Friday 17 October 2008

Podcast - How To: Εξοπλισμός, μουσική και φιλοξενία

Για όποιον ενδιαφέρεται να κάνει ένα podcast νομίζω πως τα παρακάτω είναι αρκετά χρήσιμα.

Τι χρειάζομαι;

Για την δημιουργία ενός podcast δε χρειάζονται πολλά πράγματα. Ένας υπολογιστής, ένα software για ηχογράφηση και μίξη, ένα μικρόφωνο και σύνδεση στο internet.
- Υπολογιστής: χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, βέβαια όσο πιο δυνατός τόσο καλύτερα, αν και πολλά προγράμματα ηχογράφησης και μίξης είναι αρκετά ελαφριά.
- Μικρόφωνο. Εξυπακούεται πως ένα καλύτερο μικρόφωνο προσφέρει και καλύτερο ήχο. Μπορείτε να ηχογραφήσετε από το ενσωματωμένο μικρόφωνο του laptop σας, ή μικρόφωνο ή headset που μπαίνει στην υποδοχή της κάρτας ήχου (με το 3.5mm mini jack, που έχουν και όλα τα ακουστικά), ή και γιατί όχι και σε κινητό ή άλλη ψηφιακή συσκευή ηχογράφησης και να το περάσετε μετά στον υπολογιστή. Ωστόσο μια μάλλον καλύτερη ποιοτικά λύση, και αρκετά οικονομική, είναι ένα usb μικρόφωνο ή headset, με το οποίο ο ήχος θα είναι αρκετά πιο καθαρός και με λιγότερο θόρυβο. Υπάρχουν βέβαια και πιο επαγγελματικές λύσεις για όποιον θέλει να το ψάξει περισσότερο.
- Software. Στην αγορά υπάρχουν διάφορα προγράμματα γι' αυτή τη δουλειά, με διαφορετικές δυνατότητες, όμως υπάρχουν και κάποια που προσφέρονται δωρεάν. Το πιο γνωστό νομίζω είναι το Audacity. Γι' αυτούς που δουλεύουν σε Mac υπάρχει το GarageBand ως κομμάτι της σουίτας iLife. Άλλο δωρεάν πρόγραμμα που έχω ακούσει είναι το PodProducer. Επίσης, στα εμπορικά προγράμματα έχουμε το Mixcraft της Acoustica, το Audition της Adobe και άλλα.
Όλα τα παραπάνω προγράμματα επιτρέπουν την ηχογράφηση, την επεξεργασία και την μίξη αρχείων ήχου σε πολύ απλά βήματα.
- Internet. Βεβαίως χρειάζεται όταν φτιάξετε το αρχείο σας να το ανεβάσετε κάπου ώστε ο κόσμος να μπορεί να το ακούσει και να το κατεβάσει.

Στο podcast μου θέλω να παίζω και μουσική, είτε ολόκληρα μουσικά κομμάτια είτε σαν "χαλί" πίσω από τη φωνή μου. Μπορώ;

Βεβαίως και μπορείς. Η μουσική είναι βασικό κομμάτι ενός podcast. Υπάρχει όμως ένα θέμα. Τι μουσική μπορείς να χρησιμοποιήσεις; Σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσεις εμπορική μουσική, εκτός αν ζητήσεις και αγοράσεις άδεια όπως οι ραδιοφωνικοί σταθμοί (νομίζω). Μπορείς όμως να χρησιμοποιήσεις μουσική η οποία διατίθεται δωρεάν υπό άδεια Creative Commons, τη λεγόμενη αλλιώς podsafe μουσική. Πρόκειται γα μουσική δηλαδή της οποίας η άδεια χρήσης επιτρέπει την αναπαραγωγή ή/και την διανομή μουσικής με ορισμένες προϋποθέσεις, όπως πχ αναφορά του καλλιτέχνη, να μην είναι για εμπορικούς σκοπούς, να μην γίνει αλλοίωση/αλλαγή του κομματιού κλπ. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές άδειες Creative Commons, ανάλογα με το τι επιθυμεί ο δημιουργός σε σχέση με τα παραπάνω. Περισσότερα για τα Creative Commons μπορείτε να ακούσετε και στην εκπομπή Radiocommons στο Radiobubble αλλά και να διαβάσετε στο blog Greece Go Creative Commons.

