Thursday 31 January 2008

Και τώρα LOST!

Έφτασε η ώρα! Σήμερα επιτέλους κάνει πρεμιέρα η 4η σεζόν του LOST με διπλό (όλε!) επεισόδιο (update: μονό είναι τελικά το επεισόδιο απ' ότι διάβασα, απλά συνοδεύεται από άλλο ένα που κάνει μια σούμα των προηγουμένων), οκτώ μήνες περίπου μετά το τέλος της τρίτης σεζόν! Κουτσουρεμένη σεζόν (λόγω της απεργίας των σεναριογράφων) ή όχι, δε μας νοιάζει (προς το παρόν, γιατί μετά.....), εδώ τη βγάλαμε τόσους μήνες με τρίλεπτα missing pieces και trailers!!!

Παρεμπιπτόντως, το τελευταίο missing piece (που δε βρίσκω τώρα στο youtube αλλά μπορείτε να το δείτε στο site του abc) μας δημιουργεί καινούρια ερωτήματα...

Και μιας και το σηκώνει η μέρα, πριν μερικές εβδομάδες σε μια βόλτα μου στο κέντρο ανακάλυψα ένα μαγαζί με διάφορα καλούδια από σινεμά και τηλεόραση, όπως φιγούρες, κούκλες, posters βεβαίως, βιβλία, αντικείμενα και διάφορα άλλα! Είχα κάτσει σαν μικρό παιδί και κοιτούσα τις κούκλες και τις μικρογραφίες από τα Star Wars και τον Leonidas από τους "δικούς μας" 300, αλλά εκεί που τρελάθηκα ήταν όταν είδα το δαχτυλίδι από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών (κανονικό, με την επιγραφή του και όλα!!!) και το μενταγιόν που έδωσε η Arwen στον Aragorn (κανονικό μενταγιόν!!!), αλλά και το ραβδί του Harry Potter. Τα ήθελα όλα!!!

Εκεί λοιπόν βρήκα και κάτι κούκλες με τους χαρακτήρες του Lost.

Αν λοιπόν είστε fan του Τζάκ...

... του Σώγιερ...
... της Κέιτ...... του Λοκ...
... του Χάρλει...
... ή του Τσάρλι...
... ή αν θέλετε κάτι πιο γενικό για να θυμάστε τις παλιές καλές μέρες...

... τότε μάλλον αυτά φτιάχτηκαν για σας/μας!

Πληροφοριακά, ένα παρόμοιο μαγαζί είχα δει οτι υπάρχει στο Μοναστηράκι, πάνω στην Ερμού (πιο κάτω από την πλατεία).


Άντε παιδιά, καλό λιώσιμο!!!

Wednesday 30 January 2008

Charlie Wilson's War (Παιχνίδια εξουσίας)

Πήγα χτες βράδυ και είδα το Charlie Wilson's War (Παιχνίδια εξουσίας ελληνιστί) - αυτό με τις μη πιστές μεταφράσεις τίτλων ποτέ δεν το κατάλαβα. Η ταινία είναι υποψήφια για Όσκαρ Β' Αντρικού ρόλου για την ερμηνεία του Philip Seymour Hoffman (θα τον θυμάστε από την ταινία Capote) στο ρόλο του ελληνικής - παρακαλώ - καταγωγής του πράκτορα της CIA Gust Avrakotos (χαχα!).

Η ταινία είναι βασισμένη σε πραγματική ιστορία και εκτυλίσσεται στη δεκαετία του '80, στην τελευταία περίοδο του Ψυχρού πολέμου. Σκηνοθετεί ο Mike Nichols, με τον Tom Hanks στον πρωταγωνιστικό ρόλο να υποδύεται τον Charlie Wilson, μέλος του Αμερικανικού Κονγκρέσου με ιδιαίτερη αδυναμία στις ωραίες γυναίκες και στο... Chivas! Επίσης βλέπουμε και την Julia Roberts να υποδύεται μια πολύ-αντικομμουνίστρια, πολύ-Χριστιανή, πολύ-Αμερικανίδα της υψηλής κοινωνίας ονόματι Joanne Herring.

Η ταινία μας περιγράφει πως ο Charlie Wilson, μέλος του Κονγκρέσου εκείνη την εποχή αλλά και δύο επιτροπών-κλειδιών για αμυντικά θέματα, με τη βοήθεια ενός πράκτορα της CIA και την υποστήριξη της Joanna Herring στήνουν μια διπλωματική παρασκηνιακή επιχείρηση ενίσχυσης και εξοπλισμού των Αφγανών μουτζαχεντίν που μάχονται εναντίον της Σοβιετικης κατοχής κατά τη διάρκεια του Σοβιετο-αφγανικού πολέμου.

