Thursday 24 April 2008

St. George's Day

Καλημέρα και καλή Ανάσταση!

Χτες μετά τη δουλειά κατέβηκα στην Trafalgar square να κόψω κίνηση από τους εορτασμούς της St. George's Day, που γιορτάζεται στην Αγγλία, αφού ο St. George είναι ο προστάτης των Άγγλων, όπως ο St. Patrick είναι για τους Ιρλανδούς και ο St. Andrew των Σκωτσέζων. Βέβαια οι Άγγλοι δεν κάνουν να πεις και σαματά, εδώ ούτε αργία δεν την έχουν!

Η μέρα άρχισε πολύ μουντά, κόντρα στις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων. Αλλά τελικά τους έκανε τη χάρη ο καιρός (όχι όπως στους Ιρλανδούς...) και η μέρα από το μεσημέρι και μετά ήταν χάρμα! Εδώ πρέπει να σας πω οτι χτες και προχτές για πρώτη φορά έβαλα λεπτό μπλουζάκι και μπουφανάκι! Περνώντας από το πάρκο είδα κόσμο και κοσμάκη να αθλείτε με σορτσάκια και κοντομάνκα, να λιάζεται στα γκαζόν και άλλα ωραία που μας είχαν λείψει τόσο καιρό!

Ο κόσμος στην πλατεία δεν ήταν πολύς. Αν και ίσως δε μπορώ να συγκρίνω με τις άλλες γιορτές, γιατί οι εκδηλώσεις και για την Κινέζικη πρωτοχρονιά και για τη γιορτή των Ιρλανδών ήταν Σαββατοκύριακο, ενώ χτες ήταν μεσοβδόμαδα.

Trafalgar square

Trafalgar square

Φτάνοντας μπροστά στη National Gallery κάτι δεν μου πήγαινε καλά. Τι να' ναι, τι να' ναι...

St Martin's in the Fields

Τελικά το εντόπισα. Η εκκλησία St. Martin in the Fields (με το cafe της Κρύπτης που είχα γράψει παλιότερα) επιτέλους αποκαλύφθκε! Ήταν η πρώτη φορά που την είδα, γιατί από πέρσι είχε σκαλωσιές γιατί έκαναν έργα. Πάρα πολύ όμορφη!

Υπήρχε μια μικρή εξέδρα μπροστά από τη στήλη του Νέλσονα, που ίσως χρησιμοποιήθηκε για το καλοσώρισμα ή κάτι άλλο, πάντως όσο ήμουν εκεί δεν είδα κάτι. Μπροστά είχε κάτι τραπεζάκια που καθόταν κόσμος. Δεν το πολυκατάλαβα το στήσιμο η αλήθεια είναι.

Trafalgar square

Οι σημαίες και οι στολές και τα καπέλα στα ασπροκόκκινα έδινα και έπαιρναν.

English flags

Food market

Οι κεντρικές attractions ήταν δύο. Η food market δεξιά κι αριστερά της πλατείας, και διάφορες σύντομες παραστάσεις street theater.

Food market

Food market

Η food market είχει λίγο απ' όλα. Λουκάνικα και μπέικον, burgers, λαχανικά, κέικς, θαλασσινά, τυριά... Έχε χάρη που είναι Μεγάλη Εβδομάδα, πως κρατήθηκα με τόσες λιχουδιές εγώ το ξέρω!

Sausages and bacon

Αυτό το τυλιχτό λουκάνικο στην παραπάνω φωτογραφία, που είναι σαν τις δικές μας στριφτές πίτες, είναι το Cumberland sausage, παραδοσιακό της Αγγλικής κουζίνας.

Seafood

Cheese

Από τα street theater που είδα το ένα ήταν ένας Ιππότης ο οποίος πήρε το χρίσμα και μετά σκότωσε ένα τέρας...

Street theater

Street theater

... και κάτι χορευτές or something που πρόλαβα στα τελειώματα.

Street theater

Πέτυχα και τους μαργαριταρένιους, Pearly King και Princess, που νομίζω μάζευαν χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Για την ιστορία τους δεν ήξερα αλλά μπορείτε να διαβάσετε εδώ κι εδώ.

Pearly king and princess

Βέβαια υπήρχαν και μερικά πράγματα που δεν πολυκατάλαβα, όπως κάτι λαχανικά με μπιμπερό...

Feeding vegetables

ή αυτό που ήταν στημένο δίπλα στη στήλη του Νέλσονα.

I have no idea!

Όποιος μπορεί να με διαφωτίσει, καλοδεχόυμενος.

Μακάρι οι ηλιόλουστες μέρες να συνεχιστούν, αν και εδώ ο καιρός είναι άστατος και απρόβλεπτος. Ξεκινάει με βροχή, μετά μπορεί να θέλεις να βάλεις κοντομάνικο και στο τέλος μπορεί να ψάχνεις αντιανεμικό μπουφάν.

Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!

8 comments:

Σοφία said...

Πολύ ωραίες φωτογραφίες, πολύ ζωντανές και τέλειος καιρός! Κρίμα που δεν ήμουν εκεί να πάω κι εγώ :-)

Για τα λάχανα που τα ταΐζουν (μπύρα;) δεν έχω εξήγηση, αλλά το allotment δεν πρέπει να έχει σχέση με τη γιορτή. Μήπως το είχαν στήσει για το Earth Day προχθές; Γιατί στο σημείο αυτό στην Trafalgar Square τώρα τελευταία όλo εκθέματα με περιβαλλοντικά μυνήματα βλέπω.

Την εξέδρα την είχαν σίγουρα στημένη για κάποια θεατρική παράσταση ή για Morris Dancing.

DaNaH said...

Πολύ όμορφο και ενδιαφέρον το φωτορεπορτάζ! Ευτυχώς σας έκανε καλό καιρό και οι φωτογραφίες είναι πολύ φωτεινές.

Αναμένουμε κι άλλα τέτοια ωραία posts! Μας έχεις καλομάθει! :)

Anonymous said...

Καλησπέρα Γκρινιάρη. Ομορφο ποστ, με πολλές φωτογραφίες όπως πάντα! Σχετικά με τα λάχανα και τα λαχανικά δες εδώ http://www.safeconcerts.com/safe-concerts-gigs-tours.asp?nurn=2631
επιπλέον κάπου έχω διαβάσει οτι η μέρα του Aγ. Γεωργίου αποτελεί για τους Βρετανούς αγρότες ορόσημο για τη σπορά των λαχανικών. Δεν ξέρω αν έχει αυτό κάποια σχέση αλλά είναι μια πιθανή εξήγηση που μπορώ να δώσω. Καλό Πάσχα και να το γιορτάσεις "ελληνικά" εκεί στα ...ξένα!

Dr_MAD said...

Γιατί βρε λες λάχανο το μωρό? Πάω να ειδοποιήσω το λαχανάκι!

Καλή Ανάσταση :-D

Agobooks said...

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

moukelis said...

Πολύ ωραίες φωτογραφίες,όπως πάντα,Γκρινιάρη.Οφείλω να ομολογήσω πως εξηγηση για κανένα από τα δύο παράξενα δεν εχω.
Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση! :@)

Urban Fish said...

Για ακόμα μια φορά άπαιχτες φωτογραφίες...Καλό Πάσχα κ καλή Ανάσταση να έχεις γκρινιάρη μου εκεί στα ξένα...!!!

Γκρινιάρης said...

Σας ευχαριστώ για τα σχόλια!

Χρόνια πολλά και καλή Ανάσταση!