Sunday 14 September 2008

Φεστιβάλ στο ποτάμι

Ένα διάλειμμα από τις περιηγήσεις στο Παρίσι...

Thames Festival 2008

Ένα από τα πράγματα που λατρεύω στο Λονδίνο είναι το γεγονός πως πάντα κάτι γίνεται στην πόλη, πάντα υπάρχει κάτι να παρακολουθήσεις, να συμμετέχεις.

Σάββατο πρωί λοιπόν, παρέα με τον καφέ κάνω το πλάνο της ημέρας. Κανονίζω τις δουλειές μου έτσι ώστε να έχω λίγες ώρες ελεύθερες νωρίς το απόγευμα, την αγαπημένη μου ώρα για βόλτα δηλαδή, μιας και ο καιρός φαίνεται ότι επιτέλους μας χαμογελάει! Το επόμενο βήμα είναι να βρω που και τι θα κάνω. Δεν είναι δύσκολο. Επισκέπτομαι μερικά sites για το what's on in the town και βρίσκω πως αυτό το Σαββατοκύριακο λαμβάνει χώρα το Thames Festival. Μια διήμερη δηλαδή γιορτή στο ποτάμι. Είχα περάσει και πέρσι για λίγο, πάλι είχε καλό καιρό εκείνη τη μέρα, τη σύμπτωση. Λίγα clicks για το που, πότε και τι και μερικές ώρες μετά έπαιρνα το δρόμο προς το ποτάμι.

Τα διάφορα events γίνονται κατά μήκος της νότιας όχθης του ποταμού, από τη Westminster Bridge μέχρι την Tower Bridge. Πέρσι είχα μείνει στην περιοχή του London Eye όπου είχε μια σκηνή με oriental χορούς και πάγκους που πουλούσαν φαγητό από την Ανατολή. Συνηθισμένα πράγματα για εδώ. Φέτος στο ίδιο σημείο είδα πως είχε χορούς από Ευρωπαϊκές χώρες. Ενδιαφέρον το βρήκα, αλλά μιας και ο χρόνος ήταν περιορισμένος και δε μπορούσα να τα δω όλα, σκέφτηκα αυτή τη φορά ήθελα να πάω προς την Southwark Bridge, την οποία είχα διαβάσει πως θα έκλειναν και θα γινόταν ένα feast on the bridge, "φαγοπότι" και καλά.

Η περιοχή γύρω από το Tate Modern ήταν γεμάτη κόσμο που πηγαινοερχότανε. Δεξιά κι αριστερά πάγκοι που πουλούσαν φαγητά, από Βραζιλιάνικες λιχουδιές μέχρι ψητά καλαμπόκια, από ένα kiosk του Starbucks μέχρι bars για μπύρες και Pimm's. Γιορτινή ατμόσφαιρα.

Έξω από το Tate Modern υπήρχε μια σκηνή όπου το κυρίως θέμα ήταν το Tango, αλλά την ώρα που βρέθηκα εκεί μάλλον υπήρχε κάποιο "workshop" για το κοινό, που επιδιδόταν σε χορευτικές φιγούρες.

River Tango

Εντύπωση μου έκανε η παρουσία εδώ κι εκεί υποστηρικτών του Obama όπου δήλωναν τη στήριξή τους ή μοίραζαν ενημερωτικά φυλλάδια.

Obama supporters

Φτάνοντας στην Southwark Bridge ο κόσμος ήταν αρκετά περισσότερος. Κι εδώ stalls δεξιά κι αριστερά με διάφορες λιχουδιές, ο,τι μπορείτε να φανταστείτε. Υπήρχε και διαγωνισμός για κατασκευή κολοκύθας, έτσι για να μπαίνουμε σιγά σιγά στο κλίμα του Halloween.

Feast on the Bridge

Pumpkin Competition

Pumpkins

Στο κυρίως τμήμα της γέφυρας είχαν στρωθεί δύο πολύ μεγάλα τραπέζια όπου ο κόσμος μπορούσε να φάει αυτά που αγόραζε πιο πριν, να πιει την μπύρα ή το pimm's του ή τέλος πάντων να ξεκουραστεί.

Feast on the Bridge

Κάπου εκεί άρχισαν να καταφθάνουν και τα πρώτα σκάφη που λάμβαναν μέρος στον Great River Race, ένα από τα κύρια events του Σαββάτου. Περισσότερα από 275 πλεούμενα διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων συμμετείχαν σε έναν δίωρο αγώνα, από το Richmond μέχρι την Tower Bridge. Η Southwark Bridge που βρισκόμουν ήταν κοντά στον τερματισμό και οι ιαχές του πλήθους προσπαθούσαν να τονώσουν το ηθικό των διαγωνιζομένων για να αντέξουν λίγο ακόμη!

Great River Race

Great River Race

Σε λίγο κατεύθασε κι ο κύριος όγκος των σκαφών! Τα βλέπετε να περνούν κάτω από τη Millennium Bridge.

Great River Race

Φτάνοντας αργότερα στην άλλη άκρη της γέφυρας βρήκα έναν story-teller να διηγείται ιστορίες σε παιδιά, ενώ πιο δίπλα κάποια λίγο πιο ατίθασα είχαν βουτήξει κυριολεκτικά στα άχυρα που πριν λίγο υποθέτω αποτελούσαν καθίσματα!

Story-teller

Kids in straws

Στο τέλος του δρόμου υπήρχε μια σκηνή κι εκείνη την ώρα έπαιζε ένα συγκρότημα από τη Γαλλία τραγούδια μάλλον σλαβικής προέλευσης, με αρκετή ανταπόκριση από τον κόσμο που παρακολουθούσε, λόγω και των θεατρικών κινήσεων του ντουέτου.

