![]() |
Zwolf Apostelkeller |
![]() |
Σνίτσελ στο Figlmueller. Σας είπα οτι είναι τεράστια! |
![]() |
Το Sturm. |
![]() |
Cafe Central |
![]() |
Cafe Hawelka |
![]() |
Cafe Hawelka |
![]() |
Heuriger στο Grinzing |
![]() |
Μέσα σε ένα Heuriger |
![]() |
Zwolf Apostelkeller |
![]() |
Σνίτσελ στο Figlmueller. Σας είπα οτι είναι τεράστια! |
![]() |
Το Sturm. |
![]() |
Cafe Central |
![]() |
Cafe Hawelka |
![]() |
Cafe Hawelka |
![]() |
Heuriger στο Grinzing |
![]() |
Μέσα σε ένα Heuriger |
Η Αυγουστιάτικη πανσέληνος πάντα είναι μια ευκαιρία για λίγο παραπάνω ρομαντισμό. Μας ξυπνάει την καλλιτεχνική φύση, μας ξεσηκώνει, μας διεγείρει, κάποιους μας σεληνιάζει και τους περισσότερους απλά μας σαγηνεύει. Σπεύδουμε όλοι σε χώρους αρχαιολογικούς, σε τοπία μαγευτικά που στο φως του φεγγαριού γίνονται σχεδόν απόκοσμα, σε συναυλίες και παραστάσεις που αποκτούν αυτή τη νύχτα μια αίγλη διαφορετική.
Τα γούστα στη μουσική διαφέρουν πολύ και δε μπορώ να εγγυηθώ πως θα εντυπωσιάσουν όλους σας εξίσου. Όμως ο τρόπος που μπλέκονται οι διαφορετικές φωνές τους δημιουργεί ένα αποτέλεσμα που σίγουρα συγκινεί.
Περισσότερα για την Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή στο site τους και στο facebook fan page τους.
Αν και η ζωή σε νησί το καλοκαίρι, με τις παραλίες, τα ταβερνάκια και όλες οι καλές καλοκαιρινές συνήθειες να ανήκουν στο μοτίβο της καθημερινότητας, σβήνει κάπως την "ανάγκη" να φύγεις για διακοπές, αποφασίσαμε να επισκεφτούμε το κοντινό νησί της Λήμνου για να διαπιστώσουμε οι ίδιοι τις θρυλικές αμμουδερές παραλίες της για τις οποίες ακούγαμε τόσο καιρό.
Στ' αλήθεια, δύο πράγματα σου μένουν από μια σύντομη διαμονή στο νησί. Το κρασί και οι παραλίες. Τόση άμμο είχα δει ως τώρα μόνο στις Κυκλάδες. Όλες οι παραλίες που επισκέφτηκα είχαν γαλαζοπράσινα νερά και αμμουδερές ακρογυαλιές. Για το κρασί δε, περιττεύει να πω οτιδήποτε. Το λευκό Λήμνου είναι εξάλλου γνωστό σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.
Οι φωτογραφίες και οι ιστορικές και λαογραφικές λεπτομέρειες θα απουσιάσουν από αυτό το post. Ο σκοπός των διακοπών αυτών ήταν ένας: μπάνια, φαγητό και χαλάρωση στην παραλία. Γι' αυτό και θα σας γράψω και θα σας δείξω μόνο λίγα πράγματα σχετικά με αυτά.
Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Μύρινα, στα δυτικά, με ένα κάστρο ψηλά να εποπτεύει την κίνηση στον Τούρκικο και τον Ρωμαίικο Γιαλό, νότια και βόρεια του κάστρου αντίστοιχα. Η μικρή αγορά εκτείνεται κατά μήκος ενός πεζόδρομου που ξεκινάει από το μικρό λιμανάκι στον Τούρκικο Γιαλό και φτάνει στις ταβέρνες του Ρωμαίικου. Ακόμα και οι παραλίες της Μύρινας θεωρούνται καθαρές και ο κόσμος τις τιμάει δεόντως, ενώ λίγο πιο πέρα από τον Ρωμαίικο Γιαλό, στην πολυσύχναστη παραλία Ρηχά Νερά, υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Το Πλατύ, λιγότερο από δύο λεπτά με το αυτοκίνητο έξω από την πόλη, είναι ένας οικισμός με εξοχικά και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ η παραλία είναι από τις πιο γνωστές και πολυσύχναστες.
