Monday 21 January 2008

Στο αρχηγείο των Ναϊτών Ιπποτών

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ήταν αρκετά μουντό (σε αντίθεση με εσάς εκεί κάτω όπως μαθαίνω) και δε μπορώ να πω οτι σε ενέπνεε για βόλτες! Έτσι το Σάββατο κύλησε αρκετά νωχελικά, κι αφού εξάντλησα όλες τις επιλογές μου εντός, βγήκα για κάτι δουλίτσες και έναν καφέ το απόγευμα.

Την Κυριακή είπα να κάνω κάτι πιο δημιουργικό. Εξ' άλλου αν περιμένεις στην Αγγλία τις ηλιόλουστες μέρες για να κάνεις κάτι, ζήτημα είναι αν σου φτάνει ένας χρόνος για να δεις τα βασικά ενός τουριστικού οδηγού!

Βρήκα κάτι για το οποίο δε γνώριζα κι έσπευσα να το επισκεφτώ! Το Temple!

Temple Church

Πρόκειται για ένα συγκρότημα κτηρίων δίπλα στον Τάμεση στο οποίο εγκαταστάθηκαν οι Ναϊτες Ιππότες και χρησιμοποίησαν ως αρχηγείο τους τον 12ο αιώνα, όταν το τάγμα άρχισε να αποκτάει μεγαλύτερη δύναμη και να αυξάνεται ο αριθμός των μελών του. Εκεί έχτισαν και την Temple Church, έναν κυκλικό ναό στα πρότυπα όλων των υπολοίπων που έχτιζε το τάγμα, επηρεασμένη από τον Ναό της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ. Αργότερα προστέθηκε και ένα παραλληλόγραμμο τμήμα στο ναό.

Temple Church

Όπως ξέρετε, γύρω από το Τάγμα των Ναϊτών έχουν εξυφανθεί φοβερές και τρομερές ιστορίες μυστικισμού και παγκοσμίων συνομωσιών, με τελευταίο δείγμα τον πολυσυζητημένο Κώδικας Da Vinci του Dan Brown. Τι ανακάλυψαν στην Ιερουσαλήμ όπου είχαν εγκατασταθεί; Από που αντλούσαν την μεγάλη τους δύναμη; Πως και γιατί γρήγορα έγιναν τόσο ισχυροί ώστε να κινούν τα νήματα; Προστάτευαν ή όχι θρησκευτικά μυστικά, και ποια; Τι σημαίνουν και πως ερμηνεύονται τα διάφορα σύμβολα που χρησιμοποιούν στος ναούς τους; Και άλλα πολλά...

Απ' οτι διάβασα κάπου, στο βιβλίο του Dan Brown αναφέρεται ο συγκεκριμένος ναός, αλλά δε μπορώ να θυμηθώ που (δεν το έχω και πρόσφατο).

Temple Church

Ο Ναός είναι αρκετά ξεχωριστός. Δεν μπορείς να μην παρατηρήσεις τις πολλές αψίδες, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, τόσο από μέσα όσο και από έξω στις εισόδους του ναού. Επίσης στο κυκλικό τμήμα του ναού υπάρχουν κάποια περίεργα κεφάλια που κάνουν εντύπωση, γιατί δεν είναι κάτι που περιμένεις σε μια εκκλησία αλλά σε κάποιον αρχαίο ναό ή θέατρο.

Temple Church

Μεγάλα πολύχρωμα βιτρό και μαρμάρινοι ομοιωματικοί (δεν ξέρω αν είναι η σωστή λέξη) τάφοι Ιπποτών συμπληρώνουν την εικόνα ενός διαφορετικού ναού με μεγάλη ιστορία.

Effigy tomb in Temple Church

Temple Chruch

Temple Church

Στην τελευταία φωτογραφία βλέπεται και τον χαρακτηριστικό σταυρό-έμβλημα των Ναϊτών ιπποτών.

Εκτός από την εκκλησία βέβαια η περιοχή έχει πολλά μοναστηριακά κτήρια, στα οποία διέμεναν αλλά και εκπεδεύονταν τα μέλη του τάγματος. Μετά τη διάλυση του τάγματος και μέχρι σήμερα (ίσως με κάποιες διακοπές, δεν είμαι σίγουρος) τα περισσότερα - αν όχι όλα - χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται ως έδρες από δύο απ' τα τέσσερα λεγόμενα Inns of Court (δικηγορικοί σύλλογοι, ή καλύτερα επαγγελματικοί σύλλογοι των barristers, είναι "είδος" δικηγόρων, το σύστημά τους εδώ είναι διαφορετικό). Πλακόστρωτα δρομάκια που καταλήγουν στο ποτάμι, εντυπωσιακά κτήρια και κήποι δίπλα στον Τάμεση, καταλαβαίνεις από τον αέρα που αποπνέουν οτι η περιοχή έχει μεγάλη και ενδιαφέρουσα ιστορία.

