Tuesday, 27 February 2007

Κεφάλαια που κλείνουν - pathetic version

Πιστεύω ότι στη ζωή μας κάποια κεφάλαια που ανοίγουμε πρέπει κάποτε να τα κλείνουμε. Μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε σταθερά, χωρίς συνεχώς να κοιτάμε πίσω, ξέροντας ότι έχουμε αφήσει ανοιχτές παρτίδες με πρόσωπα και καταστάσεις.

Αυτό είναι μια πεποίθησή μου για τη ζωή γενικότερα, αλλά βρίσκει εφαρμογή και σε πολύ πιο απλά πράγματα.

Εσύ, αγαπητέ αναγνώστη, που νομίζεις ότι έπεσες σε βαθυστόχαστο post και ετοιμάζεσαι να φύγεις… Μη βιάζεσαι.

Το θέμα μου είναι πολύ πιο ρηχό απ’ ότι φαίνεται.

Ξανά.


Τηγανίτες. Και πάλι!

Ξέρω, είναι πολύ pathetic το να αφιερώνω δεύτερο post στις… τηγανίτες! Αλλά είναι που είμαι πεισματάρης! Και όταν μπει κάτι στο μυαλό μου δεν ησυχάζω μέχρι να το πετύχω.

Πεισμωμένος λοιπόν από την αποτυχία της πρώτης φοράς, αλλά και θέλοντας να εντοπίσω την ακριβή διαφορά κρέπας και τηγανίτας, ρώτησα και έψαξα. Αρχικά η έρευνα δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ρώτησα σε Ελλάδα, Αγγλία, ακόμα και Αμερική έφτασε η χάρη μου, και ο κάθε ένας μου έλεγε διαφορετικές οδηγίες. Κατάλαβα τελικά ότι ο καθένας έχει κάτι διαφορετικό στο μυαλό του λέγοντας pancake. Άλλος μου έλεγε ότι θέλει λίγο λάδι, άλλος πολύ. Άλλος ότι είναι σαν τηγανόψωμο και άλλος ότι είναι πολύ λεπτή. Άλλος ότι το μείγμα είναι πολύ ρευστό και άλλος ότι είναι πηχτό.

Είδα κι απόειδα και ανέτρεξα σε τσελεμεντέδες, χάρτινους και διαδικτυακούς.

Και κατέληξα σε χρήσιμα συμπεράσματα. Μπορεί να μου πήρε ώρα και κόπο, αλλά κατέληξα.

Έχουμε και λέμε.

Τηγανίτα είναι αυτό










… και κρέπα είναι αυτό.









Τη βλέπετε τη διαφορά; Είναι εμφανέστατη νομίζω.

Πρακτικά τώρα. Πως κάνουμε τηγανίτες και κυρίως πως ΔΕΝ κάνουμε κρέπες και να λέμε ότι κάναμε τηγανίτες;

Η ενδελεχής έρευνά μου στο αντικείμενο καταλήγει πως για όλα φταίει το μείγμα. Όχι ο τρόπος ψησίματος ή τηγανίσματος (κυρία nosyparker, για σένα το λέω αυτό!), αλλά το μείγμα. Το μείγμα της τηγανίτας, αν ακολουθήσετε κατά γράμμα τις οδηγίες που υπάρχουν στα περισσότερα sites (ακόμα και BBC έφτασα, μη νομίζετε ότι κοιτάω όπου κι όπου!), βγαίνει αρκετά πιο πηχτό από της κρέπας.

Ένας ενδεικτικός μπούσουλας, συγκερασμός των περισσοτέρων συνταγών, είναι ο παρακάτω:

Υλικά:

1 κούπα αλεύρι

2 κουταλιές σούπας ζάχαρη

1/2 κουταλιά γλυκού αλάτι

1 αυγό

2 κουταλιές σούπας βούτυρο λιωμένο

3/4 κούπας γάλα

Προσοχή: Οι απόψεις των ειδικών στο χώρο διίστανται για την χρήση ή όχι baking powder! Αν χρησιμοποιήσετε, βάλτε 2 κουταλιές τους γλυκού. Εγώ δεν χρησιμοποίησα και μια χαρά μου έγιναν.

