Wednesday 25 March 2009

Ευχές, με ούζο Πλωμαρίου

Η ζωή εδώ στη Λέσβο κυλάει με τους δικούς της ρυθμούς. Για άλλους αργούς και για άλλους απολαυστικούς. Οι δύο όψεις της ίδιας πραγματικότητας, πάντα εξαρτάται πως το βλέπει κάποιος.
Στοιχείο αυτής της νησιώτικης πραγματικότητας είναι ότι μπορείς να αλλάξεις παραστάσεις με αστραπιαία ταχύτητα. Από την αστική - σχετικά πάντα - όψη της Μυτιλήνης, στα ψαροχώρια του κόλπου της Γέρας, και στο Πλωμάρι με τα παλιά εργοστάσια και τα ούζα του.
Κάπου εκεί λοιπόν με βρήκε η εθνική επέτειος, δίπλα στη θάλασσα με ούζο πλωμαρίου, χταποδάκια και καλαμαράκια, λαδοτύρι και τηγανιτά "λουλούδια".
Αρχικά προορισμός μας ήταν τα χωριά του κόλπου της Γέρας, τα οποία μας πρότειναν κάποιοι γνώστες. Δυστυχώς την ίδια ιδέα είχαν και πολλοί άλλοι, αφού όλες οι ταβέρνες εκεί ήταν ήδη γεμάτες και τα όποια ελεύθερα τραπέζια, κλεισμένα! Το πάθημα έγινε μάθημα. Άλλη φορά πρέπει να είμαστε πιο προνοητικοί!
Μετά την πρώτη κρυάδα ("ωχ, νηστικοί θα μείνουμε τέτοια μέρα, δε γυρνάμε να φάμε κανένα σουβλάκι τουλάχιστον;") και με την πείνα να γίνεται όλο και πιο αισθητή πήραμε τον δρόμο προς το Πλωμάρι. Ο καιρός δεν ήταν και ο καλύτερος για εκδρομή. Ο ουρανός είχε αρχίσει να "φορτώνει" από το πρωί, χωρίς όμως να βρέχει. Ο δυνατός αέρας σήκωνε κύματα, με τα οποία ο δρόμος πολλές φορές σε έφερνε σε πολύ στενή επαφή!
Ο δρόμος από τη Γέρα προς το Πλωμάρι περνάει μέσα από ένα ωραίο πευκοδάσος που κάνει την διαδρομή πολύ ευχάριστη. Αυτό είναι ένα από τα πολύ σημαντικά ατού της Λέσβου. Ο συνδυασμός πρασίνου και θάλασσας! Σ' αυτό συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό ο καιρός, όπως έχω διαπιστώσει όλο αυτό το διάστημα... Δασκαλεμένος από την διαμονή μου στην Αγγλία, έχω ακόμα πρόχειρη μια ομπρέλα. Η διαφορά εδώ είναι πως στην άλλη τσέπη έχω γυαλιά ηλίου.
Για να μην τα πολυλογώ, αφού δεν έχω και φωτογραφίες να σπάω το κείμενο (είπαμε, φυσούσε πολύ και πεινούσαμε, οπότε αφήσαμε τις φωτογραφίες για την επόμενη φορά, υπό καλύτερες συνθήκες και με γεμάτο στομάχι!), φτάσαμε στο Πλωμάρι. Μια σύντομη περιήγηση, χωρίς να παρεκκλίνουμε μέτρο από το στόχο μας, που ήταν κάτι παραλιακές ταβέρνες που εντοπίσαμε! Ευτυχώς εκεί βρήκαμε τραπέζι, και επιδοθήκαμε σε ένα γιορτινό φαγοπότι που ευχαριστηθήκαμε δεόντως! Απαραίτητο συνοδευτικό, λίγο ουζάκι. Πως αλλιώς θα γινόταν άλλωστε;
Μεταξύ μας, οι τιμές μου φάνηκαν αρκετά τσιμπημένες. Θα μου πεις, πληρώνεις και τη θάλασσα που βλέπεις κυριολεκτικά δίπλα από το τραπέζι σου. Θα το δεχτώ. Όπως θα δεχτώ πως τα θαλασσινά ήταν φρέσκα. Ακόμα δεν έχω πλήρη εικόνα για το που κυμαίνονται οι τιμές γενικά στο νησί, μπορεί να ήταν και φυσιολογικές, κρατάω μια επιφύλαξη.

