Thursday 25 October 2007

Πανδώρα

Δυο μήνες χωρίς internet είναι πολύ, πάρα πολύ. Όταν το internet αποτελεί ένα μέρος της καθημερινής σου ζωής, ένας βασικός τρόπος για διεκπεραιώνεις τις δουλειές σου, για να ψάχνεις πληροφορίες, για να κλείνεις εισιτήρια, για να βρίσκεις τι παίζεται στο σινεμά, για να μαθαίνεις τα νέα της αγαπημένης σου ομάδα και βεβαίως για να επικοινωνείς εύκολα, φτηνά και συχνά με τους δικούς σου ανθρώπους μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, η απουσία του γίνεται από αισθητή έως αβάσταχτη! Αλλά βρίσκεις εναλλακτικές λύσεις. Διαβάζεις 3500 σελίδες Harry Potter μονορούφι (βοηθάει κι οτι συνέπεσε με περίοδος χαλάρωσης), βλέπεις σινεμά τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα (μερικές φορές και κάποιες ταινίες που ούτε σε DVD δε θα τις έβλεπες), πηγαίνεις μετά από χρόνια σε internet café, ξεχνάς το messenger και πιάνεις το mail. Άμα δε γράψεις και γράμμα (ξέρεις, απ’ αυτό σε κανονικό χαρτί με αληθινό μελάνι), ξέρεις οτι έχεις φτάσει στο τελικό στάδιο.

Εγώ ευτυχώς δεν έφτασα σε εκείνο το σημείο. Από προχτες είμαι επιτέλους re-connected! Και το χάρηκα δεόντως! Επισκέφτηκα όλα τα sites πατώντας στα bookmarks μου, έκανα updates στα windows και στο mozilla, διάβασα blogs, μίλησα με τις ώρες στο msn, άκουσα το Fight club στο sport-fm. Και δοκίμασα και κάτι καινούριο. Κάτι για το οποίο είχα μάθει λίγες μέρες μετά τη διακοπή της σύνδεσής μου και το οποίο ήθελα να δοκιμάσω ο ίδιος.

Αναφέρομαι στο Pandora. Το Pandora είναι ένα είδος internet radio. Το οποίο παίζει «σταθμούς» σχεδιασμένους ειδικά για εσένα. Η λειτουργία του είναι απλή. Βάζεις ένα τραγούδι ή έναν καλλιτέχνη και σου παίζει μουσική παρόμοιου στυλ. Δε σου παίζει αυτό καθ’αυτό το τραγούδι που ζήτησες, για λόγους νομιμότητας αν κατάλαβα καλά. Δημιουργεί μια playlist βασισμένη στην επιλογή που έκανες και παίζει, σαν ένα κανονικό ραδιόφωνο. Το δοκίμασα με μερικά τραγούδια (ξένα πάντα) και έμεινα αρκετά ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα! Απ’ ότι είδα έχει κι άλλες επιλογές, όπως το να επιλέξεις 2 ή περισσότερα τραγούδια ως βάση, ή να επιλέξεις αν σ’ αρέσει η όχι η επιλογή του τραγουδιού που παίζει, ώστε να διαμορφώσει αντίστοιχα τη συνέχεια του «προγράμματος». Δεν ασχολήθηκα πάρα πολύ για να βρω μεινεκτήματα (μετά από λίγο σου ζητά free register όπου βάζεις ένα e-mail) ή περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά για αρχή το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον ειδικά για να ανακαλύπτεις νέα τραγουδια ή συγκροτήματα της μουσικής που σου αρέσει. Ελπίζω μόνο το μουσικό κουτί αυτής της Πανδώρας να μην κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις!

12 comments:

DaNaH said...

Welcome back Γκρινιάρη! Μας έλειψαν οι "γκρίνιες" σου! Δεν ξέρω για ποιον λόγο χρειάστηκε να διακόψεις το ίντερνετ για τόσο καιρό, σου εύχομαι όμως να μην το ξαναζήσεις αυτό χεχε! :)

~~A~~ said...

Να ναι καλά τα νετ καφε.Στο οποίο βρίσκομαι τώρα.Περιμένω να έχω ιντερνετ ξανά κάπου στα Χριστούγεννα και ήδη τα έχω παίξει.Και εκτος απαό διασκέδαση μου δημιουργεί πρόβλημα και στη σχολή.Θα βρεθεί λύση όμως.

ΑΥτό για το ραδιόφωνο φαίνεται πολύ καλό.Μόλις μπορέσω θα το δοκιμάσω.Αργώ δηλαδή.

:)

seaina said...

Επιτέλους γκρινιάρη .. είναι πολύ όμορφο και χαλαρωτικό να επιστρέφεις στις παλιές σου συνήθειες, εκεί όπου βρίσκεις ευκολότερα όλες τις πτυχές του εαυτού σου!
Φιλιά!

lifewhispers said...

ωραιιιιααααα!! τωρα θα σε βλεπουμε πιο συχνα, ναι;;;;; καλο!!!

Γκρινιάρης said...

Καλώς σας βρήκα κι από το σπίτι πλέον!

Danah, εντάξει, μην τα μεγαλοποιώ τα πράγματα, σαφώς η αναποδιά αυτή είναι από τις λιγότερο σοβαρές που μπορούν να σου τύχουν. Απλά ξεβολεύτηκα λίγο, that's all!

~~a~~, σου εύχομαι σύντομα κι εσύ να re-connect λοιπόν!

Seaina μου, όντως. Επιστρέφει ο παλιός καλός (ή κακός) σου εαυτός.

Lifewhispers, καλό για σας δεν ξέρω αν είναι, αλλά για μένα είναι, γιατί το blogging εδώ κι ένα χρόνο και κάτι είναι αγαπημένη ασχολία, με τα σκαμπανεβάσματά της όπως όλες!

Μ said...

Καλώς τον να και ας άργησε...

Καλό σερφάρισμα!!!

Σοφία said...

Καλορίζικος και καλή ακρόαση!

Γκρινιάρης said...

Μαρία Κ.Π και Σοφία, καλώς σας βρήκα πάλι. Εδώ ήμουν πάντα, απλά πιο αραιά!

*...Nantia...* said...

to pandora den paizei sto elladistan..

"We are deeply, deeply sorry to say that due to licensing constraints, we can no longer allow access to Pandora for most listeners located outside of the U.S. We will continue to work diligently to realize the vision of a truly global Pandora, but for the time being we are required to restrict its use. We are very sad to have to do this, but there is no other alternative.

We believe that you are in Greece (your IP address appears to be 83.212.228.151). If you believe we have made a mistake, we apologize and ask that you please contact us at pandora-support@pandora.com"

:(

Σοφία said...

Κι εγώ την ίδια εντύπωση είχα, ότι παίζει μόνο στην Αμερική. Όταν προσπάθησα να κάνω register, μου ζητούσε zip code, που φυσικά δεν έχω :-(

Γκρινιάρης said...

Νάντια, δεν ήξερα οτι σε ελληνικές IP δεν παίζει... :(

Σοφία, εγώ από φίλο στο Λονδίνο το έμαθα, και εμένα μου παίζει κανονικά, μάλιστα αυτή τη στιγμή. Νομίζω το zip code είναι τυπικό. Για δοκίμασε...

Pixel Sprite said...

to pandora anagnorizei to ip kai den paizei ektos USA/UK logw malak*as tis RIAA...