Las Torres on Southwark Bridge

Στο πεζοδρόμιο υπήρχαν πολυθρόνες, καναπέδες και... φωτιστικά και μάλιστα κάποιοι έπαιζαν και επιτραπέζια παιχνίδια!

A livingroom on the pavement

Αυτή λοιπόν ήταν μια σύντομη γεύση από τις εκδηλώσεις του Σαββάτου για το φεστιβάλ στο ποτάμι. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται και κορυφώνονται σήμερα, όπου εκτός των άλλων είδα πως θα έχει νυχτερινό καρναβάλι αλλά και πυροτεχνήματα για το τέλος. Δε νομίζω να καταφέρω να πάω, αλλά ok, χόρτασα εκδηλώσεις γι' αυτό το Σαββατοκύριακο.

Καλή Κυριακή και καλή εβδομάδα!

13 comments:

Σοφία said...

Καλά, μέσα στο μυαλό μου είσαι! Χθες είχα επισκέψεις και δεν μπόρεσα να πάω στο φεστιβάλ, οπότε έλεγα να στείλω εσένα, αλλά δεν είπα τίποτα για να μην με κράξεις πάλι :-p

Αν τελειώσω τις δουλειές έγκαιρα μπορεί να πάω για το καρναβάλι και τα πυροτεχνήματα. Αν βρεις χρόνο να πας πάντως, ενημέρωσέ με να μην τρέχω OK?

Οι φωτογραφίες τέλειες όπως πάντα!!

KitsosMitsos said...

Ωραίες εικόνες, αλλά νομίζω ότι επαναλαμβάνομαι λιγάκι ;-)

Βέβαια επίτρεψέ μου να διαφοροποιηθώ λιγάκι: δεν είναι ότι στο Λονδίνο γίνονται συνέχεια πράγματα, είναι ότι εσύ έχεις τη διάθεση να τα ανακαλύπτεις και να τα ζεις!
Έχει διαφορά...
Την καλησπέρα μου.

Anonymous said...

Καλή η φάση με το φεστιβάλ. Και φαίνεται έντονα το λαογραφικό στοιχείο. Η φωτό με τις κολοκύθες αλα Halloween είναι και η πρώτη!!

ZlatkoGR said...

Νομίζω πως θα σταματήσω να σε διαβάζω, Γκρινιάρη. Δε μπορώ κάθε φορά να ζηλεύω έτσι. Ουφ!

Πέρα από τις απειλές, ακούγονται πολύ ωραία και χαλαρά όλα αυτά. Ίσως όλα εκτός από την κωπηλασία! Αλλά και πάλι, αν βλέπεις μόνο...

Γκρινιάρης said...

Σοφία δεν πήγα σήμερα. Απ' ότι είδα δεν πήγες ούτε εσύ, ε; Δεν πειράζει. Πυροτεχνήματα έχουμε ξαναδεί!

Kitsosmitsos ίσως είναι κι έτσι. Πάντως σίγουρα συνέχεια υπάρχουν πράγματα να κάνεις και να παρακολουθήσεις εδώ. Και πολλά από αυτά δωρεάν, τέτοιου στυλ.

Unclescrooge ναι, είχαν πλάκα οι κολοκύθες! Δυστυχώς δεν πρόλαβα πιο πριν που τις κατασκεύαζαν τα παιδιά!

Zlatkogr μαζί σου κι εγώ, η παρακολούθηση είναι το πιο ξεκούραστο... άθλημα! Χαχα!

Σοφία said...

Δεν πήγα τελικά. Βαριόμουνα να τρέχω βραδιάτικα μες το κρύο και έτσι έκατσα σπίτι και είδα την ταινία 16 Blocks με τον Bruce Willis, πίνοντας τσαγάκι για να ζεσταθώ γιατί θέρμανση δεν ανάβω από τώρα με τίποτα!!

(Για όποιον ενδιαφέρεται, η ταινία είναι αρκετά καλή αλλά όχι όσο τα Die Hard).

Εξύμνoς said...

Καλησπερα στο ταλεντο!!
Περασα μονο για ενα γεια και να χαζεψω τις φωτογραφιες σου... αλλωστε ειναι αρκετα αργα...

Ελπιζω να περνας τοσο καλα οσο εγω!!

Ταχυδρόμος! said...

Καλημέρες συννεφιασμένες!

fpboy said...

Χαίρομαι την όρεξη σου για ζωή!
Καλή συνέχεια λοιπόν...

fvasileiou said...

Να 'σαι καλά, γιατί η βόλτα σου στο φθινοπωρινό Λονδίνο με δρόσισε!

Anonymous said...

Όλα τα λεφτά οι καναπέδες!!! Από το σπίτι τους τους έφεραν!?

Καταπληκτικές οι φωτογραφίες!

Jordan said...

Φιλε πολυ καλη δουλεια! Εξαιρετικες φωτογραφιες!
Ακριβως σαν σημερα, περυσι, κατεφτανα στο Λονδινο πιστευοντας οτι μπορει να μεινω για παντα(αχ)... Τελικα εμεινα 8 μηνες...δεν πειραζει!...Πολυ εντονες αναμνησεις παντως, αλλες καλες αλλες κακες. Η Αγγλια παντως ειναι μανουλα στα φεστιβαλ.

Lily said...

Souper Oi Photo sou!!!

Eytixws pou exoume kai sena kai kanoume kanena taksidaki "serfarodas"