Thursday 30 October 2008

Podcast - Επεισόδιο 10ο

Στο δέκατο επεισόδιο, πάλι μόνος στο μικρόφωνο και προσπαθώντας να συνέλθω από το πρώτο ξαφνικό χιόνι της χρονιάς, μιλάμε αρκετά για σινεμά και για ποδόσφαιρο, αλλά και για διάφορες μέρες γιορτών που έρχονται (και δεν εννοώ τα Χριστούγεννα, αν και είπαμε, κι αυτά έρχονται με βήμα ταχύ!). Πάντα με ωραία ροκ μουσικούλα.

Ελπίζω να σας αρέσει!

Περισσότερα στο blog του podcast!

Wednesday 29 October 2008

Χιονίζει!

Λονδίνο, 28 Οκτωβρίου 2008, βράδυ.

Έξω χιονίζει. Τέλος.

ΥΓ. Νωρίτερα σήμερα είχα χρειαστεί γάντια, σκουφί αλλά και γυαλιά ηλίου το μεσημέρι, ενώ το απογευματάκι μας ήρθε μια μπόρα με χαλάζι. Ωραία πράγματα, ποικιλία, δε μπορείς να πεις!

Monday 27 October 2008

Podcast - How To: Ηχογράφηση και επεξεργασία

Χαίρομαι πολύ που από τα σχόλια στα προηγούμενα posts σχετικά με το podcasting φαίνεται ότι αρκετοί από εσάς τα βρίσκουν ενδιαφέροντα και ίσως αρχίσουν να πειραματίζονται.

Πριν συνεχίσω, ας συνοψίσω τι έχουμε πει μέχρι τώρα. Μιλήσαμε για το πως μπροούμε να παρακολουθήσουμε και να ακούσουμε κάποιες podcast εκπομπές, αλλά και απάντησα σε κάποιες βασικές ερωτήσεις κάποιου που θέλει να ξεκινήσει, όπως τι χρειάζεται από θέμα εξοπλισμού, τι μουσική μπορεί να χρησιμοποιήσει και που θα τη βρει αλλά και πως θα ανεβάσει και θα παρουσιάσει το podcast του.

Αυτό το post έχει να κάνει με το ουσιαστικό κομμάτι της παραγωγής ενός podcast, δηλαδή την ηχογράφηση, την επεξεργασία και το μιξάρισμα. Προεξοφλώ από την αρχή ότι σας μεταφέρω περισσότερο τη δική μου εμπειρία κι όχι απαραίτητα τον πιο τεχνικά ορθό και άρτιο τρόπο...

Στην περίπτωση του δικού μου podcast αυτό προκύπτει με την εξής διαδικασία. Ηχογραφώ την εκπομπή, ολόκληρη ή σε τμήματα και μετά επιλέγω τη μουσική που θα παρεμβάλλεται ή θα ακούγεται σαν "χαλί". Στη συνέχεια, αφού τα περάσω όλα στο πρόγραμμα (σε ένα κανάλι ήχου τη φωνή και σε άλλο τη μουσική) αρχίζει το κόψε-ράψε και το παιχνίδι με την ένταση. Ουσιαστικά αυτό που κάνω είναι να ρυθμίζω τη διάρκεια των μεσοδιαστημάτων μεταξύ των τμημάτων ομιλίας και στη συνέχεια να ρίχνω την ένταση της μουσικής στα τμήματα στα οποία μιλάω (αρκετά χαμηλά, ώστε να ακούγεται καθαρά η φωνή) και να την αφήνω ψηλά στα μεσοδιαστήματα μουσικής. Αυτό ίσως παίρνει κάποια ώρα, ανάλογα με το πρόγραμμα, ενώ απ' ότι έχω μάθει στο Garageband η μείωση έντασης της μουσικής γίνεται αυτόματα.
Update: Εκτός από αυτόν τον τρόπο, υπάρχει και ένας άλλος, λίγο πιο live. Με κάποιο πρόγραμμα που μιξάρει αρχεία ήχου και φωνή μπορείτε να ηχογραφήσετε "real time" την εκπομπή σας, όπως θα κάνατε για παράδειγμα αν ήσαστε σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό. Πατάτε δηλαδή το rec, βάζετε μουσική και ξενικάτε. Δε θα πω περισσότερα γι' αυτόν τον τρόπο καθ' ότι δεν τον εφαρμόζω και δε γνωρίζω πολλά, έχει όμως συν και πλην. Ένα μεγάλο συν είναι η φυσικότητα που έχει, αλλά και ο αρκετά λιγότερος χρόνος, αφού δε χρειάζεται/επιτρέπει επεξεργασία. Το τελευταίο όμως είναι ταυτόχρονα και το μεγάλο του μειονέκτημα, αφού δεν έχεις δυνατότητα επεξεργασίας μετά το τέλος της ηχογράφησης. Δηλαδή δε μπορείς να κόψεις κομμάτια, να αλλάξεις σειρά σε κάποια τμήματα της εκπομπής, να κάνεις τέλος πάντων οτιδήποτε, αφού μόλις τελειώσει η ηχογράφηση έχεις έτοιμο το τελικό αρχείο ήχου.


Πρώτα απ' όλα όμως αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ρυθμίσετε το input audio του συστήματός σας αλλά και του προγράμματος που χρησιμοποιείτε. Σε ότι αφορά στα Windows, αυτό γίνεται στον Πίνακα Ελέγχου (Control Panel) > Ήχοι και συσκευές αναπαραγωγής > Ήχος (3η καρτέλα) και τσεκάρετε πως στο Εγγραφή ήχων είναι επιλεγμένο το σωστό μικρόφωνο. Εκεί μπορείτε να ρυθμίσετε και την ένταση ηχογράφησης. Κάτι αντίστοιχο πρέπει να κάνετε και στο πρόγραμμα που θα χρησιμοποιήσετε, αν και πολύ πιθανό να είναι από πριν σωστά ρυθμισμένο.