Temple


Καλή εβδομάδα!

25 comments:

fpboy said...

Επίσης !
Ωραίες βόλτες κάνεις !
Πάντα έτσι !

Σοφία said...

Να 'σαι καλά βρε Γκρινιάρη, γιατί έχω καιρό που λέω ότι πρέπει κάποια στιγμή να πάω να δω πού είναι αυτός ο κυκλικός ναός (όχι μόνο γιατί ήταν στο Da Vinci Code, αλλά και επειδή είναι τόσο σπάνιο να βρεις κυκλικό ναό στην Αγγλία). Τελικά φαίνεται πολύ ενδιαφέρον. Υποθέτω ότι από εκεί πήρε το όνομά του ο ομώνυμος σταθμός του υπογείου, ε;

Αν θυμάμαι καλά, στο Da Vinci Code πήγαν στο ναό αυτό όταν έψαχναν τη λύση στο στιχάκι που έλεγε In London lies a knight a Pope interred και νόμιζαν ότι έψαχναν για τάφους ιπποτών, αλλά τελικά είχαν κάνει λάθος και έπρεπε να πάνε στο Αββαείο του Westminster (το οποίο στο έργο αναπαριστά ο καθεδρικός ναός της πόλης Lincoln γιατί δεν μπόρεσαν να πάρουν άδεια να κάνουν τα γυρίσματα στο Αββαείο).

Ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων ;-)

Γκρινιάρης said...

Καλημέρα!

Fpboy, σ' ευχαριστώ!

Σοφία, είναι πολύ ενδιαφέρον! Θα ξαναπάω σίγουρα κάποια στιγμή που δε θα έχει τόσο κόσμο, γιατί χτες είχε guided tours κλπ και γινόταν ένας ψιλοχαμός. Θέλω να δω και τα γύρω κτήρια και τους κήπους με την ησυχία μου.
Ναι, από εκεί ονομάστηκε ο Temple. Εγώ πάλι νόμιζα οτι έχει να κάνει με τον St Paul που είναι δίπλα, αν και έχει άλλον σταθμό με αυτό το όνομα.
Α, έχεις δίκιο! Πήγαν εκεί αλλά μετά πήγαν στο Αββαείο για τον τάφο του Νεύτωνα, ε; Ευκαιρία να πάω κι εκεί επιτέλους, για να ολοκληρώσω τη διαδρομή!

Σοφία said...

Ναι, ναι, να πας, γιατί κι εγώ δεν έχω πάει και δεν μου κάνει κέφι έτσι που είναι πάντα τίγκα στους τουρίστες. Οπότε πήγαινε εσύ που θα φέρεις και μπόλικο υλικό :-)

Γκρινιάρης said...

Χμμμ... Θα πρέπει να πάω κάποια ήσυχη μέρα, όσο δύσκολο κι αν ακούγεται. Προφανώς πάντως σε off-peak περίοδο!

~~A~~ said...

Όμορφα και πάλι μάθαμε κάτι.Μου φαίνεται όταν θα πάω Λονδίνο θα εκτυπώσω το blog σου.

Καλημέρα!

moukelis said...

Καλημέρα και καλή σου εβδομάδα Γκρινιάρη!Πάλι καλά που έχουμε κι εσένα,ότι δεν είδαμε όταν ήρθαμε,μας το δείχνεις εσύ.Όταν τον βρήκαμε τον ναό μετα κόπων και βασάνων εκεί μέσα που είναι,ανακαλύψαμε ότι είχαν αλλάξει τις μέρες που ήταν ανοιχτός στο κοινό,πιθανότατα την ημερα που ταξιδεύαμε,αφού ο μούκος το ειχε τσακάρει πριν φύγουμε.Ατμοσφαιρικό φαίνεται,αλλά εντάξει δεν χάσαμε και κάτι το εξαιρετικό.Ωραία θα ήταν πάντως να το είχαμε πετύχει ανοιχτό,φαίνεται πολύ ενδιαφέρον.

Σοφία said...

Στεναχωριέμαι που περνάς τόσο χάλια στο Λονδίνο και λέω να κάνω έναν έρανο, να σε βοηθήσουμε να γυρίσεις πίσω!!!
Καλά που σου ζήτησα κάτι λιγάκι πιο μίζερο από Δευτέρα!!!

