Saturday 21 July 2007

Βόλτα μετά την καταιγίδα

Ευτυχώς η χτεσινή καταιγίδα κράτησε μόλις (!) τρεις ώρες, με αμείωτη ένταση να σημειώσω, αλλά μετά ο – τρελός Αγγλικός – καιρός μας επιφύλασσε μια ευχάριστη έκπληξη. Μια λιακάδα όλοι δική μας! Ο συνδυασμός ήταν πολύ αναζωογονητικός. Παρασκευή μεσημέρι, το απόγευμα ελεύθερο, διάθεση ανεβασμένη λόγω του επερχόμενου Σαββατοκύριακού και μια λιακάδα αντί μιας πρωινής μουντάδας και ενός αδυσώπητου κατακλυσμού. Είναι αυτές συγκυρίες για να τις αφήσεις να πάνε στράφι; Όχι βέβαια!

Αρχικά λοιπόν αναπροσαρμόσαμε το ραντεβού για lunch, το οποίο προσωρινά είχε αναβληθεί μέχρι νεωτέρας, και ξεχυθήκαμε να προϋπαντήσουμε το ΠΣΚ!

Υπέρμετρα ενθουσιασμένος, και ξέροντας ότι ρισκάρω να γίνω παπί, αφού όπως είπαμε ο καιρός εδώ είναι απρόβλεπτος, αποφάσισα να μετακινηθώ με το ποδήλατο, ώστε να εκτονωθώ στο έπακρο και να βγάλω την κούραση μιας ολόκληρης εβδομάδας. Wanna join me;

Στο Λονδίνο υπάρχουν αρκετές διαδρομές που μπορείς να κάνεις με το ποδήλατο, είτε μέσω αποκλειστικά ποδηλατοδρόμων, είτε μέσω δρόμων με χαμηλή κυκλοφορία. Υπάρχουν ειδικοί χάρτες που δείχνουν αυτές τις διαδρομές, ή μπορείς απλά να συμβουλευτείς το tfl.gov.uk, που είναι υπόδειγμα site συγκοινωνιακού οργανισμού… Υπόδειγμα!

Ο προορισμός μου ήταν η περιοχή Southbank, δηλαδή η νότια πλευρά του Τάμεση, ανάμεσα στο σταθμό Waterloo και Westminster, ή διαφορετικά εκεί που είναι το London Eye. Είναι από τα πιο ωραία μέρη για βόλτα, με πεζόδρομο, μαγαζιά, εστιατόρια, εκθέσεις, events κλπ.

Επέλεξα την πιο ασφαλή, ευχάριστη και σύντομη διαδρομή, που περνάει μέσα από τα πάρκα καθώς και από πολλά κεντρικά σημεία και αξιοθέατα της πόλης.

Μπήκα στο Hyde Park από την Lancaster Gate και ακολούθησα τον δρόμο που το διασχίζει μέχρι να φτάσω στη λίμνη Serpentine (χάρτης@maps.google). Εκεί βρήκα τους πρώτους τολμηρούς που βγήκαν για βόλτα μετά την καταιγίδα, και όπως βλέπετε ο καιρός τους δικαίωσε. Τίποτα δε θύμιζε τι συνέβαινε πριν μια ώρα. Ίσως μόνο κάποια - άσπρα - σύννεφα και οι μικρές λιμνούλες σε μερικά σημεία του πάρκου ή στο χώμα στη λωρίδα για την ιππασία (ναι, έχει κι απ’ αυτήν!).

Πήρα τον Serpentine Rd, δίπλα από τη λίμνη, που είναι ένας δρόμος για ποδήλατα, skaters, skateboarders, joggers ή απλά για βόλτα...

και έφτασα στο Hyde Park corner, την νοτιοανατολική γωνία του πάρκου που το ενώνει με το St. Jamess park και το Green park.

