Tuesday 22 April 2008

Η Earth Day και η κόκκινη κάρτα της Ελλάδας

Όποιος επισκέφτεί σήμερα το Google θα δει για άλλη μια φορά ένα διαφορετικό logo, από αυτά που μας συνηθίζει να κάνει η εταιρεία για να μας υπενθυμίσει μια μέρα με ιδιαίτερη σημασία.

Αυτό το, πολύ καλά σχεδιασμένο νομίζω, logo είναι αφιερωμένο για τη Μέρα της Γης, την Earth Day, που μνημονεύεται και γιορτάζεται λέει από το 1970 στις 22 Απριλίου. Μια ακόμα μέρα-αφορμή για να ταρακουνηθούμε, για να προβληματιστούμε σοβαρά για την συμπεριφορά μας και τις επιπτώσεις της πάνω στον πλανήτη.

Στο ίδιο τέμπο και το Yahoo!, το οποίο με ένα ωραίο animated logo παραπέμπει σε μια σελίδα με οικολογική θεματολογία αφιερωμένη στην Earth Day.


Και ταυτόχρονα διαβάζω και ακούω στον ΣΚΑΪ (που πολλά μπορεί να σχολιάσει κάποιος, αλλά το οτι έχει έναν σαφή προσανατολισμό προς το περιβάλλον μπορούμε να το παραδεχτούμε νομίζω) πως

Με την "κόκκινη κάρτα" από τον ΟΗΕ " γιορτάζει" η Ελλάδα την "Παγκόσμια ημέρα της Γης" που είναι αφιερωμένη στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Η χώρα μας είναι η μόνη ανάμεσα σε 141 κράτη που αποβλήθηκε από τα κριτήρια Κιότο, καθώς δεν έπεισε για την εγκυρότητα του συστήματος μέτρησης και καταγραφής των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έλαβε μέτρα παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις του επίτροπου Περιβάλλοντος Σταύρου Δήμα ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με διασυρμό.
[...]

Και συνεχίζω για περισσότερες λεπτομέρειες στο άρθρο του Γιώργου Λαλιου στην Καθημερινή:

Στις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές αρχές επικρατεί προβληματισμός σχετικά με το εύρος των συνεπειών, ενώ το αρμόδιο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ παραδέχθηκε για πρώτη φορά τον διασυρμό, μετακυλίοντας, ωστόσο, τις ευθύνες.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία την προηγούμενη Παρασκευή στα γραφεία του ΟΗΕ στη Βόννη, από την Επιτροπή Συμμόρφωσης με το Πρωτόκολλο του Κιότο. Η Επιτροπή έκρινε ότι οι διευκρινίσεις που παρείχε η χώρα μας απολογούμενη στις αρχές Μαρτίου ήταν ανεπαρκείς. Οπως αποφάσισε:

- Η Ελλάδα οφείλει να αναπτύξει και να καταθέσει εντός τριών μηνών στην Επιτροπή Συμμόρφωσης ένα σχέδιο συμμόρφωσης με συγκεκριμένα μέτρα και διοικητικές ρυθμίσεις, το οποίο θα ελεγχθεί από ομάδα εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής. Επί τη βάσει του νέου εθνικού συστήματος θα πρέπει να γίνει και η ετήσια απογραφή.
- Η Ελλάδα δεν δύναται να συμμετάσχει στους ευέλικτους μηχανισμούς του πρωτοκόλλου του Κιότο μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης. Οι μηχανισμοί αυτοί δίνουν στις βιομηχανικές χώρες τη δυνατότητα να επιτύχουν τους στόχους τους όσον αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
[...]
«Η Ελλάδα, δυστυχώς, αποτελεί τη μοναδική χώρα στον κόσμο που κατονομάζεται διεθνώς για ανεπάρκεια του συστήματος καταγραφής των εκπομπών. Εκτός από την αδυναμία συμμετοχής της Ελλάδας στους μηχανισμούς του Κιότο, η απόφαση αυτή εκθέτει τη χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο», σχολίασε χθες ο διευθυντής της WWF κ. Δημ. Καραβέλλας.


Δεν νομίζω πως μπορώ να εμβαθύνω στα τεχνικά του θέματος για να ξέρω ακριβώς τι και πως, ή πόσο δίκαια ή άδικη είναι η "τιμωρία" της Ελλάδας. Αλλά το οτι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν κατάφερε να παρουσιάσει ένα σύστημα που να πείσει για την αξιοπιστία του, αυτό κάτι λέει...

Καλημέρα και καλή Ανάσταση! Και καλά μυαλά!

16 comments:

Σοφία said...

Καλά μυαλά; Νομίζω ότι είναι η καλύτερη ευχή που μπορείς να δώσεις σε όλους τους Έλληνες!!!

Υπέροχο το σήμα του Google!
Καλημέρα γκρινιάρη μου και Καλή Ανάσταση σε όλους μας!

PN said...

Τίποτα δεν είναι τελικά τυχαίο σε αυτό τον κόσμο. Γενικά έχουμε μια πολύ παράξενη αίσθηση για το τι εννοούμε ότι κάποιος είναι πρώτος σε κάτι...!!!!

alienlover said...

