Tuesday 4 November 2008

Κάνε το καλό και ξέχνα τον αφρό (ξυρίσματος)


Υπενθυμίζω πως το fundraising είναι η προσπάθεια που κάνει κάποιος, οργανωμένα ή όχι, για να μαζέψει χρήματα για λογαριασμό κάποιου ιδρύματος φιλανθρωπικού, φιλοζωικού ή παρόμοιου τέλος πάντων χαρακτήρα.

Συνήθως το fundraising γίνεται με την ευκαιρία μεγάλων events, όπως μαραθωνίους ή μικρότερης απόστασης "αγώνες", αλλά και ατομικά, ανοίγοντας μια σελίδα στο internet και επιλέγοντας κάποιο εγχείρημα και καλώντας όσους μπορείς να σε "στηρίξουν". Με αυτόν τον τρόπο, δωρεές που γίνονται με κάποια, οποιαδήποτε αφορμή, από φίλους, γνωστούς ή άλλους, πάνε σε κάποιο από αυτά τα ιδρύματα. Σήμερα πια, με το internet, τα social networks, τα blogs κλπ η πληροφορία μπορεί να φτάσει με απίστευτη ταχύτητα σε πολύ περισσότερους ανθρώπους απ' ότι παλαιότερα, κι αυτό έχει τεράστια σημασία όταν πρόκειται για έναν τέτοιο σκοπό.

Αφορμή για το σημερινό post είναι ένα e-mail που έλαβα από κάποιον φίλο, ο οποιό με ενημέρωνε πως θα αφήσει μουστάκι, παρόλο που απεχθάνεται τις τρίχες, για να μαζέψει χρήματα για λογαριασμό του Prostate Cancer Charity, ενός ιδρύματος που στόχο έχει την ενημέρωση των αντρών για τον καρκίνο του προστάτη.

Και δεν είναι ο μόνος, μιας και ο μήνας που διανύουμε είναι σας πληροφορό ο... Μοέμβριος κι όχι ο Νοέμβριος! Υπάρχει λοιπόν αυτό το ετήσιο event με το όνομα Movember (από τις λέξεις Moustache και November) στο οποίο οι συμμετέχοντες αφήνουν μουστάκι για όλο τον μήνα και με αφορμή αυτό προσκαλούν τους φίλους τους να τους "σπονσοράρουν", κάνοντας μια δωρεά στο φιλανθρωπικό ίδρυμα. Το Movember, διαβάζω, έρχεται από την Αυστραλία, ενώ πέρσι επεκτάθηκε στον Καναδά, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως και σε άλλες τέτοιες ιστοσελίδες, όπως το αρκετά γνωστό justgiving.com, ο συμμετέχων έχει τη δική του σελίδα στην οποία εξηγεί τους λόγους που τον ώθησαν στην πρωτοβουλία αυτή, δίνει το link για τις δωρεές (οι οποίες μπορεί να γίνουν με πιστωτική κάρτα, Paypal κλπ και συνήθως μπορεί να είναι ακόμα και 1 ευρώ) και μπορεί να διατηρεί ένα είδος blog, με φωτογραφίες για την προετοιμασία και την εξέλιξη του εκάστοτε εγχειρήματος (στην συγκεκριμένη περίπτωση φωτογραφίες με την πορεία... "καλλιέργειας" μουστακίου)!


Εκτός των άλλον, το μουστάκι έχει τη δική του σημειολογία. Δημιουργεί μια εικόνα ανδρισμού, ο οποίος όμως κακώς αντιλαμβανόμενος μπορεί να αποτρέψει τον άντρα να επισκεφτεί τον ιατρό του για κάποιο πρόβλημα υγείας που τον απασχολεί, με αποτέλεσμα να καθυστερείται η έγκαιρη διάγνωση ενός προβλήματος που αν είχε διαγνωσθεί εγκαίρως θα ήταν πιο εύκολα αντιμετωπίσιμο. Ενημερωτικά, περίπου κάθε χρόνο, λέει το site, σε 35,000 άντρες διαγιγνώσκεται καρκίνος του προστάτη στο Ηνωμένο Βασίλειο και 10.000 πεθαίνουν από αυτόν.

Ο βασικός στόχος του Movember, όπως διαβάζω στο site, είναι η βελτίωση της υγείας του άντρα, και το Movember προσπαθεί να τον πετύχει με τρεις τρόπους:

1. Ενημερώνοντας και αφυπνίζοντας τον κόσμο για τα προβλήματα υγείας του άντρα και συγκεκριμένα για τον καρκίνο του προστάτη και την κατάθλιψη.
2. Μαζεύοντας χρήματα για διάφορα ιδρύματα που έχουν τέτοιο σκοπό (διαφορετικό ανά χώρα).
3. Αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ο άντρας σκέφτεται, συζητάει και αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας που τον αφορούν.

Η όλη προσπάθεια του Movember μπορεί να μας φαίνονται αστεία, αλλά είναι γεγονός πως 5-10 ευρώ να μαζέψει κάθε ένας από φίλους και γνωστούς, μαζεύεται ένα πολύ σημαντικό ποσό. Πέρα από αυτό όμως, και μόνο η συζήτηση και η ενημέρωση γι' αυτά τα θέματα μέσα από το site, τα blogs και άλλα είναι πάρα πολύ σημαντικό, αφού όπως είπαμε ένα ζήτημα είναι και ο δισταγμός που μπορεί να απτρέψει κάποιον να ζητήσει βοήθεια.

Και τελικά ο στόχο πετυχαίνεται.

Thumbs up!

