζόν, πως θα καταλήξουν, αλλά μέχρι τώρα ελάχιστα επεισόδια τα έχω δει αγωνιώντας, σπαζοκεφαλιάζοντας κλπ. Σε αυτό είναι αρκετά πιο χαλαρή σειρά από τις άλλες.

Anonymous said...

καλημερα γκρινιαρη! ημουν φαν του 4400 οταν το ειχ επρωτοξεκινησει ο ΣΚΑΙ εδω στην ελλαδα, παρολο που το ειχε μεταγλωτισσμενο (μπλιαχ). Νομιζω οτι μαλλον δεν θα μου αρεσε το galactica παντως. θες να μου λυσεις μια απορια; ποτε προλαβαινεις να δεις και τηλεοραση βρε;;;

χεχε
:)

Γκρινιάρης said...

Μεταγλωττισμένο; Άουτς! Ποτέ δε συμπαθούσα τα μεταγλωττισμένα, νομίζω χάνουν πάαααρα πολύ!

Ε, τις καθημερινές έτσι κι αλλιώς έχω δουλίτσα και δεν πολυγυρίζω, είναι και ο καιρός χάλια τελευταία, βρήκα χρόνο! Καλό Σαββατοκύριακο lifewhispers!

Σοφία said...

Έχεις δίκιο σ' αυτό που λες για το Prison Break, αλλά αν ψάχνεις σειρά να σε κρατάει σε αγωνία για το τι θα γίνει την επόμενη στιγμή, τότε είσαι σε λάθος κατηγορία (drama αντί για action). Το Battlestar Galactica είναι καθαρό drama, η ουσία δεν είναι να δεις τι γίνεται αλλά γιατί γίνεται, να παρακολουθήσεις τις σχέσεις των χαρακτήρων, την εξέλιξή τους κ.λπ. Αν θες action και συνεχή αναποδογυρίσματα, τότε πας στο 24 (το υπέρτατο action series), στο Prison Break ή στo Heroes.

Γκρινιάρης said...

Σ' αυτό θα συμφωνήσουμε. Πάντως το story και ο τίτλος της σειρά πιο πολύ σε action με παρέπεμπε παρά σε drama. Ίσως κι αυτό ήταν το λάθος (μου).

Και το Lost πάντως στην κατηγορία drama εμπίπτει αλλά γι' αυτό απολαμβάνει την επιυχία που έχει. Γιατί συνδυάζει την αγωνία μέσα στο επεισόδιο με την αγωνία για το τι θα γίνει τελικά και πως εξελίσσονται οι σχέσεις των πρωταγωνιστών.

Δεν ξέρω, πάντως όσο βλέπω άλλες σειρές, τόσο επιβεβαιώνω πόσο masterpiece είναι το Lost!!! :)

kanataki said...

α,εμένα μου άρεσε πολύ εκείνη η σειρά με τους εξωγήινους που ήταν φίλοι με τους γήινους και όλοι μέναν στον ίδιο πλανήτη και είχαν και καλές σχέσεις
(και έκαναν και σεξ) και ε'ιχαν οι εξωγήινοι αυτά τακεφάλια σα πλαστικά τιραμισού

υγ αλλά έπρεπε να είναι αλήθεια όλα αυτά και να πάω σε κανά μπαμπά μου κανένα από αυτά τα τιραμισού να μου το κολλήσει στη μάπα...

fvasileiou said...

Το ομολογώ: Η επιστημονική φαντασία δεν είναι από τα αγαπημένα μου είδη. Το Γκαλάκτικα ήταν η απάντηση στο Σταρ-Τρεκ - ξαναζεσταμένοι προβληματισμοί της δεκαετίας του '70, δεν με ενθουσιάζουν. Βλέπω όμως ότι υπάρχουν φαν της σειράς, οπότε...

ΥΓ Και το Lost δεν έχει παρατραβήξει, βρε παιδιά;

Σοφία said...

Είναι πολλοί που θεωρούν τον τίτλο παραπλανητικό, ο τίτλος όμως προϋπήρχε της σειράς και γι' αυτό τον κράτησαν. Αν ξεκινάς να δεις το νέο Galactica όπως βλέπεις Star Trek ή κάποια άλλη σειρά επιστημονικής φαντασίας, ενδέχεται να απογοητευτείς γιατί από το Galactica λείπουν πολλά από τα κλασικά χαρακτηριστικά της επιστημονικής φαντασίας (π.χ. εξωγήινοι, μεγάλες μάχες, όπλα που κάνουν πίου-πίου, λαοί που μιλάνε άλλες γλώσσες, ταξίδια στον χρόνο, τηλεμεταφορές κ.λπ.)