Και που τη βρίσκω αυτή την podsafe μουσική;

Υπάρχουν διάφορα websites αφιερωμένα σε αυτό ακριβώς. Τα δύο πιο γνωστά, ή αυτά που εγώ ξέρω κι έχω δει κι άλλοι podcasters να χρησιμοποιούν, είναι το Podsafe Music Network και το Jamendo. Γράφεσαι και σου επιτρέπουν να ακούσεις και να κατεβάσεις τραγούδια, από μια τεράστια συλλογή, με διάφορα είδη. Μπορεί να σας ακούγεται πολύπλοκο, βουνό ίσως, η αναζήτηση μουσικής που δεν ξέρεις, αλλά μετά από λίγο γίνεται διασκεδαστικό. Και υπάρχουν πολλά και ωραία κομμάτια εκεί έξω!
Ένα tip βέβαια είναι να κοιτάτε τι τραγούδια ή καλλιτέχνες παίζουν άλλοι podcasters και να πέρνετε ιδέες από εκει!

Άντε και το φτιάχνω το podcast. Που το ανεβάζω;

Όταν με το καλό φτιάξετε το μουσικό αρχείο, πρέπει κάπου να το ανεβάσετε. Πρέπει να βρείτε έναν χώρο λοιπόν για hosting. Αυτά που εγώ ξέρω να σας προτείνω είναι δύο. Το archive.org στο οποίο μετά από μια γρήγορη εγγραφή μπορείτε να ανεβάζεται τέτοιου τύπου αρχεία, και το ελληνικό blogchannel.gr το οποίο επίσης προσφέρει χώρο για podcasts και vidcasts μετά από εγγραφή. Και τα δύο είναι δωρεάν.

Αφού ανεβάσετε το αρχείο θα βρείτε το direct link για το αρχείο το οποίο μπορείτε να βάλετε στην ανάρτηση για την εκπομπή σας, ώστε να μπορεί κάποιος να την κατεβάσει ή να την ακούσει. Μπορείτε επίσης να βάλετε στην ανάρτηση έναν player που ίσως προσφέρεται από εκεί που θα την ανεβάσετε. Συνήθως δίνεται σε μορφή html την οποία κάνετε copy-paste στην html μορφή της ανάρτησης σας.

Πρέπει να κάνω ξεχωριστό blog/σελίδα για το podcast μου;

Αυτό θα ήταν η καλύτερη λύση. Μια ξεχωριστή σελίδα (είτε καινούριο blog είτε μια νέα σελίδα στο site σας) όπου θα φιλοξενείτε με τη μορφή αναρτήσεων τις εκπομπές σας μπορεί άνετα να γίνει το σπίτι του podcast σας. Άλλωστε μια σελίδα τέτοιας μορφής προσφέρει και rss που είναι πολύ σημαντικό. Αν ανεβάζετε τις εκπομπές σας σκόρπια στο blog, ανάμεσα σε άλλες αναρτήσεις, δε θα μπορέσετε να έχετε ένα rss feed μόνο για τις εκπομπές σας, πράγμα που δυσκολεύει πολύ την παρακολούθηση του podcast σας.


Όπως πάντα, ευπρόσδεκτες απορίες, παρατηρήσεις, διορθώσεις, προσθήκες κλπ.

11 comments:

Maria Mikro Analogo said...

Τώρα μάλιστα! :D Το πόσταρες και την κατάλληλη στιγμή: παρασκευή!

Γκρινιάρης said...

Έλα να αρχίσουν οι πειραματισμοί!

Michalis said...

Πραγματικά χρήσιμες οι πληροφορίες που μας δίνεις. Το έχω σκεφτεί αρκετές φορές να πειραματιστώ, αλλά εδώ κάνεις ωραία και σύντομη εισαγωγή.

Πέρα από τα τεχνικά το ζήτημα βέβαια είναι ότι ένα podcast είναι λίγο δέσμευση. Δεν έχει νόημα να κάνεις 1-2 μόνο ή να κάνεις μόνο όποτε σου 'ρχεται. Έχει σημασία να το δεις λίγο σαν εκπομπή στο ραδιόφωνο, με κάποια ορισμένη κανονικότητα.

Πάντως, και εκπομπή πιο μόνιμη να μην κάνεις, θα ήταν πολύ ωραίο να έχει ένα αρχείο ήχου στο μπλογκ του που να λεει κάποια πράγματα γι' αυτόν εισαγωγικά.

Γκρινιάρης said...