Αν μιά εικόνα είναι όσο 1000 λέξεις, το βίντεο μετράει για πολύ περισσότερες. Για να μη σας κουράζω, σας παραπέμπω στα πολύ κατατοπιστικά video-tutorials για το Audacity από το site how-to-podcast-tutorial.com. Είναι στα αγγλικά, είναι σύντομα και εξηγούν με απλά λόγια πως να ηχογραφήσετε και να επεξεργαστείτε με το Audacity. Προσωπικά με είχαν βοηθήσει πολύ στην αρχή. Αν βρω χρόνο θα προσπαθήσω να κάνω κι εγώ κάτι αντίστοιχo, το πιο πιθανό με κείμενο και εικόνες. Μέχρι τότε όμως νομίζω πως τα παραπάνω βιντεάκια είναι πολύ βοηθητικά. Θα πρότεινα να τους ρίξετε μια ματιά και αν έχετε άλυτες απορίες, αφήστε σχόλια για να δω σε τι χρειάζεται περαιτέρω επεξήγηση.

Μερικά tips, εμπειρικά.

Δοκιμάστε το μικρόφωνό σας. Κάντε μερικές ηχογραφήσεις σε διαφορετικές αποστάσεις από το μικρόφωνο ώστε να βρείτε την ιδανική απόσταση που πετυχαίνει δυνατό αλλά καθαρό ήχο. Δώστε περισσότερη σημασία στον καθαρό ήχο, άλλωστε μπορείτε να δυναμώσετε την ένταση αργότερα από το πρόγραμμα.

Προσπαθήστε, μετά τις αυξομειώσεις στην ένταση, στο τελικό αποτέλεσμα η ένταση να παραμένει στο ίδιο επίπεδο. Δηλαδή να μην γίνεται πολύ δυνατό το podcast όταν παίζει η μουσική και πολύ χαμηλό όταν μιλάτε, γιατί θα αναγκάζετε τους ακροατές να αυξομειώνουν την ένταση, κάτι καθόλου ευχάριστο. Υπάρχει κι ένα προγραμματάκι γι' αυτή τη δουλειά, αλλά δεν είναι του παρόντος.

Σίγουρα τις πρώτες φορές που θα ακούσετε τον εαυτό σας θα σας φανεί στην καλύτερη περίπτωση αστείο. Μην κολλάτε, έτσι συμβαίνει σχεδόν πάντα. Ξεπεράστε το και συνεχίστε απτόητοι!

Αφού τελειώσετε το κόψε-ράψε με την ομιλία και τη μουσική, θα πρέπει να μιξάρετε το project σε ένα αρχείο ήχου, συνήθως mp3. Γι' αυτό θα πρέπει το πρόγραμμα να χρησιμοποιήσει ένα mp3 encoder. Τα περισσότερα έχουν δικό τους, το audacity όμως δεν έχει, θα πρέπει να κατεβάσετε ένα mp3 encoder. Στο site του audacity μπορείτε να βρείτε πληροφορίες, συγκεκριμένα κατεβάζετε το LAME MP3 Encoder από εδώ ενώ οδηγίες υπάρχουν εδώ. Είναι πολύ απλό, μην σας τρομάζει.

Όταν μιξάρετε το αρχείο σε mp3 πρέπει να ορίσετε το bitrate quality του αρχείου. Μεγάλο bitrate σημαίνει καλύτερη ποιότητα αλλά και μεγάλο αρχείο. Σταθμίστε το και αποφασίστε. Σκεφτείτε πως αν σε μεγάλο κομμάτι του podcast μιλάτε, μπορεί να μην έχει νόημα υψηλή ποιότητα. Αντίθετα αν παίζετε αρκετή μουσική και μιλάτε λιγότερο, ίσως να σας ενδιαφέρει μεγαλύτερη ποιότητα παρά το κόστος σε μέγεθος. Ενδεικτικά, 128 με 160 kbit/sec είναι μια καλούτσικη και καλή ποιότητα, ενώ 192 είναι πιο υψηλή.

Αφού δημιουργήσετε το mp3 αρχείο μπορείτε αν θέλετε να επεξεργαστείτε τα tags του με ένα πρόγραμμα όπως το iTunes ή το Winamp ώστε να βάλετε πληροφορίες για τον τίτλο, τον Author κλπ. Μπορείτε μάλιστα να του αντιστοιχίσετε και ένα cover art, ένα "εξόφυλλο", ώστε αυτό να φαίνεται στο player/ipod/κινητό όταν παίζει!

Αφού έχετε έτοιμο το mp3 είστε έτοιμοι να το ανεβάσετε στο host site της επιλογής σας και να το παρουσιάσετε!


Κι επειδή σίγουρα έχω ξεχάσει πράγματα, ευπρόσδεκτες απορίες, παρατηρήσεις, διορθώσεις, προσθήκες κλπ.

