Monday 12 January 2009

Κάποιοι το προτιμούν... ζεστό

Ποιος θα το περίμενε πως αυτά τα λίγα χρόνια που ζω μακριά από την Ελλάδα ένα από τα πράγματα που θα μου έλειπε πολύ δεν θα ήταν ούτε το σουβλάκι ούτε τα μπουζούκια, αλλά κάτι που πολύ πιο απλό και καθημερινό.

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας και οι normal βρύσες!

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας εδώ όπως φαντάζεστε θα ήταν ένα απολύτως αποτυχημένο εγχείρημα, για τους γνωστούς λόγους. Ίσως μάλιστα να είναι και κάτι παντελώς άγνωστο!

Θυμάμαι το καλοκαίρι που είχαν κατέβει κάποιοι Άγγλοι φίλοι και συνάδελφοι στην Ελλάδα και γυρίζαμε, περπατώντας στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου και φτάνοντας στο Θησείο τυφλώθηκαν από τους θερμοσίφωνες στις ταράτσες των πολυκατοικιών στο βάθος της πόλης και έσπευσαν να μου ζητήσουν εξηγήσεις. Ομολογώ πως τους παραξένεψε έως και εντυπωσιάστηκαν με το πόσο βολικό και οικονομικό είναι.

Δεν έχουν άδικο. Συνηθισμένος να μένω σε μία πόλη και ένα σπίτι που πλην μερικών ημερών τον χειμώνα άνοιγες τη βρύση να πλυθείς το πρωί και έτρεχε αν όχι ζεστό, τουλάχιστον χλιαρό νερό, δε μπορώ ακόμα να αντέξω το παγωμένο νερό το οποίο μεν με ξυπνάει το πρωί, αλλά με έναν περισσότερο επεισοδιακό τρόπο απ' ότι θα επιθυμούσα. Δεν ξέρω αν κάποιοι από εσάς το προτιμούν κρύο επειδή λέγεται πως σφίγγει την επιδερμίδα, αλλά εγώ δεν αντέχω να βλέπω το παγωμένο νερό στα χέρια μου και να κάθομαι να ετοιμάζομαι ψυχολογικά για το πως θα αντέξω αυτό το κάθε άλλο παρά βελούδινο άγγιγμα! Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση να μένεις σε συγκρότημα διαμερισμάτων (πχ εστίες) που να έχουν συνέχεια ζεστό νερό, οπότε εκεί είσαι τυχερός!

Την κατάσταση βέβαια δε διευκολύνει καθόλου κι αυτή η πατέντα με τις δύο βρύσες, μία για το ζεστό (καλύτερα καυτό) και μία για το κρύο νερό. Προσέξτε, όχι δύο ρουμπινέδες, δύο βρύσες! Με αποτέλεσμα να θες να πλύνεις ένα πιάτο και να ακροβατείς στην κυριολεξία μεταξύ του εγκαύματος και χιονίστρας! Πας στο ζεστό για να ζεστάνεις το παγωμένο σου χεράκι και σε λίγα δευτερόλεπτα καίγεσαι, πηδάς αμέσως στο παγωμένο για να σου πάρει την κάψα και ούτω καθεξής μέχρι να πλυθεί το σκεύος. Εντάξει, η μόνη λύση με αυτές τις βρύσες είναι γεμίζεις το νηπτήρα με νερό κι από τις δύο και να κάνεις "μπουγάδα". Α, υπάρχει κι άλλη πατέντα, κάτι πλαστικά ή λαστιχένια (θα σε γελάσω) σωληνάκια με τα οποία συνδέεις τις δύο βρύσες για έχουν και οι δύο ρουμπινέδες κοινή κατάληξη και να βγαίνει επιτέλους χλιαρό νερό. Το περίεργο είναι πως οι Αγγλοι για έναν περίεργο λόγο επιμένουν σε αυτού του τύπου τις βρύσες ακόμα και σε ανακαινισμένες ή καινούριες κατασκευές! Άβυσσος η ψυχή του - συμπαθούς κατά τ' άλλα - Εγγλέζου...

(Ορίστε, βρήκα και κάτι για να γκρινιάξω για την Αγγλία! Για να μη λέτε δηλαδή!)

27 comments:

fpboy said...

