Friday 11 April 2008

Terminal 5 revealed

Ίσως έχετε διαβάσει, δει ή ακούσει πως στο αεροδρόμιο του Heathrow στο Λονδίνο κατασκευάστηκε και λειτουργεί από τα τέλη Μαρτίου ένα καινούριο Terminal, το πέμπτο (Τ5 χαϊδευτικά), το οποίο χρησιμοποιεί αποκλειστικά η British Airways.

Terminal 5

Όσοι το μάθατε, μάλλον το μάθατε από το μπάχαλο που δημιουργήθηκε τις πρώτες 4-5 μέρες λειτουργίας του, όπου η έλλειψη ικανής δοκιμαστικής περιόδου, τεχνικά προβλήματα και η ελλιπής εκπαίδευση του προσωπικού (όπως αναφέρθηκε στις εφημερίδες εκείνες τις μέρες) προκάλεσε ακυρώσεις πτήσεων, χαμένες αποσκευές και τελικά μεγάλη ζημιά στην British Airways.


Εξασφάλισα για τα μάτια σας μόνο (!) μερικές φωτογραφίες από φίλο που έτυχε να ταξιδέψει τις πρώτες μέρες λειτουργίας του, ευτυχώς όταν μόλις είχε αρχίσει να ομαλοποιείται η κατάσταση. Εγώ μάλλον θα το δω από κοντά το καλοκαίρι αν ταξιδέψω με British. Η Ολυμπιακή αν θυμάμαι καλά χρησιμοποιεί το Terminal 2.

Για να δούμε...

Ο χώρος για τα check in.

Terminal 5

Terminal 5

Ο κεντρικός χώρος αναμονής. Σε αντίθεση με τα άλλα Terminals (το 1 και το 2 σίγουρα) που αν δεν κάνω λάθος είναι σε έναν όροφο, αυτό έχει δύο επίπεδα.

Terminal 5

Terminal 5

Με τέτοια πληθώρα μαγαζιών (από Pc world μέχρι Harrods), εστιατορίων (είδα πως έχει και Wagamamas, της γνωστής αλυσίδας ασιατικής κουζίνας) και cafes, σίγουρα θα βρεις κάτι να κάνεις μέχρι να έρθει η ώρα της επιβίβασης...

Terminal 5

Shops at Terminal 5

Shops at Terminal 5

Terminal 5

Αυτός ο τεράστιος γυάλινος κύβος που κρέμμεται απ' το ταβάνι είναι σύμπλεγμα οθονών. Φαίνονται και στις πρώτες φωτογραφίες, στο χώρο για τα check in.

Terminal 5

Recycling at T5...

Recycling in Terminal 5

Κληρώσεις για πολυτελή sportscar γίνονται νομίζω σε όλα τα Terminals του Heathrow. Θυμάμαι μια φορά χάζευα αρκετή ώρα ένα κατάμαυρο διαστημικό Audi R8! Το T5 προτίμησε να εγκαινιαστεί με μια κατακόκκινη Ferrari.

Win a Ferrari

Αυτά λοιπόν απο το καινούριο σπίτι της British Airways, το καινούριο Terminal 5. Ωραίο φαίνεται. Νομίζω πως είναι ένας ευχάριστος τρόπος να κλείσουν οι διακοπές στο Λονδίνο ή να ξεκινήσει η επιστροφή των Ελλήνων της Αγγλίας στην πατρίδα. Τώρα ειδικά που απ' ότι φαίνεται δουλεύει ρολόι...

Καλημέρα!

Terminal 5

26 comments:

Unknown said...

Πολύ όμορφο φαίνεται. Μέχρι να το επισκεφτώ, το terminal 1 του Heathrow (που έχω περάσει άπειρες φορές) είναι το αγαπημένο μου terminal από όλα τα αεροδρόμια που έχω πάει - μπορείς να περάσεις ώρες και ώρες χαζεύοντας.

Σοφία said...

