Tuesday 18 September 2007

Harrypottermania και Cinemania

Χωρίς internet στο σπίτι, και με λίγο περισσότερο χρόνο – επιτέλους – απ’ ότι πριν (όλα εταιροχρονισμένα τα έχω πλέον, τις διακοπές, τα posts, τα comments σε αγαπημένα blogs) το έχω ρίξει στο διάβασμα και το σινεμά.

Έχουμε και λέμε λοιπόν.

Είμαι πλέον στη μέση του 5ου βιβλίου του Harry Potter (Harry Potter and the Order of Phoenix). Έχω μαγευτεί (ή πωρωθεί) τόσο που στον ύπνο μου καμιά φορά βλέπω μονομαχίες με spells! Για να μη σας πω οτι όταν κλείνω το βιβλίο η πρώτη σκέψη είναι το παιδικό μου παράπονο που μου έβγαινε στην επιφάνεια όταν έβλεπα σχέδια με υπερήρωες, οτι πολύ θα ήθελα να έχω super ικανότητες ή να ήμουν μάγος και να μην το ήξερα ακόμα, και άλλα τέτοια τρελά.

Για τα βιβλία τώρα. Το 4ο βιβλίο ήταν το πιο καλογραμμένο από τα τέσσερα πρώτα. Πολύ μεγαλύτερο, περίπου κατά 200 σελίδες από το 3ο, λιγότερο απλοϊκά γραμμένο (σαφέστατα εκεί άλλαξε το target group των βιβλίων) και με αρκετή δόση δράσης και αγωνίας μέχρι το τέλος.

Όσοι έχετε δει τις ταινίες, ένα θα σας πω. Καμία σχέση! Τις έχω δει όλες και δεν συγκρίνονται με τα βιβλία σε καμία περίπτωση. Πρόσφατα μάλιστα ξαναείδα τις πρώτες δύο και διαπίστωσα σε πόσο μεγάλο βαθμό είναι απλά περίληψη του βιβλίου. Παραλείπονται τόσα γεγονότα, τόσοι διάλογοι, που τελικά αυτό που μένει είναι ένα κηνυγητό που κρατάει 10 λεπτά ή μαι μάχη που κρατάει 15 λεπτά. Όσο δε για το κεντρικό θέμα όλης της σειράς, από τις ταινίες ζήτημα είναι να καταλάβεις τα βασικά (εγώ στην πιο πρόσφατη ταινία χάθηκα τελείως), ενώ από τα βιβλία παρακολουθείς την υπόθεση πολύ πιο αναλυτικά και λεπτομερώς. Οπότε, ακόμα κι αν έχετε δει τις ταινίες, νομίζω θα σας αρέσουν τα βιβλία κι ας ξέρετε περίπου τι γίνεται, είχα κι εγώ τον ίδιο ενδοιασμό αλλά ευτυχώς διαψεύσθηκα, ειδικά στα πιο μεγάλα βιβλία.

Το άλλο όμορφο στοιχείο των βιβλίων είναι οι λεπτομέρειες οι οποίες εξηγούνται σε επόμενα βιβλία. Για παράδειγμα πράγματα στα οποία έχει γίνει αναφορά στο πρώτο βιβλίο μπορεί να εξηγηθούν στο 5ο, ή κουβέντες που έχουν ειπωθεί στο 2ο να ερμηνεύονται με άλλο μάτι στο 4ο, κλπ.

Με το ρυθμό που διαβάζω πιστεύω σε κανα δυο μέρες θα τελειώσω και το 5ο και θα αρχίσω το 6ο, για το οποίο ανυπομονώ πολύ αφού δεν υπάρχει ακόμα ταινία κι έτσι έχω πλήρη άγνοια της υπόθεσης.


Όσο για το σινεμά. Εκεί που πήγαινα μια φορά το μήνα και αν, τώρα χτυπάω 1 εβδομαδιαίως. Τον τελευταίο μήνα είδα λοιπόν τις εξής τέσσερεις ταινίες.