Δυστυχώς, αντίθετα με το Hyde Park, τα δυο αυτά πάρκα δεν έχουν δρόμους που να επιτρέπεται το ποδήλατο παρά μόνο περιμετρικά, αλλά κι αυτό μια χαρά βολεύει. Έτσι κατέβηκα την Constitution Hill, έχοντας αριστερά μου το Green park, και έφτασα στο Buckingham Palace, που βρίσκεται στην αρχή του St. Jamess park. Είναι ένα σημείο που όποια μέρα του χρόνου, όποια στιγμή της ημέρας και να περάσω, θα έχει σίγουρα τουρίστες! Αφού έκανα την καθιερωμένη στάση για φωτογραφίες, πήρα τον The Mall, που είναι ένας μεγάλος δρόμος με κόκκινη άσφαλτο, όπως όλοι οι δρόμοι γύρω από το παλάτι, και ενώνει το Buckingham palace με την Trafalgar square.

(Photo: wikipedia)

Δεν χρειάστηκε να φτάσω μέχρι εκεί, αφού έστριψα στον Horse Guards Rd, που όπως λέει και το όνομά του περνάει μπροστά από το Horse Guards και το Horse Guards Parade, το οποίο φυλάσσεται από μέλη του ιππικού (άλλη μια τουριστική attraction).

Φτάνοντας στο τέλος του πάρκου πλέον και στρίβοντας προς το ποτάμι, να’ σου το Big Ben να υψώνεται, δείχνοντας μου ότι η ώρα του ραντεβού πλησιάζει.

Ευτυχώς ήμουν κοντά. Μια στάση για μια γρήγορη φωτογραφία της Πλατείας Κοινοβουλίου και του Αβαείου του Westminster, και διασχίζω την Westminster bridge για να βρεθώ στη νότια πλευρά του ποταμού.

Δε μπορούσα να μην ρίξω μια ματιά στην πόλη που απλωνόταν μπροστά μου, και βεβαίως στο London Eye που ξεχωρίζει.

Είχα σχεδόν φτάσει. Κατέβηκα τα σκαλιά με το ποδήλατο παραμάσχαλα (που λέει ο λόγος) και περπάτησα στον πεζόδρομο που ήταν γεμάτος κόσμο. Εκεί βρίσκεται το Aquarium, μια μόνιμη έκθεση με γλυπτά και σχέδια του Salvador Dali και προσφάτως αφιχθείσα μια έκθεση με κεντρικό θέμα το Star Wars.

Είχα φτάσει. Και η όρεξη είχε ανοίξει για τα καλά, να’ ναι καλά το ποδήλατο. Αφού χτυπήσαμε μερικά noodles με θέα το ποτάμι, είπαμε να επισκεφτούμε την έκθεση του Dali.

Ήταν αρκετά αξιόλογη, είδαμε μερικά από τα γνωστά του γλυπτά, όπως το Space Elephant, το Horse saddled with time, το Nobility of time και το Cabinet Anthropomorphique, καθώς και κάποια σχέδιά του, αλλά όχι πίνακες δυστυχώς (οι φωτογραφίες είναι από διάφορα sites). Απ’ όσο ξέρω υπάρχει κι άλλη μια έκθεση για τον Dali, στο Tate Modern Museum, την οποία σκοπεύω να επισκεφτώ.





Βγαίνοντας μιάμιση ώρα αργότερα το τοπίο δεν ήταν τόσο φιλικό, το αντίθετο θα έλεγα θα έλεγα.

Σκηνές βγαλμένες από ταινία φυσικής καταστροφής, με εμένα να κάνω ποδήλατο στο κέντρο μιας θεομηνίας βρεγμένος από την κορυφή ως τα νύχια, μου ήρθαν αμέσως στο μυαλό.

Αλλά ευτυχώς στο βάθος έβλεπα γαλάζιο, οπότε αναπτερώθηκαν οι ελπίδες μου ότι μπορεί και να τη βγάλω… όχι καθαρή, αλλά στεγνή! Πριν φύγω όμως φρόντισα να κανονίσω για το βράδυ σινεμά, και έτσι λίγες ώρες αργότερα έβλεπα το Harry Potter and the Order of Phoenix. Ωραία ταινία, σε στυλ παρόμοιο με τις προηγούμενες. Αν είστε fan θα σας αρέσει (και χειρότερη να ήταν, πάλι θα σας άρεσε), αν πάλι όχι, θα περάσετε ένα ευχάριστο βράδυ.