Friday 24 October 2008

Street view και για το Λονδίνο

Πριν λίγους μήνες η υπηρεσία Maps της Google εισήγαγε τη δυνατότητα εκτός από χάρτη, δορυφορική εικόνα και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, να δείχνει και εικόνες 360 μοιρών στο επίπεδο του δρόμου, το λεγόμενο Street View. Ωστόσο μέχρι πρόσφατα η δυνατότητα αυτή δινόταν μόνο για τις μεγάλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Τελευταία η Google προσπαθεί να καταγράψει και Ευρωπαϊκές πόλεις με τα ειδικά αυτοκίνητα της. Μάλιστα πριν λίγο καιρό παρατήρησα πως ήδη για το Παρίσι υπήρχε διαθέσιμο Street view, αλλά μόνο για λίγους κεντρικούς δρόμους.

Κι ενώ η Google δεν έχει προλάβει ακόμα να ολοκληρώσει την καταγραφή των δρόμων του Λονδίνου, μια ιταλική εταιρεία ονόματι Seety έβγαλε το δικό της street view του Λονδίνου, και μάλιστα βασισμένο σε χάρτες του Google Maps! Ακολουθήστε το link κι αρχίστε τις βόλτες!

Η χρήση του είναι πάρα πολύ εύκολη. Απλά κάνεις κλικ πάνω στο χάρτη, εμφανίζεται το σύμβολο για το street view και μετά η εικόνα από τον δρόμο. Χρησιμοποιώντας είτε το ποντίκι είτε το πληκτρολόγιο μπορείτε να περιηγηθείτε, να "περπατήσετε" τους δρόμους της πόλης!





Είναι κάτι πολύ πρακτικό, είτε ψάχνεις για ξενοδοχείο ή σπίτι και θες να δεις πως είναι η περιοχή, είτε ψάχνεις ένα συγκεκριμένο μαγαζί, είτε απλά να δεις ένα αξιοθέατο!

Την πληροφορία την βρήκα στο Londonist.

Monday 20 October 2008

Podcast - Επεισόδιο 9ο

Το ένατο επεισόδιο είναι λίγο διαφορετικό από τα προηγούμενα. Λιγότερη μουσική και περισσότερο μπλα μπλα, γιατί έχουμε και παρέα. Μαζί μου ο επίσης ξενιτεμένος blogger NdΝ. Πιάνουμε την κουβέντα και μιλάμε για το Λονδίνο, για την οικονομική κρίση, για μπάλα (ο πεινασμένος... σεντόνια ονειρεύεται!), για το Βέλγιο... Γενικά ό,τι να' ναι!

Ευχαριστώ τον NdN για τη συμμετοχή!

Περισσότερα στο blog του Podcast!


Ελπίζω να το διασκεδάσετε όσο και εμείς!

Saturday 18 October 2008

Χριστούγεννα ολοταχώς: Φώτα στη Regent street

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο σας έδειξα ένα από τα πρώτα Χριστουγεννιάτικα δέντρα που στολίστηκαν σε βιτρίνα στην Oxford street. Όσοι δεν πειστήκατε από αυτό πως τα Χριστούγεννα έρχονται ολοταχώς, ήρθε η ώρα για το δεύτερο χτύπημα!

Εκτός από τα φωτάκια και τις γιρλάντες που δειλά δειλά σκάνε μύτη, άρχισαν να ετοιμάζονται πυρετωδώς και οι δρόμοι της πόλης. Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τα φώτα που έχουν αρχίσει να στήνονται πάνω από την Regent street. Βασικά από μακριά δεν τους φαίνονται, αλλά κοιτώντας από πιο κοντά σ' αυτά τα δίχτυα φαίνονται πως υπάρχουν πολλά μικρά φωτάκια!

Christmas lights at Regent street

Christmas lights at Regent street

Christmas lights at Regent street

Τα φώτα βέβαια δεν έχουν ανάψει ακόμα. Ως είθισται ανάβουν στις αρχές Νοεμβρίου, τόσο στην Regent street όσο και στην Oxford street (διαφορετικό στολισμός και διαφορετική "τελετή") σηματοδοτώντας την αρχή της εορταστικής περιόδου, αφού πλέον η αγορά ανεβάζει για τα καλά ρυθμούς. Φέτος το άναμμα των φώτων στη Regent street θα γίνει στις 6 Νοεμβρίου στις 5.30 το απόγευμα και το θέμα θα είναι "Wish Upon a Star". Στην Oxford street τα φώτα θα ανάψουν μερικές ημέρες αργότερα, στις 12 Νοεμβρίου, και συνήθως στην τελετή που περιλαμβάνει πολλά events συμμετέχει πλήθος κόσμου. Για το θέμα δεν είμαι σίγουρος ακόμα, πέρσι ήταν από την ταινία της Disney Enchanted.

ΥΓ. Στην τελευταία φωτογραφία, εκεί που γράφει More than a store πρόκειται να ανοίξει το πρώτο στον κόσμο (όπως διάβασα) κατάστημα National Geographic.

Friday 17 October 2008

Podcast - How To: Εξοπλισμός, μουσική και φιλοξενία

Για όποιον ενδιαφέρεται να κάνει ένα podcast νομίζω πως τα παρακάτω είναι αρκετά χρήσιμα.