Bourne Ultimatum. Είναι η τρίτη ταινία μετά το Bourne Identity και το Bourne Supremacy. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκουμε τον Matt Damon. Είναι μια καθαρή περιπέτεια, με πολύ κηνυγητό, λίγο ξύλο, πολή δράση, σχετικό μπαμ μπουμ και βέβαια μυστικές υπηρεσίες. Ξέρω, χιλιογυρισμένος συνδυασμός. Αν και στο συγκεκριμένο είδος ταινιών είμαι αρκετά αυστηρός αφού μπορεί να είναι από απλά καλές μέχρι μόνο-πιστολίδι-βαρετές, νομίζω η συγκεκριμένη ταινία ήταν από τις καλύτερες περιπέτειες που έχω δει τον τελευταίο καιρό. Πολύ δράση και αγωνία, γρήγορος ρυθμός που σε κρατάει σε ένταση μέχρι τέλος και κυρίως πολύ καλογυρισμένη για το είδος της. Η σκηνοθεσία και η υπόθεση νομίζω ήταν από τα δυνατά της χαρτιά και ευχαρίστως θα την ξαναέβλεπα. Την προτείνω ανεπιφύλλακτα.

Knocked Up. Μια κομωδία για την οποία διάβαζα καλά σχόλια και είπα να την δω μια Τετάρτη μεσημέρι (2.30 μμ!!!) για χώνεψη. Αρκετά ευχάριστη, έβγαζε γέλιο σε αρκετά σημεία, όχι κάτι το φοβερό, αλλά για να χωνέψω την πίτσα ήταν ότι έπρεπε. Δεν το μετάνιωσα, αν θα την έβλεπα και στην τηλεόραση.

Tranformers. Εντάξει, όταν πηγαίνεις ξέρεις τι πας να δεις. Αλλά γι’ αυτό πας! Στο άκουσμα του τίτλου οι autobots και οι decepticons ξεπετάγονται μπροστά από τα μάτια σου, η κόκκινη-μπλε νταλίκα μεταμορφώνεται σε Optimus Prime και η επιχείρηση για τη σωτηρία του πλανήτη ξεκινάει. Autobots, μεταμορφωθείτε! Ε, καλά, μην περιμένετε κι εσείς κουλτούρα και ηθοποιεία, για περιπετειούλα μιλάμε. Πιο πολύ πήγα για να τιμήσω τη μνήμη των transformers που με συντρόφεψαν κάποια παιδικά μου πρωινά μπροστά στην τηλεόραση. Στην πορεία της ταινίας ανακάλυψα και το φοβερό «ταλέντο» της Megan Fox. Δυστυχώς δεν άκουσα την παλιά μελωδιούλα των κινουμένων σχεδίων.

Shrek the third. Η αναμενόμενη 3η ταινία της γνωστής σειράς με το πράσινο τερατάκι που ανατρέπει όλα τα κλισέ των παραμυθιών. Νομίζω κυμάνθηκε στα επίπεδα της 2ης ταινίας, αν όχι χαμηλότερα, και σαφώς χειρότερη από την πρώτη, όπως άλλωστε συμβαίνει τις περισσότερες φορές.

Χμμ.. Τώρα που το σκέφτομαι, νομίζω έχω κάνει στροφή στην κλασική Αμερικανιά... Οι κακές παρέες φταίνε μάλλον χε χε! Ή ίσως η τρελή διάθεση των διακοπών. Εγώ πάντως όχι! :)

19 comments:

DaNaH said...

Καλά τα πας! Πρόσεχε μην σου βγουν τα μάτια όμως από το πολύ διάβασμα και τις πολλές ταινίες χεχε!

Το Bourne και τον Shrek δεν τα έχω δει ακόμα. Τις άλλες 2 τις είδα αλλά ήταν απλά 2 ταινίες για να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου, όχι τίποτα ιδιαίτερο για να σου μείνει.

Όσο για τα βιβλία του Harry Potter η περιγραφή που κάνεις για τις παραλείψεις και τις περιλήψεις στις ταινίες είναι ίδια που έκανα εγώ όταν διάβασα τα τρία βιβλία LOTR.

Κάααααποια στιγμή στο μέλλον θέλω να τα διαβάσω και τα Harry Potter. :)

Γκρινιάρης said...

Παρ' όλ' αυτά Δανάη, σε ότι αφορά το Lord of the Rings, μιας και είμαι fan του Tolkien από μικρός, οι ταινίες δεν ήταν τέτοια απογοήτευση. Προφανώς δεν ήταν όσο λεπτομερείς όσο το βιβλίο - πως θα μπορούσαν άλλωστε - αλλά στην 3ωρη+ διάρκεια της η κάθε μια ήταν αρκετά κατατοπιστική και περιγραφική. Αντίθετα οι ταινίες του Harry Potter είναι απλά περίληψη, με την κακή έννοια της λέξης.