Γυρνώντας σπίτι κάτι ουρές έξω από τα βιβλιοπωλεία μου θύμισαν ότι χτες τα μεσάνυχτα έβγαινε σε κυκλοφορία το 7ο βιβλίο του Harry Potter. Δεκάδες φανατικοί σχημάτιζαν ουρά έξω από τα Waterstones και τα Books etc., (σχετικό video από sky news, γιατί εμείς εδώ κάνουμε ρεπορτάζ!) και περίμεναν καρτερικά, οι περισσότεροι καθισμένοι κάτω σε πηγαδάκια με μια μπυρίτσα στο χέρι. Χαβαλές να γίνεται!

Επίλογος. Μπορεί να μην είναι ένα καλοκαίρι όπως όλα τα άλλα που έχω ζήσει, αλλά αυτό το διαφορετικό εμένα με μαγεύει. Θες επειδή είναι η πρώτη μου χρονιά; Θες επειδή αν και γκρινιάρης είμαι αισιόδοξος (οξύμωρο; Δε νομίζω); Θες επειδή όταν βρέχει το πρωί, εκτιμάς πολύ περισσότερο την απογευματινή λιακάδα παρά αν λιώνεις όλη τη μέρα δίπλα από έναν ανεμιστήρα; Θες επειδή αν και είμαι μήνες εδώ δε χορταίνω να βλέπω ξανά και ξανά τα αξιοθέατα και κάνω σαν χαζοτουρίστας; Θες επειδή η to do list αντί να μικραίνει, μεγαλώνει (να δω πότε θα τα δω όλα αυτά!); Δε λέω ότι δε μου αρέσει το ελληνικό καλοκαίρι. Κάθε άλλο, το λατρεύω. Ήλιος, αμμουδιά, πλατσουρίσματα στη θάλασσα, βολτούλες σε γραφικά σοκάκια, ψαράκι και ουζάκι στην ταβερνούλα… Όνειρο! Από τη στιγμή όμως που μου έτυχε να ζήσω κάτι διαφορετικό, έστω κι αν αυτό περιλαμβάνει μαζί με όλα τα άλλα κι έναν αλλοπρόσαλλο καιρό που θυμίζει άλλοτε άνοιξη, άλλοτε καλοκαίρι και άλλοτε φθινόπωρο, θα το ζήσω όσο πάει, όλο το πακέτο, γιατί στην τελική, this is London!

Οπότε προς το παρόν θα αρκεστώ να διαβάζω για τις δικές σας περιηγήσεις, να ιδρώνω με τους καύσωνές σας και να δροσίζομαι με τις βουτιές σας! Όπου κι αν είστε, enjoy yourselves!

Καλό Σαββατοκύριακο!

19 comments:

~~A~~ said...

Πολύ ωραία για άλλη μια φορά αυτά που γράφεις.Ταξιδιωτικός οδηγός!Συνέχισε να περνάς καλά και να μεγαλώνει η λίστα σου ακόμα και χωρίς να έχεις τον καιρό σύμμαχο.Όσο για τον Harry Potter εμείς εδώ αργούμε να δούμε την ταινία δυστυχώς και δε μπορώ να καταλάβω και το γιατί.Ίσως μόνο,επειδή είναι καλοκαίρι και τα πιτσιρίκια είναι σε κατασκηνώσεις και διακοπές φοβούνται ότι δε θα κάνει τόση επιτυχία.Κρίμα!Πάω όμως να συνεχίσω το βιβλίο που πάντα είναι πολύ καλύτερο από την ταινία!

Συνέχισε να περνάς όμορφα.

Dream_Rider said...

Ωραίος ο ποδηλάτης! Πρέπει να είναι κάπως μεγάλη η απόσταση που περιέγραψες. Αλλά αφού υπάρχουν ποδηλατόδρομοι.. Πολιτισμός.