Μετά την εγγραφή σου για το Notting Hill, ξανά είδα την ταινία χθες βράδυ... και πάλι έκλαιγα! Τι θα γίνει με το χάλι μου;
Καλημέρα γκρινιάρη, να περνάς καλά κι άσε με εμένα να λέω...

DaNaH said...

Φοβερές οι φωτογραφίες και ακόμα πιο υπέροχο το κείμενο που τις ακολουθεί! Σαν να μπήκα για λίγο στο βιβλίο και ψάχνω και εγώ την λύση κάποιου γρίφου!

Σου το έχω ξαναπεί και θα σου το ξαναπώ: Μπράβο που επισκέπτεσαι όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη και αξιοθέατα!

Α, και τώρα που το είπα αυτό, μου ήρθε μια απορία: μόνος σου κάνεις αυτές τις βόλτες ή με παρέα; Γιατί εγώ όταν ήμουν στο εξωτερικό δεν ξεκουνιόμουν μόνη μου να πάω πουθενά! :-/

Laplace said...

graso θα τσονταρω κ εγω να γυρισει το παιδι πίσω..κακοπερνάει :P

KitsosMitsos said...

Το πρόσθεσα στις περιηγήσεις μου εξαιτίας του βιβλίου και μόνο.
Όντως εντυπωσιακό σαν κτίριο, μέσα και έξω.
Λόγω του βιβλίου, βέβαια, είχε και πάρα πολύ κόσμο - τουλάχιστον μέσα στις γιορτές!
Την καλησπέρα μου

Γκρινιάρης said...

Καλησπέρα σε όλους και ευχαριστώ για τα σχόλια!

~~A~~, να σε πετύχω σε κανα αξιοθέατο με τα post μου παρέα, και τι στον κόσμο! Χαχα!

Moukelis, η αλήθεια είναι οτι κι εμείς ταλαιπωρηθήκαμε μέχρι να το βρούμε. Μια προς τα πάνω την Fleet str, μια προς τα κάτω την Fleet str, ευτυχώς βρήκαμε δυο αστυνομικούς και μας διαφώτισαν! Ήταν ενδιαφέρον πάντως, άξιζε τον κόπο. Θα ξαναπάω.

Graso, δεν κάνεις κανέναν έρανο να μου στείλετε κανένα παστίτσιο ή κανα σουβλάκι λέω γω; :)
Όσο για την ταινία, θα το αποδώσω σε ενδεχόμενη "φάση". Η σου συμβαίνει μονίμως;

DaNaH, εγώ δεν είχα συνειδητοποιήσει οτι αναφέρεται στο βιβλίο και στην ταινία, ήξερα μόνο οτι είναι χτισμένη από τους Ναΐτες. Στην πορεία το κατάλαβα. Πάντως έχει κάτι από το μυστήριο του βιβλίου...
Όσο για την απορία σου, προτιμώ τις βόλτες μου να τις κάνω με παρέα. Πάντως όταν σε κάποιες φάσεις αυτή δεν βρισκόταν, αφού εξαντλούσα όλες τις δυνατότητες indoors, έβγαινα έξω, ειδικά αν το σήκωνε η μέρα ή η διάθεση.

Laplace78, εσένα σου αναθέτω τον έρανο για την αναμνηστική φανέλα!

Kitsosmitsos, τώρα που πήγα είχε αρκετό κόσμο γιατί φέτος γιορτάζουν 400 χρόνια λειτουργίας νομίζω, ή κάτι τέτοιο. Απ' ότι μας είπε κάποιος εκεί κανονικά δεν έχει τόσο κόσμο, και προσφέρεται σαν "ησυχαστήριο", αφού είναι λίγο απομονωμένο αν και στο κέντρο του Λονδίνου.

Cinderelen said...

Αχ, τι όμορφα, θέλω κι εγώ να πάω... Ζηλεύω τόσο :(


:P

ps. Ο γκρινιάρης & ο χουζούρης είναι τα αγαπημένα μου στρουμφ :P

Καλό βράδυ :)

Γκρινιάρης said...

Καλωσήρθες Princess! :) Είναι αρκετά ενδιαφέρον κι όχι από τα πιο γνωστά αξιοθέατα.

Εμένα πάλι μου άρεσε κι ο λιχούδης! Όχι τίποτε άλλο, αλλά όλες μέσα στις τούρτες ήταν ο άτιμος!

Anonymous said...

Αλλο ένα μέρος που θα επισκεφτώ όταν με το καλό θα ξαναέρθω! Εμείς κάναμε μια αντίστοιχη αναζήτηση στο Παρίσι, αλλά και αυτό είναι ένα καλό θέμα για post, ε?

