Monday, 12 April 2010

Φωτογραφίζοντας πουλιά στις αλυκές τις Καλλονής

Η κόλπος της Καλλονής, στο κέντρο του νησιού, δε φημίζεται μόνο για την σαρδέλα του, τη γνωστή “παπαλίνα”, που κάνει θραύση το καλοκαίρι, αλλά και για τον υδροβιότοπο που φιλοξενεί πολλά σπάνια είδη θαλάσσιων και χερσαίων οργανισμών. Μέρος του υδροβιότοπου αυτού αποτελούν οι αλυκές της Καλλονής, δίπλα από τις οποίες περνάει ο δρόμος Μυτιλήνης-Καλλονής. Εκεί μπορεί κανείς να καθίσει με τις ώρες και να παρακολουθήσει/φωτογραφήσει περισσότερο ή λιγότερο παράξενα πουλιά.

Birdwatching

Αντιγράφω.

Εδώ αναπαράγονται πολλά είδη πουλιών, αρκετά από τα οποία είναι σπάνια ή προστατευόμενα. Έχουν καταγραφεί 66 μεταναστευτικά είδη και 68 τα οποία ζουν μόνιμα στην περιοχή. Σε αυτά περιλαμβάνονται πετροτριδίλες, καστανόχηνες, αβοκέτες, κρασοπούλια, φαλαρίδες, μαυροπελαργοί, λευκοπελαργοί, θαλασσοκόρακες, λευκοτσικνιάς, σταχτιτσικνιάς, κύκνοι και τα υπέροχα ροζ φλαμίγκο.

Όπως είναι φυσικό, πολλοί είναι εκείνοι που έρχονται στην περιοχή και ασχολούνται με την παρατήρηση πουλιών, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση δημιουργίας των απαραίτητων υποδομών που περιλαμβάνουν την ίδρυση κέντρου ενημέρωσης και την εγκατάσταση παρατηρητηρίων. Οι καλύτερες εποχές για όσους απολαμβάνουν αυτή τη δραστηριότητα είναι, πάντως, η άνοιξη και το φθινόπωρο.

Birdwatching

Επισκέφτηκα πρόσφατα τις αλυκές της Καλλονής με σκοπό να τραβήξω μερικές φωτογραφίες, για να διαπιστώσω πως κάποιοι το κάνουν αυτό συστηματικά και πιο οργανωμένα. Τεράστιοι τηλεφακοί και τρίποδες είχαν επιστρατευτεί για να αιχμαλωτίσουν καλύτερα την ομορφιά της φύσης. Οι δικές μου σίγουρα δεν είναι τόσο καλές όσο του αλλοδαπού (Γερμανού;) τουρίστα που είχε βγάλει έναν τηλεφακό 2 μέτρα, αλλά όπως και να έχει έμεινα πολύ ευχαριστημένος.

Καλό είναι όποιος θέλει να παρατηρήσει καλά τα πουλιά στον υδροβιότοπο να έχει μαζί του κυάλια ή να έχει φωτογραφική μηχανή εξοπλισμένη με τηλεφακό ή τέλος πάντων μεγάλο zoom.

Όλες οι φωτογραφίες εδώ.

9 comments:

Εξύμνoς said...

Εχω δει που εχει 1~2 φιλάκια για να πηγαινεις να τραβας φωτογραφιες αλλα ειναι οντως μακρυα... Μου κανει εντυπωση παντως που λες οτι τετοια εποχη ηταν εκει ξενοι για να τα φωτογραφησουν!

Γκρινιάρης said...

Έχει δίκιο, έχει δύο ξύλινα παρατηρητήρια, από την πάνω και την κάτω πλευρά των αλυκών, τα οποία όμως προς έκπληξή μου ήταν κλειδωμένα. Νομίζω το μέρος μπορεί να προσελκύσει πολλούς οπαδούς της παρατήρησης πουλιών, και δεν είναι τυχαίο ότι όσοι είδα ήταν ξένοι.

DaNaH said...

Για μένα είναι πολύ εντυπωσιακές οι φωτογραφίες σου, μπράβο! Καθόσουν ώρα και τα παρατηρούσες η έτυχε να περάσεις από εκεί και τράβηξες μερικές;

Γκρινιάρης said...

Ευχαριστώ DaNaH. Έτσι κι αλλιώς περνάει ο δρόμος από τις αλυκές, και έχει πάντα πουλιά κάποιες εποχές (πρέπει να βγεις όμως από το δρόμο για να πλησιάσεις), αλλά εκείνη τη μέρα πήγα για να φωτογραφίσω. Μπορείς να φας πολλές ώρες αν σου αρέσει.

KitsosMitsos said...

Αυτά είναι ενδεικτικά για όλους εμάς που παραπονιόμαστε ότι δεν υπάρχει κάτι να κάνουμε ή έλα μωρέ πού να τρέχουμε τώρα. Εναλλακτικές υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει θέληση.
Περιμένουμε και άλλες όμορφες ανταποκρίσεις!

Crazy Tourists said...

Τι όμορφες φωτογραφίες!!
Χαρά στην υπομονή σου πάντως!! Δύσκολο θέμα τα πτηνά!!

Τρελοτουρίστρια

Stelina said...

Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες..
Να'σαι καλά.
Φιλάκια

JoaN said...

mhpws se endiaferei ayto : http://www.faf.gr/contest/ ?

Γκρινιάρης said...

KitsosMitsos σίγουρα υπάρχουν πολλάααα περισσότερα από έναν φραπέ στην καφετέρια. Όχι οτι δεν τιμάω το εθνικό μας σπορ, αλλά που και που χρειάζεται και κάτι άλλο.

Crazy Tourists, σ' ευχαριστώ!

Stelina ευχαριστώ για το σχόλιο. Να είσαι καλά.

JoaN ευχαριστώ για το link, αλλά βλέποντας τις φωτογραφίες που φιγουράρουν ήδη νομίζω οτι δεν είναι για μένα! :)