Thursday 14 June 2007

Γλασκώβη

Προορισμός: Γλασκώβη!

Ο χρόνος ήταν απαγορευτικά λίγος για να την εξερευνήσω και να πω ότι είδα αρκετά, κι έτσι η πρώτη εντύπωση έμεινε και η μοναδική προς το παρόν.

Η πρώτη επαφή με οτιδήποτε σκωτσέζικο έγινε στο τρένο, όταν σε μία από τις στάσεις το πλήρωμα αντικαταστάθηκε. Κι εκεί που ωραία και καλά μας έλεγε ο οδηγός σε πόση ώρα φτάνουμε, ξάφνου αρχίσαμε να ακούμε έναν τύπο τον οποίο μετά βίας καταλάβαινα! Μιλάμε για βαριά προφορά, όχι αστεία!

Φτάνοντας στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Γλασκώβης, αρχίσαμε τις βόλτες και τις φωτογραφίες.

Η Γλασκώβη είναι η μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας, όχι όμως η πρωτεύουσα, που είναι το Εδιμβούργο. Πληροφοριακά αυτό.

Ο κεντρικός πεζόδρομος της πόλης, η Buchanan street, είναι γεμάτος μαγαζιά και κόσμο.

Στο τέρμα της Buchanan street βρίσκεται το Royal Concert Hall, ένας χώρος καλλιτεχνικών και μη εκδηλώσεων.

Λίγο πιο πέρα βλέπουμε την κεντρική πλατεία της πόλης, την George Square, με τα City Chambers, το Δημαρχείο σα να λέμε.

Επισκεφτήκαμε και για λίγο (ε, μια μέρα είχαμε, δε θα κλεινόμασταν στα μουσεία!) το Μουσείο μοντέρνας τέχνης.

Γνωστός είναι και ο Καθεδρικός της Γλασκώβης, ή αλλιώς St. Mungos Cathedral, με χαρακτηριστική Γοτθική αρχιτεκτονική. Σε πρώτο πλάνο το άγαλμα του Σκώτου εξερευνητή David Livingstone.Δεν παραλείψαμε να επισκεφτούμε τα Willow Tearooms, σχεδιασμένα από τον διεθνώς αναγνωρισμένο αρχιτέκτονα Mackintosh. Το πρώτο άρχισε να λειτουργεί πριν ένα αιώνα περίπου. Η ποικιλία των γεύσεων σε αναγκάζει να κοιτάζεις τον κατάλογο αρκετή ώρα. Ειδικά αν είσαι αναποφάσιστος…

(Η 2η photo από το wikipedia)

Οι Σκωτσέζοι, και ειδικά οι Γλασκωβιανοί, είναι πολύ φιλικοί και προσιτοί άνθρωποι, πράγμα που τους διαφοροποιεί αρκετά από τους Εγγλέζους. Αυτό βέβαια σημαίνει (για να τα λέμε και όλα) ότι πολλές φορές δεν διαθέτουν αυτήν την τυπική ευγένεια των Άγγλων, κάτι που όπως και να έχει αποζητάς όταν απλά συναλλάσσεσαι και δε θες να κάνεις κολλητούς, και είναι περισσότερο τραχείς. Σαν ψυχοσύνθεση είναι πιο κοντά σε εμάς πάντως απ' ότι οι Άγγλοι. Αυτή την εντύπωση αποκόμισα. Θα έχεις ένα πρόβλημα να συνεννοηθείς, καθώς όσο και να προσπαθήσουν, δεν μπορούν να σου μιλήσουν με τα Αγγλικά του Cambridge που έχεις συνηθίσει. Αλλά αν έχεις ζήσει λίγο στο Λονδίνο, όπου συναντάς διάφορες… παραλλαγές της γλώσσας, είναι σχετικά πιο εύκολο.

Από θέμα οργάνωσης και υποδομών η πόλη, και γενικότερα η Σκωτία, βρίσκεται πολύ πίσω, όχι μόνο σε σύγκριση με το Λονδίνο αλλά και με μικρότερες πόλεις της Αγγλίας. Αυτό βέβαια δεν είναι τυχαίο, καθώς μέχρι πριν λίγες δεκαετίες, οι Άγγλοι απομυζούσαν στην κυριολεξία της Σκωτία (όπως άλλωστε έκαναν και σε όλες τις αποικίες τους τον καιρό της Βρετανικής αυτοκρατορίας), με αποτέλεσμα τα χρήματα να μην επενδύονται ποτέ πίσω στη Σκωτία. Αυτό βέβαια άλλαξε τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την ένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και έχει επέλθει μεγάλη αναβάθμιση, ενώ εδώ και λίγα χρόνια υπάρχει και το Σκωτσέζικο κοινοβούλιο με αρκετές αρμοδιότητες.