Είδες πόσο αλλάζει τη διάθεση λίγο φως; Καλές και πολλές (έστω και αγγλικές) λιακάδες!

Γκρινιάρης said...

Καλημέρα!
~~a~~, σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Δεν ήξερα οτι δεν έχει ερθει ακόμα κάτω τη ταινία. Πάντως εδώ εγώ ενήλικους είδα στο σινεμά! Τώρα άρχισα να διαβάζω και το πρώτο βιβλίο, γιατί μόνο τις ταινίες έχω δει μέχρι τώρα.

Dream_rider, τώρα το μέτρησα στο Google earth και μου έβγαλε οτι είναι περίπου 5.6 km. Δεν είναι πολύ μεγάλη απόσταση. Το κατά πόσο είναι κουραστική ή όχι, αυτό έχει κυρίως να κάνει με το πόσο γρήγορα θες να τη διανύσεις και το αν έχει ανηφόρες, που η συγκεκριμένη διαδρομή έχει ελάχιστες πολύ μικρής κλίσης. Και σίγουρα όπως λες, το οτι στο μεγαλύτερο μέρος είσαι μέσα σε πάρκο ή σε ποδηλατόδρομο (έστω κι αν αυτό είναι απλά μια διαγραμμισμένη λωρίδα δρόμου) είναι μεγάλη ευκολία.

katerina said...

Καλημέρα! Ζηλεύω... Πάρα πολύ! Τις βόλτες με ποδήλατο, την βροχή, το γεγονός οτι είδες την ταινία. Όλα! Ποτέ δεν ήμουν μεγάλη fan του καλοκαιριού (ε, ο κάθε άνθρωπος έχει τις παραξενιές του). Δεν μπορώ τις αθηναϊκές παραλίες, και αρνούμαι λόγω έλλειψης χρόνου να περιορίσω το συναίσθημα της ελευθερίας και των διακοπών σε μερικές ώρες μπάνιου λίγα χλμ. έξω από το κέντρο...
Θα αφοσιωθώ στο τελευταίο βιβλίο του Harry Potter "Harry Potter and the Dealthy Hallows", το οποίο πήρα στα χέρια μου το Σάββατο το πρωί. Ας είναι καλά το βιβλιοπωλείο μου,που πάω από παιδί και με σκέφτονται και δε χρειάζεται να μπαίνω στη διαδικασία των παραγγελιών ή της αναμονής σε ουρές.
Όλοι με δουλεύουν, αλλά στεναχωριέμαι που έφτασε στο τέλος της αυτή η ιστορία...

K-Top said...

Γκρινάρη, απόλαυσε όσο μπορείς τους ποδηλατόδρομους και τα πάρκα γιατί έτσι και γυρίσεις στη ζούγκλα και προσπαθήσεις να κυκλοφορήσεις με ποδήλατο ψάχνοντας για πάρκο, θα φαίνεσαι κάτι σαν εξωγήινος!

Γκρινιάρης said...

River, εγώ ελπίζω να τελείωσω και τα επτά βιβλία πρωτού βγεί η επόμενη (6η) ταινία. Όσο για το οτι ζηλεύεις τη βροχή, μπορώ να το δεχτώ επειδή βρίσκεστε σε δεύτερο κύμα καύσωνα! Double score η θερμοκρασίες μαθαίνω! Υπομονή κι εσείς με τη ζέστη, υπομονή κι εμείς με τα showers... (Μου φαίνεται γελοία τέτοια διαφορά!)

Atron, αυτό σκέφτομαι κι εγώ και δεν αφήνω μέρα (χωρίς βροχή) να πάει χαμένη. Αν και έχω πει οτι και όταν γυρίσω θα κάνω μια προσπάθεια να κάνω βόλτες, αλλά είμαι πολύ πολύ επιφυλλακτικός για το αποτέλεσμα...

jul said...

Απόλαυσε όσο μπορείς το ποδήλατό σου....εκει που είσαι...γιατί εδώ δύσκολο το κόβω...:):):):)

Καλημέρα!!!!