Μου αρέσουν οι ιστορίες του Μεσαίωνα, για αυτό θέλω να πάω μέσα στο Tower of London. Έχω φτάσει μόνο μέχρι την είσοδό του...

Γκρινιάρης said...

Penny, να το επισκεφτείς! Και τον πύργο του Λονδίνου βέβαια, είναι πολύ ωραίος μέσα, έχει πολλά πράγματα να δεις, θα φας σίγουρα μια μέρα!

Θέλω να διαβάσω για την αναζήτηση στο Παρίσι!

Σοφία said...

Μου αρέσουν πολύ οι ταινίες - σάλτσες, αλλά αυτό που έπαθα προχθές αποδίδεται σ' αυτό που και συ λες φάση!
Όσο για το παστίτσιο... δώσε διεύθυνση και σου 'ρχετε! Δεν θέλω να περιαυτολογήσω, είμαι πολύ καλή μαγείρησα!

Laplace said...

παντως ρε παιδια,μηπως ειναι υπεριτιμενοι καπως αυτοι οι ναιτες ιπποτες?ενταξει δεν ηταν ξερω εγω κ κατι τοσο σημαντικο,οσο ο μυθος που υπαρχει γυρω απο το ονομα τους

Γκρινιάρης said...

Graso, με σκλαβώνεις! Πλάκα πλάκα δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια απαγόρευση με το να στέλνεις φαγώσιμα και φαγητά ταχυδρομικώς (πέρα απ' το οτι χαλάνε δηλαδή). Πρέπει να υπάρχει.

Laplace78, σίγουρα δεν ξέρεις τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα, τι μύθος και τι πραγματικότητα. Αλλά κι αυτό το ίδι το μυστήριο είναι ενδιαφέρον. Εξ' άλλου δε χρειάζεται να πιστεύεις τα πάντα, αλλά και μόνο να τα ακούς ή να τα διαβάζεις είναι διασκεδαστικό.

Σοφία said...

Γιατί να υπάρχει απαγόρευση; Ό,τι θες στέλνεις, ειδικά μέσα στην ΕΕ. Μην κολλάς χρυσέ μου, ζήτα ό,τι τραβά η καρδούλα σου!

Για τα παστίτσια κ.λπ. που χαλάνε εύκολα, υπάρχουν ειδικές εταιρίες κούριερ που μάλιστα λέγεται ότι κάνουν χρυσές δουλειές (γιατί δεν είναι δυνατόν ο Έλληνας φοιτητής να ζήσει χωρίς το φαγητό της μαμάς του έστω και για μερικούς μήνες). Μέχρι και σουβλάκια έχω ακούσει ότι στέλνουν.

Σοφία said...

P.S. Αν σου στείλουν σουβλάκι, κράτα και για μένα ένα!

Γκρινιάρης said...

Σοφία, εγώ πάντως μια χαρά έχω αντέξει 15 μήνες! Χεχε! Εντάξει, μ' αρέσει να μαγειρεύω, οπότε το σώζω το πράγμα. Πάντως νόμιζα οτι υπήρχαν περιορισμοί, σ' ευχαριστώ που το διευκρίνισες. Λες να μας στείλουν τίποτα κρύα σουβλάκια να τα ζεστάνουμε στο microwave; Αλλά και το τζατζίκι ζεστό; Μπλιάχ!
Α, εγώ το έχω πει πάντως. Ελληνικό φαγητό μόνο στην Ελλάδα! Έτσι κι αλλιώς, όσο περισσότερο το στερείσαι και το περιμένεις, τόσο πιο πολύ το απολαμβάνεις!

Σοφία said...

Δεν ξέρω για το παστίτσιο, αλλά όταν ήταν η αδερφή μου στην Αυστρία, μια πιτούλα και κουλουράκια της τα έστελνα ταχυδρομικός! Γι' αυτό μην διστάσεις να ζητήσεις...

Anonymous said...

καλημερα γκρινιάρη!!!λοιπον νομίζω ότι σου χρωστάω πολλα! οσο πλησιαζει ο καιρος να ερθω, τοσο περισσοτερες ιδεες μου βαζεις!

και σε ευχαριστω πολυ μα πολυ για αυτο!!!

Γκρινιάρης said...

Graso θα σε έχω στα υπ' όψιν! Σ' ευχαριστώ για την προθυμία! :)

Lifewhispers χαίρομαι που σου βάζω ιδέες! Έτσι, να έρθεις προετοιμασμένη και οργανωμένη!!! Όταν είναι να έρθεις πες μου να σου στείλω λίστα με φαγιά από το graso! :)