Saturday 12 January 2008

Απορίες περί ασανσέρ

Κάτι ανάλφρο, για το Σαββατοκύριακο... Το οποίο είναι αρκετά παγωμένο παρεμπιπτόντως. Με καθαρό ουρανό βέβαια (αφού έριξε όσο βροχή είχε μέσα στη βδομάδα, αποφάσισε να κάνει ένα break), αλλά τσουχτερό. Πέρσι δεν ήταν τόσο κρύος ο χειμώνας. Απλά το αναφέρω, όχι οτι ενδιαφέρει κανέναν. Μάλλον.

Λοιπόν, πάντα είχα τις εξής δύο απορίες σχετικά με τα ασανσέρ. Ή καλύτερα με τους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν και τι σκέφτονται.

Απορία 1η. Υπάρχει κάποιο ηλεκτρονικό σύστημα υψηλής νοημοσύνης το οποίο αναλύει πόσες φορές πατάμε το κουμπί για να καλέσουμε το ασανσέρ, και με τι συχνότητα ή ένταση; Ή μήπως κάποιοι πιστεύουν οτι είναι ο μηχανισμός είναι χειροκίνητος και πατώντας επανειλημμένως και έντονα το κουμπί δίνουμε μια επιπλέον ώθηση στο μηχάνημα; Και δε μιλάω για τίποτε ασανσέρ της κακιάς ώρας, με κανένα ξεχαρβαλωμένο κουμπί, που πράγματι μπορεί να θέλει να το πατήσεις με πάθος για να πιάσει το νόημα. Τα περισσότρα πια φωτίζονται ώστε κι ο πιο κακόπιστος να καταλαβαίνει οτι την πήρε την εντολή! Αλλά εμείς, εκεί! Και δώσε του "μα που είναι;" (τσακ τσακ τσακ), "άντε βρε, βιάζομαι" (τσακ τσακ τσακ τσακ τσακ), "μου φαίνεται θα πάω με τις σκάλες" (τσακ τσακ τσακ τσακ τσακ τσακ τσακ, γιατί σιγά μην πάει με τις σκάλες!)

Απορία 2η και ταυτόχρονα γκάλοπ. Πόσοι από εσάς αγνοούν οτι όταν για να καλέσεις το ασανσέρ υπάρχουν δύο κουμπιά, ένα με βελάκι προς τα πάνω κι ένα προς τα κάτω, πατάμε αυτό που δείχνει προς τα που θέλουμε να πάμε; Σας ερωτώ! Υπάρχουν κάποιοι που νομίζουν - ακόμα - οτι πατάμε αυτό που δείχνει που βρίσκεται το ασανσέρ εκείνη τη στιγμή; Γιατί; Για να ξέρει το "ηλεκτρονικό σήμα" προς πια κατεύθυνση να πάει για να βρει τον ανελκυστήρα; Αμ το άλλο; Που πατάνε και τα δύο; Σε αυτή την περίπτωση ή απλά θέλεις να εξαφανιστείς το γρηγορότερο γιατί σε κυνηγάνε (οι τύψεις σου, η αστυνομία, η πρώην σου) και δε σε νοιάζει ο προορισμός, ή απλά θες να το παίξεις πονηρός! Βέβαια στη δεύτερη περίπτωση το πιο πιθανό είναι όταν συνειδητοποιήσεις οτι το ασανσέρ πάει πάνω κι όχι κάτω, να στραβομουτσουνιάσεις και να τα βάλεις με το άχρηστο μηχάνημα, που με τις βλακείες του θα χάσεις το meeting, ψάχνοντας ταυτόχρονα να βρεις κάποιο κουμπί που να ακυρώνει την διάθεση του μηχανήματος να πάει αντίθετα στη δική σου επιθυμία, προσπαθώντας περίτεχνα να αποφύγεις τα απειλητικά βλέμματα των υπολοίπων.
Σημείωση. Η μόνη περίπτωση να το κάνεις σκοπίμως και να έχεις ένα δίκιο είναι να θες να πας κάτω, αλλά όποτε έρχετε το ασανσέρ από πάνω είναι γεμάτο και δε χωράς, οπότε επιλέγεις να πας λίιιγο πάνω μεναλλά έχοντας εξασφαλίσει θέση στο πολυπόθητο μεταφορικό μέσο δε. Το έχω ψάξει το θέμα, τι νομίζετε;


Καλό υπόλοιπο Σαββατοκύριακο!

31 comments:

Anonymous said...

Βλέπω πως τελικά παντού τα πάντα...
Όχι γιατί πολλοί πιστεύουν πως μόνο οι Έλληνες είναι κάφροι σε κάτι τέτοια :))

Γκρινιάρης said...