*...Nantia...* said...

ζηλεύω-σε ,μισώ-και ζηλεύω!

Σοφία said...

This *isn't* London - αυτό το νερούλιασμα δεν είναι το συνηθισμένο αγγλικό καλοκαίρι. Έχεις πέσει στην περίπτωση, αλλά εντάξει, το παν είναι να έχεις καλή διάθεση :-p

Όσο για τους ποδηλάτες, εγώ τους συχτηρίζω όπου τους βρω. Ελπίζω να μην βρεθείς ποτέ στο δρόμο μου!!

katerina said...

Τι γίνεται; Ζείς; Το διάβασμα των βιβλίων πως πάει; Ήθελα να δηλώσω οτι επιτέλους τα κατάφερα! Το τελείωσα το 7ο. Και μου άρεσε το τέλος. Βέβαια πάνω στην μούρλα μου, αντί να παρακολουθώ τη συναυλία που είχα πάει χθες το βράδυ, καθόμουν σε μια γωνιά στο χορτάρι και διάβαζα με το φως του κινητού...
Υ.Σ.: Ζεσταίνομαι... 45 βαθμούς σήμερα, αλλά εμένα μου φαίνεται παραπάνω. Η πρώτη πτήση για Αρκτική πότε είναι;

Γκρινιάρης said...

Σοφία, τώρα έχω και δεύτερο λόγο να μη θέλω να βρεθώ στο δρόμο σου (ο άλλος είναι οτι τριγυρνάς με μια φωτογραφική στο χέρι)! Γιατί καλέ τι σου κάναμε οι ποδηλάτες; Ενοχλούμε κανέναν; Γιατί δεν μπαίνεις στο club, μπας και αλλάξεις γνώμη;

River, το διάβασμα προχωράει αργά και σταθερά, χτες την έβγαλα στο πάρκο διαβάζοντας και χαζεύοντας τον κόσμο, κι είμαι αισίως στην 100η σελίδα, δηλαδή περίπου στη μέση. Το κακό (;) είναι οτι έχω δει τις ταινίες, οπότε αναπόφευκτα οι χαρακτήρες και οι σκηνές έχουν σχηματισμένη μορφή στο μυαλό μου, if you know what I mean. Όσο για τον καιρό, υπομονή, πολλά μπάνια και συχνά ντουζ! Εδώ σταθερά στους 20. Κόπιασε! :P Τουλάχιστον έχει και πράγματα να κάνεις, σε αντίθεση με την Αρκτική! :)

Σοφία said...

@ River: Όχι μόνο έχει πράγματα να κάνεις, αλλά είναι και λίγο πιο ζεστά από την Αρκτική (λίγο όμως) :-p

@ Γκρινιάρης: Με φρικάρουν γιατί δεν έχουν κανένα σεβασμό στον ΚΟΚ, στα σήματα κυκλοφορίας και στα φανάρια, περνάνε όπου βρουν, ακόμα και στα πεζοδρόμια, γενικώς έχουν πολύ άσχημη οδική συμπεριφορά. Στις εξοχές ή στα πάρκα δεν με ενοχλούν καθόλου, αλλά αν έβγαινε νόμος να απαγορευτούν τελείως τα ποδήλατα στους δρόμους των πόλεων (και μέσα στα τρένα!!), θα με έβρισκε απόλυτα σύμφωνη.

Γκρινιάρης said...

Κοίτα, σε ότι αφορά στην τήρηση του ΚΟΚ με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο. Και όντως με το ποδήλατο είναι εύκολο να τους παραβείς, επειδή λόγω της ιδιομορφίας του θεωρείς τον εαυτό σου πότε οδηγό οχήματος και πότε... πεζό με ρόδες! Είναι αλήθεια, πιάνω κι εγώ τον εαυτό μου να σκέφτεται έτσι κάποια φορά.