θαυμάσια.. :SSSSS

DaNaH said...

Γκρινιάρη, θα συμφωνήσω πως είναι από τα πιο όμορφα logo που έχει σχεδιάσει η Google! Μακάρι όλοι να κάνουμε κάθε μέρα κάτι λίγο για την βελτίωση της κατάστασης του πλανήτη. Διαπιστώνω πως τα 2 τελευταία χρόνια υπάρχει περισσότερη ευαισθησία και κινητοποιήση εκ μέρους πολλών πολιτών και είναι ένα καλό βήμα αυτό. :)

DaNaH said...

Βλέπω και το logo του YouTube είναι αλλαγμένο σήμερα. Έχουν βάλει πίσω από την λέξη "Tube" τον χάρτη της γης.

Dr_MAD said...

Απίστευτο. Ειλικρινά δεν το γνώριζα! Πάντως, στην κουτοπονηριά είμαστε πρώτοι! Μην τυχόν και δείξουμε όλη την αλήθεια και μας κράξουν... Λες και δεν ξέρουμε τι παίζει στην Ελλάδα

Τις καλησπέρες μου

KitsosMitsos said...

Το διάβασα και έφριξα πραγματικά. Μέσω του οικολογίου (www.oikologio.gr) αλλά και με προσωπικά email σε υπεύθυνους ανεύθυνους άρχισε το ξέσπασμα.
Η ανευθυνότητα σε όλο της το με-γελοίο...
Τι άλλο να πει κανείς.

~~A~~ said...

Η Ελλάδα να αποτύχει;Όχιιι...

Είναι κακόβουλα σχόλια των ανταγωνιστών!!!

Urban Fish said...

Εδώ έχεις απόλυτο δίκιο να γκρινιάζεις, γκρινιάρη μου...αλλά που να το βρεις το δίκιο σου; Κάτι τέτοια μαθαίνουμε και νιώθουμε ντροπή που είμαστε Έλληνες! Τι να πεις θέλουμε πολύ ξύλο...κάτι πρέπει να μας ξυπνήσει αλλιώς δεν μας βλέπω καθόλου καλά!

doctor said...

Δεν με ενοχλεί η ανικανότητα των κρατούντων.
Αυτή είναι γνωστή.
Με συνθλίβει η παντελής αδιαφορία των νεοελλήνων για το περιβάλλον και για το αύριο αυτού του κόσμου.
Με εξοργίζει αυτή η απέραντη βλακεία του νεοέλληνα που ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του...

Κατά τα άλλα, μας φοβόταν ο Κίσσινγκερ και ήθελε να μας διαβρώσει κιόλας...

doctor

Laplace said...

ΤΡΕΛΗ ΞΕΦΤΙΛΑ!
και ο Δημας μας προειδοποιουσε εδω και 4 χρονια

mmexer said...

το κουλό θα ήταν να μην είχε καταγγείλει την Ελλάδα...
εκεί να δεις θαύμα που θα χαμε :)

Γκρινιάρης said...

Καλησπέρα! Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια. Εγώ δε χρειάζεται να προσθέσω τίποτα περισσότερο. Απλά οτι όσο πιο γρήγορα αρχίσουμε να παίρνουμε στα σοβαρά τα περιβαλλοντολογικά ζητήματα και κάνουμε μικρές ή μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητά μας, τόσο καλύτερα.

Καλή Ανάσταση!

Giousurum said...

TI na pei kaneis gia autin tin xora? As thimithoume oti i xora mas itan apo tis liges xores tou protokolou tou kioto pou anti gia meiosi ton ekpompon tou aerion tou thermokipiou piese kai "katafere" na thesmothetithei os stoxos kai ypoxreosi mas i auxisi ton ekpompon (se sxesi me to etos anaforas 1990) sto 25% (an thymamai kala). Parolo auto gia psaxte na deite pou exoune ftasei mexri tora oi ekpompes. Episis i DEH "mas" einai mia apo tis pio rypogones etereies stin europi. OSo afora to kratos thymithite ton ntoro pou dimiourgise perysis me ta fotovoltaika kai to ti exei ginei mexri tora kai ta leme. Oi typoi (gia akoma mia fora) ekanan douleis tou podariou (na min po tou k...lou). Eftiaxan enan nomo alla "xahasan" to kyriotero., To plaisio xorothetisis ton ergon APE.

KAlo pasxa.

P.S Griniari kala ta les kai mas eyxesai myalo alla den to vlepo.
Ta leme.

Laplace said...

καλο πασχα φιλε γκρινιαρη,ευχομαι να περασεις τελεια..

καλο πασχα κ στους αναγνωστες σου

Γκρινιάρης said...

Καλημέρα!

Καλωσήρθες giousouroum. Πρέπει κάποια στιγμή να αρχίσει μια σοβαρή δημόσια συζήτηση για το περιβάλλον και στη χώρα μας, όπως γίνεται παντού. Αλλά φευ! Έχουμε άλλα σοβαρά ζητήματα εμείς... Καλό Πάσχα.

Καλό Πάσχα laplace78!

Καλή Ανάσταση.