Οδηγίες:

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα στερεά υλικά , το αλεύρι, το baking powder (?), τη ζάχαρη κ το αλάτι. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε το αυγό και ρίχνουμε μέσα το γάλα και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το υγρό μείγμα από το δεύτερο μπολ μέσα στο πρώτο, με το αλεύρι, και ανακατεύουμε.

Βουτυρώνουμε ένα τηγάνι μικρό σε διάμετρο με λίγο βούτυρο (λίγο λέμε), κ όταν έχει ζεσταθεί βάζουμε λίγο από το μείγμα μέσα. Όταν λέμε λίγο μείγμα, εννοούμε, αφού απλωθεί τελείως να καλύψει τον πάτο του τηγανιού, όχι να πιάσει και όλα τα τοιχώματα. Pancakes κάνουμε όχι πίτα…

Ψήνουμε και όταν ροδίσει από την κάτω μεριά, γυρίζουμε από την άλλη.

Σημείωση: Σε κάποιες συνταγές διάβασα ότι θέλει 1 λεπτό ακριβώς για κάθε πλευρά, και όντως τόσο χρειάζεται.

Αφού ετοιμάσουμε τον σωρό με τις τηγανίτες, τον περιχύνουμε με το αγαπημένο μας σιρώπι, ή μαρμελάδα ή μερέντα ή ότι άλλο γλυκό θέλουμε.

Tip. Εδώ στην Αγγλία περιχύνουν νομίζω και με χυμό λεμονιού. Δεν το δοκίμασα……


Αυτά.



Δε θα δεχτώ σχόλια και παρατηρήσεις επί της ουσίας, νομίζω ότι δικαιούμαι να αποκαλούμαι αυθεντία στο συγκεκριμένο πεδίο.

Συγχαρητήρια δέχομαι, όπως πάντα.

Επίσης δέχομαι και προτάσεις για συμμετοχή στο Μπουκιά και συχώριο, έστω και ως δοκιμαστής.

Κλείσαμε λοιπόν το κεφάλαιο.

Δε θα ξαναγυρίσω.

Μάλλον.

13 comments:

seaina said...

Χα χα χα !!
Τελικά πράγματι άμ αβάλλεις κάτι στο μυαλό σου το πευχαίνεις εε;
Συγχαρητήρια λοιπόν για το ξεμπέρδεμα και για την επιτυχία της υλοποίησης!
Φιλιά και άντε κέρασε μας και μας τίποτα!

Blogaki said...

Εσύ κάτι βάζεις στις τηγανίτες σου..δεν εξηγείται αλλιώς!!:)
Μουατς!!!

pietà said...

Συγχαρητήρια!
Τρέμε Μαμαλάκηηηηη!!!!

Anonymous said...

χεχεχ!!! Συγχαρητήρια λοιπόν που μας ξεμπέρδεψες!! (σοβαρά τώρα, ούτε εγω ήξερα τις διαφορές!) Αλλά προτιμώ τις pancakes φυσικά!!!!!!!!!!!!!

jul said...

Κοιτα που θα με κάνεις να τυπώσω την συνταγή για να τις φτιάξω το Σάββατο...:):)
Απορία, το αλευρί σκληρό ή μαλακό???
Ε ρε γλέντια στην κουζίνα!!!!!

Jason said...

Χαχαχα ο καθένας με τις εμμονές του!
Οι δικές σου είναι γλυκιές, τουλάχιστον...
Ευχαριστούμε για τη συνταγή και ναι, έχεις τα συγχαρητήρια μας!

Γεωργία said...

Χμ...Οι τηγανήτες είναι από τα νοστιμότερα πράγματα που υπάρχουν (ίσως στο top 5 του Home deli χεχε)

Συνταγή δνε έχω, αλλά οι γιαγιάδες μου κάνουν γαμάτες, οπότε θα μάθω και θα σου ποστάρω!

Ένα έχω να πω πάντως. Με ΔΥΟ ΚΟΥΤΑΛΑΚΙΑ baking powder φοβάμαι ότι δε θα βγει τηγανίτα, αλλα βάφλα και άντε μετά να ξαναβρίσκουμε ομοιότητες και διαφορές...