Τι χρειάζομαι;

Για την δημιουργία ενός podcast δε χρειάζονται πολλά πράγματα. Ένας υπολογιστής, ένα software για ηχογράφηση και μίξη, ένα μικρόφωνο και σύνδεση στο internet.
- Υπολογιστής: χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, βέβαια όσο πιο δυνατός τόσο καλύτερα, αν και πολλά προγράμματα ηχογράφησης και μίξης είναι αρκετά ελαφριά.
- Μικρόφωνο. Εξυπακούεται πως ένα καλύτερο μικρόφωνο προσφέρει και καλύτερο ήχο. Μπορείτε να ηχογραφήσετε από το ενσωματωμένο μικρόφωνο του laptop σας, ή μικρόφωνο ή headset που μπαίνει στην υποδοχή της κάρτας ήχου (με το 3.5mm mini jack, που έχουν και όλα τα ακουστικά), ή και γιατί όχι και σε κινητό ή άλλη ψηφιακή συσκευή ηχογράφησης και να το περάσετε μετά στον υπολογιστή. Ωστόσο μια μάλλον καλύτερη ποιοτικά λύση, και αρκετά οικονομική, είναι ένα usb μικρόφωνο ή headset, με το οποίο ο ήχος θα είναι αρκετά πιο καθαρός και με λιγότερο θόρυβο. Υπάρχουν βέβαια και πιο επαγγελματικές λύσεις για όποιον θέλει να το ψάξει περισσότερο.
- Software. Στην αγορά υπάρχουν διάφορα προγράμματα γι' αυτή τη δουλειά, με διαφορετικές δυνατότητες, όμως υπάρχουν και κάποια που προσφέρονται δωρεάν. Το πιο γνωστό νομίζω είναι το Audacity. Γι' αυτούς που δουλεύουν σε Mac υπάρχει το GarageBand ως κομμάτι της σουίτας iLife. Άλλο δωρεάν πρόγραμμα που έχω ακούσει είναι το PodProducer. Επίσης, στα εμπορικά προγράμματα έχουμε το Mixcraft της Acoustica, το Audition της Adobe και άλλα.
Όλα τα παραπάνω προγράμματα επιτρέπουν την ηχογράφηση, την επεξεργασία και την μίξη αρχείων ήχου σε πολύ απλά βήματα.
- Internet. Βεβαίως χρειάζεται όταν φτιάξετε το αρχείο σας να το ανεβάσετε κάπου ώστε ο κόσμος να μπορεί να το ακούσει και να το κατεβάσει.

Στο podcast μου θέλω να παίζω και μουσική, είτε ολόκληρα μουσικά κομμάτια είτε σαν "χαλί" πίσω από τη φωνή μου. Μπορώ;

Βεβαίως και μπορείς. Η μουσική είναι βασικό κομμάτι ενός podcast. Υπάρχει όμως ένα θέμα. Τι μουσική μπορείς να χρησιμοποιήσεις; Σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσεις εμπορική μουσική, εκτός αν ζητήσεις και αγοράσεις άδεια όπως οι ραδιοφωνικοί σταθμοί (νομίζω). Μπορείς όμως να χρησιμοποιήσεις μουσική η οποία διατίθεται δωρεάν υπό άδεια Creative Commons, τη λεγόμενη αλλιώς podsafe μουσική. Πρόκειται γα μουσική δηλαδή της οποίας η άδεια χρήσης επιτρέπει την αναπαραγωγή ή/και την διανομή μουσικής με ορισμένες προϋποθέσεις, όπως πχ αναφορά του καλλιτέχνη, να μην είναι για εμπορικούς σκοπούς, να μην γίνει αλλοίωση/αλλαγή του κομματιού κλπ. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές άδειες Creative Commons, ανάλογα με το τι επιθυμεί ο δημιουργός σε σχέση με τα παραπάνω. Περισσότερα για τα Creative Commons μπορείτε να ακούσετε και στην εκπομπή Radiocommons στο Radiobubble αλλά και να διαβάσετε στο blog Greece Go Creative Commons.

Και που τη βρίσκω αυτή την podsafe μουσική;

Υπάρχουν διάφορα websites αφιερωμένα σε αυτό ακριβώς. Τα δύο πιο γνωστά, ή αυτά που εγώ ξέρω κι έχω δει κι άλλοι podcasters να χρησιμοποιούν, είναι το Podsafe Music Network και το Jamendo. Γράφεσαι και σου επιτρέπουν να ακούσεις και να κατεβάσεις τραγούδια, από μια τεράστια συλλογή, με διάφορα είδη. Μπορεί να σας ακούγεται πολύπλοκο, βουνό ίσως, η αναζήτηση μουσικής που δεν ξέρεις, αλλά μετά από λίγο γίνεται διασκεδαστικό. Και υπάρχουν πολλά και ωραία κομμάτια εκεί έξω!
Ένα tip βέβαια είναι να κοιτάτε τι τραγούδια ή καλλιτέχνες παίζουν άλλοι podcasters και να πέρνετε ιδέες από εκει!

Άντε και το φτιάχνω το podcast. Που το ανεβάζω;

Όταν με το καλό φτιάξετε το μουσικό αρχείο, πρέπει κάπου να το ανεβάσετε. Πρέπει να βρείτε έναν χώρο λοιπόν για hosting. Αυτά που εγώ ξέρω να σας προτείνω είναι δύο. Το archive.org στο οποίο μετά από μια γρήγορη εγγραφή μπορείτε να ανεβάζεται τέτοιου τύπου αρχεία, και το ελληνικό blogchannel.gr το οποίο επίσης προσφέρει χώρο για podcasts και vidcasts μετά από εγγραφή. Και τα δύο είναι δωρεάν.

Αφού ανεβάσετε το αρχείο θα βρείτε το direct link για το αρχείο το οποίο μπορείτε να βάλετε στην ανάρτηση για την εκπομπή σας, ώστε να μπορεί κάποιος να την κατεβάσει ή να την ακούσει. Μπορείτε επίσης να βάλετε στην ανάρτηση έναν player που ίσως προσφέρεται από εκεί που θα την ανεβάσετε. Συνήθως δίνεται σε μορφή html την οποία κάνετε copy-paste στην html μορφή της ανάρτησης σας.