Είχα ακούσει καλά λόγια, και η βαθμολογία του imdb είναι 7.7, αλλά εμένα δε με ικανοποίησε. Ούτε κρύο ούτε ζέστη, μη σου πω προς το κρύο γέρνω! Αδιάφορη, στην καλύτερη περίπτωση! Αν τη δείτε, περιμένω την άποψή σας, μπας και βρείτε κάποια καλά στοιχεία που μου διέφυγαν!

Πρέπει ωστόσο να ξεχωρίσω την ερμηνεία του Hoffman, η οποία ήταν αρκετά ευχάριστη έως διασκεδαστική. Και ο Tom Hanks δεν ήταν κακός, αλλά τον έχω δει σε καλύτερες στιγμές.

Tuesday 29 January 2008

Ευαγόρας Παλληκαρίδης - Εγερτήριο σάλπισμα

Μου ζήτησε η river (και την ευχαριστώ για την πρόσκληση) να γράψω το αγαπημένο μου ποίημα. Γενικά με την ποίηση δεν έχω και καμιά σχέση της προκοπής, το παραδέχομαι. Αλλά για χάρη της θα σας γράψω ένα από τα ποιήματα που από παλιά θυμάμαι πως με συγκινούσε όταν το διαβαζα.

Πρόκειται για το αποχαιρετιστήριο γράμμα-ποίημα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη στους συμμαθητές του, το οποίο άφησε στην έδρα της τάξης του μια μέρα πριν φύγει για το βουνό και ενταχθεί στις ένοπλες δυνάμεις της Ε.Ο.Κ.Α. (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών, εναντίον της Αγγλικής κατοχής).


ΕΓΕΡΤΗΡΙΟΝ ΣΑΛΠΙΣΜΑ
του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Παλιοί συμμαθηταί,
Αυτή την ώρα κάποιος λείπει ανάμεσά σας, κάποιος που φεύγει αναζητώντας λίγο ελεύθερο αέρα, κάποιος που μπορεί να μη τον ξαναδείτε παρά μόνο νεκρό. Μην κλάψετε στον τάφο του, Δεν κάνει να τον κλαίτε. Λίγα λουλούδια του Μαγιού σκορπάτε του στον τάφο. Του φτάνει αυτό ΜΟΝΑΧΑ

Θα πάρω μιαν ανηφοριά
θα πάρω μονοπάτια
να βρω τα σκαλοπάτια
που παν στη Λευτεριά.

Θ΄ αφήσω αδέλφια συγγενείς,
τη μάνα, τον πατέρα
μεσ΄ τα λαγκάδια πέρα
και στις βουνοπλαγιές.

Ψάχνοντας για τη Λευτεριά
θα ΄χω παρέα μόνη
κατάλευκο το χιόνι,
βουνά και ρεματιές.

Τώρα κι αν είναι χειμωνιά,
θα ΄ρθει το καλοκαίρι
Τη Λευτεριά να φέρει
σε πόλεις και χωριά.

Μα δεν μπορώ να καρτερώ

Θα πάρω μιαν ανηφοριά
θα πάρω μονοπάτια
να βρω τα σκαλοπάτια
που παν στη Λευτεριά.

Τα σκαλοπάτια θ΄ ανεβώ,
θα μπω σ΄ ενα παλάτι,
το ξέρω θαν απάτη,
δεν θαν αληθινό.

Μεσ΄ το παλάτι θα γυρνώ
ώσπου να βρω τον θρόνο,
βασίλισσα μια μόνο
να κάθεται σ΄ αυτό.

Κόρη πανώρια θα της πω,
άνοιξε τα φτερά σου
και πάρε με κοντά σου,
μονάχα αυτό ζητώ.

Γειά σας παλιοι συμμαθηται. Τα τελευταία λόγια τα γράφω σήμερα για σας. Κι όποιος θελήσει για να βρει ένα χαμένο αδελφό, ένα παλιό του φίλο,

Ας πάρει μιαν ανηφοριά
ας πάρει μονοπάτια
να βρει τα σκαλοπάτια
που παν στη Λευτεριά.

Με την ελευθερία μαζί,
μπορεί να βρει και μένα.

Αν ζω, θα μ΄ βρει εκεί.



Ενάμιση χρόνο μετά, στις 13 Μαρτίου του 1957, ο 18χρονος Ευαγόρας απαγχονίστηκε. Η ευχή του να είναι ο τελευταίος Κύπριος αγωνιστής που θα απαγχονιζόταν, πραγματοποιήθηκε. Ο τάφος του βρίσκεται στα φυλακισμένα μνήματα στη Λευκωσία.