Το Bourne Ultimatum μην το χάσεις, κι αν μπορέσεις δες και τις προηγούμενες.

~~A~~ said...

Είναι φυσικό οι ταινίες να είναι περίληψη γιατί είναι αδύνατον να δείξουν όλα όσα συμβαίνουν στο βιβλίο.Σε όσους έχουν δει μόνο τις ταινίες το λέω ότι καμιά σχέση τα βιβλία με τις ταινίες.Είναι άλλη η μαγεία τους,το κλίμα,οι πλάκες,οι περιπέτειες κλπ.

Καλή συνέχεια στο διάβασμα!

Σοφία said...

Εμένα οι ταινίες του Χάρυ Πόττερ μου αρέσουν, κι ας είναι απλή περίληψη, γιατί αποτυπώνουν τους χαρακτήρες των βιβλίων πολύ πειστικά. Αλλά τα βιβλία είναι άλλο πράγμα, και χαίρομαι που αποφάσισες να τα διαβάσεις! Στο πέμπτο βιβλίο είχα χύσει μαύρο δάκρυ, στο έκτο όχι και τόσο γιατί μου είχαν πει από πριν τι γίνεται, αλλά εσύ θα το διαβάσεις χωρίς να ξέρεις και νομίζω ότι θα το ευχαριστηθείς.

Σινεμά έχω να πάω πολύ καιρό, και θα ήθελα να δω όλες τις ταινίες που είδες (εκτός από τα ρομποτάκια), και κυρίως το Bourne Ultimatum. Να δω αν θα το προλάβω... Ξέρεις αν παίζεται ακόμα;

katerina said...

Άντε καλή συνέχεια στο διάβασμα! Δε νομίζω να μείνεις παραπονεμένος από την εξέλιξη της πλοκής και των χαρακτήρων!Όσο για τα όνειρα και τις "παιδικές" σκέψεις, καλέ μου γκρινιάρη δεν είσαι ο μόνος. . . Απ' ότι έμαθα θα δημιουργηθεί πάρκο Harry Potter, τύπου Disneyland, και νομίζω πως όταν το επισκεφθώ (διότι θα το επισκεφθώ!) θα ζήσω έστω για λίγο τα ονειρά μου!
Καλή μέρα!!!!

Γκρινιάρης said...

Σοφία, σ' αυτό έχεις δίκιο, οι χαρακτήρες αποτυπώνονται αρκετά καλά. Βέβαια εγώ το διαπίστωσα από την ανάποδη, αφού είχα δει πρώτα τις ταινίες. Πάντως και το 5ο, που είχα δει την ταινία, με αγωνία το διαβάζω, γιατί η ταινία με μπέρδεψε αρκετα και δε θυμάμαι και πολλά από την πλοκή. Άσε που διαβάζω τώρα τα κεφάλαια με τον Arthur Weseley και το vision του Harry, που δεν θυμάμαι καν αν ήταν στην ταινία...

River, μας βλέπω στο πάρκο με ραβδιά να κάνουμε Alahamora και Expecto Patronum! Κάποιος να μας μαζέψει...

Γκρινιάρης said...

Α, Σοφία, λίγο που κοίταξα, δεν το βρήκα το Bourne στις αίθουσες... :(

Σοφία said...

Ήταν, ήταν στην ταινία, δεν θυμάσαι που τον έσωσε και μετά στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι ήταν μπανταρισμένος; Ήταν τότε που ο Χάρυ είδε τον Lucius Malfoy και τον πρωθυπουργό μπροστά από μια μαύρη πόρτα, και ο Dumbledore τον έβαλε να κάνει occlumency για να μην μπορέσει να ξαναμπεί ο ακατανόμαστος στο μυαλό του.

(Την ταινία την είδα δυο φορές, γι' αυτό τα θυμάμαι με τόσες λεπτομέρειες.)

Δεν πειράζει για το Bourne Ultimatum, θα το δω σε DVD. Πιστεύω να μην αργήσει να κυκλοφορήσει.