Πρέπει να κάνω ξεχωριστό blog/σελίδα για το podcast μου;

Αυτό θα ήταν η καλύτερη λύση. Μια ξεχωριστή σελίδα (είτε καινούριο blog είτε μια νέα σελίδα στο site σας) όπου θα φιλοξενείτε με τη μορφή αναρτήσεων τις εκπομπές σας μπορεί άνετα να γίνει το σπίτι του podcast σας. Άλλωστε μια σελίδα τέτοιας μορφής προσφέρει και rss που είναι πολύ σημαντικό. Αν ανεβάζετε τις εκπομπές σας σκόρπια στο blog, ανάμεσα σε άλλες αναρτήσεις, δε θα μπορέσετε να έχετε ένα rss feed μόνο για τις εκπομπές σας, πράγμα που δυσκολεύει πολύ την παρακολούθηση του podcast σας.


Όπως πάντα, ευπρόσδεκτες απορίες, παρατηρήσεις, διορθώσεις, προσθήκες κλπ.

Thursday 16 October 2008

Podcast - How To: Αναζητώντας podcasts

Μιας και είπαμε τα βασικά γύρω από το πώς παρακολουθούμε και ακούμε podcasts, ας δούμε πως μπορούμε να τα εντοπίσουμε, ώστε να γραφτούμε και να λαμβάνουμε τις νέες τους εκπομπές.

Για αρχή, ας πάρουμε την περπατημένη. Αυτή που μάθαμε και με τα blogs, δηλαδή κοιτώντας στα blogrolls (λίστα με άλλα blogs) που υπάρχουν σε διάφορα podcast blogs. Εδώ θα χρειαστώ τη βοήθεια του Dealsend ο οποίος έχει συγκεντρώσει, είτε ακούγοντάς τα, είτε βλέποντας τα blogrolls στα διάφορα blogs με podcasts, μια λίστα με ελληνικά podcasts στο delicious την οποία μπορείτε να βρείτε αυτούσια εδώ. Εγώ απλά αντιγράφω τα ελληνικά podcasts τα οποία βρήκα εκεί, προσθέτοντας ένα δύο ακόμα. Η σειρά είναι αλφαβητική...

AniliPod
Autopod
Dealsend Pod
Diatritoi A.E.
Metablogging|Podcast
Milaraki
Mixtape
Newscast
Pramnos.NetCast Daily News
Public Brain Lab
Sotomi's audiofiles
Themos Podcast
Up and Down Radio
Vout's Podcast
Vrypan Audionotes
Vrypan|Net|Radio
Vtsib Pods
Weekendgeeks
Γκρινιάρης podcast
Νυστέρι Podcast

Η θεματολογία τους, η διάρκειά τους, το στυλ τους και η συχνότητα εκπομπών διαφέρουν.

Μια άλλη επιλογή είναι το blogchannel.gr το οποίο ακόμα είναι σε beta mode και φιλοδοξεί να μαζέψει διάφορα vidcasts αλλά και podcasts. Στη σελίδα με τα podcasts ("Ήχοι") μπορείτε να βρείτε εκπομπές μερικών podcasts, κάποια από τα οποία βρίσκονται και στην παραπάνω λίστα.

Υπάρχει επίσης και το sync.podcasts στο οποίο υπάρχει μια πληθώρα καναλιών με εκπομπές που προσφέρονται για κατέβασμα και ακρόαση. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν καταγεγραμμένα 194 podcasts, στα οποία περιλαμβάνονται και rss ραδιοφωνικών εκπομπών (όπως του Αθήνα 98.4) ή ομιλιών ή συνεντεύξεων ή άλλων αρχείων (όπως πχ το Pasok web radio), δηλαδή και podcasts που ξεφεύγουν από το πρωσοπικό στυλ που ίσως έχουν στο μυαλό τους κάποιοι ακούγοντας podcast. Μπορεί όποιος θέλει να γραφτεί με τον τρόπο που εξήγησα στο προηγούμενο post σε κάποιο τέτοιο podcast και να λαμβάνει ενημερώσεις και εκπομπές.

Εν κατακλείδι, από τη στιγμή που κάποιο site παρέχει εκπομπές με τη μορφή αναρτήσεων σαν blog (όχι δηλαδή χύμα, αλλά σαν νήμα, σε μια χρονική σειρά) και δίνει rss feed (κάτι που στα blogs γίνεται αυτόματα) μπορεί οποιοσδήποτε να εγγραφεί με τους τρόπους που περιγράψαμε και να ακούει τις εκπομπές.

Σημείωση: Επειδή το internet είναι χαώδες, λογικά υπάρχουν και άλλα πολλά podcasts που απλά δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου, και ούτε ο σκοπός του παρόν post είναι βεβαίως να καταγράψω όλα τα ελληνικά podcasts. Απλά ήθελα να δώσω μια-δυο κατευθύνσεις για το πως μπορεί να ξεκινήσει κάποιος την επαφή του με τα podcasts, τουλάχιστον στον ελληνικό χώρο. Για να μην παρεξηγηθώ δηλαδή...


Περισσότερο από ευπρόσδεκτα σχόλια και παρατηρήσεις, προσθήκες, διορθώσεις ή ό,τι άλλο!

Podcast - How To: Παρακολούθηση και ακρόαση

Σκέφτηκα να γράψω κανα δυο posts γι’ αυτό το πράγμα που λέγεται podcast, έτσι, για να βοηθήσω με τα λίγα που ξέρω, αν γίνεται, όσους θέλουν να ακούσουν αλλά δεν ξέρουν πως ή και όσους θέλουν να πειραματιστούν και γιατί όχι να το δοκιμάσουν!