Δε δίνω πάσα σε κανέναν να συνχίσει το παιχνίδι, έτσι για σπάσιμο και γιατί... μου τη δίνουν τα blogoπαίχνιδα!!! Άλλο που σ' αυτό συμμετείχα...!

Καλημέρα!

Monday 28 January 2008

Περίπατος στο Richmond

Τελικά το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε επιβεβαίωσε τις προσδοκίες μας και μας έκανε καλούτσικο για την εποχή καιρό. Τέτοιες ευκαιρίες εδώ δεν πρέπει να τις αφήνεις ανεκμετάλλευτες. Είναι κανόνας!

Ο προορισμός είχε πέσει στο τραπέζι καιρό τώρα και ο καθαρός ουρανός και ο δυνατός πρωινός ήλιος (με δόντια βεβαίως αλλά δε βαριέσαι..., Γενάρης είναι!) ήταν το σύνθημα που περιμέναμε! Πάμε Richmond!

Το Richmond είναι ένα μικρό προάστιο του Δυτικού Λονδίνου (zone 4 για όσους ξέρουν από μετρό). Βρίσκεται πάνω στον Τάμεση και είναι πολύ γνωστό για το μεγάλο ομώνυμο πάρκο. Μάλιστα στο Richmond park κυκλοφορούν ελεύθερα ελάφια (ω ναι)! Για να σας κόψω κάθε προσδοκία, εμείς δεν πήγαμε πολύ βαθιά στο πάρκο κι έτσι δεν είδαμε. Next time!

Ήταν πολύ πιο κοντά απ' όσο νόμιζα. Μόλις 30-40 λεπτά από το κέντρο του Λονδίνου με το μετρό.

Βγαίνοντας από το σταθμό βρίσκεσαι στο κέντρο της περιοχής, όπου υπάρχουν πολλά μαγαζιά, εστιατόρια, αλλά και κρυμένες εκκλησίες, όπως αυτή της St Mary Magdalene, που κρύβει ένα περίεργο δέντρο, σαν κλαίουσα (δεν τα πάω καλά με τα δέντρα).

St. Mary Magdalene Church

Αφού περιπλανηθήκαμε λίγο στους δρόμους της μικρής πόλης κατευθυνθήκαμε για πληροφορίες, και κυρίως για να προμηθευτώ κάποιον χάρτη, στο tourist information που στεγάζεται στο παλιό Δημαρχίο, το οποίο είναι ένα επιβλητικό κτήριο.

Old Town Hall at Richmond

Φτάνοντας στον ποταμό είχαμε ήδη αποφασίσει οτι άξιζε τον κόπο η μικρή εδρομούλα μας.

View of Thames from Richmond Open Market

Το ποτάμι, η γραφική γέφυρα, το πλατύ μονοπάτι δίπλα στο ποτάμι ιδανικό για βόλτα, οι φανοστάτες με τις κρεμμαστές γλάστρες με κίτρινα λουλουδάκια... Τη σκηνή ζέσταινε η χειμωνιάτικη λιακάδα. Για να μην γράφω όμως ακόμα 970 λέξεις, θα σας δείξω μερικές φωτογραφίες.

Riverside at Richmond

Richmond bridge

Twickenham Bridge

Riverside Richmond

Richmond bridge

Εκεί δίπλα στη γέφυρα υπήρχε και μια μικρή ανοιχτή αγορά, με λαχανικά, αρτοποιήματα αλλά κι έναν Μαροκινό που έφτιαχνε κάτι λιχουδιές, κι όπως είναι λογικό τιμήσαμε το κάτι τις μας (η εκδρομή ανοίγει την όρεξη)!

Richmond's open market

Το μονοπάτι δίπλα απ' το ποτάμι συνέχιζε αρκετά, αλλά εμείς κόψαμε μέσα σε ένα σημείο για να κατευθυνθούμε προς το πάρκο πριν αρχίσει να πέφτει ο ήλιος. Κι εκεί που ψάχναμε πως και τι, μπαίνοντας σε ένα άνοιγμα για να μη μας κάνει λούτσα ένα αμάξι επειδή ο δρόμος είχε κάτι νερά, βρεθήκαμε άθελά μας σε κάτι κήπους με γκαζόν και λουλούδια που ανέβαιναν τον λόφο προς το πάρκο.

Terrace gardens

Αργότερα μάθαμε πως οι κήποι είναι οι Terrace Gardens και ο λόφος ο Richmond Hill.