Λίγο πιο μακριά, ο Θάνος και η παραλία του, με ψιλή άμμο, ρηχά νερά, με δύο beach bars και μία ταβέρνα, συγκεντρώνει κυρίως οικογένειες, αλλά και νεολαία.
Συνεχίζοντας το δρόμο μακριά από την πόλη, φτάνεις στον Εβγάτη, οργανωμένη αμμουδερή παραλία με beach bars και θαλάσσια sports, αλλά και αρκετό χώρο με μόνο ομπρέλες για να απλώσεις την πετσέτα σου και να ηρεμήσεις. Στα ρηχά υπάρχουν πάρα μα πάρα πολλά κοχύλια!
Λίγο πιο πέρα υπάρχει το Διαπόρι, ένας μικρός κόλπος στην άκρη του οποίου αράζουν λίγες ψαρόβαρκες και υπάρχουν 2 ταβέρνες. Σε αντίθεση με τις άλλες παραλίες, βαθαίνει απότομα στα 1-2 μέτρα. Προσωπικά δεν τη βρήκα κάτι το εξαιρετικό και ο κόσμος που την επισκέπτεται μάλλον είναι από τη γύρω περιοχή.
Κοντά στη Μύρινα, από την βόρεια πλευρά, βρίσκεται το παραθαλάσσιο χωριό Άγ. Ιωάννης. Η παραλία με πέτρες και άμμο προσφέρεται για ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Στην άκρη βρίσκεται το μικρό έκκλησάκι και από κάτω, μέσα στο βράχο, ένα μικρό cafe.
Προς την πλευρά του Μούδρου, του χωριού με το λιμάνι στον κεντρικό κόλπο του νησιού, υπάρχουν 2-3 αξιόλογες παραλίες που μπορείς να αράξεις με τις ώρες. Το μικρό Φαναράκι ήταν η αγαπημένη μου: ένας μικρός κολπίσκος με λευκή άμμο, ρηχά νερά, μία καντίνα που έπαιζε έντεχνα και λίγες καρέκλες. Λίγο πιο πέρα το μεγάλο Φαναράκι, πιο μεγάλη και οργανωμένη, ενώ αρκετά πιο μακριά, μέσα από έναν καλής ποιότητας χωματόδρομο, φτάνεις στο Χαβούλι, που αν κι εκεί υπάρχει ένα μπαράκι και ξαπλώστρες, είναι λίγο πιο ερημική.
Στα ανατολικά του νησιού ο κόλπος Κέρος προσφέρεται για τους λάτρεις του Windsurfing, αφού οι άνεμοι που φυσούν εκεί είναι ό,τι πρέπει, ενώ στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού, στο χωριό Πλάκα, υπάρχει ακόμα μία όμορφη παραλία, την οποία δυστυχώς δεν δοκίμασα λόγω του δυνατού αέρα που σήκωνε τα πάντα στο διάβα του.
Για φαγητό μου πρότειναν και δοκίμασα μένοντας αρκετά ικανοποιημένος το χωριό Κότσινας, στα βόρεια, όπου θα βρείτε 2-3 ψαροταβέρνες, αλλά και την ταβέρνα Μαν-τέλλα στις Σάρδες, ένα ημιορεινό χωριό, όπου θυμηθείτε να δοκιμάσετε κόκορα κοκκινιστό με φλομάρι (χειροποίητα μακαρόνια) και αφτούδια (ζυμαρικά που σερβίρονται με τριμμένο τυρί και... sauce από μούστο!!!). Όλα αυτά με τη συνοδεία λευκού τοπικού κρασιού, με μέτρο βέβαια αν οδηγείτε.
