Thursday 4 December 2008

Το Bath των Ρωμαϊκών λουτρών και της Jane Austen

Πάει καιρός που έκανα αυτή την εκδρομή, με αυτά και με εκείνα δεν έκανα το post όταν έπρεπε, αλλά ευτυχώς η ~~A~~ μου θύμισε ότι σε ένα podcast είχα υποσχεθεί μια περιήγηση στο Bath. Εδώ είμαστε λοιπόν, μήνες μετά, για να εξερευνήσουμε αυτή την πόλη, η οποία σημειωτέον βρίσκεται ολόκληρη υπό την προστασία της UNESCO ως μνημείο της Παγκόσμιας κληρονομιάς! Και θα καταλάβετε γιατί.

Η πόλη του Bath βρίσκεται στη νοτιοδυτική Αγγλία, κοντά στο Bristol, βορειοδυτικά του Λονδίνου, περίπου 1,5 ώρα με το τρένο από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Paddington.

Η ιστορία της πόλης πάει πολύ πίσω, από τη Ρωμαϊκή κιόλας περίοδο, όταν οι Ρωμαίοι εκμεταλλεύτηκαν τις θερμές πηγές της κοιλάδας του ποταμού Avon και έχτισαν τα περίφημα Ρωμαϊκά λουτρά και έναν ναό, σημαντικά εκθέματα της πόλης σήμερα που αξίζει να τα επισκεφτείτε.

Roman Baths

Εκτός από το μεγάλο λουτρό που βλέπετε στις φωτογραφίες, υπάρχουν πολλά μικρότερα λουτρά και αίθουσες, καθώς και απομεινάρια του αρχαίου Ρωμαϊκού ναού. Στον επάνω όροφο υπάρχει και μια σειρά αγαλμάτων.

Roman Baths

Roman Baths

Roman Baths

Στην τελευταία φωτογραφία διακρίνεται στο βάθος το Αββαείο του Bath, με τη γνωστή Γοτθική αρχιτεκτονική την οποία μπορείτε να απολαύσετε καλύτερα στις παρακάτω φωτογραφίες.

Bath Abbey

Bath Abbey

Η πόλη γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη τον 18ο και 19ο αιώνα, κατά τη Γεωργιανή περίοδο, κάνοντας το Bath σήμερα να μοιάζει με ένα ζωντανό μουσείο Γεωργιανής αρχιτεκτονικής, το οποίο περπατάς και νομίζεις πως είσαι σε άλλη εποχή.

Bath

Bath

Βέβαια στη μεταφορά σε αυτή την άλλη εποχή βοήθησαν στην προκειμένη περίπτωση και κάποιες εκδηλώσεις που οργάνωνε το Jane Austen Centre που υπάρχει στην πόλη. Η γνωστή Βρετανίδα συγγραφέας της εποχής έζησε στην πόλη για λίγα χρόνια, και παρόλο που απ' ότι διάβασα δεν της άρεσε και ιδιαίτερα, η πόλη την τιμά με κάθε τρόπο.

Bath

Bath

Αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, πάντα δείγμα Γεωργιανής αρχιτεκτονικής, παρουσιάζει μια σειρά κατοικιών στην κορυφή ενός λόφου που σχηματίζουν ημικύκλιο, το Royal Crescent.

Royal Crescent

Royal Crescent

Royal Crescent

Λίγο πιο πέρα υπάρχει κι άλλο ένα συγκρότημα κατοικιών που σχηματίζουν έναν κύκλο, το Circus.

Άλλο ένα μέρος που αξίζει προσοχής και επίσκεψης είναι η Pulteney Bridge.

Pulteney Bridge

Pulteney Bridge

Εκτός από την αρχιτεκτονική της (ναι, έχει γράψει αυτή τη λέξη αρκετές φορές στο post αλλά όχι άδικα νομίζω) είναι μία από τις τέσσερις μόνο γέφυρες στον κόσμο που έχουν μαγαζιά σε όλο το μήκος της.

Pulteney Bridge

Και βέβαια, όπως κάθε αγγλική πόλη που σέβεται τον εαυτό της, αρκετό πράσινο, γκαζόν και λουλούδια, αρκετά περιποιημένα πρέπει να παραδεχτώ. Ε, τόσο νερό, λογικό δεν είναι;

Bath

Flower fountain

Για το τέλος άφησα ένα πιο... μοντέρνο touch στην πόλη. Επισκέφτηκα το Bath κάπου το Σεπτέμβριο αν θυμάμαι καλά, και τότε η πόλη ήταν γεμάτη από... γουρούνια! Θυμάστε τις αγελάδες και τις καρδιές που γέμισαν την Αθήνα κάποτε; Ε, κάτι τέτοιο. Εκατόν τέσσερα ζωγραφισμένα γουρούνια σε κάθε σημείο της πόλης, άλλοτε φανερά κι άλλοτε πιο κρυμμένα, στόλιζαν την πόλη και αργότερα θα πωλούνταν για φιλανθρωπικό σκοπό. Ορίστε μερικά.

Painted pig

Painted pig

Painted pig

Painted pig

Painted pig

Το Bath είναι μια υπέροχη πόλη, ξεχωριστή, όχι ακόμα μια κλασική αγγλική επαρχιακή μεσαιωνική πόλη, με δικό της χρώμα, από μια άλλη εποχή. Αξίζει να την επισκεφτείτε, κατά προτίμηση μια μέρα με καλό καιρό, όπως αυτόν που είχαμε την τύχη να μας κάνει εκείνο το ηλιόλουστο Σάββατο!

