Monday 29 September 2008

Γιορτάζουμε τα 300 posts με video-ποδηλατο-βόλτα!

Τι κι αν πρέπει επιτέλους να γράψω το τελευταίο post για το Παρίσι, τι κι αν δε σας έχω μιλήσει ακόμα για το Bath που επισκέφτηκα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Το post αυτό, αφού είναι αισίως το τριακοσιοστό σε 2 χρόνια και κάτι ύπαρξης αυτού του blog, έπρεπε να είναι κάτι ξεχωριστό. Έτσι, για να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ που με τον τρόπο σας κάνετε αυτό το χώρο έναν ζωντανό οργανισμό!

Είπα λοιπόν να κάνω κάτι που το είχα στο μυαλό μου καιρό τώρα, αλλά δεν ήξερα πως να το πραγματοποιήσω. Σας έχω γράψει τόσες φορές για τα πάρκα και για τις βόλτες με το ποδήλατο, σας έχω δείξει κάποιες φωτογραφίες, αλλά ήθελα με κάποιο τρόπο να σας πάρω κυριολεκτικά μαζί μου σε μία από αυτές τις βόλτες. Και η προφανής απάντηση στο πως είναι με video!

Αφού λοιπόν για δεύτερο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο ο καιρός μας έκανε τη χάρη και μας γέμισε ήλιο, είπα να το επιχειρήσω. Με λίγα απλά εργαλεία και αρκετή φαντασία στερέωσα μια μικρή φωτογραφική μηχανή στο τιμόνι του ποδηλάτου και έφυγα!

Μαγνητοσκόπησα ολόκληρη την βόλτα, περίπου μισή ώρα, αλλά έκοψα κάποια κομμάτια στα οποία όπως λέω και στο video η κάμερα κουνιόταν πολύ. Το τελικό βίντεο έχει διάρκεια 19 .32 λεπτά και αντί του φυσικού ήχου (ο οποίος δεν έλεγε και πολλά) έβαλα μουσική και αφήγηση (ω ναι!). Συγχωρέστε μου παρακαλώ ένα-δυο λεκτικά λαθάκια!

Καθίστε λοιπόν αναπαυτικά, βάλτε τα ακουστικά σας και απολαύστε αυτή τη virtual ποδηλατοβόλτα!



Ορίστε κι ένας χάρτης με τη διαδρομή, για να έχετε μια ιδέα.


View Larger Map

Πραγματικά ελπίζω να σας άρεσε αυτό που δοκίμασα και να πέτυχα να σας πάρω μαζί μου στη βόλτα μου, αλλά και να κατάφερα να σας μεταφέρω μια πολύ πιο ολοκληρωμένη εικόνα από το Hyde Park και το Kensington Gardens, ανάλογη αυτής που θα είχατε αν το γυρίζατε στην πραγματικότητα.

Thursday 25 September 2008

Τα ποδήλατα πλημμυρίζουν το Λονδίνο

Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος, επ' ευκαιρία της Ευρωπαϊκής εβδομάδας μετακίνησης και της ημέρας χωρίς αυτοκίνητο, διοργανώθηκε το London Freewheel. Μεγάλοι δρόμοι, από το St. James's Park μέχρι την Tower Bridge έκλεισαν και πλημμύρισαν από ποδήλατα όλη τη μέρα. Κεντρικό σημείο συνάντησης και πάλι το St. James's Park και το Green Park.

Για περισσότερα σας παραπέμπω στο τελευταίο podcast. Εικόνες από το περσινό London Freewheel στο post από τότε.

Σας αφήνω με ένα μικρό clipάκι και φωτογραφίες!


Το βίντεο είναι χωρίς ήχο (μην απορήσετε που δεν ακούτε τίποτα) ενώ υπάρχει και στο youtube, αλλά σε λίγο χειρότερη ποιότητα, γι' αυτό προτίμησα το blip.tv.

Περνώντας μπροστά από το Buckingham Palace. Ευτυχώς αυτή τη φορά τα γιλέκα ήταν κίτρινα φωσφοριζέ.

London Freewheel 2008

Συμμετείχαν ποδηλάτες κάθε ηλικίας, μεγάλοι, παιδιά...

London Freewheel 2008

... γονείς με τα παιδιά τους (πάνω από 1 καμιά φορά, όπως η κυρία από κάτω).

London Freewheel 2008

Κάθε είδους ποδήλατα ή παραλλαγές...

London Freewheel 2008

Μεγάλη βοήθεια προσέφεραν οι εθελοντές και οι εθελόντριες!

London Freewheel 2008

Που και που υπήρχε κανένα μποτιλιαρισματάκι, μέχρι να μπούμε στην κύρια διαδρομή

London Freewheel 2008

Εν κινήσει (αμέ) προς το Buckingham Palace...

London Freewheel 2008

... και δίπλα στο ποτάμι.

