Thursday 18 January 2007

Lost vs 24

Η πρώτη εβδομάδα μετά τις διακοπές μου ήρθε λίγο βαριά, κι έτσι αποφάσισα να κλείδαμπαρωθώ δυο μέρες σπίτι βλέποντας επεισόδια 24 και Lost. Ανεξήγητο πως, κατάφερα να δω μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο ολόκληρη την 5η σεζόν του ενός και παραπάνω από τη μισή 1η του άλλου! Με τα απαραίτητα διαλείμματα για φαγητό και τις λοιπές φυσικές ανάγκες, αλλά και με chat breaks με φίλους, έτσι, για να επανέρχομαι αραιά και που στην δική μας πραγματικότητα!

Στο 24, τα γνωστά. Ο Jack Bauer τα κάνει όλα, τα βάζει με όλους, γλιτώνει από καταστροφές, ξεπαστρεύει στατιές τρομοκρατών και όπως πάντα βγαίνει νικητής με καμια γρατζουνιά στο μπράτσο, έτσι για ξεκάρφωμα! Απ’ ότι μαθαίνω βγαίνει η 6η σεζόν αυτές τις μέρες, οπότε έπρεπε να είμαι up to date με τα νέα επεισόδια.

Γενικα η σειρά είναι καλή, το concept του «επεισόδιο και ώρα» αρκετά πρωτότυπο και η δράση αρκετή. Βέβαια, όπως όλες οι σειρές στο είδος, έχει τις υπερβολές της. Πως γίνεται όλες οι βόμβες να σκάνε 3:59, 14:59, 20:59 και πάει λέγοντας, και γενικά όλες οι ανατροπές να συμβαίνουν στο παρά ένα; Τι συγχρονισμός είναι αυτός; Χάθηκε οι τρομοκράτες να επιτίθονται και τέταρτο; Δεν το καταλαβαίνω! Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί δεν έπιασε στην Ελλάδα. Το είχε βάλει ο Ant1 αν δεν κάνω λάθος πριν 2-3 χρόνια, αλλά σε μια ώρα περίεργη, και δεν είχε την απαραίτητη απήχηση, με αποτέλεσμα να κοπεί. Ή όχι; Αυτό θυμάμαι τέλος πάντων.

Το Lost από την άλλη έχει να κάνει με καμιά σαρανταριά ανθρώπους που μετά από ένα αεροπορικό δυστύχημα βρίσκονται σε ένα τροπικό νησί. Αφού ξεπεράσεις το «μα πως γίνεται», «κοτζάμ αεροπλάνο έπεσε» και τις λοιπές σπαστικές σου ερωτήσεις, μπορείς να παρακολουθήσεις μια ευρεία γκάμα χαρακτήρων να προσπαθούν να συμβιώσουν, στην αρχή περιμένωντας να τους σώσει κάποιος και στη συνέχεια αποφασίζοντας να εξερευνήσουν το νησί και να εγκατασταθούν προσωρινά. Κυρίως μου αρέσουν τα στοιχεία «survivor» που έχει, αφού άνθρωποι από τον πολιτισμένο κόσμο πρέπει να βρουν τρόπους επιβίωσης. Επίσης είναι πετυχημένοι οι αναδρομές που γίνονται στο παρελθόν, αντιπαραθέτοντας κάποια γεγονότα από τις ζωές των χαρακτήρων πριν το ατύχημα με περιστατικά και καταστάσεις που συναντούν στο νησί. Προστριβές, καυγάδες, μυστικά και έρωτες πάντα υπάρχουν, είναι άλλωστε το κλειδί της επιτυχίας κάθε σειράς που σκέφτεται τον εαυτό του!

Ήταν η πρώτη φορά που παρακολούθησα τη συγκεκριμένη σειρά, στην Ελλάδα δεν είχε τύχει να τη δω. Δεν είναι το κάτι άλλο, αλλά έχει κι αυτή το ενδιαφέρον της. Δυστυχώς μου είπαν κάποιοι φίλοι οτι στις επόμενες σεζον δεν είναι τόσο καλές. Θα δω και θα κρίνω!

Αν πρέπει να συγκρίνω τις δυο σειρές, αν και από το 24 έχω δει σχεδόν όλες τις σεζόν ενώ με το lost είναι η πρώτη μου επαφή, σίγουρα το lost είναι πιο ολοκληρωμένη σειρά. Δεν πρόκειται απλά για έναν σούπερ ήρωα που σώζει διαρκώς την Αμερική και τον κόσμο από τους κακούς. Έχει δράση και πλοκή σε πολλά επίπεδα, ενώ έχει πολλά πρόσωπα σε πρωταγωνιστικούς ρόλους. Και βέβαια όμορφες παρουσίες, όπως αυτή της Maggie Grace!

Σας αφήνω. Έχω να τελειώσω τη σεζόν!

2 comments:

jul said...

Χμ, με αυτές τις 2 σειρές και με κάτι άλλα ακαταλλαβίστηκα ειναι κολλημένος ένα φίλος μου και την ώρα που μιλάμε στο msn με κλάνει για αυτα!!!Και εγώ κοιμάμαι τον ύπνο του δικαίου! Δεν εχω ιδέα τι ειναι και ποιοι ειναι αυτοί!!!
Και βασικά αξίζει να τα δω? Ειναι ωραία?
Με εβαλες σε σκέψεις!!!!!

kotosalata said...

Με τον 1ο κύκλο του 24 είχα φάει τρελό κόλλημα και γω αλλά από τους άλλους δεν έχω δει τίποτα ακόμα. Αυτή τη βδομάδα είδα όλο σχεδόν τον 1ο κύκλο του Lost(1 επισόδιο μου έμεινε) και πάω με φόρα για το 2ο!!Ψηφίζω LOST!!!!