17 comments:

DaNaH said...

Έξυπνος ο τίτλος που έδωσες στο ποστ!

Ωστόσο να δηλώσω πως "μου τη δίνουν τα μουστάκια"! :P

Βέβαια ότι γίνεται με σκοπό την ενημέρωση και τη συγκέντρωση χρημάτων για τέτοιους σκοπούς είναι καλό.

PS. Πάλι δεν δείχνει την φόρμα για comment κάτω από το ποστ. Να έλεγχες άλλη μια φορά τα settings; :)

Γκρινιάρης said...

DaNaH ούτε του φίλου μου του αρέσουν αλλά θα την κάνει τη θυσία! Τη φόρμα για τα σχόλια εγώ την έβγαλα, με βολεύει περισσότερο έτσι, προς το παρόν τουλάχιστον.

Elli said...

καλησπέρα γκρινιάρη! πρώτη φορά το ακούω αυτό αν και μπορεί να το χω ξεχάσει κιόλας!
λες να πιάσει και στην ελλάδα αυτό;

(λέμε τώρα... για να περνάει η ώρα!)

Σοφία said...

Κι εμένα μου τη δίνουν τα μουστάκια. Αν οι άντρες γύρω μου σκόπευαν να αφήσουν μουστάκι, θα τους πλήρωνα ευχαρίστως για να μην το κάνουν!

Γενικά πάντως σαν ιδέα είναι ενδιαφέρουσα.

next_day said...

Αν και δεν μπορώ να φήσω μουστάκι (ή μάλλον μπορώ,αλλά μάλλον δεν θα είναι και ότι πιο ωραίο απο άποψη αλιθητικής!!), παρ'όλα αυτά εύχομαι και ελπίζω να πάει καλά.....
Όλες αυτές οι κίνησεις πρέπει να υποστηρίζονται από όλους!!!
m_s from plurk!!

Γκρινιάρης said...

Ellie δεν είμαι σίγουρος πως θα έπιανε, δεν "ιδρώνει" το αυτί μας από τέτοια. Άσε που τα θεωρούμε γελοία, χωρίς να βλέπουμε λίγο παραπέρα. Μακάρι να κάνω λάθος!

Σοφία δεν είναι άσχημο αυτό! Να πληρώνεις για να το κόψουν! Θα μαζεύονταν αρκετά χρήματα έτσι!

M_S συμφωνούμε.

pinelopi t. said...

πολύ πρωτότυπη ιδέα. Ο συμβολισμός είναι πραγματικά πολύ έξυπνος.. οι περισσότερες ασθένειες προλαμβάνονται με την ενημέρωση οπότε ότι γινεται προς αυτήν την κατεύθυνση καλό είναι!

Anonymous said...

παρατηρω οτι σε καμια απο τις κυριες που εχουν σχολιάσει το ποστ δεν αρεσει το μουστακι στον αντρα!!χεχεχε

Thumbs up για αυτο!

Πολυ ενδιαφέρον ετσι το fundraising με την καταλληλη ιδεα μπορει να εξελίχθεί σε ενα μαζικό παιχνιδι για όλους!

NdN said...

Αντιλαμβάνεσαι φίλε μου Γκρινιάρη ότι δεν θα μπορούσα ποτέ να απογοητέυσω τις θαυμάστριες μου ούτε καν για ένα μήνα ακόμα και αν είναι για καλό σκοπό! Δηλαδή φαντασου με με μουστάκι...δεν θα γελάσει και το ποικιλόχρωμο αμνοερίφιον (παρδαλό κατσίκι ελληνιστί);;

Ασε που θα μένει ο αφρός της μπύρας πάνω στο μουστάκι μου...

fpboy said...

Πολύ ενδιαφέρον!!!
Και ξέρω πολλούς άντρες που δεν προσέχουν τον εαυτό τους γιατί ''οι άντρες δεν ασχολούνται με αυτά''.
Ξεπερασμένες μαλακίες.

Γκρινιάρης said...

Pinelopi έτσι είναι. Και μόνο με η ενημέρωση κέρδος είναι!

Lifewhispers είπαμε, θα μας πληρώνετε για να μην αφήνουμε! Χαχα!

NdN γιατί, μια χαρά σε φαντάζομαι! Εξ' άλλου οι θαυμάστριες, αν είναι φανατικές, δε θα μασήσουν!

Fpboy έτσι είναι.

Ταχυδρόμος! said...

Καλημέρα γκρινιάρη. Θα αφήσω κι εγώ.-

xaroylita said...

Δεν ξέρω για μουστάκια.. Εγώ μιά Καλησπέρα πέρασα να πώ... Τριγυρνάω καιρό εδώ, αλλά δεν είχα αφήσει μέχρι στιγμής σχολιάκη.. Ωραίο το μπλογκ σου "Γκρινιάρη"...

Γκρινιάρης said...

Ταχυδρόμε σωστός!

Xaroulita να' σαι καλά!

Anonymous said...

Μπορούν άραγε να αφήσουν και οι γυναίκες μουστάκι???

Όχι τίποτε άλλο αλλά μου τελείωσε και το veet!!!! ΧΑΧΑΧΑΧΑ!

Γκρινιάρης said...

Penny, σύμφωνα με τον Jeremy Clarkson, για τις Ελληνίδες αυτό δεν είναι πρόβλημα! :)

Anonymous said...

τι να πω ρε φίλε εδώ βλέπουμε ανθρώπους γύρω μας που πεθαίνουν και δεν τούς δίνουμε λεφτά για να συνεχίσουν να ζουν για το μουστάκι θα μας δώσουν;