London Freewheel 2008

Tuesday 23 September 2008

Podcast - Επεισόδιο 7ο

Λιγότερο από μήνα μετά το τελευταίο επεισόδιο, επιστρέφω με καινούριο και ενισχυμένο (46 λεπτά), για να επανορθώσω!

Τρία π: Παρίσι - Ποδήλατο - Ποδόσφαιρο.

Σ' αυτό το επεισόδιο μιλάμε για Παρίσι, λίγα πράγματα, αφού τα περισσότερα τα έχω γράψει, για το London Freewheel, λίγο γκρινιάζω (πως να λείψει;), λίγο για μπάλα από Αγγλία επ' ευκαιρία της πρώτης μου παρακολούθησης αγώνα σε αγγλικό γήπεδο, λίγο για τηλεοπτικές σειρές, λίγο απ' όλα δηλαδή!


Ελπίζω να σας αρέσει!

Sunday 21 September 2008

Κράτα τα κοντομάνικα, δεν ξέρεις ποτέ!

Και το έλεγα στη Σοφία πριν κανα δυο εβδομάδες που έγραφε για τον καιρό και κλαιγόμαστε αμφότεροι, μην τα κρύψεις τα κοντομάνικα ακόμα, δεν ξέρεις, στην τελική μέσα από το φουτεράκι, μια χαρά. Τελικά ούτε φουτεράκι, ούτε μπουφανάκι, μόνο με κοντομάνικα κυκλοφορούμε εδώ και 2-3 μέρες! Τέτοιο γαλανό ουρανό και ήλιο είχαμε καιρό να δούμε. Σε αντίθεση με εσάς στην Ελλάδα που απ' ότι ακούω σας βρέχει, αλλά δε σας χάλασε!

Και βέβαια όταν έχουμε τέτοιο καιρό εδώ στα βόρεια, και μάλιστα πέφτει και Σαββατοκύριακο, χαράς Ευαγγέλια. Βάζεις αν μπορείς λίγο στην άκρη τις όποιες δουλειές - άλλωστε θα έρθουν και συννεφιασμένες/μουντές/βροχερές/κρύες μέρες, αυτό είναι το μόνο σίγουρο! - και κοιτάς να το ευχαριστηθείς.

Το Σάββατο λοιπόν, μόλις είδα πως ο καιρός θα είναι τέτοιος, μια και δυο, χωρίς να το πολυσκεφτώ, τσουπ στον σιδηροδρομικό σταθμό για εισιτήρια για έναν προορισμό που τον είχα βάλει στο μάτι από τότε που ήρθα. Μιάμιση ώρα αργότερα βρισκόμουνα στο γραφικό Bath. Θα σας τα πω μέσα στη βδομάδα αυτά.

Την Κυριακή το πρόγραμμα είχε ποδήλατο. Πολύ ποδήλατο! Πριν λίγο επέστρεψα από το London Freewheel 2008. Επ' ευκαιρία της Ευρωπαϊκής εβδομάδας μετακίνησης αλλά και της ημέρας χωρίς αυτοκίνητο που απ' όσο ξέρω εφαρμόζεται και στην Ελλάδα αύριο Δευτέρα, έκλεισαν κάποιοι κεντρικοί άξονες στο Λονδίνο και γέμισαν ποδήλατα, ενώ παράλληλα υπήρχαν κάποιες εκδηλώσεις σε κάποια πάρκα. Όσοι παρακολουθούν αυτό το blog καιρό θα ξέρουν πως συμμετείχα και πέρσι, στην πρώτη χρονιά του Freewheel, όπου είχα κάνει όλη τη διαδρομή, από το Hyde Park μέχρι την London Bridge και πίσω (συν τη διαδρομή μέχρι το σπίτι). Μπορείτε να διαβάσετε εκείνο το post και αν δείτε τις φωτογραφίες εδώ. Φέτος, αν και έλεγα πως απλά θα κατέβω στο κέντρο να ρίξω μια βόλτα, τελικά ξαναέκανα ολόκληρη τη διαδρομή, που αυτή τη φορά έφτανε μέχρι την Tower Bridge, ακόμα πιο πέρα δηλαδή, και τώρα που σας γράφω προσπαθώ να συνέλθω! Χε χε! Αυτό θα είναι ακόμα ένα post για μέσα στη βδομάδα, αφού κάπου κάπου έκανα και κάποιες στάσεις για φωτογραφίες αλλά και βίντεο!

Ελπίζω κι εσείς να περάσατε ένα ευχάριστο Σαββατοκύριακο, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, και να χαρήκατε τον φθινοπωρινό καιρό που μέρες τώρα επιζητούσατε απ' ό,τι διάβαζα! Σας παρακαλούμε, κρατήστε εκεί τα σύννεφα όσο μπορείτε!

Καλό απόγευμα και καλή εβδομάδα!


ΥΓ. Εκδηλώσεις απ' ό,τι διάβασα έγιναν και θα γίνουν και στην Αθήνα, με ποδηλατικό γύρο όπως βλέπω, αλλά και στη Θεσσαλονίκη. Δεν ξέρω πως προωθήθηκαν και τι συμμετοχή υπήρχε, εσείς θα μου πείτε.