Photo by zoomar.

Λοιπόν για αρχή, τι είναι podcast;

Για να μη μπλέξουμε με ορισμούς και ορολογίες, ας σκεφτούμε το podcast ως ένα ηχητικό αρχείο-εκπομπή, η οποία ανεβαίνει σε ένα site τύπου blog, δίνοντας τη δυνατότητα σε όποιον θέλει να το κατεβάσει και να το ακούσει. Πιο συγκεκριμένα ένα podcast πρέπει να έχει εκτός των άλλων και rss, ώστε προγράμματα όπως το iTunes ή το Google reader ή άλλα, ειδικά για podcasts ή όχι rss readers να επιτρέπουν την «εγγραφή» των ακροατών και την αυτόματη ενημέρωση για νέα αρχεία.

Ας πάμε στο κυρίως θέμα όμως.

Πως μπορούμε να ακούσουμε ένα podcast;

Με διάφορους τρόπους, όπως τον βολεύει τον καθένα.

Ένας τρόπος, αν και όχι αυτός που προτείνω, είναι να έχετε κάποιες σελίδες podcasts που σας ενδιαφέρουν στα bookmarks σας, όπως ίσως κάνετε και με τα αγαπημένα σας blogs, και όποτε έχετε χρόνο να περνάτε μια βόλτα από εκεί για να δείτε αν υπάρχει καινούρια εκπομπή. Εκεί πλέον έχετε δύο επιλογές. Η μία είναι να το ακούσετε επί τόπου, στο browser σας πατώντας πάνω στο σχετικό μουσικό αρχείο ή στο Play του Player που πολλά podcast blogs διαθέτουν. Η άλλη είναι να κατεβάσετε το αρχείο στον υπολογιστή σας και είτε να το ακούσετε από εκεί είτε να το φορτώσετε σε κάποιο ipod/mp3 player/κινητό και να το ακούσετε στο δρόμο προς τη δουλειά, στο αυτοκίνητο, στο γυμναστήριο, όπου σας βολεύει.

Ο άλλος τρόπος είναι να κάνετε τη ζωή σας πιο απλή, κάνοντας χρήση του rss, όπως ίσως κάνετε πάλι με τα blogs. Για παράδειγμα, όσοι χρησιμοποιείτε ήδη το Google Reader, μπορείτε με δυο κλικ να εγγραφείτε στο podcast που θέλετε, όπως ακριβώς κάνετε για άλλα blogs, και έτσι να ενημερώνεστε για καινούριες εκπομπές. Μάλιστα το Google Reader αντιλαμβάνεται πως η ανάρτηση περιέχει αρχείο ήχου, και σας δίνει τη δυνατότητα να το ακούσετε επί τόπου, μέσα στο Google Reader ή και να το κατεβάσετε από το Original audio source link που έχει κάτω από το player.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε προγράμματα αναπαραγωγής μουσικής, όπως πχ το Winamp ή το iTunes κι από εκεί να ελέγχετε για καινούριες εκπομπές αλλά και να τις ακούτε επί τόπου ή να τις κατεβάζετε. Είναι πιο βολικό αφού είναι ακόμα πιο αυτοποιημένο. Ας δούμε πως.

Στο Winamp, στην Media Library, αριστερά υπάρχει η επιλογή Podcast Directory > Subscriptions. Εκεί πατώντας στο Add ανοίγει ένα παράθυρο που σας ζητάει να βάλετε μια διεύθυνση. Αν εκεί βάλετε τη διεύθυνση του RSS (προσοχή, όχι το url του blog που βάζετε στο Google Reader, αλλά του rss) του blog στο οποίο φιλοξενούνται τα pods, αυτόματα εγγράφεστε σ’ αυτό το podcast και πλέον αποθηκεύεται στα Channels που παρακολουθείτε. Πατώντας τώρα πάνω σε κάθε podcast από αυτά που έχετε εγγραφεί εμφανίζονται δεξιά όλες οι εκπομπές του συγκεκριμένου podcast, και πατώντας σε κάθε μία βλέπετε τις σημειώσεις (shownotes, σαν περιεχόμενα) αν έχει γράψει ο δημιουργός και μπορείτε βέβαια και να την ακούσετε ή να την κατεβάσετε στον υπολογιστή σας. Επιλέγοντας ένα podcast και πατώντας το refresh το πρόγραμμα ψάχνει αν υπάρχει νέα εκπομπή και αν ναι την προσθέτει στη λίστα. Μπορείτε δε να το ρυθμίσετε ώστε να ψάχνει αυτόματα κάθε τόσο, να κατεβάζει ή όχι αυτόματα τις καινούριες εκπομπές στο σκληρό σας κλπ.

Κάτι τέτοιο κάνει και το iTunes. Ψάχνετε (είτε στο iTunes store είτε βάζοντας τη διεύθυνση κάθε podcast μόνοι σας) τα podcast που θέλετε, κάνετε μια λίστα, και αυτό αναλαμβάνει να ψάχνει για νέες εκπομπές, να τις κατεβάζει ή όχι κλπ. Επίσης μπορείτε να συγχρονίζετε με το ipod σας ώστε να περνάει αυτόματα τις νέες εκπομπές για να τις ακούσετε αργότερα.