Λίγες δεκάδες ανηφορικά μέτρα μετά, φτάναμε στην κορυφή του μικρού λόφου, όπου λίγο πριν κατευθυνθούμε για το πάρκο κοιτάξαμε πίσω μας.

View of Thames from Richmond

Διαπιστώνοντας πως κοιτάμε προς τη δύση, είπαμε να επιστρέψουμε αργότερα.

Richmond

Μετά κόπων και βασάνων φτάσαμε στο πάρκο. Όπως είχα πει παλαιότερα (και κάποιοι δε με πίστεψαν, ονόματα δε λέμε, υπολήψεις δε θίγουμε!), τα δέντρα στα πάρκα του Λονδίνου είναι φυλλοβόλα, κι έτσι τον χειμώνα δεν είναι τόσο όμορφα όσο τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου. Παρ' όλα αυτά το τοπίο ήταν απόλυτα δασικό και δε μπορούσες να πιστέψεις οτι είσαι λίγο έξω απ' την πόλη...

Leafless trees

Sun through leafless trees

Leafless trees

Στο πάρκο υπάρχουν και διάφοροι κήποι, όπως αυτός, ο οποίος βέβαια περιμένει να την άνοιξη για να γεμίσει χρώματα.

Pembroke Lodge Gardens

Richmond Park Sign

Richmond Park sign

Αυτό θα είναι πολύ όμορφο όταν αρχίσει να πρασινίζει η περιοχή.

John Beer Laburnum Walk

Κάπου εκεί βρήκα ένα τηλεσκόπιο το οποίο μέσα από μια τρύπα στους θάμνους βλέπεις το κεντρικό Λονδίνο και τον καθεδρικό του Αγίου Παύλου!

King Henry VIII Mound viewpoint at Richmond Park

View of St Paul's cathedral from Richmond Park

Μέσα απ' το τηλεσκόπιο (χαχα)!

View of St Paul's cathedral from Richmond Park

Η θέα προς τα δυτικά του πάρκου.

Panoramic view from Richmond Park

Όταν άρχισε να πέφτει ο ήλιος και άρχισε να κάνει ψύχρα βγήκαμε απ' το πάρκο και πήγαμε σε μια pub να πιούμε μια μπυρίτσα περιμένωντας τη δύση. Την οποία είδαμε μεν, αλλά κάτι τα λίγα σύννεφα που βρήκαν την ώρα να εμφανιστούν, κάτι οι περιορισμένες δυνατότητες τις φωτογραφικής μου μηχανής δεν μπόρεσα να το αποτυπώσω όπως θα ήθελα.

Sunset at Richmond

Sunset at Richmond

Ήταν μια ωραία αναζωογοννητική εκδρομούλα (όσο εκδρομούλα είναι 30 λεπτά με το μετρό...) που σίγουρα θα ξανακάνω την άνοιξη με την πρώτη ευκαιρία, ίσως μαζί με το ποδήλατο γιατί το πάρκο είναι τεράστιο! Έλεγξα και επιτρέπεται μεταφορά ποδηλάτου στη γραμμή μετρό που πάει για Richmond! Χεχε!

Καλή εβδομάδα!

Sunset at Richmond

Saturday 26 January 2008

Ούνα φάτσα ούνα ράτσα

Καλημέρα!

Επιτέλους Σαββατοκύριακο, να ξεκουραστούμε και λίγο! Ο καιρός φαίνεται καλός (προς το παρόν) και λέω να τον εκμεταλλευτώ και να βγω για πρωινή βόλτα. Πριν αλλάξει γνώμη!

Μετά από ένα ραδιοφωνικό zapping στα αθλητικά ραδιόφωνα (για να χαρώ ξανά για τη μεταγραφή στο Σπυρόπουλου, με κατάλαβες...!), έβαλα ΣΚΑΪ να δω πως πάει η διανομή!

Πανδαιμόνιο σου λέει! Οι δημοσιογράφοι περιέγραφαν σαν αυτούς σε πολεμικές ανταποκρίσεις! Ακόμα και αστυνομία επιστρατεύτηκε για να επιβάλλει την τάξη! Τσακωμοί μεταξύ των ανθρώπων, περικύκλωση του βαν που μοίραζε τους λαμπτήρες κλπ.

Δε λέω, πολύ ευχάριστο είναι τέτοια ανταπόκριση! Το ξεκαθαρίζω!