Saturday 20 September 2008

Promenades parisiennes: Μονμάρτη, Sacre-Coeur και Παναγιά των Παρισίων

Από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του Παρισιού είναι δύο εκκλησίες, η Basilique du Sacré-Cœur, ή χάριν συντομίας Sacre-Coeur (η Βασιλική της Ιερής Καρδιάς) και η Notre Dame, η γνωστή μας Παναγία των Παρισίων.

Basilique du Sacré-Cœur
Χάρτης. Μετρό: Abbesses ή Anvers. Ελεύθερη είσοδος.

Η Βασιλική της Ιερής Καρδιάς δεσπόζει στο υψηλότερο σημείο της πόλης, στην κορυφή ενός λόφου στην γραφική περιοχή της Μονμάρτης.

Basilique du Sacré-Cœur

Η εκκλησία εντυπωσιάζει με την ιδιόμορφη αρχιτεκτονική της, κάπου διάβασα μια παρομοίωση με... τούρτα γάμου! Στον ταξιδιωτικό οδηγό διάβασα πως η πέτρα που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της εκκρίνει ασβέστη όταν βρέχεται κι έτσι λευκαίνει την πρόσοψη. Η αλήθεια είναι πως το άσπρο της χρώμα την κάνει πιο λαμπερή και ξεχωριστή.

Basilique du Sacré-Cœur

Από το χώρο μπροστά στην εκκλησία μπορείτε να απολαύσετε - άλλη μια - πανοραμική θέα της πόλης, και να εντοπίσετε διάφορα κτήρια, όπως το Πάνθεον ή το Centre Pompidou.

Paris skyline from Montmartre

Centre Georges Pompidou as viewed from Montmartre

Ο Πύργος του Άιφελ δε φαίνεται από εκεί ακριβώς, είναι λίγο πιο δυτικά, αλλά αν περπατήσετε λίγο θα τον εντοπίσετε!

Eiffel Tower viewed from Montmartre

Στο εσωτερικό η εκκλησία δεν έχει κάτι το πολύ ξεχωριστό,, αλλά αφού ανεβήκατε μέχρι εκεί, μπείτε μέσα, δωρεάν είναι!

Tip. Για να φτάσετε στην εκκλησία πρέπει να ανεβείτε τα πολλά σκαλιά που απλώνονται μπροστά της. Αν όμως είστε κουρασμένοι ή απλά βαριέστε, υπάρχει και ένα ασανσέρ-τελεφερίκ που ανεβαίνει αυτή την απόσταση σε λίγα δευτερόλεπτα. Υπάρχει εισιτήριο, αλλά αν έχετε βγάλει κάρτα για τις μετακινήσεις σας με το μετρό, το χρησιμοποιείτε κι εκεί.

Rue de Mont Cenis

Στη συνέχεια μπορείτε να περιπλανηθείτε στα στενάκια της Μονμάρτης. Είναι γραφικά, με πολλά μαγαζάκια με σουβενίρ άλλα και άλλα με διάφορα χαριτωμένα πράγματα και προσεγμένες βιτρίνες.

Basilique du Sacré-Cœur at Montmartre

Shop window at Montmartre
Μπορείς να βρεις διάφορα περίεργα, από αυτές τις ομπρέλες, μέχρι τσάντες σε σχήμα ποτιστηριού ή πρωτότυπα σκεύη μαγειρικής.

Bistrot, cafes, πλακόστρωτα και μικρές πλατείες συμπληρώνουν μια πολύ όμορφη εικόνα. Επιλέξτε μια ημέρα με καλό καιρό για να την ευχαριστηθείτε.

Montmartre

A square at Montmartre


Notre Dame de Paris
Χάρτης. Μετρό: Cite. Ελεύθερη είσοδο. Εισιτήριο μόνο για να ανέβεις στους πύργους της. νομίζω 8 €, περιλαμβάνεται κι αυτό στο Museum Pass.

Notre Dame de Paris

Πρέπει να σας πω ότι λιγότερο ενθουσιασμένος απ' ότι περίμενα έμεινα από την Παναγία των Παρισίων, τη Notre Dame. Κι αυτό για δύο λόγους. Πρώτον όταν έχεις επισκεφτεί τόσες εκκλησίες, αββαεία και Καθεδρικούς στην Αγγλία, δε σου κάνει τόση εντύπωση. Και το λέω σοβαρά. Οι γοτθικής αρχιτεκτονικής Καθεδρικοί ναοί είναι αρκετοί και πολύ επιβλητικοί στην Αγγλία, και όσοι έχουν επισκεφτεί όχι μόνο το Λονδίνο, αλλά και πόλεις όπως το Canterbury, το Salisbury, το Winchester κλπ γνωρίζουν πως αποτελούν τις περισσότερες φορές σημείο αναφοράς της πόλης με μεγάλη προβολή και επισκεψιμότητα.

Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι η επίσκεψή μου συνέπεσε με έναν αρκετά χειμωνιάτικο καιρό. Η βροχή, αλλά κυρίως ο δυνατός αέρας, με ανάγκασε όχι μόνο να μπω άρον άρον στην εκκλησία (εξ' ου και μόνο μία φωτογραφία), αλλά και με απέτρεψε από το να περιμένω στη σχετικά μεγάλη ουρά που είχε για να ανέβεις στους πύργους. Κι αυτό γιατί, αν και είχα Museum Pass που σχεδόν σε όλα έχεις ξεχωριστή είσοδο και χωρίς ουρές, στη συγκεκριμένη περίπτωση, για λόγους ασφαλείας επέτρεπαν την είσοδο σε λίγους κάθε φορά και υπήρχε μόνο μία ουρά. Αλλά εντάξει, κι άλλη θέα πια; Κι ακόμα δε σας είπα για την Αψίδα του Θριάμβου!

Η Παναγιά των Παρισίων βρίσκεται στο μικρό νησάκι Île de la Cité στη μέση του Σηκουάνα, το οποίο συνδέεται με τις δύο όχθες με γέφυρες αλλά και μετρό. Μεγάλο μέρος της φήμης της οφείλεται στο ομώνυμο έργο του Βίκτωρος Ουγκό, ενώ ο Γάλλος λογοτέχνης είχε μεγάλη συμμετοχή στην προσπάθεια ανακαίνισης του ναού, μετά τις καταστροφές που υπέστη κατά τη Γαλλική Επανάσταση.

Τουριστικό ενδιαφέρουν παρουσιάζουν βέβαια η γοτθική αρχιτεκτονική της, τα gargoyles ψηλά στους πύργους, δύο μεγάλα κυκλικά βιτρό παράθυρα αλλά και η θέα, όπως είπα, από τους πύργους της.

Κάτι άλλο που δε μου άρεσε, σε σχέση πάντα με του αγγλικούς Καθεδρικούς, (sorry, αλλά οι συγκρίσεις ήταν αναπόφευκτες σε όλο το ταξίδι), είναι ότι είχε κτήρια και μαγαζιά δίπλα από την εκκλησία, ενώ από πίσω την έκρυβαν ψηλά δέντρα, με αποτέλεσμα το μόνο μέρος από το οποίο να μπορείς την δεις σε όλο της το μεγαλείο, να κατανοήσεις τις διαστάσεις της αλλά και να τη φωτογραφίσεις είναι από την δυτική πλευρά, αυτή της κύριας εισόδου. Για να καταλάβετε τι εννοώ, δείτε τις συγκεκριμένες φωτογραφίες των Καθεδρικών του Winchester και του Salisbury. Βέβαια εντάξει, άλλες πόλεις, άλλες ανάγκες, είναι και το ποτάμι δίπλα και δε βολεύει, απλά το αναφέρω.

Μετά κι από αυτό το post η αφήγηση του ταξιδιού οδεύει προς το τέλος της, με ένα post για την Αψίδα του Θριάμβου και τις φωτογραφίες από την κορυφή της, το Πάνθεον και τις Βερσαλίες και ίσως κάποιες γενικές σκέψεις, αν και τα περισσότερα τα έχω γράψει ήδη.

Καλή Κυριακή σε όλους!

Wednesday 17 September 2008

Promenades parisiennes: Centre Pompidou και Musée d' Orsay

Αν έχετε την άνεση χρόνου και θέλετε να δείτε και κάποιο άλλου μουσείο πέρα από το Λούβρο, τότε θα πρέπει να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμά σας το Centre Georges Pompidou (ή αλλιώς Beaubourg) και το μουσείο d' Orsay. Ειδικά το πρώτο πρέπει να το επισκεφτείτε και μόνο απ' έξω, μιας και το κτήριο με τις ιδιομορφίες του αποτελεί από μόνο του αξιοθέτο της πόλης.

Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Centre Georges Pompidou
Χάρτης. Μετρό Rambuteau.
Εισιτήριο: 10 €. Website: http://www.cnac-gp.fr/.

Tip. Και αυτό το μουσείο έχει ελεύθερη είσοδο την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, ενώ περιλαμβάνεται μαζί με άλλα στη Museum Pass για το οποίο σας είπα σε προηγούμενο post.

Στο Centre Pompidou στεγάζεται το μουσείο μοντέρνας τέχνης της πόλης, μαζί με μια μεγάλη βιβλιοθήκη και κινηματογραφικές αίθουσες. Η ιδιαιτερότητα της αρχιτεκτονική του είναι η ιδέα των εμπνευστών του να φέρουν τα... μέσα έξω! Οι διάφορες σωληνώσεις του κτηρίου είναι ορατές τόσο μέσα όσο κι έξω από αυτό, χρωματισμένες ανάλογα με τη λειτουργία τους, άλλο οι σωλήνες νερού, άλλο για τον κλιματισμό κλπ, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα! Τη δική της πινελιά βάζει και η κυλιόμενη σκάλα, κι αυτή στο εξωτερικό του κτηρίου.