καλησπέρα Γκρινιάρη μου !
Ωραία φάση ο ηλιακός,
ακόμα καλύτερη φάση ο ήλιος !
Άντε και περιμένουμε τις ''Αλκυονίδες'' εδώ κάτω.

Καλά να περνάς !

υ.γ - κανα podcast θα κάνεις ?

Lina said...

μουχχχχ τώρα καταλαβα γιατι οι Άγγλοι πλενουν τα πιατα τους με αηδιαστικό "αφρόλουτρο" =Ρ

ο ηλιακος είναι ό,τι καλύτερο και θεωρώ μεγαλη βλακεια εκ μερους των ελλήνων που δεν έοχυν ΟΛΑ μα ΟΛΑ τα σπιτια ηλιακό.

(μόνο εγώ θελω στο πρόσωπό μου κρύο, ολόκρυο νερό;)

Σοφία said...

Ηλιακό θερμοσίφωνα δεν είχα στην Ελλάδα, οπότε εδώ μου φαίνεται καλύτερα που τουλάχιστον έχω ζεστό νερό 24/7. Η χωριστές βρύσες σίγουρα δεν είναι τόσο βολικές, αλλά πλέον τις έχω συνηθίσει. Βέβαια στην κουζίνα έχουμε κανονική βρύση (σαν τις ελληνικές) κι έτσι ξεπλένουμε με χλιαρό νερό. Στο μπανιο έχουμε αυτές τις χωριστές, αλλά δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα - το κρύο νερό σπάνια είναι παγάκι, και το ζεστό συχνά είναι απλά χλιαρό, ειδικά αν δεν αφήσεις τη βρύση να τρέξει. Πάντως κι εμένα μ' αρέσει το κρύο νερό στο πρόσωπο, ειδικά το πρωί.

@ Lina: Με τον ίδιο τρόπο πλένουν τα πιάτα τους όλοι σχεδόν οι ευρωπαίοι, όχι μόνο οι Άγγλοι...

DaNaH said...

Όντως είναι απορίας άξιο γιατί οι Άγγλοι κατασκευάζουν δύο βρύσες. Όπως είπες και εσύ, είναι εντελώς άβολο (το'χω ζήσει!)! Υπάρχει άραγε κάποια εξήγηση;

Την καλημέρα μου! :)

Γκρινιάρης said...

Καλημέρα Fp! Έχεις δίκιο για το podcast, επιφυλλάσσομαι!

Lina το "αφρόλουτρο" που λες είναι πράγματι η μόνη λύση!

Σοφία είσαι τυχερή που έχεις κανονική βρύση στην κουζίνα. Εκεί είναι το πιο δύσκολο για μένα κι όχι το μπάνιο. Γιατι αν θες να πλύνεις 1-2 πιάτα και δε θες να γεμίσεις όλο τον νεροχύτη, τραβάς στην κυριολεξία αυτό που περιγράφω, και δεν υπερβάλλω, πίστεψέ με! Όσο για το καυτό και το παγωμένο, πάλι εξαρτάται. Το παγωμένο το έγραψα επειδή ειδικά αυτές τις μέρες που η θερμοκρασία ήταν υπό το μηδέν, δεν παλευόταν!!! Το καυτό πάντως, ειδικά στο πλύσιμο πιάτων που η βρύση τρέχει αρκετά, δεν το αποφεύγεις. Πραγματικά όμως, εσύ ξέρεις γιατί επιμένουν σ' αυτό το στυλ; Υπάρχει κάποιος πρακτικός λόγος που μου διαφεύγει;

DaNaH δεν έχω ιδέα!

Σοφία said...

Στο είχα ξαναπεί νομίζω, δύο είναι οι λόγοι: στα παλιά σπίτια τις βάζουν επειδή είναι πιο ορίτζιναλ (δεν λέει να μένεις σε σπίτι κτισμένο 2 αιώνες πριν και μέσα να είναι όλα φετεινά, θεωρείται faux) και στα καινούρια επειδή είναι πιο φτηνές. Στις κουζίνες πάρα πολλά σπίτια έχουν κανονική βρύση - από έξι σπίτια που έχω μείνει στην Αγγλία, μόνο το ένα είχε διπλές βρύσες στην κουζίνα (και ήταν όντως χάλια), τα υπόλοιπα είχαν κανονικές. Στα μπάνια, και τα έξι είχαν διπλές!

Στα δύο πιο φτηνιάρικα είχε διπλές και στην μπανιέρα. Εκεί να δεις τα τρελά γέλια...