Χρόνια πολλά!

21 comments:

DaNaH said...

Χρόνια πολλά Γκρινιάρη!

Περιμένουμε ποστ με φωτογραφίες μόλις φτιάξει ο καιρός! :)

Σοφία said...

Όλα καλά κι ωραία, αλλά να μην βγάλεις ούτε μια τόση δα φωτογραφία;;; Τσκ τσκ τσκ!

Τέλος πάντων, θα το υποστούμε κι αυτό, τι να κάνουμε. Χρόνια πολλά!

Εξύμνoς said...

Ρε Γκρινιαρη τι εγινε??? Εχω χασει επεισωδια??? Τι δουλεια εχεις στο νησι μου???? Θα κοιταξω τα παλιοτερα ποστακια σου να δω τι γινεται...

Για τις τιμες στο Πλωμαρι το ξερω κι εγω... ειναι καπως...

Καλα να περνας και τραβα φωτο να δω λιγο πως ειναι το νησι και τις αλλε ςεποχες εκτως καλοκαιριου!!!

Γκρινιάρης said...

DaNaH επίσης! Ε, όσο πάει ελπίζω πως θα φτιάχνει!

Σοφία είχα πάρει τη μηχανή αλλά είναι αλήθεια πως δεν το σήκωνε το κλίμα. Άσε που θέλω τον χρόνο μου με τις φωτογραφίες (όπως φαντάζομαι κι εσύ), και όταν είσαι με παρέα, φυσάει και... πεινάτε δεν είναι το κατάλληλο timing. Εξάλλου δε χανόμαστε, θα ξαναπάμε!

Εξύμνος, έχεις χάσει επεισόδια...!

Σοφία said...

Τέλεια! Καλή παρέα, όμορφα τοπία και ουζάκι! Δεν θα μπορούσε κάποιος να ζητήσει περισσότερα!!!
Να περνάς καλά και την επόμενη φορά να πιεις Πιτσιλαδή, το συνιστώ ανεπιφύλακτα! Φιλιά!

phlou...flis said...

Κι εγώ σε παραλία της Λάρισας παρέα με ούζο Πλωμαρίου, αχώριστο σύντροφο σε γαστρονομικές περιπλανήσεις. Εσύ όμως, διπλά τυχερός. Και ούζο και Πλωμάρι

jf said...

Σε 'βλέπω' σιγά-σιγά να αλλάζεις την ετικέτα του γκρινιάρη από πάνω σου... :))

relative_stranger said...

oi times einai kanonikes pros psiles sto nisi, apo ekei katagomai kai ekei megalosa.

Eidika ta soublakia einai ridicullously overpriced.

Ftaiei poy exei pollous fantarous to nisi

Ταχυδρόμος! said...

Το ενυπωσιακό είναι ότι έμενες στο Λονδίνο και σου φαίνεται ακριβό το νησί. Φαντάσου..

PN said...

Ελλάδα ρε!! Πωπωπω...θαλασσίτσα και ξίδια!! Αυτά είναι...που είναι το καλοκαιράκι οέοοοοο;;;;; Χαχαχα!!! Χρόνια Πολλά!!!

Matrix said...

Χμ αυτό το ακριβούτσικα δεν μου άρεσε.

Σε 2 μέρες κάπου εκεί θα γυρνάω και εγώ. :)

Crazy Tourists said...

Ούτε μια τόση δα φωτογραφιούλα; Τίποτα; Τίποτα;

Τρελοτουρίστρια

Γκρινιάρης said...

Σοφία παράπονο δεν έχω! Το Πιτσιλαδή το παίρνω αρκετές φορές!

Phlou...flis καλά να'μαστε να τα πίνουμε, όπου κι αν είμαστε!