Centre Georges Pompidou

Σε ότι αφορά στα εκθέματα, αν σας αρέσει η μοντέρνα τέχνη μπορείτε να περιηγηθείτε αρκετή ώρα στους δύο ορόφους της μεγάλης μόνιμης έκθεσης. Σε όσους δεν αρέσει μπορείτε να περιηγηθείτε ανάμεσα σε "περίεργους" πίνακες και γλυπτά, όπως για παράδειγμα μια μάζα λαμαρίνες, προϊόν συμπίεσης αυτοκινήτου.

Ανεβαίνοντας με την κυλιόμενη σκάλα απολαμβάνετε τη θέα, έως ότου φτάσετε στον 5ο και τελευταίο όροφο, όπου εκτός από τις φωτογραφίες που θα βγάλετε, μπορείτε να φάτε στο εστιατόριο Georges που βρίσκεται εκεί.

View from Centre Pompidou

View from Restaurant Georges

Φεύγοντας μην παραλείψετε να δείτε το συντριβάνι-modern-art Stravinsky (χάρτης) που βρίσκεται δίπλα από το μουσείο, ίσως απολαμβάνοντας έναν καφέ ή μια κρέπα στα πολλά cafes εκεί.

Stravinsky fountain

Stravinsky fountain

Αν θέλετε μια καλή ιδέα είναι να κάνετε μια βόλτα στην περιοχή ανατολικά του μουσείου, προς τη Βαστίλη, γνωστή ως Marais. Προσφέρεται για βόλτα, καφέ, φαγητό, ό,τι έχει όρεξη ο καθένας. Φτάστε μέχρι την Place des Vosges (χάρτης) ή και την πλατεία της Βαστίλης (χάρτης) - αν και την τελευταία μπορείτε να την παραλείψετε - και θα έχετε κάνει μια ωραία βόλτα.


Musee d' Orsay
Χάρτης. RER (κάτι μεταξύ ΗΣΑΠ και μετρό) Musee d' Orsay ή αλλιώς μετρό Solferino λίγο πιο πέρα.
Εισιτήριο: 8 €. Website: http://www.musee-orsay.fr.

Κι αυτό έχει ελεύθερη είσοδο την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, και περιλαμβάνεται στο Museum Pass.

Tip. Οι τιμές,οι εκθέσεις, οι ώρες λειτουργίας κλπ αλλάζουν από καιρό σε καιρό, γι' αυτό να όταν είναι αν ταξιδέψετε, καλό είναι να επισκεφτείτε τα διάφορα sites.

Το μουσείο βρίσκεται δίπλα στο ποτάμι, στη νότια όχθη του Σηκουάνα, απέναντι από τους κήπους μπροστά στο Λούβρο και στεγάζεται σε έναν παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, κάτι που εξηγεί και το μακρόστενο σχήμα αλλά και το μεγάλο ρολόι.

Musee d' Orsay

Musee d' Orsay

Διαθέτει μεγάλη συλλογή από πίνακες του 19ου και 20ου αιώνα αλλά και κάποια γλυπτά. Τα πιο γνωστά εκθέματά του είναι οι πίνακες των ιμπρεσιονιστών Μονέ και Βαν Γκονγκ, μεταξύ και το γνωστό υπνοδωμάτιο της Αρλ. Κάπου εκεί θα δείτε και τον πίνακα Whistler's Mother, τον πίνακα του οποίου τη μεταφορά επιβλέπει ο Mr Bean στην ομώνυμη ταινία, όποιος θυμάται...

Ανεβαίνοντας μπορείτε να απολαύσετε (κι από εκεί) μια ωραία θέα, ειδικά της Βασιλικής της Sacre-Coeur, για την οποία θα σας πω σε επόμενο post.

Basilique du Sacré-Cœur

Κι εδώ η Sacre-Coeur, από κάπου μέσα στο μουσείο. Sacre-Coeur through time, ο "εμπνευσμένος" τίτλος που μου ήρθε στο μυαλό, τρομάρα μου...

Sacre-Coeur through time

Πάλι μακρηγόρησα. Πως γίνεται να ξεκινώ για ένα μικρό postάκι της μισής ώρας και να καταλήγω να ασχολούμαι ακόμα με αυτό αρκετή ώρα αργότερα; Πάω να φάω ένα γλυκάκι από της Σοφίας (χρόνια πολλά!) και σκεφτώ έναν τρόπο να κάνω πιο σύντομη τη συγγραφή περιηγητικών posts...

Sunday 14 September 2008

Φεστιβάλ στο ποτάμι

Ένα διάλειμμα από τις περιηγήσεις στο Παρίσι...

Thames Festival 2008

Ένα από τα πράγματα που λατρεύω στο Λονδίνο είναι το γεγονός πως πάντα κάτι γίνεται στην πόλη, πάντα υπάρχει κάτι να παρακολουθήσεις, να συμμετέχεις.