Αφορμή δε στάθηκε κάποιο πρόσφατο περιστατικό. Πάντως κι εδώ έχω συναντήσει κοινωνούς αυτής της περίεργης φιλοσοφίας που περιγράφει γλαφυρά το σκιτσάκι!

Unknown said...

Εγώ έχω μια άλλη απορία: εδώ στην Αμερική κανένα ασανσέρ δεν έχει καθρέφτη, σε αντίθεση με την Ελλάδα (και έτσι η κατάσταση είναι κάπως κλειστοφοβική - άσε που ένας καλός τρόπος να περάσεις την ώρα σου στο ασανσέρ είναι να φτιάχνεσαι). Στην Αγγλία τι παίζει?

Γκρινιάρης said...

Χμμμ... Αυτά που μου έρχονται στο νου αυτή τη στιγμή είναι όλα με καθρέφτη! Χε χε! Δεν ξέρω όμως αν είναι γενικότερο αυτό το trend.

DaNaH said...

Γκρινιάρη τις απορίες σου και εγώ τις έχω σκεφτεί κατά καιρούς. Ειδικά την δεύτερη που κάποιος καλεί το ασανσέρ και πατάει και το κουμπί και για επάνω και για κάτω την έχω θέσει σε διάφορους κατά διαστήματα και η απάντηση είναι πως τα πατάνε για να έρθει σίγουρα και μετά όταν μπουν θα διαλέξουν μέσα που θα πάνε αντίστοιχα. Με λίγα λόγια το ασανσέρ είναι "χαζό" και για να έρθει γρήγορα πρέπει να πατήσεις και τις 2 επιλογές.

Επίσης μια άλλη ασανσεροαπορία που έχω από μικρή είναι πως βγαίνουν τα κοινόχρηστα χρήσης του ασανσέρ. Υπάρχει μετρητής και διαιρείται δια των διαμερισμάτων του εκάστοτε ορόφου; Και αν πχ κάποιος μένει στον πρώτο ή στον δεύτερο και έχει αποφασίσει να πηγαίνει πάντα με τις σκάλες γιατί να πληρώνει την χρήση του;

ΥΓ. Η εικονίτσα που έβαλες πολύ πετυχημένη και ταιριάζει απόλυτα με την πρώτη απορία!!!

ΥΓ2. Θέμο, πουθενά στην Αμερική δεν υπάρχουν καθρέφτες; Όντως φρίκη! :-S

Jason said...

Χαχα ωραίο post...
Καλό σαββατοκύριακο.

moukelis said...

Γκρινιάρη,πέθανα στο γέλιο.Κι εμάς εδώ τα ίδια κάνουν,λες και άμα πατήσεις και τα δυο κουμπιά αυξάνεις τις πιθανότητές σου να έρθει το ασανσέρ πιο γρήγορα.Ε,άλλο να περιμένεις με ένα κουμπί,άλλο με δύο.Πάντως σε μας γίνεται και το άλλο.Λέει π.χ. ότι είναι για τέσσερα άτομα,και μετά έρχεται κάποιος πέμπτος με παρακαλεστικό ύφος και τον αφήνουμε να μπει,και μετά άλλος ένας...Καταλήγουμε έξι στο ασανσέρ,στριμωγμένοι σαν παστωμένες σαρδέλες,και αγκομαχάει μέχρι να ξεκινήσει να ανεβαίνει.Και πάντα εκείνη τη στιγμή,κάποιος πετάει τη γνωστή ατάκα:"Έλα μωρέ,αυτοί υπολογίζουν 100 κιλά το άτομο,παραπάνω από τέσσερις χωράει"... :@D

~~A~~ said...

Βρε απορίες που έχεις...

Πάντως μια φορά είχα εντυπωσιαστεί πάρα πολύ με ένα ανσασέρ που πάταγες σε ποιον όροφο θες να πας και σου βγάζε σε μια οθόνη το νούμερο του ασανσέρ που έπρεπε να μπεις.Μέσα δεν είχε καθόλου κουμπιά.Απλά έμπαινες και σε έβγαζε στον όροφο που ήθελες.

Μόνο εμένα μου φαίνεται εντυπωσιακό;

Γκρινιάρης said...

DaNaH, δεν έχω κάνει διαχειριστής, οπότε δε μπορώ να σου απαντήσω!!! Πάντως με την ίδια λογική θα έλεγε κάποιος οτι δεν πληρώνει το κομμάτι των κοινοχρήστων για την καθαριότητα γιατί θέλει έξω από το διαμέρισμά του να βρωμοκοπάει! Τώρα πως ακριβώς υπολογίζονται, τι να σου πω. Ίσως υπάρχει κάποιος αλγόριθμος (δεν κάνω πλάκα!).