Πω πω θα με κάνεις να γράψω ειδική ανάρτηση για το Galactica :-)

Για το Lost διατηρώ πολλές επιφυλάξεις, γιατί εκτός του ότι προσωπικά δεν με ξετρελαίνει, είναι προφανές (και το παραδέχονται και οι ίδιοι οι παραγωγοί) ότι δεν ξέρουν πού το πάνε. Όταν δεν ξέρεις τι ιστορία λες, μπορείς να κάνεις τη διήγησή σου πολύ συναρπαστική ανακατέβοντας διάφορα στοιχεία και ανατροπές, αλλά το θέμα είναι πώς θα τα ταιριάξεις όλα αυτά στο τέλος - θα γίνει αριστούργημα ή θα αποδειχθεί πατάτα; Σε καμιά 125αριά σεζόν θα ξέρουμε σίγουρα ;-)

DaNaH said...

Δεν κάθησα να διαβάσω όλα τα σχόλια. Μόλις είδα το S04E03 (σχετικό ποστ αύριο μάλλον).

Εγώ αυτό που έχω να πω για το Galactica είναι πως οι mini series στην αρχή ήταν υπερβολικά αργές και κουραστικές και με πολύ περιττό μπλα μπλα! Το ίδιο και η μισή πρώτη σεζόν. Από την δεύτερη και μετά όμως υπήρχε αρκετή αγωνία. Ειδικά το τελευταίο επεισόδιο της τρίτης σεζόν ήταν από τα καλύτερα!

Αυτό που μου αρέσει ιδιαίτερα στην συγκεκριμένη σειρά είναι που είναι σχεδόν εξολοκλήρου εμπνευσμένη από την αρχαία Ελλάδα (δωδεκάθεο / χριστιανισμός, το αν υπάρχουν πολλοί θεοί ή ένας, πολλές ελληνικές λέξεις κλπ.) Θα κάνω και ένα σχετικό ποστ με την πρώτη ευκαιρία.

Όσο για το 4400 εμένα μου άρεσε πολύ, αλλά δεν μπορώ σε καμιά περίπτωση να συγκρίνω το Galactica με το 4400. Περισσότερο με το Heroes μοιάζει το 4400.

Γκρινιάρης said...

Kanataki εσύ το παρακάνεις με την επιστημονική φαντασία!!!

Φώτη το Lost το έχει τραβήξει, ναι, αλλά αρκετά πετυχημένα νομίζω.

Σοφία άρα τελικά καταλαβαίνεις την αντίδρασή μου όταν από τον τίτλο και το story περίμενα sci-fi action και μου βγήκε δράμα! :)

DaNaH δεν συνέκρινα το BSG με το The 4400 σαν υπόθεση. Είπα απλά οτι τα κατατάσσω στην ίδια κατηγορία "βεληνεκούς", δηλαδή νομίζω έχουν παρόμοιο μέγεθος θεαματικότητας. Όπως και το The 4400, αν και είναι χαρτιωμένη και ψιλοενδιαφέρουσα σειρά, δε μπορώ να τη συγκρίνω με τις κορυφαίες αυτής της εποχής, το ίδιο και το BSG. Σαφώς και το The 4400 έχει πάρα πολλές ομοιότητες με το Heroes στην υπόθεση, αν και το Heroes είναι πιο καλογυρισμένο νομίζω, με αυτό το comic-style που έχει, και πιο ακριβή παραγωγή.
Πάντως οι αρχαιοελληνικές εμπνεύσεις της σειράς έχουν όντως ενδιαφέρον.

mmexer said...

Η σειρά μπορεί να φαντάζει ξεπερασμένη για την εποχή της, ίσως λόγω του ότι το 'χουμε ξαναδεί το θέμα, έχει όμως ενδιαφέρον πέρα από τα εφέ της....

Νομίζω πως επικεντρώνεται περισσότερο σε προβληματισμούς του στυλ μέχρι-που-μπορεί-να-φτάσει-η-εξέλιξη-του-ρομποτικού-δούλου.

Από αυτή την άποψη έχει ένα ενδιαφέρον. Τώρα αν ψάχνεις καταιγιστική δράση και υπέροχα εφέ καλύτερα προτίμησε το 4400.

Σοφία said...

Το βεληνεκές, όπως και τα βραβεία, δεν είναι πάντα συνεπαγωγή της ποιότητας (μιας σειράς, μιας ταινίας κ.λπ.) αλλά περισσότερο ενδεικτικά της απήχησής της στο ευρύ κοινό. Π.χ. με τη λογική αυτή το CSI: Miami και το Heroes είναι αριστουργήματα που όμοιά τους δεν έχει ξαναδεί η τηλεόραση.