Σάββατο πρωί λοιπόν, παρέα με τον καφέ κάνω το πλάνο της ημέρας. Κανονίζω τις δουλειές μου έτσι ώστε να έχω λίγες ώρες ελεύθερες νωρίς το απόγευμα, την αγαπημένη μου ώρα για βόλτα δηλαδή, μιας και ο καιρός φαίνεται ότι επιτέλους μας χαμογελάει! Το επόμενο βήμα είναι να βρω που και τι θα κάνω. Δεν είναι δύσκολο. Επισκέπτομαι μερικά sites για το what's on in the town και βρίσκω πως αυτό το Σαββατοκύριακο λαμβάνει χώρα το Thames Festival. Μια διήμερη δηλαδή γιορτή στο ποτάμι. Είχα περάσει και πέρσι για λίγο, πάλι είχε καλό καιρό εκείνη τη μέρα, τη σύμπτωση. Λίγα clicks για το που, πότε και τι και μερικές ώρες μετά έπαιρνα το δρόμο προς το ποτάμι.

Τα διάφορα events γίνονται κατά μήκος της νότιας όχθης του ποταμού, από τη Westminster Bridge μέχρι την Tower Bridge. Πέρσι είχα μείνει στην περιοχή του London Eye όπου είχε μια σκηνή με oriental χορούς και πάγκους που πουλούσαν φαγητό από την Ανατολή. Συνηθισμένα πράγματα για εδώ. Φέτος στο ίδιο σημείο είδα πως είχε χορούς από Ευρωπαϊκές χώρες. Ενδιαφέρον το βρήκα, αλλά μιας και ο χρόνος ήταν περιορισμένος και δε μπορούσα να τα δω όλα, σκέφτηκα αυτή τη φορά ήθελα να πάω προς την Southwark Bridge, την οποία είχα διαβάσει πως θα έκλειναν και θα γινόταν ένα feast on the bridge, "φαγοπότι" και καλά.

Η περιοχή γύρω από το Tate Modern ήταν γεμάτη κόσμο που πηγαινοερχότανε. Δεξιά κι αριστερά πάγκοι που πουλούσαν φαγητά, από Βραζιλιάνικες λιχουδιές μέχρι ψητά καλαμπόκια, από ένα kiosk του Starbucks μέχρι bars για μπύρες και Pimm's. Γιορτινή ατμόσφαιρα.

Έξω από το Tate Modern υπήρχε μια σκηνή όπου το κυρίως θέμα ήταν το Tango, αλλά την ώρα που βρέθηκα εκεί μάλλον υπήρχε κάποιο "workshop" για το κοινό, που επιδιδόταν σε χορευτικές φιγούρες.

River Tango

Εντύπωση μου έκανε η παρουσία εδώ κι εκεί υποστηρικτών του Obama όπου δήλωναν τη στήριξή τους ή μοίραζαν ενημερωτικά φυλλάδια.

Obama supporters

Φτάνοντας στην Southwark Bridge ο κόσμος ήταν αρκετά περισσότερος. Κι εδώ stalls δεξιά κι αριστερά με διάφορες λιχουδιές, ο,τι μπορείτε να φανταστείτε. Υπήρχε και διαγωνισμός για κατασκευή κολοκύθας, έτσι για να μπαίνουμε σιγά σιγά στο κλίμα του Halloween.

Feast on the Bridge

Pumpkin Competition

Pumpkins

Στο κυρίως τμήμα της γέφυρας είχαν στρωθεί δύο πολύ μεγάλα τραπέζια όπου ο κόσμος μπορούσε να φάει αυτά που αγόραζε πιο πριν, να πιει την μπύρα ή το pimm's του ή τέλος πάντων να ξεκουραστεί.

Feast on the Bridge

Κάπου εκεί άρχισαν να καταφθάνουν και τα πρώτα σκάφη που λάμβαναν μέρος στον Great River Race, ένα από τα κύρια events του Σαββάτου. Περισσότερα από 275 πλεούμενα διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων συμμετείχαν σε έναν δίωρο αγώνα, από το Richmond μέχρι την Tower Bridge. Η Southwark Bridge που βρισκόμουν ήταν κοντά στον τερματισμό και οι ιαχές του πλήθους προσπαθούσαν να τονώσουν το ηθικό των διαγωνιζομένων για να αντέξουν λίγο ακόμη!

Great River Race

Great River Race

Σε λίγο κατεύθασε κι ο κύριος όγκος των σκαφών! Τα βλέπετε να περνούν κάτω από τη Millennium Bridge.

Great River Race

Φτάνοντας αργότερα στην άλλη άκρη της γέφυρας βρήκα έναν story-teller να διηγείται ιστορίες σε παιδιά, ενώ πιο δίπλα κάποια λίγο πιο ατίθασα είχαν βουτήξει κυριολεκτικά στα άχυρα που πριν λίγο υποθέτω αποτελούσαν καθίσματα!