Jason, thanks! Καλή Κυριακή!

Moukelis, χαχαχα, κλασική ατάκα αυτή! Τι να απαντήσεις εκεί; :)

Γκρινιάρης said...

~~Α~~, σε έχασα! Αυτός ο πίνακας ήταν μέσα σε ασανσέρ; Και σε έστελνε σε άλλο; Δε μου στέκει καλά.

DaNaH said...

Πάνω σε αυτό που είπε ο/η moukelis... Συχνά έχω την εντύπωση πως οι κατασκευαστές ανελκυστήρων βάζουν default πινακίδα σε όλα τα ασανσέρ πως είναι για 4 άτομα. Και εξηγώ τι θέλω να πω. Πέρσι μπήκα σε ασανσέρ που κυριολεκτικά χωρούσα μόνο εγώ και η τσάντα μου! Άντε να έμπαινε και κανένα μικρό παιδάκι το πολύ! Τόσο στενό ήταν! Και όμως στην πόρτα έλεγε "άτομα 4"!!!! Απαράδεκτο!

Το ότι τα άτομα τα υπολογίζουν στα 75 κιλά είναι αλήθεια, το έχω δει σε αρκετά ασανσέρ. Αυτό δεν είναι δικαιολογία όμως για να στριμώχνονται 5 και 6 άτομα σε ασανσέρ που έχει κατασκευαστεί για να παίρνει 4!

Laplace said...

χαχα γκρινιάρη γουσταρω οταν αρχιζεις τις γκρινιες.. :P
να σου πω,πιστευω οτι η νεα γενια,εχει καλη σχεση κ με ανελκυστήρες κ με τα πάντα..
Τωρα απο παππουδες κ γιαγγιάδες,μην περιμενουμε κ να ξερουν ακριβως τι κανει το καθε κουμπι κ πως λειτουργει ο ανελκυστήρας..

KitsosMitsos said...

Χαχα! Κορυφαίοι προβληματισμοί! Δεν ξέρεις πόσες φορές έχω εκνευριστεί με την κατάσταση και έχω εξηγήσει ευγενικά το τι γίνεται με τα δύο κουμπιά. Αλλά εκεί, ολοένα και περισσότεροι ξεφυτρώνουν και συνεχίζουν ακάθεκτοι! Πλέον, απλώς γελάω...
Ο κόσμος είναι χαζός ή έχει αυξηθεί η εντροπία του συστήματος; Εδώ σε θέλω μάστορα!!!
Με έκανες και γέλασα με το γκρινιάρισμα. Να'σαι καλά!

Γκρινιάρης said...

Καλημέρα!

Laplace78, αυτό το κατανοώ απόλυτα! Αλλά τον τύπο που τρέχει να προλάβει το meeting πχ δεν μπορώ να τον κατατάξω στην τρίτη ηλικία. Εξού και οι απορίες! :)

Kitsosmitsos, εσύ έχει πάει κι ένα βήμα παραπάνω δηλαδή! Προσπάθησες να εξηγήσεις!!! Είμαι περίεργος να μάθω την αντίδραση! :) Η ερώτηση που θέτεις είναι πολή καίρια, αλλά δεν έχω απάντηση. Εσύ έχεις καταλήξει; :)

Laplace said...

α φιλε σε αυτο εχεις δικιο!!εμενα να δεις ποσο μου την σπανε τετοιοι τυποι...


φιλε να ρωτησω κατι αλλο κ αν θες απαντας,επειδη ειδα στο προφιλ σου οτι σαρεσουν τα κομικς,γνωριζεις που μπορω απο ΕΛΛΑΔΑ(αν γινεται κ Αθηνα) να βρω roy of the rovers?θελω να παω να τα ξεφυλλίσω,να διαλλεξω κ οχι να παραγγείλω απο νετ,γιαυτο ρωτω..

Γκρινιάρης said...

Laplace 78, πριν από μερικά χρόνια είχα βρει ένα ωραίο μαγαζί στη Θεσσαλονίκη (σε υποχρέωσα τώρα...), στο κέντρο, που είχε πολλά πράγματα. Σπάω το κεφάλι μου να θυμηθώ που ήταν ακριβώς, αλλά... Αν θυμηθώ θα σου πω, ίσως τους πάρεις τηλέφωνο και τους ρωτήσεις για Αθήνα.
Για Αθήνα είχα βρει 1-2 μαγαζιά μέσα από το internet αλλά ποτέ δεν πήγα. Σίγουρα θα υπάρχουν πάντως, ψάξε λίγο στο net.
Sorry που δε μπορώ να σε βοηθήσω περισσότερο.