Παρεμπιπτόντως, έχουν και ξεχωριστά χαρτονομίσματα, με διαφορετικά σχέδια (και μάλιστα χωρίς τη Βασίλισσα Ελισάβετ σε καμία όψη), με ίδια αξία, τα οποία βέβαια περνάνε και στην Αγγλία (αν και όπου τα έχω δώσει, τα κοιτάνε λίγο περισσότερο...). Εκτός αυτού όμως, έχουνε και πολλά διαφορετικά μεταξύ τους χαρτονομίσματα, της ίδιας αξίας. Εμ, πως να μην μπερδευτούν μετά στο νότο;

Δεν είναι ωστόσο να τα κρατάς για συλλογή, γιατί τα παραπάνω είναι κοντά 100 ευρώ...!


Επόμενη στάση: Εδιμβούργο!


ΥΓ. Για να μην έχετε πολλές προσδροκίες, δυστυχώς λόγω χρόνου δεν επισκέφτηκα τα Highlands, δηλαδή την επαρχία της Σκωτίας λίγο πιο Βόρεια. Ενημερωτικά πάντως, διοργανώνονται μονοήμερες εκδρομές από Γλασκώβη ή Εδιμβούργο, και μάλιστα στην εκδρομή περιλαμβάνεται επίσκεψη στη Loch Ness. Στο μέλλον ελπίζω οτι θα έχω την ευκαιρία.

15 comments:

Σοφία said...

Τέλειο το ρεπορτάζ, ως συνήθως! Όσο για τους Σκωτσέζους, αφού τους καταλάβαινες, έστω και με δυσκολία, πάλι καλά. Μου έχουν τύχει απίθανες ιστορίες στην Γλασκώβη με ανθρώπους που κάτι μου έλεγαν, αλλά τι μου έλεγαν... τι μου έλεγαν... ποτέ δεν έμαθα. Κάποια στιγμή θα τις γράψω να γελάσουμε.

Διαβατήριο σου ζήτησαν όταν πέρασες τα σύνορα; :-p

Σοφία said...

Α, και κάτι άλλο: Το Willow Τearooms είναι όλα τα λεφτά! Το βάζω στα υπόψην :-)

DaNaH said...

Είχα πάει και στο Εδιμβούργο πρόπερσι το καλοκαίρι (πέρα από όλα τα άλλα μέρη που σας έχω προτείνει...) Ξεκινήσαμε μια μέρα από το Brighton όπου μέναμε, πήραμε το τραινάκι, πήγαμε Εδιμβούργο, πήραμε το Sightseeing bus, κάναμε το τουρ, ανεβήκαμε στο κάστρο, κάναμε μια βόλτα στην πόλη και γυρίσαμε πίσω! Τρελό ε; Και βασικά επειδή ήταν μεγάλο το ταξίδι της επιστροφής ως το Brighton κατεβήκαμε στο Newcastle που είναι πολύ ωραία πόλη. Συνδιάζει τέλεια το κλασσικό με το μοντέρνο! Ειδικά η Millenium Bridge και το Συναυλιακό Μέγαρο γεμάτο καθρέφτη εξωτερικά ήταν από τα πιο ωραία πράγματα που μου έμειναν από την πόλη. Anyway, ξέφυγα από το θέμα. Για το Εδιμβούργο θέλω να πω. Με το που κατεβήκαμε από το τραίνο και πήγαμε να βρούμε τo Sightseeing Bus και ακούσαμε την προφορά του τύπου που ήταν υπεύθυνος εκεί τρελάθηκα! Μου άρεσε πάρα πολύ η προφορά τους! Ο Duncan McCloud ζει χεχε!!! Είναι πολύ μελωδική! Και τουλάχιστον εκεί μιλάνε αγγλικά! Για πήγαινε στο Cardiff να σου πω αν θα καταλάβεις τίποτα χαχα (ούτε καν στην γραφή δεν μοιάζουν τα ουαλικά με τα αγγλικά!)! (Ναι και εκεί πήγα!) Πλάκα πλάκα μέσα σε 15 μέρες γυρίσαμε όλο το "Νησί" που λέει και ο Γκρινιάρης!

Τι έλεγα; Α ναι! Λοιπόν το Εδιμβούργο (Έντιμπρα κατά την σκοτσέζικη προφορά) είναι μια όμορφη πόλη, αλλά να την δεις όπως περιέγραψα παραπάνω. Ένα τουρ φτάνει. Είναι πολύ κλασσική και αριστοκρατική πόλη με τίποτα το μοντέρνο. Στην αρχή το κάστρο και τα ψηλά παλιά επιβλητικά κτήρια σε εντυπωσιάζουν, αλλά φεύγοντας από εκεί έχεις στο μυαλό σου μια καφεγκρίζα εικόνα.

Αχ κάποια στιγμή θα κάνω και στο δικό μου blog ένα post tour guide για τα μέρη που επισκέφτηκα στην Αγγλία για εσάς που είστε ακόμα επάνω! Απλά θα πρέπει να βρω τον χρόνο να μικρύνω τις photos που θα ποστάρω.

PS. TIP: Σε όλες τις πόλεις υπάρχουν τα Sightseeing buses (κόκκινα διόροφα - υπάρχουν και άλλες εταιρίες αλλά αυτά είναι τα πιο σίγουρα γιατί υπάρχουν παντού) και αν κρατήσετε το ticket από το τουρ σε μια πόλη Χ στην επόμενη πόλη που θα επισκευτείτε έχετε έκπτωση στο νέο ticket που θα πάρετε (η έκπτωση εξαρτάται από την δεύτερη πόλη και από το πόσο μεγάλο τουρ κάνει το bus).

