Wednesday 17 September 2008

Promenades parisiennes: Centre Pompidou και Musée d' Orsay

Αν έχετε την άνεση χρόνου και θέλετε να δείτε και κάποιο άλλου μουσείο πέρα από το Λούβρο, τότε θα πρέπει να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμά σας το Centre Georges Pompidou (ή αλλιώς Beaubourg) και το μουσείο d' Orsay. Ειδικά το πρώτο πρέπει να το επισκεφτείτε και μόνο απ' έξω, μιας και το κτήριο με τις ιδιομορφίες του αποτελεί από μόνο του αξιοθέτο της πόλης.

Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Centre Georges Pompidou
Χάρτης. Μετρό Rambuteau.
Εισιτήριο: 10 €. Website: http://www.cnac-gp.fr/.

Tip. Και αυτό το μουσείο έχει ελεύθερη είσοδο την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, ενώ περιλαμβάνεται μαζί με άλλα στη Museum Pass για το οποίο σας είπα σε προηγούμενο post.

Στο Centre Pompidou στεγάζεται το μουσείο μοντέρνας τέχνης της πόλης, μαζί με μια μεγάλη βιβλιοθήκη και κινηματογραφικές αίθουσες. Η ιδιαιτερότητα της αρχιτεκτονική του είναι η ιδέα των εμπνευστών του να φέρουν τα... μέσα έξω! Οι διάφορες σωληνώσεις του κτηρίου είναι ορατές τόσο μέσα όσο κι έξω από αυτό, χρωματισμένες ανάλογα με τη λειτουργία τους, άλλο οι σωλήνες νερού, άλλο για τον κλιματισμό κλπ, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα! Τη δική της πινελιά βάζει και η κυλιόμενη σκάλα, κι αυτή στο εξωτερικό του κτηρίου.

Centre Georges Pompidou

Σε ότι αφορά στα εκθέματα, αν σας αρέσει η μοντέρνα τέχνη μπορείτε να περιηγηθείτε αρκετή ώρα στους δύο ορόφους της μεγάλης μόνιμης έκθεσης. Σε όσους δεν αρέσει μπορείτε να περιηγηθείτε ανάμεσα σε "περίεργους" πίνακες και γλυπτά, όπως για παράδειγμα μια μάζα λαμαρίνες, προϊόν συμπίεσης αυτοκινήτου.

Ανεβαίνοντας με την κυλιόμενη σκάλα απολαμβάνετε τη θέα, έως ότου φτάσετε στον 5ο και τελευταίο όροφο, όπου εκτός από τις φωτογραφίες που θα βγάλετε, μπορείτε να φάτε στο εστιατόριο Georges που βρίσκεται εκεί.

View from Centre Pompidou

View from Restaurant Georges

Φεύγοντας μην παραλείψετε να δείτε το συντριβάνι-modern-art Stravinsky (χάρτης) που βρίσκεται δίπλα από το μουσείο, ίσως απολαμβάνοντας έναν καφέ ή μια κρέπα στα πολλά cafes εκεί.

Stravinsky fountain

Stravinsky fountain

Αν θέλετε μια καλή ιδέα είναι να κάνετε μια βόλτα στην περιοχή ανατολικά του μουσείου, προς τη Βαστίλη, γνωστή ως Marais. Προσφέρεται για βόλτα, καφέ, φαγητό, ό,τι έχει όρεξη ο καθένας. Φτάστε μέχρι την Place des Vosges (χάρτης) ή και την πλατεία της Βαστίλης (χάρτης) - αν και την τελευταία μπορείτε να την παραλείψετε - και θα έχετε κάνει μια ωραία βόλτα.


Musee d' Orsay
Χάρτης. RER (κάτι μεταξύ ΗΣΑΠ και μετρό) Musee d' Orsay ή αλλιώς μετρό Solferino λίγο πιο πέρα.
Εισιτήριο: 8 €. Website: http://www.musee-orsay.fr.

Κι αυτό έχει ελεύθερη είσοδο την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, και περιλαμβάνεται στο Museum Pass.

Tip. Οι τιμές,οι εκθέσεις, οι ώρες λειτουργίας κλπ αλλάζουν από καιρό σε καιρό, γι' αυτό να όταν είναι αν ταξιδέψετε, καλό είναι να επισκεφτείτε τα διάφορα sites.

Το μουσείο βρίσκεται δίπλα στο ποτάμι, στη νότια όχθη του Σηκουάνα, απέναντι από τους κήπους μπροστά στο Λούβρο και στεγάζεται σε έναν παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, κάτι που εξηγεί και το μακρόστενο σχήμα αλλά και το μεγάλο ρολόι.