Πάω να βγάλω εισιτήριο και που ξέρεις... αν είμαι τυχερή μπορεί να φύγω και με μια κατακόκκινη ferrari!
Καλημέρα γκρινιάρη μου!

DaNaH said...

Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες του φίλου σου, τυχερός που κατάφερε να το δει τόσο σύντομα! :)

Δεν ξέρω αν το άκουσες, αλλά στο εν λόγω terminal συνελλήφθη η Naomi Campbell πριν μερικές μέρες γιατί επιτέθηκε σ'έναν αστυνομικό.

Ας ελπίσουμε να μην ξαναδημιουργηθούν επεισόδια στο μέλλον, γιατί πραγματικά φαίνεται υπέροχο!

Εμείς εδώ στην Θεσσαλονίκη ακούμε εδώ και πόσα χρόνια για το νέο terminal και ακόμα να το δουν τα ματάκια μας!!!

Γκρινιάρης said...

Καλημέρα!

Themo συμφωνώ, οι ώρες αναμονής περνάνε πολύ γρήγορα στα terminals του Heathrow. Εμ, είναι και τεράστια!

Σοφία με το καλό! Πάντως να ξέρεις, η συμμετοχή στην κλήρωση γίνεται αντί αντιτίμου, κι όχι 1 ή 2 ευρώ! ;)

DaNaH η Naomi δεν είναι η πρώτη φορά που εμπλέκεται σε τέτοια περιστατικά νομίζω. Τώρα το οτι αυτή τη φορά έγινε στο T5, μάλλον συνέπεσε με την μανία των εφημερίδων και δημοσιογράφων για κάθε τι είχε να κάνει με το Terminal και τα απρόοπτά του.

jf said...

Χάρμα των οφθαλμών μας και μόνον αυτών… !!
Μερσούμε πολύ

Θυμήθηκα και το μπάχαλο με το δοκιμαστικό μέτρο του μετρό εν Αθήναις…
Δεν είχαμε καθόλου υπομονή παρότι ξέραμε πως το μέτρο είναι δοκιμαστικό…
Τελικά το ‘κράξιμο’ και η γκρίνια δεν είναι ελληνικό μόνο φαινόμενο..

Γκρινιάρης said...

Να' σαι καλά JF. Θα μεταφέρω τις ευχαριστίες και στο φίλο μου.

Όχι, η γκρίνια δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αν και εμείς είμαστε πρωταθλητές! Πάντως εδώ έγινε πολύ έντονη κριτική από τα μέσα στο μπάχαλο που επικράτησε, κι ας κράτησε μόνο μερικές μέρες.

Παρόλα αυτά φαίνεται εντυπωσιακό.

philos said...

Όλοι οι Ολυμπιακοί μας κοστίσαν 2-3 δις € και αυτοι για ένα terminal θέλαν 4,3 δις λίρες!!!
Μαλλον έχουν χάσει την μπάλλα στο κόστος τα αγγλακια!
Εγω παντως στον ειδικό τύπο δεν είδα πουθενα να χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο στην Ευρώπη. Αλλά είναι σίγουρα το ακριβότερο αν όντως ισχύουν οι τιμές που είδα!

Γκρινιάρης said...

Philos, αν σκεφτείς οτι ΜΟΝΟ το μπάχαλο που προκλήθηκε για λίγες μόνο μέρες κόστισε στην BA 16 εκατομμύρια λίρες (και μπορεί να κοστίσει 50 ή και 100 εκατομμύρια όπως λένε κάποιοι σε ένα χρόνο αν δεν ομαλοποιηθεί η λειτουργία πλήρως), τα δις για το T5 φαντάζουν λογικά!

Για να κάνουμε πάντως μια σύγκριση μεγεθών, ολόκληρο το Ελ. Βενιζέλος, που διαβάζω πως σε πρώτη φάση εξυπηρετεί περίπου 16 εκατομμύρια επιβάτες, κόστισε 2.7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Anonymous said...