Εν κατακλείδι, η Λήμνος αξίζει για λίγες ημέρες χαλαρωτικών διακοπών χωρίς πολλές περιηγήσεις και μεγάλες κουραστικές διαδρομές με το αυτοκίνητο. Οι αποστάσεις είναι σχετικά μικρές και δεν έχει ορεινούς όγκους να διασχίσεις οπότε είναι άρκετά ξεκούραστη η οδήγηση. Με εξαίρεση όταν ο δρόμος περνούσε μέσα από 2-3 χωριά και ξαφνικά βρισκόμουν σε σταυροδρόμια χωρίς πινακίδες και το έπαιζα κορώνα-γράμματα! Έχει και πράγματα να δεις, έχει και αρχαιολογικά αξιοθέατα, τα οποία όμως επέλεξα να μην επισκεφτώ οπότε δε μπορώ να σας πω γι’ αυτά. Ειδικά γι’ αυτούς που θέλουν να αράζουν σε μια παραλία από το πρωί έως το βράδυ, για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ, για οικογένειες που θέλουν αμμώδεις παραλίες για να παίζουν τα παιδιά ή για νέους που θέλουν να ρίχνουν βουτιές σε 4 διαφορετικές παραλίες την ημέρα, νομίζω είναι μια καλή επιλογή. Το φαγητό είναι πολύ καλό και οικονομικό και το κρασί γλυκόπιοτο – ήταν μια καλή αλλαγή από το αγαπημένο μας ουζάκι. Οι άνθρωποι είναι φιλόξενοι και το service όπου πήγαμε μας ικανοποίησε πλήρως. Είδα πολλές πινακίδες από Θεσσαλονίκη, προφανώς η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την πόλη φέρνει αρκετό κόσμο σε σχέση με άλλα νησιά, οπότε οι φίλοι μας από το Βορρά ας το έχουν στα υπ’ όψιν!
Καλό καλοκαίρι!
Η κόλπος της Καλλονής, στο κέντρο του νησιού, δε φημίζεται μόνο για την σαρδέλα του, τη γνωστή “παπαλίνα”, που κάνει θραύση το καλοκαίρι, αλλά και για τον υδροβιότοπο που φιλοξενεί πολλά σπάνια είδη θαλάσσιων και χερσαίων οργανισμών. Μέρος του υδροβιότοπου αυτού αποτελούν οι αλυκές της Καλλονής, δίπλα από τις οποίες περνάει ο δρόμος Μυτιλήνης-Καλλονής. Εκεί μπορεί κανείς να καθίσει με τις ώρες και να παρακολουθήσει/φωτογραφήσει περισσότερο ή λιγότερο παράξενα πουλιά.
Εδώ αναπαράγονται πολλά είδη πουλιών, αρκετά από τα οποία είναι σπάνια ή προστατευόμενα. Έχουν καταγραφεί 66 μεταναστευτικά είδη και 68 τα οποία ζουν μόνιμα στην περιοχή. Σε αυτά περιλαμβάνονται πετροτριδίλες, καστανόχηνες, αβοκέτες, κρασοπούλια, φαλαρίδες, μαυροπελαργοί, λευκοπελαργοί, θαλασσοκόρακες, λευκοτσικνιάς, σταχτιτσικνιάς, κύκνοι και τα υπέροχα ροζ φλαμίγκο.
Όπως είναι φυσικό, πολλοί είναι εκείνοι που έρχονται στην περιοχή και ασχολούνται με την παρατήρηση πουλιών, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση δημιουργίας των απαραίτητων υποδομών που περιλαμβάνουν την ίδρυση κέντρου ενημέρωσης και την εγκατάσταση παρατηρητηρίων. Οι καλύτερες εποχές για όσους απολαμβάνουν αυτή τη δραστηριότητα είναι, πάντως, η άνοιξη και το φθινόπωρο.