Ένας τρίτος τρόπος είναι να κάνετε subscribe σε κάποιο podcast κατευθείαν από μια φορητή συσκευή. Για παράδειγμα γνωρίζω ότι κάποια Nokia κινητά έχουν μια δωρεάν εφαρμογή που ονομάζεται Podcasting που κάνει ακριβώς αυτό. Επιτρέπει εγγραφή σε podcasts (με τρόπο παρόμοιο αυτού που περιέγραψα για το Winamp/iTunes) και μπορεί και κατεβάζει μέσω WiFi τις νέες εκπομπές απ'ευθείας στη συσκευή, χωρίς να χρειάζεται υπολογιστής.

Βλέπετε λοιπόν πως με αυτούς τους τρόπους όλα αυτά γίνονται αυτόματα ώστε ο κάθε ένας που θέλει να ακούει όπου και όποτε θέλει τα αγαπημένα του podcasts.

Καλή ακρόαση!


Θα ακολουθήσει ένα post για τα ελληνικά podcasts και μάλλον ένα με το τι χρειάζεται και πως γίνεται η εγγραφή και δημιουργία ενός podcast. Όσοι θέλετε εκφράστε τις απορίες σας στα σχόλια ή και προτείνετε άλλους τρόπους παρακολούθησης και ακρόασης podcast που ενδεχομένως παρέλειψα.

Wednesday 15 October 2008

How to lose friends and alienate people

Μετά από αρκετό καιρό πήγα σινεμά χτες, να δω μια ταινιούλα που είχα βάλει στο μάτι από μέρες. Ο λόγος για την κωμωδία How to lose friends and alienate people, βρετανικής παραγωγής, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Simon Pegg, από το Hot Fuzz και το Run fatboy run. Μαζί του η Kristen Dunst, το κορίτσι του Spiderman στις ταινίες, ο Jeff Bridges, η - απλά πανέμορφηMegan Fox από την ταινία Transformers στην οποία μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε, και η Gillian Andersons από του X-files.

Λίγα λόγια για την υπόθεση. Ο Simon Pegg υποδύεται ένα δημοσιογράφο κουτσομπολίστικου αγγλικού περιοδικού ο οποίος δέχεται μια πρόταση για δουλειά από ένα πολύ μεγάλο περιοδικό για celebrities της Αμερικής και ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη. Εκεί ξεκινάει από τα χαμηλά, προσπαθώντας να βάλει το όνομά του σε κάποιο άρθρο, πηγαίνει σε parties με celebrities ή wannabe celebrities, γνωρίζει την συνάδελφό του Alison (Kristen Dunst) και θαμπώνεται από τη λάμψη της Sophie Maes (Megan Fox), ανερχόμενο αστέρι του Hollywood! Τα υπόλοιπα στην οθόνη σας.

Η ταινία είναι μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Βρετανού δημοσιογράφου Toby Young, ο οποίος σ' αυτό περιγράφει την προσωπική του - αποτυχημένη - απόπειρα να δουλέψει στην Αμερική για λογαριασμό μεγάλου περιοδικού.

Η ταινία είχε πλάκα, είχε μερικές καλές στιγμές και κάποιες ωραίες ατάκες. Ο Άγγλος στη Νέα Υόρκη και μόνο ως concept είναι αστείο και ο Simon Pegg έχει δείξει πως ξέρει καλά να βγάζει γέλιο. Ωστόσο δεν μπορώ να πω πως ενθουσιάστηκα, αφού μάλλον την περίμενα αρκετά καλύτερη, έχοντας στο μυαλό μου τις δύο επίσης βρετανικές κωμωδίες στι οποίες αναφέρθηκα με πρωταγωνιστή των ίδιο. Άλλο ένα συν η Megan Fox, που δεν ξέρω τι λέτε, αλλά ήδη από το Transformers είχε φανεί ότι δε θα την ξεχάσουμε τόσο εύκολα! Η Kristen Dunst συμπαθητική, αλλά και ο ρόλος της ήταν αρκετά χλιαρός, οπότε δεν έκανε εντύπωση. Είναι μια ευχάριστη ανάλαφρη ταινία, θα γελάσεις και θα τη χαρείς αν ξέρεις πας για να χαλαρώσεις, αλλά όχι κάτι το εκπληκτικό.

Sunday 12 October 2008

Podcast - Επεισόδιο 8ο

Στο επεισόδιο αυτό κάνουμε μια περιήγηση στην ελληνική podcast σκηνή που όσο πάει και μεγαλώνει, για σινεμά και το BFI Festival και για το Bath.

Η μουσική αποκλειστικά από Bezed'h, με τους οποίους έχω φάει κόλλημα τελευταία!

Περισσότερα στο blog του Podcast!


Ελπίζω να σας αρέσει!

Τα Χριστούγεννα είναι εδώ! Ω ναι!

Τι κι αν ο καιρός έχει βαλθεί να μας τρελάνει, και έχουμε ντάλα ήλιο, πεντακάθαρο γαλανό ουρανό να μη χορταίνει το μάτι σου και 20 ωραιότατους βαθμούς; Η αγορά κινείται ήδη σε ρυθμούς Χριστουγέννων! Δεν περιμένουν καν να περάσει το Halloween, στη μία βιτρίνα βλέπεις κολοκύθες και στη δίπλα Χριστουγεννιάτικα δέντρα και τα στολίδια! Κι αν δεν το πιστεύετε, ιδού η απόδειξη.

11/10/2008, Oxford street, βιτρίνα εμπορικού καταστήματος.

Ξεπεράστε το ανάποδο του δέντρου και εστιάστε στο ότι πριν λίγο μπήκαμε στον Οκτώβριο!

