Thursday 30 August 2007

Καρναβάλι αλά Αγγλικά

Το ομολογώ, δεν είχα παρευρεθεί σε κανένα καρναβάλι μέχρι τώρα, ούτε στην Πάτρα, ούτε στην Ξάνθη, ούτε αλλού. Τη μία εξεταστική, την άλλη άλλα σχέδια, πάντα τύχαινε και τις μέρες εκείνες τις περνούσα στην Αθήνα. Μεταξύ μας, δεν είχα και καμιά τρελή όρεξη για καρναβάλι. Αυτά που άκουγα από ενθουσιασμένους – και εξαντλημένους – φίλους μου που επέστρεφαν κάθε χρόνο δεν ήταν αρκετά για να με πείσουν. Ναι, φαντάζομαι ότι μπορείτε να με πείτε ξενέρωτο, αλλά το κλίμα του αποκριάτικου ξεφαντώματος ποτέ δε με παρέσερνε στη δίνη του, αν εξαιρέσουμε τα σχολικά χρόνια που ανυπομονούσα να «ντυθώ»!

Έτσι το έφερε λοιπόν η τύχη και το πρώτο καρναβάλι το οποίο παρακολούθησα να είναι στην Αγγλία. Την Κυριακή και τη Δευτέρα που μας πέρασαν (η συγκεκριμένη Δευτέρα είναι Bank Holiday εδώ) έγινε το Notting Hill Carnival, ε, προφανώς στο Notting Hill, μια από τις πιο γνωστές γειτονίες του Λονδίνου. Είναι ένα ετήσιο event το οποίο συγκεντρώνει πολλούς Άγγλους και βεβαίως τουρίστες, οι οποίοι τέτοιες μέρες έχουν κατακλύσει την πόλη. Την Κυριακή στο καρναβάλι συμμετείχαν παιδιά και τη Δευτέρα ενήλικες. Δυστυχώς παρακολούθησα μόνο το πρώτο, το οποίο φαντάζομαι είναι λιγότερο φανταχτερό και εντυπωσιακό από το δεύτερο. Δεν είμαι σε θέση να κάνω καμία σύγκριση, μπορώ μόνο να σας πω – και να σας δείξω – τι είδα.

Είδα πολύ κόσμο. Πάρα πολύ κόσμο. Όλοι οι δρόμοι της περιοχής το Notting Hill ήταν γεμάτοι. Σχεδόν όλοι με μια, ή περισσότερες, μπύρες στο χέρι εννοείται.

Σε μια κυκλική διαδρομή φορτηγά με τεράστια ηχεία έδιναν τον ρυθμό και ακολουθούσαν παιδιά από διάφορα γκρουπς ντυμένα με πολύχρωμες στολές. Χορεύοντας στους λατινοαμερικάνικους ρυθμούς της μουσικής παρέσερναν και τους θεατές, όσους τουλάχιστον δεν έβγαζαν φωτογραφίες, όπως εγώ! Αλλά πως να κρατηθώ με τέτοιες φάτσες που κυκλοφορούσαν;









Οι γύρω δρόμοι ήταν γεμάτοι με πάγκους με ποτά, κυρίως μπύρες, φαγητά (από hot dogs μέχρι noodles), φρούτα (γαμώτο, κάπου πουλούσαν καρύδα με ένα καλαμάκι για να πίνεις το χυμό της, αλλά δεν το βρήκα) και διάφορα επίκαιρα accessories όπως σφυρίχτρες, καραμούζες κλπ. Πολλοί μπροστινοί κήποι σπιτιών (όλα τα σπίτια της ευρύτερης περιοχής έχουν παρόμοια αρχιτεκτονική, με έναν μικρό κήπο στη μπροστινή πλευρά και πίσω πρόσβαση σε έναν πολύ μεγάλο κήπο, που ανήκει στα σπίτια του οικοδομικού τετραγώνου) είχαν μετατραπεί σε μαγαζάκια. Κάποιοι ένοικοι διέθεταν τις τουαλέτες τους επί πληρωμή. Η μπύρα βλέπετε… Η αλήθεια είναι ότι οι ουρές για τις χημικές τουαλέτες που είχαν τοποθετηθεί ήταν μεγαλύτερες από αυτές για τα φαγητά.


Η παρουσία της αστυνομίας ήταν παραπάνω από αισθητή. Σε κάθε δρόμο έβλεπες ομάδες αστυνομικών να περιπολούν, αλλά κι αυτοί με μια γιορτινή διάθεση (κάποιοι μάλιστα φορούσαν και κολιέ από λουλούδια αλά Χαβάη) και πολύ φιλικοί να σε εξυπηρετήσουν.



Από αυτά που έχω δει, σίγουρα το Πατρινό καρναβάλι είναι πολύ πιο εντυπωσιακό, να και ματαξαναλέω ότι δεν είδα το κυρίως μέρος του καρναβαλιού εδώ. Ωστόσο ήταν ένα ευχάριστο απόγευμα για κάποιον ο οποίος βρίσκει τα καρναβάλια μάλλον κουραστικά παρά διασκεδαστικά!

* Το ξέρω οτι το post μου είναι εντελώς άσχετο με την ελληνική επικαιρότητα και είναι "κάπως" να γράφεις για καρναβάλια όταν έχει γίνει τέτοια καταστροφή, αλλά δεν ξέρω πόσο σύντομα θα ξαναβρεθώ διαδικτυωμένος για να το ανεβάσω.

* Τελείωσα το 3ο βιβλίο του Harry Potter και άρχισα το 4ο. Άσχετο κι αυτό.

4 comments:

DaNaH said...

Πολύ χρωματιστό το καρναβάλι! Αλήθεια, πως και γίνεται τώρα καλοκαιριάτικο; Συμβολίζει κάτι;

Σε χάσαμε τελευταία Γκρινιάρη! Άντε να ξαναβάλεις internet asap να μας χαρίζεις τα γνωστά ενδιαφέροντα posts σου! :-)

katerina said...

Διάβασα το post είδα και τις φωτογραφίες και ξέφυγα λίγο από την "κουραστική", βαρετή και θλιβερή καθημερινότητα!
Nice! Όσο για το οτι μπορεί να φαίνεται άσχετο με την ελληνική πραγματικότητα, δεν πειράζει. Όλοι έχουμε ανάγκη να δούμε κάτι χαρούμενο και όμορφο, αλλιώς μας βλέπω στο Σινούρη με βαριά κατάθλιψη!!! ;)

If...ιγένεια said...

Ευχαριστώ για το ταξίδι..

Σοφία said...

Φοβερές φωτογραφίες & απίθανες φάτσες! Δεν έχω πάει ποτέ σε αυτό το καρναβάλι, γιατί συνήθως λείπω τέλη Αυγούστου, αλλά αν προκύψει θα πάω σίγουρα στο παιδικό.

Δανάη, η ημερομηνία δεν συμβολίζει τίποτα. Παλιά το καρναβάλι αυτό γινόταν τον Ιανουάριο σε κλειστό χώρο, αλλά μετά το μετέφεραν ώστε να συμπίπτει με την αργία της τελευταίας Δευτέρας του Αυγούστου για πρακτικούς λόγους.

Τα περισσότερα καρναβάλια στην Αγγλία γίνονται στις αρχές Νοεμβρίου (άσχετο).