Επισκέφτηκα πρόσφατα τις αλυκές της Καλλονής με σκοπό να τραβήξω μερικές φωτογραφίες, για να διαπιστώσω πως κάποιοι το κάνουν αυτό συστηματικά και πιο οργανωμένα. Τεράστιοι τηλεφακοί και τρίποδες είχαν επιστρατευτεί για να αιχμαλωτίσουν καλύτερα την ομορφιά της φύσης. Οι δικές μου σίγουρα δεν είναι τόσο καλές όσο του αλλοδαπού (Γερμανού;) τουρίστα που είχε βγάλει έναν τηλεφακό 2 μέτρα, αλλά όπως και να έχει έμεινα πολύ ευχαριστημένος.
Καλό είναι όποιος θέλει να παρατηρήσει καλά τα πουλιά στον υδροβιότοπο να έχει μαζί του κυάλια ή να έχει φωτογραφική μηχανή εξοπλισμένη με τηλεφακό ή τέλος πάντων μεγάλο zoom.
Όλες οι φωτογραφίες εδώ.
Εδώ και περίπου ένα χρόνο λειτουργεί στη Μυτιλήνη μια – βασική αλλά βολική κατά περίπτωση – δημοτική συγκοινωνία, στα πλαίσια του χρηματοδοτούμενου προγράμματος “Συν-Κοινωνία” της Κεντρικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων Ελλάδας. Υπάρχουν τρεις λεωφορειακές γραμμές που εξυπηρετούν αρκετά μεγάλο κομμάτι της πόλης, τουλάχιστον στο βασικό ζητούμενο που για τους περισσότερους είναι να κατέβουν στο κέντρο, στην αγορά και την προκυμαία.
Πρέπει εδώ να αναφέρω πως αν και μιλάμε για επαρχιακή πόλη και παρά την ύπαρξη χώρου δωρεάν parking στη μια πλευρά της προκυμαίας, η εύρεση χώρου στάθμευσης σε αυτό αλλά και στην προκυμαία είναι αρκετά δύσκολη σε ώρες που η αγορά είναι ανοιχτή. Έτσι για κάποιον που μπορεί να μη θέλει να μπει στην ταλαιπωρία αυτή ή απλά δε διαθέτει μεταφορικό μέσο η δημοτική συγκοινωνία είναι μια λύση.
Ενημερωτικά το εισιτήριο των λεωφορείων που εξυπηρετούν τη δημοτική συγκοινωνία κοστίζει 0,50€ και η συχνότητα είναι 30 λεπτά τις καθημερινές και 1 ώρα τα Σάββατα. Όχι κι άσχημα.
Από την μέχρι τώρα εμπειρία μου με τη Δημοτική Συγκοινωνία έχω παρατηρήσει πως ο κόσμος ειδικά τα πρωινά τη χρησιμοποιεί πολύ, τόσο οι φοιτητές όσο και ηλικιωμένοι για τις μετακινήσεις εντός της πόλης.
Στο θέμα μας τώρα.
Διάβασα σήμερα έκπληκτος στον τοπικό τύπο πως ενώ το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα έληξε και ο Δήμος Μυτιλήνης σκέφτεται – πολύ ορθά κατά τη γνώμη μου, τουλάχιστον σε ότι αφορά στην πρόθεση – να συνεχίσει τη δημοτική συγκοινωνία, οι οδηγοί ταξί της πόλης αντιδρούν μεταξύ άλλων γιατί – άκουσον άκουσον – είναι λέει πιο φτηνή από το επιτρεπόμενο!!!
Αντιγράφω από την εφημερίδα Εμπρός.
[…]Με κινητοποιήσεις και με προσφυγή στον Εισαγγελέα, είναι έτοιμοι να απαντήσουν οι οδηγοί ταξί στις προθέσεις του Δήμου, θεωρώντας ότι η σύμβαση που θέλει να υπογράψει ο Δήμος με τα ΚΤΕΛ, δεν τηρεί τα προβλεπόμενα και είναι παράνομη.
