Sunday 3 June 2007

Υποκριτές! Όλοι μας!

Όχι. Δε θα τα ψάλλω σε κανένα σύστημα, σε κανένα πολιτικό, σε κανέναν ιατρό, σε κανέναν γραφειοκράτη. Σε κανέναν καρεκλοκένταυρο, σε κανέναν βολεμένο, σε κανέναν αδιάφορο υπάλληλο, σε κανέναν διεφθαρμένο δημοσιογράφο και σε κανέναν στραβομουτσουνιασμένο σερβιτόρο.

Υποκριτές είμαστε εμείς. Εσείς, αυτοί κι εγώ μαζί!

Ναι, είμαστε υποκριτές. Γιατί απαιτούμε ένα καλύτερο σύστημα.

Καλύτερους πολιτικούς, ευέλικτους μηχανισμούς, ανθρώπους που νοιάζονται για τον συνάνθρωπο και δεν κοιτάν την πάρτη τους, σύστημα υγείας που να σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Ανθρώπους που πιστεύουν στην αξιοκρατία και πάνε μπροστά με το σπαθί τους και όχι με ξένες πλάτες. Ιατρούς που αμείβονται επαρκώς και δεν ζητάνε φακελάκι πατώντας πάνω στον ανθρώπινο πόνο.

Δικηγόρους που να μην εμπλέκονται σε κανένα διαπλεκόμενο σύστημα. Δικαστές άμεμπτους που να μην τα "παίρνουν".

Δημοσιογράφους που να μην είναι φερέφωνα των ιδιοκτητών τους. Υπουργούς που να είναι διαφανείς και τίμιοι.

Και βεβαίως σερβιτόρους που να μας χαμογελούν όταν μας σερβίρουν.


Ναι, είμαστε υποκριτές
. Γιατί για ακόμα μια φορά πέσαμε στην παγίδα. Στην παγίδα που μας κρατάει δέσμιους σ’ αυτή τη μιζέρια και αθλιότητα.

Θεωρήσαμε το σύστημα απέναντί μας κι όχι μέσα μας!


Αγαπητοί μου, το σύστημα είμαστε εμείς, εσείς, αυτοί κι εγώ μαζί. Δεν είναι κάτι ξένο, αποτελείται από ανθρώπους σαν εμάς, από τους γείτονές μας, τους γνωστούς μας, τους φίλους μας, κι εμάς!

Είμαστε υποκριτές αν ζητάμε να αλλάξει κάτι σ' αυτή την διεφθαρμένη και σάπια κοινωνία αν δεν αλλάξουμε εμείς. Το σύστημα είναι οι άνθρωποι και όχι κάποια "αόρατος αρχή". Όταν αλλάζουν οι άνθρωποι αλλάζουν και τα συστήματα.

Πως νομίζετε οτι είναι τα πράγματα έξω δηλαδή; Όλοι είναι αραλίκι, όλοι μέσα στη διαφθορά και στη λούφα, όλοι κοιτάνε πως θα την κονομήσουνε στα μουλωχτά, πως θα κάνουν καμιά αρπαχτή, όλοι ψηφίζουν αυτόν που θα τους κάνει το ρουσφέτι, αλλά κατά τ' άλλα έχουν ένα δίκαιο σύστημα, τίμιους πολιτικούς, περίθαλψη άψογη και σερβιτόρους χαμογελαστούς;

Γελιέστε! Τα πράγματα είναι διαφορετικά γιατί οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί, γιατί σκέφτονται αλλιώς.

Ας κοιτάξουμε γύρω μας και κυρίως ας κοιτάξουμε στον καθρέφτη. Και θα δούμε όλοι ποιος είναι μέλος τους συστήματος και γιατί δεν διορθώνεται.

Για να δικαιωθεί η Αμαλία, και η κάθε Αμαλία που απλά δεν είχε τη δύναμη να φωνάξει τόσο δυνατά, πρέπει να αλλάξουμε μυαλά όλοι μας. Αλλά να σας πω κάτι; Δεν έχουμε τα κότσια. Γιατί μας βολεύει αυτή η κατάσταση, όλους μας. Γιατί θα χάσουμε από μια κατάσταση (γιατί δεν είναι δικός μας ο υπάλληλος της πολεοδομίας, όπως του γείτονα) αλλά θα κερδίσουμε από κάπου αλλού (γιατί έχουμε βύσμα στο Υπουργείο και θα περάσουμε καμιά 100η κορόιδα στην επετηρίδα).

