
Στο βάθος o St Paul's Cathedral.
Δυο μήνες χωρίς internet είναι πολύ, πάρα πολύ. Όταν το internet αποτελεί ένα μέρος της καθημερινής σου ζωής, ένας βασικός τρόπος για διεκπεραιώνεις τις δουλειές σου, για να ψάχνεις πληροφορίες, για να κλείνεις εισιτήρια, για να βρίσκεις τι παίζεται στο σινεμά, για να μαθαίνεις τα νέα της αγαπημένης σου ομάδα και βεβαίως για να επικοινωνείς εύκολα, φτηνά και συχνά με τους δικούς σου ανθρώπους μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, η απουσία του γίνεται από αισθητή έως αβάσταχτη! Αλλά βρίσκεις εναλλακτικές λύσεις. Διαβάζεις 3500 σελίδες Harry Potter μονορούφι (βοηθάει κι οτι συνέπεσε με περίοδος χαλάρωσης), βλέπεις σινεμά τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα (μερικές φορές και κάποιες ταινίες που ούτε σε DVD δε θα τις έβλεπες), πηγαίνεις μετά από χρόνια σε internet café, ξεχνάς το messenger και πιάνεις το mail. Άμα δε γράψεις και γράμμα (ξέρεις, απ’ αυτό σε κανονικό χαρτί με αληθινό μελάνι), ξέρεις οτι έχεις φτάσει στο τελικό στάδιο.
Εγώ ευτυχώς δεν έφτασα σε εκείνο το σημείο. Από προχτες είμαι επιτέλους re-connected! Και το χάρηκα δεόντως! Επισκέφτηκα όλα τα sites πατώντας στα bookmarks μου, έκανα updates στα windows και στο mozilla, διάβασα blogs, μίλησα με τις ώρες στο msn, άκουσα το Fight club στο sport-fm. Και δοκίμασα και κάτι καινούριο. Κάτι για το οποίο είχα μάθει λίγες μέρες μετά τη διακοπή της σύνδεσής μου και το οποίο ήθελα να δοκιμάσω ο ίδιος.
Αναφέρομαι στο Pandora. Το Pandora είναι ένα είδος internet radio. Το οποίο παίζει «σταθμούς» σχεδιασμένους ειδικά για εσένα. Η λειτουργία του είναι απλή. Βάζεις ένα τραγούδι ή έναν καλλιτέχνη και σου παίζει μουσική παρόμοιου στυλ. Δε σου παίζει αυτό καθ’αυτό το τραγούδι που ζήτησες, για λόγους νομιμότητας αν κατάλαβα καλά. Δημιουργεί μια playlist βασισμένη στην επιλογή που έκανες και παίζει, σαν ένα κανονικό ραδιόφωνο. Το δοκίμασα με μερικά τραγούδια (ξένα πάντα) και έμεινα αρκετά ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα! Απ’ ότι είδα έχει κι άλλες επιλογές, όπως το να επιλέξεις 2 ή περισσότερα τραγούδια ως βάση, ή να επιλέξεις αν σ’ αρέσει η όχι η επιλογή του τραγουδιού που παίζει, ώστε να διαμορφώσει αντίστοιχα τη συνέχεια του «προγράμματος». Δεν ασχολήθηκα πάρα πολύ για να βρω μεινεκτήματα (μετά από λίγο σου ζητά free register όπου βάζεις ένα e-mail) ή περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά για αρχή το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον ειδικά για να ανακαλύπτεις νέα τραγουδια ή συγκροτήματα της μουσικής που σου αρέσει. Ελπίζω μόνο το μουσικό κουτί αυτής της Πανδώρας να μην κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις!
Τι κι αν δεν έχω δει την Hollywoodιανή παραγωγή Pride and Prejudice; Είδα την Bollywoodιανή παραλλαγή της… Bride and Prejudice! Κι έτσι έγινε η πρώτη επαφή μου με το Bollywood!
Το Bollywood είναι μέρος της ινδικής βιομηχανίας παραγωγής ταινιών, με χαρακτηριστικό στυλ. Οι ταινίες συνήθως γυρίζονται σε ινδικές γλώσσες, τα τελευταία χρόνια όμως γυρίζονται και στα αγγλικά, όπως η συγκεκριμένη. Το σενάριο είναι συνήθως απλό και μελοδραματικό και τα έχει όλα: έρωτα, δράμα, αγωνία, οικογενειακούς καυγάδες. Το πιο έντονο όμως χαρακτηριστικό στις ταινίες του Bollywood είναι η μουσική και ο χορός, σε σημείο οι ταινίες να πλησιάζουν το είδος του musical. Φορέματα σε έντονα χρώματα και μια μίξη παραδοσιακών ινδικών χορών με δυτικές προσθήκες συνδυάζονται με στίχους που πολλές φορές σε κάνουν να γελάς!
Οι χαρακτήρες υπερβολικοί και οι ατάκες τους αξέχαστες. Η Ινδή μητέρα που προξενεύει σε κάθε ευκαιρία τις κόρες τις σε «αξιόλογους» γαμπρούς! Ο Ινδός που πλούτισε στην Αμερική, μένει στο Hollywood και κάνει επίδειξη με κάθε ευκαιρία. Η Αγγλίδα σνομπ που θεωρεί οτιδήποτε ινδικό βρώμικο και ανάξιο προσοχής. Η Ινδή δυναμική - πανέμορφη (το διαπιστώνετε κι από τις εικόνες νομίζω) - πανέξυπνη - ευαίσθητη κόρη που τολμάει και λέει όχι στο προξενιό με τον πλούσιο Ινδό αλλά ταυτόχρονα αντιστέκεται και στα δίχτυα του όμορφου Αμερικάνου επειδή θεωρεί πως δεν εκτιμάει την ομορφιά της πατρίδας της αλλά είναι απλά ένας ιμπεριαλιστής επενδυτής που θέλει να επιβάλει τη δική του κουλτούρα. Και ο Αμερικάνος μορφονιός που παρόλο πάμπλουτος πείθεται από την δυναμική και όμορφη Ινδή νεαρά και αντιστέκεται στις πιέσεις της μαμάς για ένα ακόμα ξενοδοχείο. Τι να πρωτοπώ…
Επίσης σε όλη την ταινία, παρά το στοιχείο έρωτα που είχε, δεν υπήρχε ούτε ένα φιλί, πράγμα που μου έκανε εντύπωση αφού υπήρχαν σκηνές που σίγουρα το «σήκωναν» έως και το απαιτούσαν. Αργότερα διάβασα ότι παραδοσιακά σε αυτές τις ταινίες δεν υπάρχουν σεξουαλικής φύσης, ακόμα και φιλιού, αν και τελευταία αυτό τείνει να αρθεί.
Όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, εγώ το διασκέδασα πολύ βλέποντας την ταινία. Θες να φταίει το πρωτόγνωρο της εμπειρίας; Θες το ότι ήταν σα να βλέπω μια ταινία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου σε σύγχρονη ινδική version; Θες ακόμα το ότι τα τραγούδια (αν και εμφανέστατα σε playback) και οι χοροί με καθήλωναν; Τελειώνοντας η ταινία μου άφησε μια ωραία γεύση και ένα χαμόγελο και την επιθυμία να δω κι άλλη ταινία του είδους.
~
Το τελευταίο βιβλίο του Harry Potter το τελείωσα εδώ και καμιά βδομάδα. Ήταν απλά συγκλονιστικό. Συστήνω σε όλους να διαβάσουν τα βιβλία ακόμα κι αν έχουν δει τις ταινίες και δεν τους έκαναν εντύπωση.