Story-teller

Kids in straws

Στο τέλος του δρόμου υπήρχε μια σκηνή κι εκείνη την ώρα έπαιζε ένα συγκρότημα από τη Γαλλία τραγούδια μάλλον σλαβικής προέλευσης, με αρκετή ανταπόκριση από τον κόσμο που παρακολουθούσε, λόγω και των θεατρικών κινήσεων του ντουέτου.

Las Torres on Southwark Bridge

Στο πεζοδρόμιο υπήρχαν πολυθρόνες, καναπέδες και... φωτιστικά και μάλιστα κάποιοι έπαιζαν και επιτραπέζια παιχνίδια!

A livingroom on the pavement

Αυτή λοιπόν ήταν μια σύντομη γεύση από τις εκδηλώσεις του Σαββάτου για το φεστιβάλ στο ποτάμι. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται και κορυφώνονται σήμερα, όπου εκτός των άλλων είδα πως θα έχει νυχτερινό καρναβάλι αλλά και πυροτεχνήματα για το τέλος. Δε νομίζω να καταφέρω να πάω, αλλά ok, χόρτασα εκδηλώσεις γι' αυτό το Σαββατοκύριακο.

Καλή Κυριακή και καλή εβδομάδα!

Thursday 11 September 2008

Promenades parisiennes: Λούβρο

Εκτός από τις πολλές βόλτες και αξιοθέατα που μπορείς να επισκεφτείς στο Παρίσι, ένα άλλο, μεγάλο, κεφάλαιο, είναι τα μουσεία της πόλης. Έχει πολλά και για κάθε γούστο. Μερικά βέβαια είναι λίγο πιο γνωστά από άλλα. Κοινός παρονομαστής: σε όλα πληρώνεις εισιτήριο! Αυτό ήταν σπόντα για τη σύγκριση Λονδίνου-Παρισιού που λέγαμε. Χο χο χο!

Να σας πω την αλήθεια, είχα σκοπό να γράψω ένα post για όλα του μουσεία, αλλά όταν τελείωσα με όσα είχα να πω για το Λούβρο, σκέφτηκα πως αν συνεχίσω έτσι θα βγει ένα τεράστιο σεντόνι, οπότε είπα να το σπάσω. Στα επόμενα θα προσπαθήσω να φλυαρίσω λιγότερο...

Μέγα tip!!! Αν έχετε αρκετές μέρες στη διάθεσή σας και θέλετε να επισκεφτείτε αρκετά μουσεία, μια καλή πρόταση είναι το Museum Pass. Αυτό υπάρχει για 2, 4 και 6 μέρες με τιμές 30, 45 και 60 € αντίστοιχα και σας δίνει πρόσβαση σε πάρα πολλά μουσεία και χώρους (υπάρχει αναλυτική λίστα στο site), τις περισσότερες φορές από ειδική είσοδο οπότε γλιτώνετε τις ουρές!!! Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό, γιατί ακόμα κι αν υπολογίζετε πως πάνω κάτω στα ίδια λεφτά βγαίνετε, σκεφτείτε το χρόνο και την ταλαιπωρία που θα γλιτώσετε. Ειδικά δε αν πρόκειται να επισκεφτείτε τις Βερσαλίες, οπού για εκεί μόνο θα σας φύγουν περίπου 20 €, τότε συμφέρει και οικονομικά. Συν το ότι μπορείτε να επισκεφτείτε κάθε μουσείο όσες φορές θέλετε και να μην έχετε το άγχος ότι τώρα που μπήκα στο Λούβρο πρέπει να τα δω όλα. Σημεία έκδοσης υπάρχουν πολλά, το website είναι πολύ κατατοπιστικό. Το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Πρώτος σταθμός, που αλλού, στο Λούβρο.

Χάρτης. Μετρό Palais Royal - Musee du Louvre.
Εισιτήριο: 9 €. Website: http://www.louvre.fr.

Το μουσείο αυτό είναι κάτι περισσότερο από ένα μουσείο. Είναι ένα σύμβολο της πόλης. Πολύ πιθανό να είναι ο δεύτερος συνειρμός που κάνει κάποιος στο άκουσμα της λέξης "Παρίσι", μετά τον Πύργο του Άιφελ. Βρίσκεται δίπλα στον Σηκουάνα, στην ανατολική όχθη, κοντά στην πλατεία Concorde, απέναντι από το Palais Royal.

Από έξω αλλά και μέσα είναι πολύ εντυπωσιακό. Χτίστηκε αρχικά ως φρούριο στο τέλος του 12ου αιώνα, αργότερα έγινε παλάτι ενώ μετατράπηκε σε μουσείο από τον Ναπολέοντα. Φιλοξενεί περί τα 35.000 εκθέματα. Η μεγάλη γυάλινη πυραμίδα, που λειτουργεί ως η κύρια είσοδος του μουσείου, και οι τρεις μικρότερες που την περιβάλλουν ολοκληρώθηκαν το 1989.