Μη γελιέστε! Έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν, το σύστημα υγείας που μας αξίζει, την τηλεόραση που μας αξίζει και τους σερβιτόρους που μας αξίζουν.


Συγνώμη για την αναστάτωση.

14 comments:

Σοφία said...

Συμφωνώ πάρα πολύ, με όλα όσα λες. Ρισπέκτ που είχες το θάρρος να τα δημοσιεύσεις. Εγώ δεν το είχα.

An-Lu said...

Μέχρι ενός σημείου έχεις δίκιο. Υπάρχουν όμως και εκείνοι, οι οποίοι πεισματικά ΔΕΝ ανήκουν σε αυτό το σύστημα και γιαυτό προσπαθούν να το αλλάξουν.

Γκρινιάρης said...

Σοφία, χαίρομαι που συμφωνείς, γιατί όταν το έγραφα δεν ήξερα αν το ύφος μου ήταν λίγο "ενοχλητικό".

An-lu, ΣΙΓΟΥΡΑ υπάρχουν κι αυτοί που αντιστέκονται. Αλλά ας μη γελιώμαστε, είναι λίγοι, και σίγουρα ΟΧΙ ΤΟΣΟΙ ΟΣΟΙ για μια μέρα ή μια εβδομάδα έχουν ως σημείο αναφοράς την ιστορία που μας συγκλόνισε. Αν δεχτούμε οτι οι bloggers είναι δεν είναι εξωγήινοι αλλά κομμάτι της κοινωνίας, σχετικά αντιπροσωπευτικό, δε μπορώ να πιστέψω οτι όλοι εσείς, αυτοί κι εγώ που διαβάσαμε και ασχοληθήκαμε με την ιστορία της Αμαλίας (και ήταν πολλοί) αντιστεκόμαστε να ενταχθούμε στο σύστημα σε όλο το φάσμα της ζωής μας. Αν ήταν έτσι, θα είχαμε αλλάξει προ πολλού.

Θέλω να πω οτι είναι πολύ πιο εύκολο να απαιτούμε και να διαμαρτυρόμαστε, παρασυρμένοι από ένα ρεύμα (δε λέω οτι είναι κακό, λέω οτι είναι εύκολο), από το να σκεφτούμε οτι φταίμε εμείς και να διορθώσουμε στη ρίζα του το λάθος.

Σοφία said...

Θέλω να πω οτι είναι πολύ πιο εύκολο να απαιτούμε και να διαμαρτυρόμαστε, παρασυρμένοι από ένα ρεύμα (δε λέω οτι είναι κακό, λέω ότι είναι εύκολο), από το να σκεφτούμε οτι φταίμε εμείς και να διορθώσουμε στη ρίζα του το λάθος.

Μάλλον διαβάζεις τη σκέψη μου.

ΠΡΕΖΑ TV said...

Δυστυχως εχουμε φτιαξει ενα κοσμο-συστημα,ο οποιος αν και δικο μας δημιουργημα,μας εχει εγκλοβισει με τον χειροτερο τροπο σε στεγανα αφορητα...

DaNaH said...

Πολύ ωραίο, σωστό και αληθινό το post σου! Όπως έλεγε και το γνωστό τραγούδι του Jacko:

I'm Starting With The Man In
The Mirror
I'm Asking Him To Change
His Ways
And No Message Could Have
Been Any Clearer
If You Wanna Make The World
A Better Place
Take A Look At Yourself, And
Then Make A Change

:)

Pixel Sprite said...

Geia griniari, diavazw kairo to blog sou alla eipa na grapsw kai mia fora. Einai alithia afto pou les. Paliotera den to evlepa, alla meta apo 11 xronia makria apo tin xwra mou diapistwnw oti o pio polys kosmos, gia na ginei kalyteros, thelei na patisei ton diplano tou.

Den zhtame pragmata me tin ajia mas, alla me to meso. Den perimenoume ton brostino mas stin oura, alla pame na tou fame ti thesh (kai ton vrizoume kiola). Koitame pos tha klepsoume stous forous. Einai plhgma ston egwismo mas na afisoume ena aytokinito na perasei brosta apo mas. Theoroume fisiologiko na min mas kollane enshma giati 'etsi einai edwpera.'