Σκέψου ότι σε ένα ολόκληρο cake βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού κοφτό...

Γενικά έχε κατά νου ότι για cake πχ πάει κάτι λιγότερο από ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού ανα φλυτζάνι αλεύρι χεχε

Τι είπα πάλι η Βέφα....

STATLER-WALDORF said...

Μαλλον με προλαβε ο an205…από της κορυφαιες στο ειδος τους το σπιρτοκουτο αλλα εχω να προτεινω…πες στην μορφινη εγω θα την ψαχνω…!

Γκρινιάρης said...

Seaina, στου στέλνω δέμα! Φάτες πριν μπαγιατέψουν!

Blogaki, έχω μυστική συνταγή.

Pieta, ο Μαμαλάκης δεν έχει να φοβάται, εγώ μια απλή συνεργασία θέλω. Παραμένει είδωλο!

Blondie, εγώ πάλι εξακολουθώ να προτιμώ τις κρέπες.

Julia, μαλακό-σκληρό δεν ξέρω, εγώ ένα βρήκα στο supermarket, και στις συνταγές δεν έλεγε τίποτις. Μήπως είναι ερώτηση παγίδα;

Jason, καλή επιτυχία αν το επιχειρήσεις.

Γεωργια... Γεωργία λέω... Τώρα τι, θες να τ' ακούσεις; ΡΕ! ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΣ ΡΕ; ΤΟΛΜΑΣ;;;
Λοιπόν, ναι, 2 κουταλάκια λέει! Τι να σου πω, ίσως επειδή στα 2 λετπά που την έχεις στο τηγάνι δεν προλαβαίνει να φουσκώσει, όπως το κεικ που το έχεις καμια ώρα στο φούρνο... Για σκέψου το.

STATLER-WALDORF, μην το πάρεις στραβά, αλλά κάπου σε έχασα...

Unknown said...

Καλησπέρα

Καλά κάνεις και γκρινιάζεις
καλύτερη είναι η γκρίνια
παρά η καταστροφή.
Και οι τηγανίτες ωραίες είναι
και μου αρέσουν
η καταστροφή όμως όχι

καλό σου βράδυ
πριν την καταστροφή

DaNaH said...

Χεχε συγχαρητήρια για το post σου! Βρήκα το blog σου από το blog του pingouinou και βρίσκω τα θέματά σου αρκετά ενδιαφέροντα.

Ειδικά για το συγκεκριμένο, ούτε και εγώ γνώριζα την διαφορά κρέπας και τηγανίτας! Και για να πω την μαύρη αλήθεια, δεν είμαι και σίγουρη αν έχω φάει ποτέ μου τηγανίτα... Κρέπες πολλές, κάνω και μόνη μου. Βάφλες επίσης. Αλλά τηγανίτες μάλλον όχι.

Ευχαριστούμε και για την συνταγή. Λέω να την δοκιμάσω κάποια από αυτές τις μέρες. Έχω ένα τηγανάκι που είναι ειδικό για κρέπες, λεπτό. Λέω εκεί μάλλον θα είναι καλά να τις κάνω. Περίπου πόσες μερίδες πιστεύεις ότι βγαίνουν με τα υλικά που ανέφερες; :-)

Και πάλι συγχαρητήρια για την έρευνά σου!

See you around!

Γκρινιάρης said...

Danah καλωσήρθες.

Πόσες τηγανίτες; Κάτσε να θυμηθώ, γιατί με πας και ένα μήνα πίσω...

Βασικά εξαρτάται κι απ' το πόσο μείγμα θα βάζεις, όπως και με την κρέπα.
Νομίζω οτι εμένα μου είχαν βγει 7-8, κάπου εκεί.

Καλή σου επιτυχία και να με ενημερώσεις για το αποτέλεσμα! :)

Anonymous said...

Είδε τελικά, που επέστρεψες στο θέμα!!!???
Κοίταξε, εγώ την απάντηση στο ερώτημα την έχω δώσει ως εξής: άλλο είναι το κουτάκι με το έτοιμο μείγμα για pancakes και άλλο για τις κρέπες!