«Το ΚΤΕΛ έχει πάρει άδεια για να υλοποιεί δρομολόγια με τιμή εισιτηρίου 0,90 και εκείνοι έχουν τιμή στα 0,50, αυτό όμως είναι παράνομο. Και δεν φθάνει αυτό, ετοιμάζονται να ξεκινήσουν δυο νέα δρομολόγια από τα οποία έχει εγκριθεί μόνο το ένα από τη Νομαρχία και αυτό για αστική συγκοινωνία και όχι για δημοτική», ανάφερε μιλώντας στο «Ε» ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξί Μυτιλήνης, κ. Κωνσταντίνος Νέστορας.[…]
Δε γνωρίζω είναι η αλήθεια ούτε τις ακριβείς προθέσεις του Δήμου, δηλαδή με ποιους όρους προωθούν τη συμφωνία για τη δημοτική συγκοινωνία, ούτε κι αν οι διαφωνίες των οδηγών ταξί έχουν να κάνουν και με άλλα ζητήματα που ενδεχομένως να μην αναφέρονται στο άρθρο της εφημερίδας (πχ αναφέρεται πως διαμαρτύρονται για ελλειπή διάθεση στοιχείων από το Δήμο, που είναι αποδεκτό), ούτε κι αν οι δηλώσεις έχουν παραφραστεί, οπότε κρατάω μια επιφύλλαξη.
Όμως η δήλωση του Προέδρου των οδηγών Ταξί στην εφημερίδα για την αντίθεσή τους στο χαμηλό αντίτιμο της υπηρεσίας και στην επέκταση του δικτύου προκαλεί στην καλύτερη περίπτωση έκπληξη! Προφανώς ο καθένας από τη θέση την οποία έχει εκπροσωπεί και τους αντίστοιχους ανθρώπους και συμφέροντα. Αλλά είναι δυνατόν, ρωτώ, να βγαίνεις και να λες με τέτοιο συντεχνιακό ζήλο πως είναι παράνομο που το εισιτήριο των λεωφορείων είναι φτηνό και ανεπίτρεπτο που σκέφτονται την επέκταση του δικτύου; Μπορεί και να ισχύει, μπορεί πράγματι η άδεια/συμφωνία/νόμος στα μικρά γράμματα να προβλέπει κάτι τέτοιο, αλλά ειδικά σε μια τέτοια περίοδο οικονομικής δυσχέρειας για τους περισσότερους και ειδικά για τους μη έχοντες είναι πολύ προκλητικό να βγαίνεις και να δηλώνεις κάτι τέτοιο!
Είναι προφανές ότι κάποιοι θα προτιμούσαν να μην υπάρχει καθόλου δημοτική συγκοινωνία ή να είναι ασύμφορη ή μη λειτουργική. Έτσι συμβαίνει δυστυχώς όταν υπάρχει ανταγωνισμός και δέχομαι πως πρέπει κι αυτός να γίνεται υπό όρους. Αλλά προέχει πάντα η εξυπηρέτηση του κόσμου και ειδκά, ξαναλέω, στις μέρες μας.
Όταν λοιπόν πριν λίγες μέρες βγαίνεις και λες πως δε θα εισπράξεις δώρο Πάσχα “σε ένδειξη συμπαράστασης προς το επιβατικό κοινό”, όταν πολλοί ταξιτζήδες πλέον, στα πλαίσια του νέου εθνικού σπορ “Το Κυνήγι των αποδείξεων” σε προτρέπουν να πάρεις απόδειξη (ή στη χειρότερη δεν γκρινιάζουν όταν τους τη ζητήσεις) δεν είναι κρίμα να αυτοακυρώνεσαι με τέτοιες κινήσεις;
Εύχομαι όλα αυτά να είναι μόνο μια παρεξήγηση ή ένα χαλασμένο τηλέφωνο. Και ελπίζω ο Δήμος να συνεχίσει και να επεκτείνει τη φτηνή (που αλλού είναι και δωρεάν) δημοτική συγκοινωνία.
Τα νησιά μου δημιουργούσαν πάντα μια αίσθηση περιορισμού. Ήταν στο μυαλό μου κάτι το πεπερασμένο, μια ποσότητα που μπορεί να εξαντληθεί. Κοιτάς τον χάρτη, βλέπεις τη θάλασσα να το πνίγει, το γυρίζεις μία, το γυρίζεις δύο και σκέφτεσαι πως αυτό ήταν, δεν έχει άλλο.