Laplace said...

an to thimhtheis filaraki pes mu..
tha psaksw k apo net k mporei na brw kana magazi athina..
giati apo net an sta steiloun den thelw,thelw na exw dei an to exw diabasei k den thimamai poia exw diabasei..
den kserw an exeis kanei,alla an den exeis kanei tha htan mia kalh idea ena afierwma sta agaphmena su comics!tis kalhmeres mu!

Σοφία said...

Την ίδια ακριβώς σκέψη έκανα κι εγώ τις προάλλες που ήμουν σε ένα νοσοκομείο στην Αθήνα. Χαμός από κόσμο και τα ασανσέρ να σταματάνε σε άσχετες φάσεις, καθυστερώντας μας ακόμα περισσότερο, επειδή κάποιοι προφανώς αγνοούν τη σημασία των δύο κουμπιών κλήσης. Κανονικά αυτά τα πράγματα πρέπει να διδάσκονται στα σχολεία, δεν υπάρχει άλλη λύση.

@ Themos: Κι εγώ στην Αγγλία δεν θυμάμαι να έχω μπει σε ασανσέρ χωρίς καθρεύτη, εκτός από αυτά που είναι εξωτερικά οπότε βλέπεις έξω.

~~A~~ said...

Λοιπόν είναι πολύ απλό.Ήταν 6 ασανσέρ .3 από τη μία πλευρά και 3 από την άλλη.Και είχε έναν πίνακα απ'έξω από το ασανσέρ που πάταγες σε ποιον όροφο ήθελες να πας και σου λεγε πχ να μπεις στο Γ ασανσέρ.Έμπαινες μέσα και σε πήγαινε στον όροφο που ήθελες.Καλύτερα τώρα;

Γκρινιάρης said...

Σοφία, εδώ δε διδάσκονται άλλα πιο βασικά στα σχολεία! Άσ'το καλύτερα!

~~Α~~, ενδιαφέρον. Από τη μία είναι πολύ γρήγορο και εξυπηρετεί, από την άλλη όμως ίσως είναι λίγο υπερβολικό, κυρίως από θέμα χώρου αλλά και οικονομίας. Βέβαια εξαρτάται πάντα τι κτήριο ήταν, πόσο κόσμο εξυπηρετεί κλπ.

KitsosMitsos said...

Το θέμα του καθρέφτη με είχε απασχολήσει, μάλιστα του αφιέρωσα και ολόκληρη ανάρτηση!
Τώρα για το ερώτημα. Αυτοί που πατάνε το κουμπί ανάποδα, πιστεύω κάνουν ασυνείδητα την κίνηση αυτή αναλογιζόμενοι απλώς το Πού θέλω ΕΓΩ να πάω. Μάλλον είναι τόσο απλό. Λίγη σκέψη χρειάζεται, τίποτε παραπάνω.
Τι λες;

Γκρινιάρης said...

Βασικά αυτός είναι ο σκοπός του κουμπιού, που θες εσύ να πας! Απλά έχω την απορία τι σου απαντάνε όταν τους το εξηγείς! :)

KitsosMitsos said...

Στο προηγούμενο σχόλιο παρέλειψα να πω ότι αυτοί σκέφτονται που θέλω ΕΓΩ να πάει το ασανσέρ. Γι αυτό πχ είναι στο ισόγειο, το ασανσέρ στον τρίτο, θέλουν να πάνε στον τέταρτο και αντί για το πάνω, χτυπάνε το κάτω να κατέβει...
Τι απαντάνε; Κοιτάνε συνήθως με ένα χαζό, απλανές βλέμμα τύπου τι μας λες τώρα, αφού εδώ έτσι το κάνω πάντα και πιάνει...
Μιλάμε για γέλιο!

NdN said...

Πολύ ωραίο γκρίνιασμα!! Πραγματικά γέλασα πολύ με την "γκρίνια" σου!!

Εχω μία-δυο παρατηρήσεις. Νομίζω ότι ο περυσινός χειμώνας ήταν πολύ χειρότερος από πλευράς κρύου. Επίσης εγώ δεν έχω δει καθρέφτη σε κανένα ασανσέρ εταιρίας. Μόνο σε κάτι πολυκατοικίες έχει καθρέφτη.

