Sunday, 2 August 2009

Ο Μεσότοπος και η "άγρια Δύση" της Λέσβου

Το νησί της Λέσβου έχει κι αυτό, όπως και κάθε τόπος άλλωστε, τις δικές του αντιθέσεις. Η πιο έντονη στο μάτι ίσως είναι η αλλαγή του τοπίου περνώντας από το ανατολικό στο δυτικό μέρος του νησιού.

Κάνοντας περιηγήσεις στην ανατολική πλευρά του νησιού, ειδικά προς τη Συκαμνιά ή προς την Αγιάσο και τον Πολυχνίτο δε μπορείς να μην εντυπωσιαστείς από τα καταπράσινα βουνά και τα χωριά που ξεπηδάνε μέσα από τα πυκνά δάση. Ο συνδυασμός των χρωμάτων είναι κάτι που δε χορταίνει εύκολα το μάτι, ειδικά όταν έχει συνηθίσει στα πιο γυμνά τοπία άλλων νησιών, όπως για παράδειγμα των Κυκλάδων.

Μόλις όμως στρίψεις από την Καλλονή προς την άλλη πλευρά, με κατεύθυνση την Άντισα και την Ερεσό, το τοπίο σταδιακά αλλάζει και αντί για πράσινες πλαγιές βλέπεις τώρα βραχώδεις λόφους, αντί για ψηλά πεύκα ή ελιές βλέπεις πουρνάρια και θάμνους, και σε μερικά σημεία κάποια αραιή βλάστηση.

Lesbos

Lesbos

Κάπου εκεί, στη μέση του πουθενά - μάλλον εκεί θα οφείλει το όνομά του - βρίσκεται ο Μεσότοπος. Ένα χωριό 1000 περίπου κατοίκων που παρά το δυσπρόσιτο της θέσης του και την αγριάδα της φύσης που το περιβάλλει ζει και αναπτύσσεται κυρίως χάρη στο μεράκι των κατοίκων του.

Mesotopos

Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της δραστηριότητας είναι ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Μεσοτόπου, που στεγάζεται στην είσοδο του χωριού.

Mesotopos Women Cooperation

Mesotopos Women Cooperation

Από την πρώτη κι όλας φορά που πέρασα από το χωριό οι ντόπιοι φίλοι μου, που δεν έχουν καταγωγή από τον Μεσότοπο, μου τόνισαν τις δραστηριότητες του Συνεταιρισμού και την ποιότητα των τοπικών προϊόντων που μπορεί κάποιος να προμηθευτεί. Ζυμαρικά, τραχανά, χυλοπίτες, απλά ή με πατζάρι, σπανάκι ή καρότο, παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες, ελαιόλαδο και άλλα προϊόντα με βάση την ελιά είναι κάποια από τα προϊόντα που μπορεί να αγοράσει ο επισκέπτης. Εγώ προτίμησα ζυμαρικό κοχυλάκι με πατζάρι και γλυκό ντοματάκι. Μην αμελήσετε να γευτείτε και το παστέλι τοπικής παραγωγής!

Mesotopos Women Cooperation

Mesotopos Women Cooperation

Το χωριό δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς και διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις, όπως με ενημέρωσε με ένα e-mail ο Σύλλογος Μεσοτοπιτών Λέσβου. Για όποιον ενδιαφέρεται τις παραθέτω κι αν βρεθείτε κατά κει τον Αύγουστο, γιατί να μην κάνετε μια βόλτα;

ΤΡΙΤΗ 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009 ώρα 9 μ.μ.
«Θεατρική παράσταση: “Της κακομοίρας”»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009 ώρα 8.30 μ.μ.
«Λέσβο, πατρίδα μου - Ένα μουσικό
αφιέρωμα στον Στέλιο Καλαϊτζή Πέρκο»

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009 ώρα 9 μ.μ.
«Μουσικοχορευτική παράσταση
“Ερόδισε η ανατολή”»

ΚΥΡΙΑΚΗ-ΔΕΥΤΕΡΑ 9-10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
«Καλλιτεχνικό εργαστήρι»

ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ώρα 6 μ.μ.
«Αθλητικοί αγώνες»

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009 ώρα 9 μ.μ.
«Νεανική δημιουργία - Θεατρική παράσταση
“Όρνιθες” του Αριστοφάνη και συναυλία»

ΤΡΙΤΗ 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009 ώρα 8 μ.μ.
«Γειτονιό»

Επίσης στο χωριό υπάρχει Λαογραφικό Μουσείο (ανοιχτό καθημερινά 11-1 και 6-8) το οποίο δυστυχώς δεν πρόλαβα να επισκεφτώ. Επιφυλάσσομαι σε επόμενη εξόρμηση!


Προσεχώς: Post με φωτογραφίες από το Σίγρι, το πιο απομακρυσμένο μέρος του νησιού.

5 comments:

ikor said...

Τι ωραίοι αυτοί οι συνεταιρισμοί φίλε Γκρινιάρη!

Αν οργανωθούν λίγο περισσότερο, μπορούν να πουλάνε σε όλον τον κόσμο τα αγνά προϊόντα τους, μέσω internet.

Εξύμνoς said...

Την καλημερα μου απο το Μεσοτοπο!!!!!
ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ??????????????

mahler76 said...

σταμάτησες την γκρίνια από την ώρα που ήγες στο νησί. Πρέπει να αλλάξεις τίτλο στο μπλόγκ.

Σοφία said...

Μια χαρά χωριό φαίνεται ο Μεσότοπος. Αλλά το τοπίο δεν το συζητώ... μέχρι και σεληνιακό μπορείς να το πεις!

Εξύμνoς said...

Σοφια το νησι ειναι μισο πρασινο και μισο πετρα!!! Λενε πως ο θεος ξεπετραδιασε το μισο νησι και εριξε τις πετρες στο αλλο μισο!! Χαρακτηριστικο ειναι ενα χωραφι μετα την Καλονη που ειναι γεματο ελιες και βραχια!!! Δεν εχει ιχνος χωματος (που λεει ο λογος)!! Φωτογραφια του χρονου!!

Γκρινιαρη τα ειπες ολα!