Σ'ευχαριστώ για την ξενάγηση!Πολύ ενδιαφέρουσες φωτογραφίες.
Πρέπει να ταξιδέψω το συντομότερο δυνατό. Μου ανοίγεις την όρεξη για περιπέτειες.

apos said...

Σούπερ φωτό και ασφαλώς δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ένα ελληνικό αεροδρόμιο με ένα βρετανικό. Αλλα μεγέθη, άλλη κίνηση, άλλες ανάγκες. Ο αδελφός μου, ο οποίος ζει στο εξωτερικό, είχε την ατυχία να ταξιδέψει στo T5. Λέω ατυχία, γιατί έχασε τη βαλίτσα του, όπως χιλιάδες άλλοι, και του την επέστρεψαν μετά από 10 μέρες. Προφανώς επειδή είναι εργαζόμενος στην ΕΕ και οι Βρετανοί την συμπαθούν ιδιαίτερα την ΕΕ χε χε. Μου έλεγε, πάντως, ότι για πρώτη φορά στη ζωή του είδε τους φλεγματικούς Βρετανούς να βγαίνουν από τα ρούχα τους και να φωνάζουν σαν... Έλληνες με τα όσα συνέβαιναν.
Προσωπικά, από όσα αεροδρόμια έχω δει στη ζωή μου, ψηφίζω καλύτερο το Barajas. Το νέο Barajas.

mmexer said...

έλα ρε συ κι έβλεπα τόσο κόσμο και δεν μπορούσα να δω πως είναι.... Τώρα ξέρω με φωτογραφίες σου :)
Φαίνεται εντυπωσιακό πάντως.... Α όλα κι όλα... σ αυτά δεν τους πιάνει κανείς τους άγγλους!!! :)
Μα πως την πάτησαν έτσι όμως; έχασαν το κύρος της οργάνωσης:)

me said...

thanks για την εγκαιρη κ εγκυρη ενημερωση!!!!

fvasileiou said...

Αφού Γκρινιάρη μου σε αυτό το ποστ δεν... τιμάς το όνομά σου, θα γκρινιάξω εγώ:

Όταν ακούει κανείς για τις δεκάδες ματαιώσεις πτήσεων, τις πολύωρες αναμονές, τις απώλειες των αποσκευών, στο Τ5 (αυτό μου θυμίζει sequel του Terminator) δεν μπορεί να μην σκεφτεί με πίκρα τι θα γράφανε οι βρετανικές φυλλάδες αν συνέβαινε κάτι ανάλογο σε ελληνικό αεροδρόμιο...

Dr_MAD said...

Τέλειο! Δυστυχώς ενώ ήμουν εκεί πριν 2 βδομάδες, δεν έτυχε να το δω! Καταραμένη Ολυμπιακή!

Γκρινιάρης said...

Καλησπέρα και καλό Σαββατοκύριακο!

Lemonita να' σαι καλά!

Apos τις πρώτες μέρες έγινε χαμός με τις αποσκευές! Για το Barajas δεν έχω άποψη. :)

Mmexer έλα ντε. Κι εγώ απορώ, πως έπεσαν έξω; Το επόμενο θα είναι να δούμε να το παθαίνουν και οι Γερμανοί! Χαχα!

Me να' σαι καλα!

Φώτη δε χρειάζεται να κάνεις υποθέσεις, αρκεί να θυμηθείς τις κριτικές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις καθυστερήσεις. Πάντως και τώρα οι εφημερίδες νομίζω οτι ήταν αρκετά αυστηρές και με τη "δική τους" BA.

MAD, ίσως να ήταν και καλύτερα! Δεν θα ήθελες να βρίσκεσαι εκείνες τις μέρες στο T5...!

Σοφία said...