Αλλά με τις περιγραφές θυμήθηκα την φυσική μας αδυναμία να σχηματίσουμε ουρές (είχα κάνει και ένα σχετικό post τις πρώτες μου μέρες στην Αγγλία, βλέπεις είναι από τα... παράξενα)! Ξέρεις, αυτό που ο ένας στέκεται πίσω απ' τον άλλον και ήρεμα εξυπηρετούνται όλοι. Όοοοχι, δε γίνεται παντού αυτό που ερχόμαστε από παντού, από πλάι, πίσω,... πάνω!

Και θυμήθηκα ένα βιντεάκι που είδα πρόσφατα στο youtube που αναφέρεται πόσο διαφορετική είναι η νοοτροπία των γειτόνων μας Ιταλών από αυτή των υπολοίπων Ευρωπαίων! Πιστέψτε με, θα βρείτε πολλές, μα πολλές ομοιότητες με εμάς!!!



Ειδικά στο σημείο με την οδήγηση αλλά και τις ουρές ξεκαρδίστηκα!

Update:
Στο καρέ που σατιρίζει τις ουρές θα μπορούσε κάλλιστα να συμπεριληφθεί η παρακάτω εικόνα από τη σημερινή διανομή. Χαχα!



Καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι!

Thursday 24 January 2008

Ας μας αλλάξουμε τα φώτα, ας μας αλλάξουμε νοοτροπία!

Ακούω τις τελευταίες μέρες στον ΣΚΑΪ για την καμπάνια του σταθμού σε συνεργασία με τη Philips για τη διανομή λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης. Είναι μια πολύ καλή κίνηση, προς μια πολύ σωστή και αναγκαία εδώ που έχουμε φτάσει κατεύθυνση και πρέπει όλοι όχι μόνο να την επικροτήσουμε αλλά και να την αξιοποιήουμε!

Επι τέλους, ας μην κάνουμε μόνο κριτική και δυσοίωνες προβλέψεις. Ας μην διαρρηγνύουμε συνεχώς τα ιμάτιά μας για το που οδεύει ο πλανήτης κι ας κάνουμε κάτι! Που στην τελική και ανέξοδο είναι, και κόπο δε θέλει! Διάθεση και ενδιαφέρον θέλει μόνο!

Πιο αναλυτικά, γιατί σας έπιασα απ' τα μούτρα!

Ο ΣΚΑΪ και η Philips θα διανείμουν δωρεάν 50 χιλιάδες λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης στις 26 Ιανουαρίου και στις 2 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα το Σάββατο 26 Ιανουαρίου η διανομή θα γίνει:
  • στην Αθήνα στο Σύνταγμα, στην αρχή της οδού Ερμού,
  • στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά,
  • στο πεζόδρομο Εθνικής Αντιστάσεως στο Περιστέρι,
  • στο σταθμό του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου στο Μαρούσι,
  • αλλά και στη Θεσσαλονίκη στην πατεία της Αρχαίας αγοράς και
  • στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας.

Μια εβδομάδα μετά, στις 2 Φεβρουαρίου θα διανεμηθούν λαμπτήρες σε Αγία Παρασκευή, Κορυδαλλό, Καλλιθέα, Ηλιούπολη , Αιγάλεω, Πάτρα και Αλιβέρι.

Εν τω μεταξύ διαβάζω πως
122 δήμοι και κοινότητες της Αττικής και άλλοι 30 περιφερειακοί έχουν δεσμευτεί ότι θα χρησιμοποιήσουν λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης, ενώ το Υπ. Παιδείας έστειλε εγκύκλιο στα σχολεία για χρήση τέτοιων λαμπτήρων.

Αλλά επειδή από τέτοιες δεσμεύσεις έχουμε ακούσει πολλά και σας βλέπω έτοιμους να γελάσετ με νόημα, καλό είναι πριν αρχίσουμε να τους κριτικάρουμε να σηκωθούμε και να αλλάξουμε λαμπτήρες στα δικά μας σπίτια!

Και λίγα λόγια για τους λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης απ' την ιστοσελίδα του σταθμού.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις λάμπες πυρακτώσεως, μόνο το 10% της ενέργειας χρησιμοποιείται για φωτισμό. Το υπόλοιπο 90% είναι για θερμότητα και χάνεται.

Οι λάμπες πυρακτώσεως αυξάνουν τη θερμοκρασία του δωματίου το καλοκαίρι σημαντικά.

Μόνο μια λάμπα πυρακτώσεως προκαλεί έκλυση στην ατμόσφαιρα 150 κιλών διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο.

Μια λάμπα πυρακτώσεως θα μας κοστίσει σε 5 χρόνια 78 ευρώ. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο προσθέτουν στο λογαριασμό της ΔΕΗ κατά 15 ευρώ.

Οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας καταναλώνουν έως και 5 φορές λιγότερη ενέργεια
Τοποθετώντας στο φωτιστικό ένα κοινό λαμπτήρα πυρακτώσεως 100W, που ανάβει κάθε μέρα από 4 ώρες, τότε μέσα σε τρία χρόνια θα χρειαστεί να τον αντικαταστήσουμε 6 φορές.

Μια λάμπα οικονομίας 20Watt μέσα σε 5 χρόνια θα μας μειώσει τον λογαριασμό της ΔΕΗ κατά 56 ευρώ και θα γλιτώσουμε την ατμόσφαιρα από την έκλυση 800 κιλών διοξειδίου του άνθρακα.

Η αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων από τον οικιακό τομέα και από τις επιχειρήσεις, θα μπορούσε να οδηγήσει το 2010 σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα κατά 1.4 εκατομμύρια τόνους.

Μόνο δύο λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας να έχει κάθε νοικοκυριό, τότε θα εξοικονομηθούν αμέσως 960 εκατομμύρια κιλοβατώρες το χρόνο. Αυτό είναι το 5.5% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά.

Με αυτό τον τρόπο, αποφεύγεται η κατασκευή ενός νέου θερμοηλεκτρικού σταθμού.



Ας αγκαλιάσουμε όλοι αυτή την προσπάθεια κι ας δείξουμε στην πράξη οτι νοιαζόμαστε και δεν μένουμε στα μεγάλα λόγια!

Κάνε κι εσύ μια πράσινη αλλαγή στη ζωή σου. Κάθε λίγο μετράει.

Wednesday 23 January 2008

Κουβέντα να γίνεται

Σήμερα πετάχτηκα κάπου για μια δουλίτσα και περιμένοντας το ανσασέρ παρατήρησα τον πίνακα με τα κουμπιά και θυμήθηκα το post που είχα γράψει πριν δέκα περίπου μέρες! Απ' ότι φαίνεται είχαν παρατηρήσει τις παράλογες συνήθειες κάποιων να πατάνε λάθος κουμπί ή και τα δύο κουμπιά και είπαν να το κάνουν λίγο πιο σαφές! Χεχε!

(Η φωτογραφία είναι από το κινητό όπως καταλάβατε...).



Κι ένα animation μικρού μήκους που είχα δει πριν από μια ταινία στο σινεμά πριν καιρό και έπεσα τυχαία πάνω του στο youtube.



Σήμερα το ξαναέριξε στο μουντό ο καιρός, αλλά οι προβλέψεις για το Σαββατοκύριακο είναι αρκετά καλές! Ελπίζω να με αποζημιώσει για την χτεσινή ξαφνική λιακάδα που αναγκάστηκα να κοιτάω απ' το παράθυρο στη δουλειά όλη μέρα σαν παιδί σε βιτρίνα ζαχαροπλαστείου! Μου το χρωστάει!

Προσπαθώ να δω λίγο ειδήσεις για να ενημερωθώ για τα τεκτενόμενα, αλλά πέρα από το ραδιόφωνο και τον πρωτοπόρο ΣΚΑΪ που έχει βιντεάκια στο site του αλλά και Live streaming κάποιες φορές (παράδειγμα προς μίμηση πρέπει να γίνει αυτό απ' όλα τα κανάλια!) δεν καταφέρνω τίποτα περισσότερο. Θα τις δω μάλλον από τον ΣΚΑΪ στις 9. Γενικά δεν βλέπω ειδήσεις παρά μόνο διαβάζω από το internet, αλλά που και που (με τις πυρκαγιές, στις εκλογές κλπ) παίρνω μια δόση και από... οπτικοακουστικά ερεθίσματα όταν αυτό είναι εφικτό από τεχνικής πλευράς!

Καλό βράδυ!

Tuesday 22 January 2008

Ο Gerrard δείχνει το δρόμο για το καρναβάλι!

Άπαιχτος; Τους τρέλανε όλους ο Steven Gerrard όταν έσκασε μύτη στο πάρτι μασκέ (καλά, μην το ψάχνετε κι εσείς τώρα...) των παικτών της Liverpool! Ένας περαστικός μάλιστα προσφέρθηκε να βοηθήσει τον παππούλη να "ξεπεζέψει" από το αμαξάκι! Όλα τα λεφτά!

Οι υπόλοιπες μεταμφιέσεις των παικτών της Liverpool, αν και αυτή του Gerrard διαφέρει κάποιες κλάσεις, στο site της Daily Mail.

Το καρναβάλι πλησιάζει μέρα με τη μέρα (για εσάς)!

Καλό βράδυ!