Σοφία said...

Επίσης, σχετικά με το αφρόλουτρο που λέτε, έχεις προσέξει ότι στην Αγγλία το υγρό για τα πιάτα είναι πολύ πιο νερουλό, ακόμα κι όταν διαφημίζεται ως "συμπυκνωμένο";

Ταχυδρόμος! said...

Εγώ ήμουν τυχερός: το σπίτι είχε μία βρύση!!! Την καλημέρα μου!

Σοφία said...

Μα γίνετε να ξυπνήσεις αν δεν ρίξεις μπόλικο κρύο νερό στο πρόσωπο σου; Για μένα το ζεστό νερό υπάρχει μόνο για το μπάνιο, αν και στα μαλλιά προτιμώ το χλιαρό, έως κρύο! Και σκέψου ότι είμαι από τους τυχερούς, γιατί υπάρχει ζεστό νερό σ' όλη την πόλη λόγο τηλεθέρμανσης!!!
Καλημέρα γκρινιάρη μου!

Σοφία said...

Σοφία κι εγώ το ίδιο είμαι - ζεστό νερό θέλω μόνο όταν κάνω ντουζ, στα μαλλιά πάντα χλιαρό και στο πρόσωπο κρύο!

Γκρινιάρης said...

Στη μπανιέρα δύο;;; Αυτό όντως είναι πολύ πίκρα!!!!!! Για το σαπούνι, η αλήθεια είναι πως δεν το είχα παρατηρήσει.

Ταχυδρόμε, ήσουν τυχερός, όντως!

Σοφία, τι να πω, γούστα είναι αυτά! :)

Σοφία said...

Πρόσεξέ το και θα δεις ότι έχω δίκιο. Όταν είχα πρωτοέρθει στην Αγγλία είχε μόλις κυκλοφορήσει το συμπυκνωμένο Svelto (αυτό που ήθελες μόνο δύο σταγόνες για να κάνεις αφρό) και σκεφτόμασταν με ένα συγκάτοικό μου Έλληνα να το φέρουμε από την Ελλάδα και να το βάλουμε σε αγγλικό μπουκάλι χωρίς να πούμε τίποτα σε κανένα, μόνο και μόνο για να χαζέψουμε τους Βέλγους και Γάλλους συγκατοίκους που έπλεναν τα σκεύη τους βαφτίζοντάς τα σε αφρόλουτρο και τα σκούπιζαν χωρίς να τα ξεπλύνουν.

Αλλά δεν το κάναμε, γιατί κατά βάθος είμαστε καλά παιδιά :-p

fvasileiou said...

Αυτό με τις βρύσες, ποτέ δεν το κατάλαβα: Πώς οι Άγγλοι, που αποθεώσανε τον πρακτικό νου, που δοξάζουνε την ευελιξία, δεν μπαίνουν στην διαδικασία να... ενώσουν τα δυο νερά.

Panos Konstantinidis said...

Ρε συ γκρινιάρη πού ζεις; Οι διπλές βρύσες έχουνε καταργηθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Όλα τα καινούργια σπίτια έχουνε κανονικές βρύσες...

Γκρινιάρης said...

Να' τη και η Σοφία που οργανώνει και φάρσες! :)

Φώτη μάλλον στη συγκεκριμένη περίπτωση θυσιάζεται στο βωμό του στυλ.

Πάνο πάντως σε αυτά που ανακαινίζονται, terraces κλπ, αλλά και σε κάποια πολύ καινούρια συγκροτήματα που έχω δει παλιές βρύσες έβαζαν, και στο μπάνιο και την κουζίνα! Ίσως και να έτυχε όμως.

Panos Konstantinidis said...

Μάλλον πρέπει να έτυχε γιατί έχω να δω τέτοιες βρύσες κάτι μήνες (μόνο σε κάτι παλαιές μπυραρίες έχω δει). Στη δουλειά, στο σπίτι μου, σε σπίτια φίλων, στα μπαρ που βγαίνω, σχεδόν όλα έχουνε κανονικές βρύσες. Και είναι μεγάλο παλούκι να θέλεις να πλύνεις τα χέρια σου, ή θα καείς ή θα παγώσεις! Αυτές τις βλακείες να μην είχαν οι Βρετανοί (και τις κοινωνικές τους υπηρεσίες που τις πληρώνουμε χρυσάφι) θα ήτανε πολύ μπροστά...