Jamanfou γιατί το λες; :)

Relative_stranger ίσως φταίει κι αυτό, πάντως φτηνά δεν τα λες τα πράγματα...

Ταχυδρόμε δεν έχεις άδικο. Αλλά έτσι είναι, δυστυχώς. Βέβαια για να λέμε και του στραβού το δίκιο, ήταν πολύ νόστιμα και χορταστικά όλα, και φρέσκα (μάλλον).

VK το περιμένουμε το καλοκαίρι πως και πως!

Matrix τι να σου πω, αυτή την εντύπωση έχω. Καλά να περάσεις!

Τρελοτουρίστρια το καλό πράγμα αργεί να γίνει! Τι δηλαδή, να σας ρίξω εκεί μια μέτρια φωτογραφία; Δεν είναι σωστά πράγματα αυτά!

αντωνης said...

Για μενα το Πλωμαρι ειναι απο τα πιο ομορφα μερη του νησιου.

Χρονια πολλα!

jf said...

Ε, δεν τραβάς και πολλά ζόρια ακόμη... δε βλέπω γκρίνιες ζόρικες!! :))

Meropi said...

Με χαρά βλέπω ότι προσαρμόζεσαι στην τοπική ζωή. Ναι σαι καλά.

Γκρινιάρης said...

Αντώνη ωραίο είναι, αλλά η όλη περιοχή με τα παλιά εργοστάσια σου δημιουργεί περίεργα αισθήματα.

JamanFou απλά τα ζόρια που τραβάω ξεφεύγουν από τους σκοπούς του blog! :)

Meropi προσπαθώ! Ευχαριστώ!

fpboy said...

Το Λονδίνο μπορεί να έχει φτηνό φαι, buffet κ.τ.λ,
αλλά αυτή την ομορφιά των Ελληνικών νησιών δεν την βρίσκεις εύκολα.
Ξέχνα τις τιμές φίλε.
Είσαι στην αγγαλιά της Μεσογείου τώρα.
Χαίρομαι που είσαι καλά !

Phaethon said...

Θέλω να συμβάλω και να δώσω τροφή για περισσότερη γκρίνια: αυτή τη λογική "πληρώνεις τη θάλασσα και τη θέα" δεν τη δέχομαι. Δεν έβαλε κανένας μαγαζάτορας τη θάλασσα και τη θέα εκεί που είναι. Δικαιολογώ να κάνει μεγαλύτερο τζίρο λόγω τοποθεσίας κάποιος, αλλά όχι να βγάζει μεγαλύτερα ποσοστά κέρδους χρεώνοντας αέρα. Χώσε κι εσύ τώρα. :-D

Γκρινιάρης said...

Fpboy εγώ να τις ξεχάσω, αλλά δεν τις ξεχνάνε λίγο και οι μαγαζάτορες; :) Να' σαι καλά!

Phaethon καταλαβαίνω τι λες. Όμως, καλώς ή κακώς, ελεύθερη αγορά έχουμε, κι όλα τελικά καταλήγουν πως εσύ πρέπει να ζυγίζεις που πηγαίνεις. Ούτε την Ακρόπολη ή τον Τάμεση έβαλε κανείς μαγαζάτορας εκεί, αλλά τα μέρη με τέτοια θέα, όπως και να το κάνουμε, χτυπάνε τις τιμές. Θεωρητικά βέβαια θα έπρεπε να πληρώνουν και περισσότερο στο κράτος (πχ δημοτικά τέλη κλπ) αφού έχουν το "προνόμιο" μιας τέτοιας θέσης. Τέλος πάντων, ξαναλέω, δεν ξέρω ακόμα που κυμαίνονται γενικά οι τιμές στο νησί. Και όντως φάγαμε πολύ καλά. Σε λίγο καιρό ελπίζω πως θα ξέρω που είναι τσιμπημένα (χωρίς ή με λόγο) και που όχι.

KitsosMitsos said...

Με το καλό να ανακαλύψεις και τα μικρά χωριουδάκια όπου θα είναι ακόμη καλύτερα!
Την καλησπέρα μου.