Ωραίο παιχνιδάκι!

Το βρήκα από τη Natassa. Ωραίο!

58 words

Touch Typing online


Παρ' όλο που το laptop δεν είναι ιδανικό για δακτυλογράφηση - προτιμώ τα standard πληκτρολόγια των desktops, όπως και οι περισσότεροι φαντάζομαι - δεν τα πήγα κι άσχημα! Αν και δακτυλογραφώ αρκετά ανορθόδοξα! Χρησιμοποιώ πολύ τους δείκτες (τα υπόλοιπα άντε για κάνα Enter, κανα Shift, ξέρεις, χαμαλοδουλειές!), απλά τους χρησιμοποιώ γρήγορα και στα τυφλά.

Monday 21 January 2008

Στο αρχηγείο των Ναϊτών Ιπποτών

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ήταν αρκετά μουντό (σε αντίθεση με εσάς εκεί κάτω όπως μαθαίνω) και δε μπορώ να πω οτι σε ενέπνεε για βόλτες! Έτσι το Σάββατο κύλησε αρκετά νωχελικά, κι αφού εξάντλησα όλες τις επιλογές μου εντός, βγήκα για κάτι δουλίτσες και έναν καφέ το απόγευμα.

Την Κυριακή είπα να κάνω κάτι πιο δημιουργικό. Εξ' άλλου αν περιμένεις στην Αγγλία τις ηλιόλουστες μέρες για να κάνεις κάτι, ζήτημα είναι αν σου φτάνει ένας χρόνος για να δεις τα βασικά ενός τουριστικού οδηγού!

Βρήκα κάτι για το οποίο δε γνώριζα κι έσπευσα να το επισκεφτώ! Το Temple!

Temple Church

Πρόκειται για ένα συγκρότημα κτηρίων δίπλα στον Τάμεση στο οποίο εγκαταστάθηκαν οι Ναϊτες Ιππότες και χρησιμοποίησαν ως αρχηγείο τους τον 12ο αιώνα, όταν το τάγμα άρχισε να αποκτάει μεγαλύτερη δύναμη και να αυξάνεται ο αριθμός των μελών του. Εκεί έχτισαν και την Temple Church, έναν κυκλικό ναό στα πρότυπα όλων των υπολοίπων που έχτιζε το τάγμα, επηρεασμένη από τον Ναό της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ. Αργότερα προστέθηκε και ένα παραλληλόγραμμο τμήμα στο ναό.

Temple Church

Όπως ξέρετε, γύρω από το Τάγμα των Ναϊτών έχουν εξυφανθεί φοβερές και τρομερές ιστορίες μυστικισμού και παγκοσμίων συνομωσιών, με τελευταίο δείγμα τον πολυσυζητημένο Κώδικας Da Vinci του Dan Brown. Τι ανακάλυψαν στην Ιερουσαλήμ όπου είχαν εγκατασταθεί; Από που αντλούσαν την μεγάλη τους δύναμη; Πως και γιατί γρήγορα έγιναν τόσο ισχυροί ώστε να κινούν τα νήματα; Προστάτευαν ή όχι θρησκευτικά μυστικά, και ποια; Τι σημαίνουν και πως ερμηνεύονται τα διάφορα σύμβολα που χρησιμοποιούν στος ναούς τους; Και άλλα πολλά...

Απ' οτι διάβασα κάπου, στο βιβλίο του Dan Brown αναφέρεται ο συγκεκριμένος ναός, αλλά δε μπορώ να θυμηθώ που (δεν το έχω και πρόσφατο).

Temple Church

Ο Ναός είναι αρκετά ξεχωριστός. Δεν μπορείς να μην παρατηρήσεις τις πολλές αψίδες, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, τόσο από μέσα όσο και από έξω στις εισόδους του ναού. Επίσης στο κυκλικό τμήμα του ναού υπάρχουν κάποια περίεργα κεφάλια που κάνουν εντύπωση, γιατί δεν είναι κάτι που περιμένεις σε μια εκκλησία αλλά σε κάποιον αρχαίο ναό ή θέατρο.

Temple Church

Μεγάλα πολύχρωμα βιτρό και μαρμάρινοι ομοιωματικοί (δεν ξέρω αν είναι η σωστή λέξη) τάφοι Ιπποτών συμπληρώνουν την εικόνα ενός διαφορετικού ναού με μεγάλη ιστορία.

Effigy tomb in Temple Church

Temple Chruch

Temple Church

Στην τελευταία φωτογραφία βλέπεται και τον χαρακτηριστικό σταυρό-έμβλημα των Ναϊτών ιπποτών.