~~A~~ said...

Σκέψου να αρχίσεις να φοράς γάντια στο πλύσιμο πιάτων!Σε σώζει από το κρύο!Πάντως είναι πολύ κουλό αυτό!!!Αντί να σκεφτούν την ευκολία τους...

Γκρινιάρης said...

~~A~~ εννοείται πως έχω πάρει γάντια. Μέχρι τώρα γενικά άντεχα, αλλά ειδικά τις μέρες μετά τα Χριστούγεννα που είχε αρκετό κρύο και το νερό έτρεχε παγωμένο τα γάντια έγιναν must!

travelbug said...

den boruses na to thesis kalitera! ti apesia ine ta idravlika tus re pedi mu! apto zesto sto krio ke apto krio pali sto zesto...4ixrolusia ke paranaloma piros enallax...ke esi sta prothira nevriku klonismu an oxi kardiakis simforisis! den boro na katalavo y toso exeligmenes xores ine toso piso se tetoia themata! thermosifonas ole!

Aspa said...

Το έχω ζήσει στην Αγγλία το θέμα των δύο βρυσών (κωμικοτραγικό), αλλά να συνεχίζουν να το κάνουν και σε καινούργιες κατασκευές; Απίστευτο!
Καλώς σε βρήκα! (Έρχομαι από το twitter!)

KitsosMitsos said...

Το είχα κάνει και ανάρτηση παλιότερα, ειδικά εκείνο με τις δύο βρύσες και την ταμπέλα Beware, could be hot!
Για τους ηλιακούς: ένας από τους βασικότερους λόγους που πιάνουμε ορισμένους "περιβαλλοντικούς" στόχους της ΕΕ είναι η χρήση ηλιακών. Γλυτώνει αρκετή ενέργεια πραγματικά και φυσικά είναι απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον. Όπως λες, θα ήταν κουτό να μην έχουμε, υπάρχουν περιοχές που έχουν απίστευτη ηλιοφάνεια.
Βέβαια εδώ είναι το οξύμωρο του γιατί δεν αξιοποιούμε τον ήλιο και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν έχω απάντηση :-)

Γκρινιάρης said...

Marcella καλωσήρθες!

Aspa καλωσήρθες! Είπαμε, πάνω από όλα το στυλ!

KitsosMitsos έχεις δίκιο για την ηλιοφάνεια στην Ελλάδα. Πρέπει να αξιοποιείται όσο το δυνατόν περισσότερο.

deadendmind said...

Αυτές οι αναποδιές των Άγγλων! Κι εγώ έχω μια βρύση στην κουζίνα, αν και καμιά φορά η ροή είναι περίεργη και βγαίνουν από την ίδια βρύση ένα ρυάκι ζεστό κι ένα κρύο χωρίς να αναμειγνύονται!
Στο μπάνιο είναι δύο και δυσκολεύομαι στο πλύσιμο χεριών και προσώπου.
Σπίτι φίλων μου πιο καινούργιο έχει κι αυτό μια βρύση στην κουζίνα, δυο στο μπάνιο. Οπότε δεν ξέρω κατά πόσο έχουν σταματήσει να τις χρησιμοποιούν...

cinderella said...

Αχ, όταν τα πρωτοείπα εγώ εδώ για τις βρύσες, κάποιοι με είπαν κολλημένη Ελληνίδα.
Ρε παιδί μου καλοί οι Άγγλοι αλλά μια πετριά την κουβαλάνε.
Εμείς παντως έχουμε καυτό νερό!!
(Ναι, σου τη σπάω, το ξέρω :)))

electronic396 said...

όντως σπαστικότατο ακούγεται...εγω θέλω μονίμως ζεστό νερό...δεν βάζω παγώμένο νερό στο πρόσωπο μου το πρώι για κανένα λόγο....!!!για ξύπνημα έχουμε τον frappeee;)

pinelopi t. said...

ήταν η πρώτη μου απορία όταν ήρθα στην Αγγλία.. ποια η σκοπιμοτητα να εχουν δύο βρύσες, μία για καυτό και μια για κρυο νερο!!!

c said...

Έξυπνες προτάσεις για φθηνές αγορές και σωστή συντήρηση. Εξοικονόμηση ενέργειας με θερμοσίφωνες.