Musee d' Orsay

Musee d' Orsay

Διαθέτει μεγάλη συλλογή από πίνακες του 19ου και 20ου αιώνα αλλά και κάποια γλυπτά. Τα πιο γνωστά εκθέματά του είναι οι πίνακες των ιμπρεσιονιστών Μονέ και Βαν Γκονγκ, μεταξύ και το γνωστό υπνοδωμάτιο της Αρλ. Κάπου εκεί θα δείτε και τον πίνακα Whistler's Mother, τον πίνακα του οποίου τη μεταφορά επιβλέπει ο Mr Bean στην ομώνυμη ταινία, όποιος θυμάται...

Ανεβαίνοντας μπορείτε να απολαύσετε (κι από εκεί) μια ωραία θέα, ειδικά της Βασιλικής της Sacre-Coeur, για την οποία θα σας πω σε επόμενο post.

Basilique du Sacré-Cœur

Κι εδώ η Sacre-Coeur, από κάπου μέσα στο μουσείο. Sacre-Coeur through time, ο "εμπνευσμένος" τίτλος που μου ήρθε στο μυαλό, τρομάρα μου...

Sacre-Coeur through time

Πάλι μακρηγόρησα. Πως γίνεται να ξεκινώ για ένα μικρό postάκι της μισής ώρας και να καταλήγω να ασχολούμαι ακόμα με αυτό αρκετή ώρα αργότερα; Πάω να φάω ένα γλυκάκι από της Σοφίας (χρόνια πολλά!) και σκεφτώ έναν τρόπο να κάνω πιο σύντομη τη συγγραφή περιηγητικών posts...

19 comments:

DaNaH said...

Μετά από τη δική μου "Βαρκελωνιάδα" έβαλες μπρος για την δική σου "Παρισιάδα" μου φαίνεται! Χεχε! Καλά κάνεις! Πολύ ωραίες οι περιγραφές σου και οι φωτογραφίες όπως πάντα Α ποιότητας! ;)

Αναμένουμε με αγωνία τη συνέχεια! :)

ΥΓ. Μου άρεσε το λογοπαίγνιο με το ρολόι! :D

KitsosMitsos said...

Το Πομπιντού όντως εντυπωσιάζει λόγου όγκου και κατασκευής. Αυτό το μέσα-έξω ήταν αρκετά πρωτοποριακό όταν χτίστηκε, δεδομένου ότι είναι πάνω από μία 20ετία.
Αναμένω με περιέργεια τις φωτογραφίες σου από την εκκλησίας της Ιερής Καρδιάς, καθότι ειδικά το βράδυ είναι εντυπωσιακή...
Καλημέρα.

philos said...

Very well said! Επίσης να τονίσω για όσους φίλους, ότι στο Πομμπιντου η καλύτερη ημέρα να πάει κάποιος είναι η Κυριακή (το ίδιο ισχύει και για Marais) μιας και η πλατεία από κάτω είναι σχεδόν γεμάτη από νέο κόσμο, γονείς με παιδιά, happenings και όλοι κάθονται χύμα κάτω.
Στο δε εστιατόριο Georges ισχυει το αντιθετο. Την Κυριακή θα περιμενετε ώρα για να βρειτε τραπέζι. Αλλά αξίζει... η αναμονή για την θέα!

Σοφία said...

Καταπληκτικές φωτογραφίες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για δύο πολύ αγαπημένα μου Παριζιάνικα μουσεία! Tα Marais προσωπικά δεν με τρελαίνουν, αλλά λατρεύω το συντριβάνι στο Centre Pompidou, γιατί μου αρέσουν πολύ τα γλυπτά της Niki de Saint Phalle.

@ Philos: Έχω πάει Κυριακή στο Georges και ήταν μια χαρά - πολλά ελεύθερα τραπέζια μέσα και έξω, δεν περιμέναμε καθόλου. Μάλλον παίζει ρόλο η εποχή, ο καιρός κ.λπ.

Σοφία said...

Ευχαριστώ πολύ για το λινκάρισμα και τις ευχές!

ZlatkoGR said...

Α, αυτό το περίεργο κτήριο είναι το Pompidou, ε; (είπε ο άσχετος και λούφαξε στη γωνίτσα του...)

NdN said...

Οπως σου είπα και στο προηγούμενο, απλά μαζεύω πληροφορίες και υα κάνω τις ερωτήσεις μου στο τελος.

Πάντως αυτό που έχω καταλάβει so far είναι ότι αν πας γις ΣΚ δεν μπορείς να συμπεριλάβεις μουσέια στο προγραμμα, αλλά μόνο βόλτες!

fvasileiou said...

Δεν ξέρω αν μου αρέσει αυτό: Να συντομεύσεις τα ποστ σου... Μου αρέσουν έτσι όπως είναι, μακριά, πολύχρωμα, γλαφυρά, κατατοπιστικά...