Το Battlestar Galactica έχει πολύ μικρή απήχηση στο ευρύ κοινό για πολλούς λόγους: πρώτον γιατί ζητάει από το κοινό του να προβληματιστεί, να βρει παραλληλισμούς και ενίοτε να φιλοσοφήσει το νόημα της ζωής. Αυτό από μόνο του απωθεί όσους ψάχνουν για κάτι ανάλαφρο και ευχάριστο, π.χ. Desperate Housewives. Δεύτερον γιατί έχει έναν τίτλο που παραπέμπει σε κλασικό sci-fi, και συνεπώς απογοητεύει όσους ψάχνουν ρομποτάκια, εξωγήινους και πολλές μάχες. Τρίτον γιατί έχει μικρό (πολύ μικρό) προϋπολογισμό, και τέταρτον γιατί δεν έχει μόστρα - κακά τα ψέμματα, άλλο είναι να βλέπεις την Eva Longoria φτιασιδομένη σαν μοντελάκι, κι άλλο την Katie Sackhoff με στρατιωτική περιβολή και χωρίς ίχνος μακιγιάζ.

Τώρα η θεαματικότητα ειδικά είναι πονεμένη ιστορία, γιατί είναι γνωστό ότι ένα σημαντικό ποσοστό του τηλεοπτικού κοινού του Galactica το βλέπει μέσω BitTorrent, κυρίως λόγω μικρής τηλεοπτικής διαθεσιμότητας. Σκέψου ότι σε απόλυτους αριθμούς περισσότεροι κατεβάζουν παράνομα το Battlestar Galactica παρά το Lost.

Γκρινιάρης said...

Σοφία εγώ πάλι το βεληνεκές ως ακριβώς έτσι το χρησιμοποίσα. Μια σειρά που τη βλέπουν 100 άνθρωποι, ακόμα κι αν γι' αυτούς είναι αριστούργημα, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερου βεληνεκούς από μια σειρά που τη βλέπουν 10.000 άνθρωποι.
Όσο για τους προβληματισμούς, εντάξει, δημιουργεί κάποια ερωτήματα, αλλά μην υπερβάλλουμε. Δεν είναι δα και ότι πιο διεγερτικό για το μυαλό υπάρχει. Απλά δεν είναι τελείως flat, μπαμ μπαμ κλπ, μπορείς να συζητήσεις για διάφορα θέματα που ανακύπτουν. Αυτό για το οποίο εγώ επιμένω είναι οτι όλο αυτό θα μπορούσε να γίνει με έναν πολύ πιο καλοστημένο τρόπο, με έναν λιγότερο προβλέψιμο τρόπο, με έναν τρόπο που δε θα μπορούσες κάλιστα να βγει κάποιος στην οθόνη και να σου πει "σήμερα στο επεισόδιο θα γίνει αυτό, εκείνο κι εκείνο" και να πεις ωραία, πάμε για το επόμενο... Εντάξει, υπερβάλλω προφανώς, αλλά για να κάνω εξηγήσω τι εννοώ. Στην τελική δεν είναι βιβλίο, τηλεοπτική σειρά είναι. Και οι σειρές που τελικά ξεχωρίζουν είναι αυτές που παίρνουν πόντους από διάφορους τομείς. Που προβληματίζουν, που έχουν δράση και αγωνία, που έχουν εφέ, που έχουν ερμηνείες, που έχουν μουσική, κλπ. Όταν μια σειρά είναι καλή μόνο σε ένα από αυτά, αναπόφευκτο είναι να αρέσει σε μικρότερο κοινό, να έχει μικρότερη θεαματικότητα και τελικά να κατατάσσεται "κατώτερη" σειρά συνολικά από κάποιες άλλες.

Νομίζω πάντως οτι αυτοί, όπως εσύ, που έχουν δει και το παλιότερο το βλέπουν διαφορετικά από αυτοί που είδαν κατευθείαν το καινούριο.

Όσο για τη θεαματικότητα και τα Torrents νομίζω κάνεις λάθος. Η θεαματικότητα συνήθως είναι αντίστοιχη αυτής των σειρών στις χώρες που προβάλλονται. Από λίγο που είδα το ενδιαφέρον για το Lost είναι πολύ υψηλότερο απ' ότι για το BSG. Αν και επειδή το Lost έχει διακοπεί τώρα δε μπορούμε να το δούμε. Θα ήταν καλύτερο να δούμε πόσοι θα έχουν ενδιαφερθεί για τα ερχόμενα επεισόδια του Lost την Πέμπτη και του BSG την Παρασκευή, μια μέρα μετά την προβολή τους. Θα είναι πιο αξιόπιστο μέτρο σύγκρισης.