Michalis έχεις δίκιο σ' αυτό που λες, δηλαδή στη συνέπεια. Ήταν και για μένα ένα θέμα όταν ξεκίνησα. Και ακόμα είναι δηλαδή, αφού μπορεί να κάνω podcast κάθε 2 εβδομάδες αλλά μπορεί και να περάσουν 3 ή 4. Η συχνότητα είναι κάτι που μπορείς μεν να το προαποφασίσεις αλλά μπορείς να το διαμορφώσεις και στην πορεία, ανάλογα τη θεματολογία, το χρόνο σου, τη διάθεση κλπ. Για να μπεις όμως σε αυτή τη διαδικασία νομίζω χρειάζεται πρώτα να πειραματιστείς, ακόμα και σε κάτι που τελικά μπορεί να μην ανεβάσεις ποτέ!

Τους ίδιους προβληματισμούς περί συχνότητας, δέσμευσης, συνέπειας κλπ είχα, και πολλοί άλλοι νομίζω, όταν άρχισα το blog. Δεν ήξερα αν θα συνεχίσω, πόσο συχνά θα γράφω, αν τελικά θα μου άρεσε ή αν θα το βαριόμουν. Έπρεπε να το δοκιμάσω για να βρεθούν μία μία οι απαντήσεις!

Anonymous said...

OK γκρινιάρη, μου ειπες τι ειναι Pod, ποιοι τα φτια΄χνουν και πως...

...τώρα πες μας, γιατί να χάσουμε τον χρόνο μας να ακούμε τους podcasters και να μην εξακολουθήσουμε να ακούμε το αγαπημένο μας Ντερτι ΦΜ?

Για πούλα μου λίγο podcast, θα με κάνεις πελάτη;

Anonymous said...

φίλε Devil's Advocate πραγματικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξεκινήσεις να ακούς Pods. Συνέχισε την ακρόαση του Ντερτιού ΦΜ. και αυτό είναι παράκληση πιστεύω από όλους.

(εκτός από τον Flareman που είναι σκυλάς)


Ευχαριστούμε

Unknown said...

@Devil's Advocate: Εμείς παίζουμε καλύτερη μουσική, και χωρίς διαφημίσεις :-)

KitsosMitsos said...

Μιλάμε ότι χρειάζεται τρομερή υπομονή για να καθήσεις να μας τα εξηγήσεις όλα αυτά αναλυτικότατα!
Ελικρινά, ευχαριστούμε!!!

Fivos T. said...

(Δεν υπάρχει..απλα προσπέρασα τα 2posts που με ενδιέφεραν και διάβασα το "How to: Παρακολούθηση και ακρόαση " που ήδη γνώριζα και...περίμενα το επόμενο guide :P)

Α ρε φίλε Γκρινιάρη σωστός! Θα βοηθήσει πολύ κόσμο η κίνηση αυτή.
Είμαι νέος στο blogging και τελείως άσχετος στο podcasting.

Τα έιπα και στους diatritous οι οποίοι αναφέρθηκαν επι του θέματος στο #13

Ψάχνομαι μερικές μόλις μέρες για info & guides και δε μπορώ να πω οτι δε βρήκα τίποτα. Το πρόβλημα όμως είναι οτι από 2-3 guides και 3-4 blogs διάβασα 20 διαφορετικά πράγματα βρήκα 5-6 communities για podcasters κτλ. Δεν υπάρχει έλλειψη σε guides :
QFT:nikan:"Υπάρχει έλλειψη σε απλά επεξηγηματικά κείμεν."
Κάτι που νομίζω κατάφερες!

Anyway δε θα κουράσω άλλο. Πραγματικά λύνεις τα χέρια μου αν και δε σκοπεύω να ανεβάσω pod σύντομα. Bookmarked για το μελλόν λοιπόν :P

aeriko said...

Αντε να ερ8ουν οι διακοπες-half term- να διαβασω τα ποστ για το podcast!

εχεις προσκληση:)

Γκρινιάρης said...

Devil's Advocate η αλήθεια είναι πως αν σου αρέσει αυτή η μουσική θα δυσκολευτείς να ακούσεις podcast, γιατί μέχρι τώρα δεν έχει πάρει το μάτι μου podsafe λαϊκή ελληνική μουσική. Μακάρι να γίνει κι αυτό.

KitsosMitsos ευχαρίστησή μου!

Fivos T. με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι έστω 1-2 άνθρωποι μπορεί να τα βρουν χρήσιμα! ευχαριστώ για το σχόλιο! Ελπίζω να το επιχειρήσεις κάποια στιγμή, και όταν το κάνεις, στείλε ένα e-mail!

Aeriko ευχαριστώ!