Olh afth h istoria me tin Amalia tarakounise poly kosmo (mazi k mena) kai elpizw pos siga siga tha arxisoun oi an8rwpoi aftis tis xwras (mazi kai meis) na koitane ston ka8refth.

Ti na pw, me epiase to blabla mou.

pietà said...

Πες τα χρυσόστομε, πες τα!

Πόσο δίκιο έχεις...

jul said...

Έτσι είναι οπως τα λες, αλλά εγώ θα συμφωνήσω και αυτό που είπε το Γοργονάκι....
Υπάρχουν αρκετοί που δεν ανήκουν σε αυτό το σύστημα που όμως και συστυχώς το σύστημα τους καταπίνει, γιατι η φωνή τους και η αντίστασή τους δεν ειναι τόσο δυνατή ώστε να καταφέρουν να αλλάξουν όλη αυτή την σαπίλα.

seaina said...

Γκρινιάρη μου, το post σου είναι γροθιά στο στομάχι ..
Έχεις απόλυτο δίκιο για κάθετι από αυτά που αναφέρεις.
Είμαστε μια χώρα υποκριτών, που κλονίζεται ξαφνικά από ένα λυπηρό περιστατικό και τότε θυμάται να γκρινιάξει. Όταν παρανομεί και δεν τηρεί νομοθεσίες και πλαίσια η απάντηση είναι "δε βαριέσαι!!" ... μέχρι να της χτυπήσει την πόρτα η σαπίλα!
Χαίρομαι ειλικρινά που σε διαβάζω!
Φιλιά!

[Germanos] said...

Αυτο θα ηταν ενα καλό θέμα για ομαδικό ποστ.
Ετσι θα κατανοούσαμε την αιτία του προβλήματος και οχι το σύμπτωμα [η το αποτέλεσμα]

proserpina said...

Γκρινιάρη έχεις δίκιο...έχεις απόλυτο δίκιο...Αυτό που λες για το σύστημα και το πού βρίσκεται σε σχέση με εμας με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη

Blogaki said...

Τα σέβη μου φίλε μου! :)

Γκρινιάρης said...

Χαίρομαι πολύ που διαπιστώνω οτι υπάρχουν κι αυτοί που συμφωνούν μαζί μου, και δεν φοβούνται να παραδεχτούν πως φταίμε, κι οτι η ατομική ευθύνη είναι αυτή που σε μεγάλο βαθμό οδηγεί στο "σύστημα" που τόσο μας ενοχλεί.

Η διαπίστωση της συμμετοχής μας στη σαπίλα, ακόμα και με τρόπους που φαίνονται αθώοι, είναι το πρώτο και αρκετά σημαντικό βήμα. Το δεύτερο και πιο εποικοδομητικό όμως είναι να αρχίσουμε σιγά σιγά να αλλάζουμε.

Να αλλάζουμε τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα πράγματα, την καθημερινότητά μας, τις υποχρεώσεις μας και τους συνανθρώπους μας. Όταν αυτοί που κάνουν αυτό που πρέπει συνειδητά, για ένα καλύτερο τώρα (και ένα καλύτερο μέλλον), γίνουν πολλοί και προσπαθούν με τις πράξεις τους να διορθώσουν και τους άλλους, διορθώνοντας πρώτα τους εαυτούς τους, τότε μπορούμε να ελπίζουμε.

Δεν ξέρω αν ένα post, ακόμα κι ένα ομαδικό post, όπως ανέφερε ο [germanos], μπορεί να αφυπνήσει έστω και 2-3 από εμάς, ίσως να ήμουν υπερβολικά αισιόδοξος για τη δύναμη του μέσου και την ευκολία των ανθρώπων να αλλάξουν μυαλά αν το πίστευα. Αλλά θέλω να πιστεύω οτι κάπως, κάποτε, θα αρχίσουμε να αλλάζουμε. Κι αν κατάφερα και έβαλα σε σκέψεις έστω έναν απο αυτούς που διάβασαν την οργισμένη μου κραυγή (γιατί σε κάτι τέτοιο βγήκε το post, έτσι όπως το βλέπω 2 μέρες μετά), μου φτάνει.