Mmexer καλά ούτε και το The 4400 έχει τρομερή καταιγιστική δράση! Πάντως κι αυτό με τη σειρά του, τώρα που το θυμάμαι, δημιουργεί αρκετούς προβληματισμούς (στο μέτρο μιας αμερικανικής σειράς περιπέτειας βέβαια).

Σοφία said...

Κοίτα, προσωπικά κάθε σειρά που έχει μεγάλο βεληνεκές όπως το εννοείς εσύ, θεωρώ ότι είναι υπερβολικά εύπεπτη για τα γούστα μου (και πρέπει να είναι για να αρέσει στο ευρύ κοινό, καθότι οι περισσότεροι ανοίγουν την τηλεόραση για να διασκεδάσουν και όχι για να προβληματιστούν). Συνεπώς τα νούμερα από μόνα τους δεν μου λένε πολλά πράγματα. Αλλά για την απήχηση που έχουν οι διάφορες σειρές στο BitTorrent, δες εδώ τα στατιστικά του 2007.

Το προσωπικό μου μέτρο για το τι είναι καλό βασίζεται σε δύο πράγματα: με πόσο ενδιαφέρον βλέπω το κάθε επεισόδιο, και αν έχω διάθεση να το ξαναδώ. To Galactica με καλύπτει και από τις δύο πλευρές. Συγκριτικά τo Lost, όταν το έβλεπα, προσπερνούσα το κάθε επεισόδιο σε FF γιατί δεν άντεχα την υπέρτατη βαρεμάρα και τους χαρακτήρες-καρικατούρες. Aλλά φυσικά περί ορέξεως κολοκυθοπιτάκια ;-)

Όσο για το πόσο σε προβληματίζει το Battlestar Galactica, δείξε μου 1 άλλη σειρά που έχει ασχοληθεί με την θρησκεία, την προέλευση της ζωής, την τρομοκρατία, τα λαϊκά δικαστήρια, την τυραννία, την παιδική εκμετάλλευση, την πορνεία, και θα σου απαντήσω.

Γκρινιάρης said...

Το κρατάω το στατιστικό στοιχείο, ελπίζω να θυμηθώ να τσεκάρω και την επόμενη εβδομάδα από περιέργεια τους trackers να δω αν συμφωνούν. Βέβαια το οτι έχει το Shooter πάνω από το Pirates of the Caribbean, εμένα με παραξενεύει! :)

Για τους προβληματισμούς που θέτει συμφωνώ, αυτό που με χαλάει όπως είπα παραπάνω είναι οτι θα μπορούσε να είναι πιο καλοστημένο και πιο προσεγμένη η δομή/πλοκή του κάθε επεισοδίου.

Θα συμφωνήσουμε στο εξής. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Όταν περνάς το Lost σε Fast forward και βαριέσαι αφόρητα στο Lord of the Rings, είναι προφανές οτι δεν πρόκειται να σταματήσουμε να διαφωνούμε, τουλάχιστον όχι στο συγκεκριμένο θέμα! :)

Το BSG πάντως θα συνεχίσω να το βλέπω από περιέργεια πως θα εξελιχθεί το πράγμα. Σ' αυτό τουλάχιστον έχει πετύχει.

Μπουρμπουλήθρα said...

κι εμενα αυτη η σειρα δεν μου εκανε καμια εντυπωση και την αφησ στον πρωτο κυκλο. Χθες τελειωσα τον δευτερο κυκλο των heroes και μου αρεσε πολυ περισσοτερο σε συγκριση με τον πρωτο. Δεν συγκρινεται με prison break και lost αλ΄λα ειναι πολυ ενδιαφερον. εν αναμονη του καινουργιου επεισοδιου lost, που ελπιζω να μας αποζημιωσει για το διαστημα αποχης..

Την καλησπερα μου σε εσενα και το blog σου!

Σοφία said...

Έλειψα για λίγο, αλλά επέστρεψα και είπα να πω μια καλημέρα!
Καλημέρα γκρινιάρη μου!

Σοφία said...

Και πού να σου πω τη γνώμη μου για το Matrix :-p

Strahd said...

Δεν την έχω δει την σειρά, αν και γενικότερα έχω ακούσει πολύ καλά λόγια. Είμαι φαν της επιστημονικής φαντασίας και ελπίζω σύντομα να την δω κι αυτήν. :)

Klearchos said...

Εγώ από την άλλη τρελαίνομαι για διαστημικές περιπέτειες...

Καλή εβδομάδα!!