Το πόσο έξω έπεφτα το διαπιστώνω αυτούς τους μήνες που ζω στη Λέσβο. Εντάξει, μιλάμε και για ένα μεγάλο νησί, με ζωντανή ενδοχώρα και πολλές φυσικές ομορφιές, κι όχι για κάποιο μικρό ξερονήσι των Κυκλάδων που βουλιάζει από τουρίστες για 3-4 μήνες και μετά πέφτει σε χειμερία νάρκη. Αλλά και πάλι, όταν έρχεσαι να μείνεις σε ένα νησί εκπλήσσεσαι όταν ένα χρόνο μετά ανακαλύπτεις ακόμα μέρη κρυμμένα που σε εντυπωσιάζουν.
Ένα τέτοιο μέρος επισκέφτηκα τις προάλλες όταν η καλοκαιρία, μετά από αρκετές ημέρες μουντάδας και βροχών, μας έβαλε την ιδέα για μια εκδρομή στη φύση πριν το καθιερωμένο Κυριακάτικο φαγοπότι.
Έτσι λοιπόν κινήσαμε για την Αχλαδερή, στον κόλπο της Καλλονής, όπου είχαμε ακούσει πως εκεί κοντά υπάρχουν κάτι μικροί καταρράκτες.
Η αλήθεια είναι πως δυσκολευτήκαμε αρκετά να βρούμε το μέρος, γιατί είναι πολύ φτωχά σηματοδοτημένο. Για όποιον ενδεχομένως ενδιαφέρεται, πρόκειται για έναν μικρό χωματόδρομο στα δεξιά του δρόμου που φεύγει από Αχλαδερή και πάει προς το δρόμο Αγιάσου-Πολυχνίτου, λίγο πριν από τη διασταύρωση (φωτογραφία, χάρτης). Γεωγραφικά το μέρος είναι κάπου ανάμεσα στα Βασιλικά και την Αχλαδερή.
Αφήνοντας πίσω το δρόμο περπατήσαμε μέσα στο δάσος σε έναν χωματόδρομο που όμως ήταν αρκετά βατός και για αυτοκίνητο (κατά προτίμηση 4x4). Ωστόσο περπατιέται πολύ άνετα. Εξ’ άλλου αυτό ήταν και το νόημα της βόλτας!
Που και που συναντούσαμε και κάποια ταμπέλα για να ξέρουμε πως πάμε σωστά και όντως υπήρχαν κάποιες πηγές στο τέλος και δεν περπατούσαμε άδικα!
Μετά από περίπου ένα χιλιόμετρο βρήκαμε ένα στενό διαμορφωμένο μονοπατάκι στην πλαγιά του βουνού που οδηγούσε στις πηγές της Πέσας.
Και ιδού οι πηγές!
Καλά, μην περιμένετε και τους καταρράκτες του Νιαγάρα!
Το μονοπάτι κατεβαίνει και πιο χαμηλά και φτάνει μέχρι τα νερά αλλά σε κάποια σημεία είναι αρκετά απόκρημνο και θέλει προσοχή. Αν σας ενδιαφέρει να βουτήξετε να σας πω πως οι πηγές μου λένε ότι υπάρχουν αρκετές βδέλλες! Δεν ξέρω αν όντως ισχύει…
Αν ποτέ βρεθείτε στην περιοχή, ίσως γυρνώντας από ένα μπάνιο στα Βατερά, και θέλετε να κλείσετε τη μέρα σας με μια μικρή πεζοπορία στο δάσος, στρίψτε προς Αχλαδερή, αφήστε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου, φορέστε το καπέλο σας και αναζητήστε τις πηγές της Πέσας!
Κι αν η πεζοπορία και η φύση σας ανοίξει την όρεξη, έξω από την Αχλαδερή υπάρχει ένα ωραίο ταβερνάκι πάνω στη θάλασσα, με ωραία ψαρικά και εκπληκτικούς χταποδοκεφτέδες!