16 comments:

Marvin said...

Στο σπιτι της Jane Austen πηγες, να πιεις τσαι με περιεργες γευσεις και να φας παραδοσιακο cream tea με scones και clotted cream; Στο Sally Bun house, να φας ψωμακι καραμελωμένο με κανελλα απο πανω; Ααααχ τι μου θυμισες...

ZlatkoGR said...

Α, φαίνεται εξαιρετικό το Bath! Αυτό το Circus φαίνεται εντυπωσιακό...

Unknown said...

Επιτέλους! Αυτό το ποστ το περιμέναμε χρόοοοονια τώρα. Φοβερά φαίνεται βασικά, αξίζει το κόστος του ταξιδιού.

Anonymous said...

Τι ωραίες φωτογραφίες... Όποτε έρθω στας Αγγλίας, θα πάω :D
Καλημέρα!

Γκρινιάρης said...

Η αλήθεια είναι Marvin πως δεν έκανα τίποτε από αυτά!!!

Zlatko είναι! Στη φωτογραφία είναι το Royal Crescent, το Circus φαίνεται πιο κάτω, πίσω από το κόκκινο γουρούνι!

Themos σίγουρα αξίζει το - αρκιβό - εισιτήριο!

Mikroanalogo αν έχεις χρόνο, να το επισκεφτείς!

DaNaH said...

Αχ Γκρινιάρη με πήγες λίγα χρόνια πίσω! Η εκδρομή στο Bath ήταν μία από τις αγαπημένες μου! Σίγουρα είναι μια πολύ διαφορετική και απίστευτα όμορφη πόλη!

Ωραίες φωτογραφίες και ήσουν τυχερός που πέτυχες και αυτό το event από το Jane Austen Centre! :)

Crazy Tourists said...

Ζηλεύωωωωωωωωωωωω!!!!!!!!!! Τρελά όμως!!

Τρελοτουρίστρια

me said...

ιιιιιιιιιιιιιιιιι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
θελω Bath !θελω Bath!θελω Bath!!!!!

KitsosMitsos said...

Bath ή Στόουνχετζ; Τι προτείνεις καλύτερα για ημερήσια εκδρομή;

NdN said...

Γεια σου Γκρινιάρη,

Το Bath είναι αγαπημένη πόλη. Εχω πάει αρκετές φορές γιατί έχω φίλους και συμφωνώ απόλυτα με την περιγραφη σου και με τον θαυμασμό σου για την πόλη. Είναι πράγματι από τις πιο όμορφες της Αγγλίας. Νομίζω είναι και η πόλη που έχει το μοναδικό πάρκο με είσοδο στην Αγγλία (1 λίρα).

Καλό βράδυ!

Σοφία said...

Πολύ όμορφη πόλη, ωραίες φωτογραφίες, καταπληκτικός καιρός! Την καλύτερη μέρα πήγες τελικά.

Πάντα τέτοια όμορφα ταξίδια σου εύχομαι :-)

Γκρινιάρης said...

Να' σαι καλά DaNaH! Σίγουρα είναι μια ωραία εκδρομή!

Crazy Tourist μιλάς κι εσύ;

Me την επόμενη φορά!

Kitsosmitsos καλή ερώτηση. Δεν μπορώ να σου απαντήσω. Προσωπικά πρώτα πήγα Stonehedge, μιας και είναι κάτι που το έβλεπα χρόνια τώρα σε φωτογραφίες. Απλά για να ξέρω πως έχω πάει κι εκεί. Δε λέει και πάρα πολλά βέβαια, αν και θα επισκεφτείς και την κοντινή πόλη Salisbury που είναι αρκετά συμπαθητική.

NdN δεν το ήξερα για το πάρκο!

Σοφία ήμουν πολύ τυχερός με τον καιρό. Αλλά κλασικά την απόφαση για την εκδρομή την πήρα το ίδιο εκείνο πρωινό, μόλις πείστηκα για την καλοκαιρία!

Penelope said...

μμμμ perfect! Ωραίες φωτογραφίες και μέσα σε αυτές μπορώ λιγουλάκι να διακρίνω το σπίτι μου ;)
Καλά να περνάς λοιπόν με τις ωραίες εξορμησεις στην Αγγλική εξοχή !

~~A~~ said...

Άντε επιτέλους έγινε αυτό το ποστ να δούμε και μεις οι ταπεινή την πόλη!

Πάρα πολύ όμορφη,πολύ ξεχωριστή και όλο αυτό το πράσινο σε κάνει να νιώθεις υπέροχα και μόνο από τις φωτογραφίες πόσο μάλλον αν το βλέπα και από κοντά!

Μία μέρα φτάνει για να την δεις όλη την πόλη;

Belbo said...

Καλησπέρα,

Υπέροχο, μου έφτοιαξες πραγματικά τη διάθεση μετά τα όσα λυπηρά γίνονται στην χώρα μας, να είσαι καλά, φιλικά,

Anonymous said...

olocopypaste:
katapliktika!!! kai nomiza oti se auto to nisi pezoun mono podosfero...kapote tha pao afou do prin tin CHELSEA veveos!