Εκτός από την εκκλησία βέβαια η περιοχή έχει πολλά μοναστηριακά κτήρια, στα οποία διέμεναν αλλά και εκπεδεύονταν τα μέλη του τάγματος. Μετά τη διάλυση του τάγματος και μέχρι σήμερα (ίσως με κάποιες διακοπές, δεν είμαι σίγουρος) τα περισσότερα - αν όχι όλα - χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται ως έδρες από δύο απ' τα τέσσερα λεγόμενα Inns of Court (δικηγορικοί σύλλογοι, ή καλύτερα επαγγελματικοί σύλλογοι των barristers, είναι "είδος" δικηγόρων, το σύστημά τους εδώ είναι διαφορετικό). Πλακόστρωτα δρομάκια που καταλήγουν στο ποτάμι, εντυπωσιακά κτήρια και κήποι δίπλα στον Τάμεση, καταλαβαίνεις από τον αέρα που αποπνέουν οτι η περιοχή έχει μεγάλη και ενδιαφέρουσα ιστορία.

Temple


Καλή εβδομάδα!

Friday 18 January 2008

Η αγορά του Portobello στο Notting Hill

Το Notting Hill είναι μια όμορφη κοσμοπολίτικη γειτονιά του δυτικού Λονδίνου, από τις πιο γνωστές ίσως σε όσους έρχονται στην Αγγλία λόγω της ομώνυμης ταινίας με τον Hugh Grant και την Julia Roberts. Εκτός από την ταινία όμως, το Notting Hill είναι γνωστό για δύο πράγματα: το μεγάλο καρναβάλι, που γίνεται κάθε Αύγουστο (για το οποίο έχω γράψει ένα post παλαιότερα) και την αγορά στο δρόμο του Portobello.

Στον Portobello road λοιπόν, στην καρδιά του Notting Hill, ανάμεσα σε πολύχρωμα σπίτια (ροζ, κίτρινα, μπλέ) κάθε Σάββατο στήνεται ένα παζάρι με εκατοντάδες επισκέπτες. Στην πόλη υπάρχουν διάφορες υπαίθριες αγορές και η κάθε μια έχει το χαρακτηριστικό της. Το χαρακτηριστικό της αγοράς του Portobello είναι τα μαγαζιά με τις αντίκες.

Δεξιά κι αριστερά, κυρίως στην αρχή του δρόμου, παντού υπάρχουν antique arcade στα οποία μπορείς να βρεις πολλά και διάφορα πράγματα. Σε όλο το μήκος του δρόμου στήνονται και πάγκοι που πουλάνε διάφορα προϊόντα, αλλά και φαγητά. Θυμίζει πολύ στο δικό μας μοναστηράκι, αλλά με ένα διαφορετικό χρώμα.

Προς το τέλος του δρόμου το παζάρι δίνει τη θέση του σε μια λαϊκή αγορά, η οποία και είναι μόνιμη, όλες τις μέρες της εβδομάδας.


Για το τέλος άφησα το μαγαζάκι το οποίο στέγαζε το ταξιδιωτικό βιβλιοπωλείο του Hugh Grant στην ταινία Notting Hill. Χεχε!

Επιδίωξα να δω την ταινία ξανά όταν ήρθα Λονδίνο (για να μπω στο κλίμα) και πρόσεξα οτι απέναντι από το βιβλιοπωλείο ήταν η αντικερί Harris Arcade στο νούμερο 161-163 στο Portobello! Έτσι πήγα και το βρήκα, η αντικερί είναι ακόμα εκεί και το "βιβλιοπωλείο" είναι ένα μαγαζί με ανατολίτικα έπιπλα και στολίδια (αν κατάλαβα καλά).

Μπορεί οι φωτογραφίες να μη σας κάλυψαν σε ότι αφορά την περιοχή, γιατί ήθελα να εστιάσω στην αγορά και στον χαρακτήρα της. Περιληπτικά πάντως το Notting Hill σαν περιοχή είναι οικιστικη στο μεγαλύτερο βαθμό της, με κλασική αρχιτεκτονική κεντρικού Λονδίνου και τα terraces (τα σπίτια που έχω στις πρώτες φωτογραφίες, αλλά όχι απαραίτητα πολύχρωμα!), με κάποια cafe κοντά στο μετρό και στην αρχή του Portobello και κάποια ωραία μπαράκια και εστιατόρια (αρκετά ιταλικά) και στυλάτα μαγαζιά στους γύρω δρόμους. Αλλά μη σας κουράζω, όταν έχω μαζέψει αρκετές φωτογραφίες θα κάνω κάποιο post.


Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!