Στην ερώτηση του φίλου laplace78 νομίζω ότι το μαγαζί ήταν στις αρχές της Δημητρίου Γούναρη (ανεβαίνοντας για Ναυαρίνο), αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα.

Γκρινιάρης said...

Kitsosmitsos, φαντάζομαι τη σκηνή και με πιάνουν τα γέλια!

Ndn, η αλήθεια είναι οτι πέρσι χιόνισε κι όλας ενώ φέτος ακόμα τίποτα. Ίσως εμένα μου φαίνεται οτι έχει κρύο για μεγαλύτερη περίοδο απ' ότι πέρσι. Τι να σου πω.

Anonymous said...

χαχαχαχαχαχ κλαημερα γκρινιαρη. πολυ ωραιο το ποστ. σκαω στα γελια καθε φορα που συμβαινει αυτο με την κατευθυνση του ασανσεερ απο ορισμενους αδαεις!! αλλα ναι συμβαινει παντου. παντως το χειροτερο ειναι να εισαι μια χαρα νεος ανθρωπος και να θες οπωσδηποτε ασανσερ για να πας απο το ισογειο στον πρωτο! ελεος δηλαδη!! το ειδα σημερα το ποστ σου, αλλα μου εφτιαξε τη διάθεση!!
καλημερες!

Σοφία said...

Για τον χειμώνα που λέτε, νομίζω ότι λίγο-πολύ τα ίδια με πέρσυ είναι και φέτος. Ίσως φέτος έχει λίγο περισσότερο κρύο μιας που έκανε αρκετές παγωνιές, αλλά περισσότερο τα πρωινά και τα βράδυα - κατά τη διάρκεια της ημέρας έχω την αίσθηση ότι είναι πιο ζεστά από πέρσυ. Όσο για το χιόνι, έτσι κι αλλιώς σπάνια χιονίζει πριν τα τέλη Ιανουαρίου. Πέρσυ χιόνισε αρχές Φεβρουαρίου, οπότε έχουμε μέλλον ακόμα ;-)

@ NdN: Μήπως δουλεύεις σε περίεργες εταιρίες; Γιατί εγώ όπου έχω δουλέψει (και έχω περάσει από πάρα πολλά κτήρια τα τελευταία 10 χρόνια) παντού είχαν καθρέφτες. Το ξέρω σίγουρα, γιατί κοιτάζομαι και βάζω κραγιόν πριν φύγω από το γραφείο χεχε. Τα μόνα ασανσέρ που δεν έχουν καθρέφτες απ' όσο μπορώ να θυμηθώ είναι αυτά του υπογείου.

NdN said...

Σοφία έχεις δίκιο. Πέρυσι χιόνισε 2 φορές. Η μία ήταν τον Φλεβάρη. Επίσης το πολύ κρύο το είχε κάνει Γενάρη-Φλεβάρη. Ας ελπίσουμε να πάει καλύτερα φέτος. Ως τώρα πάντως μόνο μία βδομάδα μας έκανε παγωνιά. Βρέχει όμως συχνότερα από πέρυσι.

Όσο για τα ασανσέρ θα το ελέγξω και μεταξύ φίλων. Θα κάνω γκάλοπ και θα επανέλθω!! Πάντως εκτός από την εταιρία που δουλεύω εγώ, ούτε ο πύργος της Shell θυμάμαι να έχει καθρέφτες.

Σοφία said...

Χιόνισε δυο φορές τέλη Ιανουαρίου - αρχές Φεβρουαρίου. Όχι ότι το θυμάμαι, απλά είχα κάνει σχετικά ποστ ;-)

Στον πύργο της Shell προφανώς δεν έχει καθρέφτες για να μην χαζολογάνε οι υπάλληλοι αυτοθαυμαζόμενοι.

Σοφία said...

Μόλις τώρα άκουσα στις ειδήσεις που λέγανε ότι ο φετινός Ιανουάριος είναι ζεστότερος από δεν ξέρω πόσους προηγούμενους. Και η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ότι το 2008 θα είναι πολύ ζεστό (ελπίζω να εννοούν *και* το καλοκαίρι, κατά προτίμηση χωρίς βροχές). Keeping my fingers crossed!

Γκρινιάρης said...

Καλά, εγώ από την περσινή μου εμπειρία, δεν έχω και πολλή εμπιστοσύνη στους μετεωρολόγους εδώ. Τον Δεκέμβριο μας έλεγαν πως έρχεται ο πιο κρύος Ιανουάριος, τώρα διαπιστώνουν οτι ήταν ο πιο ζεστός!!!

Μήπως η πρόβλεψή τους σημαίνει να έχουμε πρόχειρα τα παλτά για το Μάιο;