Σε ότι αφορά όμως στην κυκλοφορία στους δρόμους και στην άδεια μεταφοράς με τρένα, είμαι κάθετα αντίθετος μαζί σου. Ένα μέσο τόσο φιλικό στο περιβάλλον όσο το ποδήλατο, από όποια πλευρά κι αν το δεις (ρύπανση, ηχορύπανση, traffic, parking, τι να λέμε τώρα) αλλά και με τεράστια οφέλη σε θέματα υγείας, μόνο σε απαγορεύσεις δεν πρέπει να υπόκειται, αλλά αντίθετα πρέπει να υπάρχουν διευκολύνσεις, και οι οποίες όντως υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό εδώ στην Αγγλία.

Είναι άλλον να ζητάς την τήρηση κανόνων, ναι, και άλλο οτι επειδή κάποιοι δε σέβονται, να τάσσεσαι υπερ της απαγόρευσης σε δρόμους και της μεταφοράς με τρένα! Είναι τουλάχιστον υπερβολικό. :)

Σοφία said...

Να σου πω, αν είχα δει έστω κι έναν ποδηλάτη να σταματάει σε κόκκινο φανάρι, δεν θα ήμουν τόσο απόλυτη. Αλλά οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) οδηγούν όπου και όπως θέλουν, ακόμα και στο κέντρο, κι αυτό δεν μπορώ να το χωνέψω. Στην τελική, παρόλο που το ποδήλατο είναι φιλικό προς το περιβάλλον, το ίδιο και περισσότερο φιλική είναι η πεζοπορία, κι εμένα ως πεζή τα ποδήλατα με δυσκολεύουν. So there :-p

katerina said...

Ξέρω τι εννοείς σε ότι αφορά τους χαρακτήρες. Κάπου σου χαλάει τη μαγεία του να τους πλάσεις στο μυαλό σου όπως θέλεις. Όσο για την Αρκτική, Σοφία, γκρινιάρη, το σκέφτομαι σοβαρά να ξενιτευτώ... Η ζέστη που έχει εδώ είναι αφόρητη. Αφήστε οτι με τις φωτιές των τελευταίων ημερών, ο ουρανος είναι καφέ από τους ρύπους... Οκ, μπορεί να μην πάω στους -50, αλλά ανεβαίνω ανετότατα προς εσάς!!!

Σοφία said...

Έλα, έλα. Όσο πιο πολλοί είμαστε, τόσο καλύτερα θα κολυμπάμε ;-)

katerina said...

Μου αρέσει το κολύμπι! Είναι άκρως αναζωογονητικό, δροσιστικό και πολύ καλή γυμναστική... Θα έρθω._

Γκρινιάρης said...

Σοφία, νομίζω οτι είσαι λίιιιιγο άδικη. Εγώ βλέπω πολλές φορές τους ποδηλάτες να σταματούν σε κόκκινο φανάρι. Το γεγονός οτι η πεζοπορία είναι φιλική προς το περιβάλλον δε σημαίνει οτι το ποδήλατο δεν είναι, ούτε οτι αφού υπάρχει το περπάτημα δε χρειαζόμαστε το ποδήλατο. Το επιχείρημά σου είναι κατά τι σαθρό. Σ' αυτό που συμφωνώ 100% είναι στην τήρηση των κανόνων από όλους και πάντα, με στόχο την αρμονική συνύπαρξη αυτοκινήτων, πεζών, ποδηλάτων, πατινιών, ακόμα και αλόγων που λέει ο λόγος!

Αυτό με το κολύμπι το έχασα λίγο... Μάλλον από τη βροχή εννοείς; :P

katerina said...

Καλημέρα! Χίλιες φορές να κολυμπάω εξαιτίας της βροχής, παρά εξαιτίας του ιδρώτα που τρέχει ποτάμι από όλους τους Αθηναίους. Σήμερα η θερμοκρασία κατεβαίνει στους 36 βαθμούς και είναι πανεμόμορφα! Άσε που το πρωί που βγήκα από το σπίτι για να πάω δουλειά είχε ένα μικρό αεράκι και νιώθουμε άρχοντες!!! :)