Louvre Museum

Louvre Museum

Louvre atrium

Το μεγάλο στεγασμένο αίθριο του μουσείου, κάτω από τη μεγάλη πυραμίδα.

Τα τρία πιο διάσημα εκθέματα του μουσείου που πρέπει να δείτε είναι βεβαίως η Αφροδίτη της Μήλου, η Νίκη της Σαμοθράκης, η Μόνα Λίζα του Ντα Βίντσι.

Venus de Milo

Winged Victory of Samothrace

Mona Lisa room

Ειδικά η Νίκη της Σαμοθράκης βρίσκεται σε περίοπτη θέση και τραβάει τα βλέμματα όλων. Αντίθετα η Αφροδίτη της Μήλου, που έχω την εντύπωση πως μετακινήθηκε πρόσφατα σε μια καινούρια πτέρυγα σχετικά άδεια ακόμα [τελικά δεν μετακινήθηκε, παρεξήγηση], θέλει λίγο ψάξιμο για να τη βρεις, αλλά έχει πολλές ενδεικτικές πινακίδες. Στην αίθουσα με τη Mona Lisa, όπου φιλοξενούνται κι άλλοι πίνακες όπως ένας τεράστιος που απεικονίζει τον Γάμο της Κανά, γίνεται χαμός, όπως βλέπετε.

Εκτός αυτών υπάρχουν πολλά ακόμα, πίνακες και γλυπτά που σίγουρα αξίζει να δείτε. Προσωπικά πέρασα πολλή ώρα στην αίθουσα με του πίνακες του Ντελακρουά, μεταξύ άλλων του γνωστού πίνακα της Γαλλικής Επανάστασης αλλά και της καταστροφής της Χίου.


Οι δύο αυτές φωτογραφίες είναι από το wikipedia.

Στην αίθουσα πριν τη Μόνα Λίζα υπάρχουν αρκετοί γνωστοί πίνακες, όπως ο γνωστός πίνακας του Ντα Βίντσι Virgin of the Rocks, η μία έκδοση, αφού η δεύτερη βρίσκεται στη National Gallery του Λονδίνου. Όσοι έχετε διαβάσει το Da Vinci Code θα θυμάστε πως γίνεται αναφορά σ' αυτόν τον πίνακα αλλά και στις διαφορές του με αυτόν του Λονδίνου.

Εντυπωσιακά είναι και τα πολλά αγάλματα του αρχαίου κόσμου αλλά και μεταγενέστερα όπως του Μιχαήλ Άγγελου.

Άλλο tip. Η κεντρική είσοδος όπως είπα είναι μέσα από τη μεγάλη γυάλινη πυραμίδα. Εκεί σχηματίζονται μεγάλες ουρές, εκτός αν έχετε το Museum Pass που είπα στην αρχή, οπότε η είσοδος είναι από άλλο σημείο. Εάν δεν έχετε το pass, και θέλετε να γλιτώσετε την ουρά, προτιμήστε την είσοδο από το εμπορικό κέντρο στο Καρουσέλ, όπου υπάρχουν και μηχανήματα για έκδοση εισιτηρίων. Εκεί οι ουρές είναι συνήθως μικρότερες και θα δείτε και την ανεστραμμένη πυραμίδα, η οποία επίσης αναφέρεται, για όσους θυμούνται, στο Best seller του Dan Brown.

La Pyramide Inversée

[update]Κι ακόμα ένα. Το μουσείο, όπως και άλλα στο Παρίσι, είναι κλειστό τις Τρίτες, κάτι που πρέπει να ξέρετε όταν κάνετε τον προγραμματισμός σας. Επίσης την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα η είσοδος σε αυτό και άλλα είναι δωρεάν.

Και μια παρατήρηση για το τέλος. Στο Λούβρο, στο οποίο εκτίθενται έργα μη Γαλλικής προέλευσης, και κάποια δικά μας βεβαίως βεβαίως είναι από τα πρώτα ονόματα στη μαρκίζα, το εισιτήριο είναι 9 €. Πόσο είναι το εισιτήριο για το αντίστοιχο μουσείο στην Αγγλία, το Βρετανικό Μουσείο στο οποίο εκτίθενται επίσης εκθέματα από παντού, συμπεριλαμβανομένων και των Μαρμάρων του Παρθενώνα, επίσης από τα πρώτα ονόματα στη μαρκίζα; Τίποτα. Δωρεάν. Δε θα πω περισσότερα, το πιάσατε το υπονοούμενο...


Επόμενος σταθμός: Centre Pompidou.

Σκέφτηκα να κάνω έναν χάρτη στο google maps για να βάζω pins τα σημεία που περιγράφω, για δική μου (όταν γράφω post) αλλά και δική σας διευκόλυνση. Το link του χάρτη, τον οποίο σιγά σιγά θα εμπλουτίζω σιγά σιγά, είναι αυτό. Δεν έχει καμιά ιδιαίτερη χρησιμότητα, παρά μόνο αν θέλετε να δείτε που είναι τοπογραφικά αυτά για τα οποία γράφω.