Anonymous said...

βρε πας καλα;
τι ειναι αυτα για συντομοτερα ποστ;;;
οχι οχι δεν το δεχομαι! αλλωστε επειδη ειναι ετσι μας αρεσουν!ασε που ενδεχεται να παω στηνπολη του φωτος κιεγω του χρονου! και ξερω καποιον που μολις δει το ποστ σου θα ενθουσιαστει!!χεχεχε
μου αρεσ εοντως πολυ η εμπνευση σου με τη φωτο με το ρολοι, οποως μου αρεσαν πολυ τα τριανταφυλλα στα τραπεζια!

Dr_MAD said...

Εμένα με έχει θολώσει ο ρομαντισμός του Παρισιού και δεν ξέρω τι λέω! γκρρρ

πολύ ταξιδιάρικο ποστ χμ χμ χμ

και φαντάσου ότι Χριστούγεννα έκανα εκεί :-(

Dr_MAD said...

Α, ναι!

Στραβίνσκι έχει καμιά σχέση με Στανίνσκι?

Γκρινιάρης said...

Ευχαριστώ για τα σχόλια!

Άσε DaNaH, έτσι το βλέπω να εξελίσσεται!!! Αλλά ok, δε νομίζω να φτάσω τα δικά σου (πόσα ήταν, 11,12,13;) posts, 2-3 υπολογίζω ακόμα!

Kitsosmitsos είναι εντυπωσιακό κτήριο πράγματι. Δυστυχώς θα σε απογοητεύσω, δεν έχω νυχτερινές φωτογραφίες της Sacre Coeur!

Philos εγώ πήγα καθημερινή και δεν είχε πολύ κόσμο. Το Σάββατο όμως που ξαναβρέθηκα στο Marais τα δρομάκια ήταν γεμάτα.

Σοφία να' σαι καλά! Το συντριβάνι πολύ ωραίο, πολύ πρωτότυπα τα γλυπτά του! Ξεχωρίζει.

Zlatkogr ναι το άτιμο. Άκουγα κι εγώ Beaubourg, beaubourg, ορίστε, το είδα!

Ndn κάπως έτσι είναι. Σα να σου λένε πήγαινε στο Λονδίνο για 3 μέρες! Αναγκαστικά πρέπει να βάλεις προτεραιότητες. Απλά πιστεύω πως υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να δεις.

Φώτη απλά περίμενα πως θα μπορώ να χωρέσω 2-3 πράγματα σε ένα post (πχ όλα τα μουσεία) και όχι να κάνω ένα post για κάθε ένα! Ευχαριστώ!

Lifewhispers να' σαι καλά! Εύχομαι να το κανονίσεις το ταξιδάκι!

MAD ο ρομαντικός! Χαχα!

Ταχυδρόμος! said...

Tres bien mon fille!

Anonymous said...

πολύ ωραίο blog. πολύ καλή δουλειά.

Γκρινιάρης said...

Ταχυδρόμε, όχι και fille! Σε παρακαλώ! :)

Panole8riambos ευχαριστώ! Καλωσήρθες.

Anonymous said...

Το Pompidou είναι στολίδι για την πόλη. Και μόνο σαν εμφάνιση είναι αξιοθέατο από μόνο του!!

~~A~~ said...

Και σήμερα που δεν έχω πρόβλημα με το chrome ;) θα πω ότι το Orsay για μένα ήταν το πιο ωραίο μουσείο και επειδή μου άρεσε το κτήριο πάρα πολύ(ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός) και για τα έργα που είχε.

Όσο για το Pompidou ακόμα και αν κάποιος δεν είναι fan της μοντέρνας τέχνης κατά την γνώμη που πρέπει να επισκεφτεί και μόνο για το διαφορετικό που το χαρακτηρίζει.

Νίκος Κιτωνάκης said...

Το Orsay είναι το καλυτερότερο μουσείο που έχω επισκεφθεί ποτές. Στην αίθουσα με τα ηλιοτρόπια του ΒανΓκογκ και τους ιμπρεσιονιστές, μου ήρθε να βάλω τα κλάματα από ευτυχία.

Γκρινιάρης said...

Unclescrooge δε μπορώ παρά να συμφωνήσω!

~~Α~~ και τα δύο μουσεία είναι must see νομίζω. Εκτός αν ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος, οπότε τουλάχιστον πρέπει να περάσεις έξω από το Centre Pompidou.

Pigkouinos η συλλογή του μουσείου με του ιμπρεσιονιστές είναι εκπληκτική. Σε όποιον αρέσουν Βαν Γκογκ και Μονέ δε θα πρέπει να παραλείψουν μια επίσκεψη και αν αφιερώσουν αρκετή ώρα.