Γκρινιάρης said...

ΟΥΑΑΑΑ! Δε θυμάμαι τίποτα! Και την είδα πότε, πριν κανα μήνα;!; Έλεος!

Σοφία said...

Τι τα θες αγαπητέ μου, όταν περνάς τα 25 και αρχίζει η γήρανση των κυττάρων, τα πράγματα δυσκολεύουν :-p

Σοφία said...

Μήπως να κρατούσες σημειώσεις από τα βιβλία για να κάνεις καμιά επανάληψη πού και πού; Χεχεχε :-p

Γκρινιάρης said...

Βρε ουστ απο δω, ούτε τρεις μήνες δεν πάν που πάτησα τα 25! Που θα μου πεις εμένα. Η ταινία φταίει που δε μου αποτυπώθηκε καλα! :)

Σοφία said...

Ναι, καλά, τη βρήκαμε τώρα τη δικαιολογία - φταίει ο σκηνοθέτης, η συγγραφέας, οι ηθοποιοί, οι ταξιθέτες, ένα σκυλί που γαύγιζε έξω από το σινεμά και η θεία μου η Μαρίκα που έλειπε διακοπές :-p

katerina said...

Να μην μας μαζέψει κανείς! Να μας αφήσουν εκεί.. Εμένα τουλάχιστον δε με χαλάει καθόλου.. Ωχ, πάλι παλιμπαιδίζω... Αλλά σοβαρά τώρα, ανυπομονώ να δημιουργηθεί αυτό το πάρκο και να μην ήταν μια απλή φήμη αυτό που άκουσα.. Αν και δε νομίζω, διότι τέτοιο "σουξέ" που έχει ο Harry, δεν γίνεται να μην το εκμεταλλευθούν!
Cheers!

lifewhispers said...

Σε αυτό το ποστ αγαπητε γκρινιάρη, θα μπορουσα να απαντάω και να κανω συζήτηση με τις ώρες. Έχω διαβάσει και τα 7 βιβλία. Τα 5 στα ελληνικά και τα 2 στα αγγλικα. Δεν ε΄χω αγοράσει κανένα και τώρα σκέφτομαι να παω να τα αγορασω ολα στα αγγλικα. Οιταινιες δεν εχουν καμια σχεση. Αν δεν εχεις διαβασει α βιβλια τα χεις χασει ολα. Τι να πω...μου ρχεται αν σου ζητησω το μεηλ να σε βαλω στο μσν να μιλαμε ολη μερα γι αυτο. Σκεφτομαι ακομη να αγορασω απο το Λονδινο τα 2 βιβλια της Ροουλινγκ που εκανε για φιλανθρωπικους σκοπους. Αν συνεχισω θα γραψω καινούριο ποστ. Σορρυ για το πρηξιμο, αλλα ειμια μια εξισου πορωμενη φαν του HP!! (εχω και μπλογκ, αλλα δεν επιτρεπεισ επωνυμα σχολιa) lifewhispers.wordpress.κομ για να μη με πιασει και το σπαμ!

jul said...

Να πω πως συμμερίζομαι τον ενθουσιασμό σου για αυτόν τον Χαρίλαο Πόττερ θα σου πω ψέμματα...

Απλά πέρασα να πω την καλησπέρα μου :)

Γκρινιάρης said...

River, καλά το λες, μη μας μαζέψει κανείς!

Lifewhispers, εγώ και τα 5 που έχω διαβάσει μέχρι τώρα στα Αγγλικά τα έχω διαβάσει, και τα βρίσκω μια χαρά. Απ' ότι έχω δει στα Waterstones υπάρχει και έτοιμη συλλογη των 6 πρώτων βιβλίων που ίσως συμφέρει. Όσο για το msn, άσε, έχω να πατήσω εκεί πέρα κανά μήνα τώρα χωρίς internet... Να πω οτι μου λείπει; Θα το πω.

Jul, δεν πειράζει, εσύ να' σαι καλα! :)

Γκρινιάρης said...

Lifewhispers, thanks για το blog, θα το επισκεφτώ σύντομα! Thanks for passing by.

seaina said...

Μόλις χθες είδα την τελευταία ταινία του Harry Potter και ειλικρινά μου φάνηκε πολύ "λίγη" ..
Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι είναι καλύτερα τα βιβλία!