Αν θυμάμαι καλά την προηγούμενη μέρα από το "Έντιμπρα" ήμασταν στο Eastbourne, και όταν δώσαμε το tkt στον τύπο στο bus στο Εδιμβούργο μας κοίταξε όλο απορία και ρώτησε που είναι αυτό; Τέρμα νότο του είπαμε και κοίταξε αποσβολωμένος! ;-p

PS2 TIP2: Αν έχετε φίλους ή συγγενείς που σκοπεύουν να ανεβούν επάνω και θέλουν να κάνουν εκδρομούλες πείτε τους να ψάξουν για το Rail Pass. Είναι πολύ οικονομικό και συμφέρει. Το παίρνεις από την Ελλάδα και ισχύει μόνο για τους τουρίστες. Μπαίνεις-βγαίνεις σε τραίνα και δεν πληρώνεις τίποτα εξτρά!

Συγγνώμη για το τεράστιο comment αλλά είχα αϋπνια (Σοφία με κόλλησες; :-p) και ενώ άρχισα να γράφω 2 πράγματα θυμήθηκα και όλα τα υπόλοιπα... Άντε... OVER!!! :)

zouri1 said...

πολυ ωραιες περιγραφες και φωτο.Αντε περιμενω και για Εδιμβουργο.Ποση αποσταση ειναι μεταξυ τους?

Γκρινιάρης said...

Σοφία, thanks. Σου λέω, στην αρχή τα έχασα με τη γλώσσα. Μετά κάτι γινόταν. Όχι, διαβατήριο δε μου ζήτησαν! Χαχα! Και τα tearooms αξίζουν για ένα τσαγακι. :)

Danah, θα μου το κλείσεις το μαγαζί εσύ! Τι κάθεσαι παιδί μου και γράφεις για το Εδιμβούργο πριν γράψω; Εεεεε; Όντως λίγο τρελό το ημερίσιο Εδιμβούργο. Ειδικά η επιστροφή που πάει παραλιακά, με κούρασε. Στο tour με το λεωφορειάκι δεν πήγα.
Το tour guide κανόνισε να το επισπεύσεις, γιατί η επιστροφή δεν είναι μακριά...

Zouri, thanks. Με τρένο είναι περίπου 45-50 λεπτά Γλασκώβη-Εδιμβούργο.

DaNaH said...

Χεχε I'll do my best! ;)

itelli said...

Μα, να φτάσεις ως εδώ κ να δεις μόνο Γλασκώβη κ Εδιμβούργο;; Κ υπ'όψιν οτι τα Highlands είναι μόνο μια/μιάμιση ώρα απο τη Γλασκώβη...

Θα'λεγα κρίμα αν δε σ'έβλεπα τόσο αποφασισμένο. Καλή συνέχεια.

Γκρινιάρης said...

Danah, I look forward!

Itelli, καλημέρα. Κοίτα, έπρεπε να διαλέξω μεταξύ Εδιμβούργου και Highlands για τη μια (μισή για την ακρίβεια) μέρα που μου έμενε! Επέλεξα Εδιμβούργο, και δεν το μετάνιωσα. Μακάρι να είχα κι άλλες μέρες, να πάω και Highlands! :)

~~A~~ said...

Πανέμορφα!

Αντε καλα να περάσεις και στην επόμενη εκδρομή!

Blondie said...

Γίνομαι γκρινιάρα ΠΑΛΙ και λέω ΓΚΡ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Πολύ ζηλεύω!!!!!!!!!

Blogaki said...

Καλέ!Τι ωραία που τα περνάς εκεί πάνω!!Σε καμαρώνω!!
Περιμένουμε και τη συνέχεια!
Φιλιάάάάά!!!!

Γκρινιάρης said...

~~A~~, σ' ευχαριστώ! Άντε να δούμε που και πότε θα γίνει η επόμενη. Έχω κάτι κατα νου, αλλά είπαμε, εδώ στα πέριξ.

Blondie μου, δε θέλω τέτοια! :)

Blogaki, που' σαι συ καλέ; Το part ΙΙ θα το ετοιμάσω το απογευματάκι. Stay tuned!

jul said...

Αντε αντε...μας λυγούριασες...καλό το καλοκαιράκι και τα νησάκια μας...αλλά αυτή η ομορφιά εκεί πάνω...ειναι άλλο πράγμα :):)

Γκρινιάρης said...

Jul μου, καλά τα λες. Είναι διαφορετικά μέρη με διαφορετική ομορφιά, οπότε είναι άτοπο να κάνεις οποιαδήποτε σύγκριση με την ομορφιά των δικών μας τόπων.

seaina said...

Η Σκωτία είναι όνειρο ζωής και ζηλεύω αφάνταστα με αυτά που μας διηγείσαι!!
Ελπίζω να ξαναπάς και για περισσότερο!