Παιδιά ξεκολλήστε με τη μοιρολατρεία! Για τους Ολυμπιακούς οι Άγγλοι έγραφαν αυτά ακριβώς που γράφαμε εμείς στις δικές μας εφημερίδες (απλή μετάφραση κάνανε). Εμείς φταίμε που γίναμε σούργελο, γιατί εμείς πρώτοι αυτομαστιγωνόμασταν.

Όσο για την T5, το τι έχουν σύρει στην BA είναι απίστευτο - ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν φορτώσει το φταίξιμο στην ισπανική BAA (δηλ. την υπηρεσία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο, η οποία σίγουρα δεν είναι άμοιρη ευθυνών για την αναμπουμπούλα που δημιουργήθηκε και έχει επανειλλημένως δείξει δείγματα παντελούς ανικανότητας). Αλλά παρόλα αυτά, τις ευθύνες τις ρίχνουν στην ΒΑ και τους έχουν κάνει ρεζίλι διεθνώς. Όπως κάναμε κι εμείς τους εαυτούς μας ρεζίλι με το φιάσκο των Ολυμπιακών.

Τέσπα, ωραία δείχνει η Τ5, πάντως για μένα είναι ο χειρότερος εφιάλτης, γιατί προτιμώ να πηγαίνω στο αεροδρόμιο 40 λεπτά πριν την πτήση μου και κατευθείαν στο αεροπλάνο. Αλλά τι να κάνω, θα το υποστώ...

Γκρινιάρης said...

Όντως τα βάλανε με την BA και έπεσε πολύ κριτική. Ακόμα και σήμερα διάβαζα στην εφημερίδα για το T5...

Σοφία αν βαριέσαι την αναμονή στ' αεροδρόμια, σκέψου την Aegean για Ελλάδα που θα χρησιμοποιεί όπως έμαθα το Stansted το οποίο απ' ότι έχω ακούσει χρειάζεται λιγότερο χρόνο για check in κλπ. Αν και σου πέφτει λίγο μακριά...

Σοφία said...

Μπαααα μου πέφτει όντως μακριά το Stansted.

Laplace said...

πολυ καλες φωτο!

apos said...

Και μιας και η Σοφία ανέφερε την ισπανική Ferrovial (την εταιρεία δηλαδή στην οποία ανήκει η ΒΑΑ, που λειτουργεί το αεροδρόμιο), να θυμίσω ότι ο ισπανικός αυτός κολοσσός έχει αναλάβει να κατασκευάσει μερικούς ελληνικούς αυτοκινητόδρομους. Όπως πολύ σωστά λέει η Σοφία, αυτή η εταιρεία έχει μια καταπληκτική ικανότητα να βγάζει την ουρά της απ' έξω όταν γίνεται μπάχαλο. Πρόσφατο παράδειγμα στην Ελλάδα, η αύξηση των διοδίων και ο χαμός που έγινε την πρώτη μέρα εφαρμογής του στα διόδια Σχηματαρίου.

Σοφία said...

Ωωωωωχ η Ferrovial έχει αναλάβει διόδια και αυτοκινητόδρομους; Ζήτω που καήκαμε!!!

Anonymous said...

Την Μ. Πεμπτη που θα πατησω το ποδαράκι μου στο Τ5 θα το δω και απο κοντα :Ρ:Ρ:Ρ:Ρ:Ρ:Ρ

ΣΜΟΥΥΥΥΥΥΥΥΥΑΚ

Anonymous said...

επειδη εγραψα μλκ (για μια ακομα φορα....) Το Τ5 θα το δω την Μ. Δευτερα νωρίς το βραδάκι....:Ρ:Ρ:Ρ:Ρ

Γκρινιάρης said...

Με το καλό Julia! Βάλε και λίγο ήλιο στις αποσκευές σου!

Urban Fish said...

Πολύ ωραίες και καθαρές φωτογραφίες! Δε ξέρω τι λένε για το νέο Terminal του Heathrow πάντως φαίνεται τέλειο...

Γκρινιάρης said...

Πράγματι φαίνεται εντυπωσιακό!