Κι αυτό δεν είναι τίποτα, πάνε μέρες που είδα ένα κατάστημα να διαφημίζει λαμπιόνια και γιρλάντες ενώ και η Σοφία πριν κανένα εικοσαήμερο πέτυχε Άγιους Βασίληδες στο super market! Αλλά για να αρχίζουν και η βιτρίνες της Oxford street να ντύνονται από τώρα Χριστουγεννιάτικα, σημαίνει πως προχωράμε ολοταχώς προς τις γιορτές!

Άντε παιδιά, λογικά όπου να' ναι θα ανάψουμε και τα γιορτινά φώτα στην Oxford street και τη Regent street και πριν το καταλάβουμε θα αρχίσουν οι εκπτώσεις τις Boxing Day!

Monday 6 October 2008

Promenades parisiennes: Η Αψίδα του Θριάμβου

Συνεχίζουμε και σιγά σιγά ολοκληρώνουμε τα posts με τις περιηγήσεις στο Παρίσι!

Arc de Triomphe - Αψίδα του Θριάμβου
Χάρτης. Μετρό: Charles de Gaulle-Etoile. Είσοδος: 9 € (περιλαμβάνεται στο Museum Pass).

Arc de Triomphe

Η Αψίδα του Θριάμβου και η Champs Elysees.

Η Αψίδα του Θριάμβου είναι από τα πιο γνωστά μνημεία του Παρισιού. Βρίσκεται στην πλατεία Charles de Gaulle, στο τέλος της γνωστής λεωφόρου Champs Elysees.

Champs Elysees

Η Champs Elysees όπως φαίνεται από την πλατεία Charles de Gaulle

Η Αψίδα

Η κατασκευή της άρχισε στις αρχές του 19ου αιώνα, το 1806, όταν ο Ναπολέοντας ήταν αυτοκράτορας της Γαλλίας, μετά τη μεγάλη του νίκη στο Austerlitz επί του Πρωσσο-Αυστριακού στρατού, και ολοκληρώθηκε 30 χρόνια αργότερα.

Στις βάσεις και στις ζωοφόρους της αψίδας υπάρχουν περίτεχνα ανάγλυφα και γλυπτά πολεμικής θεματολογίας, αφού εξ' άλλου τέτοιος ήταν ο σκοπός του μνημείου.

Sculpture of the Arc de Triomphe

Το παραπάνω γλυπτό απεικονίζει την αναχώρηση των εθελοντών για την υπεράσπιση της Γαλλίας εναντίων της Πρωσίας και της Αυστρίας το 1792.

Sculpture of the Arc de Triomphe

Αυτό το γλυπτό απεικονίζει τον Θρίαμβο του Ναπολέοντα.

Η θέα

Το εισιτήριο είναι για να ανέβεις στο εσωτερικό (υπάρχει ένα μικρό μουσείο στο οποίο μαθαίνετε περισσότερα για την κατασκευή και τα γλυπτά της αψίδας) και στην κορυφή της αψίδας. Τα 284 σκαλιά της στριφογυριστής σκάλας δεν είναι καθόλου αμελητέος αριθμός αλλά η θέα θα σας ανταμείψει. Υπάρχει και ασανσέρ αλλά μόνο για άτομα με ειδικές ανάγκες. Μετά από προτροπή της Σοφίας προτίμησα να ανεβώ εδώ παρά στον - ok, πολύ ψηλότερο αλλά και με μεγαλύτερη ουρά - Πύργο του Άιφελ και δεν απογοητεύτηκα, αφού εκτός των άλλον είδα και τον Πύργο του Άιφελ από εκεί!

Paris panoramic view from Arc de Triomphe

Ο πύργος του Άιφελ προς τα νότια. Όχι, ο ουρανός δε μου έκανε εντύπωση...

Paris panoramic view from Arc de Triomphe

Η Champs Elysees από ψηλά.

Paris panoramic view from Arc de Triomphe

Και με zoom βλέπουμε τον οβελίσκο της πλατείας Concorde και πίσω το Λούβρο.

Paris panoramic view from Arc de Triomphe

Από την άλλη πλευρά, η περιοχή La Defense, το οικονομικό κέντρο της πόλης. Η μοντέρνα αψίδα στο κέντρο λέγεται Grande Arche de la Faternite ή απλά Grande Arche.

Paris panoramic view from Arc de Triomphe

Κοιτώντας βορειοανατολικά βλέπουμε τον λόφο της Μονμάρτης και τη Sacre-Coeur.

Ο τάφος του Άγνωστου Στρατιώτη

Κάτω από την Αψίδα υπάρχει ο τάφος του Άγνωστου Στρατιώτη για τους πεσόντες του πρώτου Παγκοσμίου πολέμου.

Tomb of the unknown soldier

Σ' αυτόν βρίσκεται θαμμένος ένας αγνώστων στοιχείων στρατιώτης που έπεσε στον πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο και μάλιστα εκεί καίει από το 1920 η αιώνια φλόγα προς τιμήν των άγνωστων πεσόντων - πλέον - και των δύο Παγκοσμίων πολέμων. Είναι απ' ότι διάβασα η πρώτη αιώνια φλόγα που καίει παγκοσμίως μέχρι σήμερα!

Tomb of the unknown soldier

Κάθε μέρα στις 6.30 το απόγευμα γίνεται μια μικρή τελετή, παρουσία στρατιωτικού αγήματος αλλά και κάποιων απομάχων απ' ότι είδα και εκπροσώπων της πολιτείας. Ευχαριστώ για το tip τον philos.

Arc de Triomphe