Thursday 24 January 2008

Ας μας αλλάξουμε τα φώτα, ας μας αλλάξουμε νοοτροπία!

Ακούω τις τελευταίες μέρες στον ΣΚΑΪ για την καμπάνια του σταθμού σε συνεργασία με τη Philips για τη διανομή λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης. Είναι μια πολύ καλή κίνηση, προς μια πολύ σωστή και αναγκαία εδώ που έχουμε φτάσει κατεύθυνση και πρέπει όλοι όχι μόνο να την επικροτήσουμε αλλά και να την αξιοποιήουμε!

Επι τέλους, ας μην κάνουμε μόνο κριτική και δυσοίωνες προβλέψεις. Ας μην διαρρηγνύουμε συνεχώς τα ιμάτιά μας για το που οδεύει ο πλανήτης κι ας κάνουμε κάτι! Που στην τελική και ανέξοδο είναι, και κόπο δε θέλει! Διάθεση και ενδιαφέρον θέλει μόνο!

Πιο αναλυτικά, γιατί σας έπιασα απ' τα μούτρα!

Ο ΣΚΑΪ και η Philips θα διανείμουν δωρεάν 50 χιλιάδες λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης στις 26 Ιανουαρίου και στις 2 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα το Σάββατο 26 Ιανουαρίου η διανομή θα γίνει:
  • στην Αθήνα στο Σύνταγμα, στην αρχή της οδού Ερμού,
  • στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά,
  • στο πεζόδρομο Εθνικής Αντιστάσεως στο Περιστέρι,
  • στο σταθμό του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου στο Μαρούσι,
  • αλλά και στη Θεσσαλονίκη στην πατεία της Αρχαίας αγοράς και
  • στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας.

Μια εβδομάδα μετά, στις 2 Φεβρουαρίου θα διανεμηθούν λαμπτήρες σε Αγία Παρασκευή, Κορυδαλλό, Καλλιθέα, Ηλιούπολη , Αιγάλεω, Πάτρα και Αλιβέρι.

Εν τω μεταξύ διαβάζω πως
122 δήμοι και κοινότητες της Αττικής και άλλοι 30 περιφερειακοί έχουν δεσμευτεί ότι θα χρησιμοποιήσουν λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης, ενώ το Υπ. Παιδείας έστειλε εγκύκλιο στα σχολεία για χρήση τέτοιων λαμπτήρων.

Αλλά επειδή από τέτοιες δεσμεύσεις έχουμε ακούσει πολλά και σας βλέπω έτοιμους να γελάσετ με νόημα, καλό είναι πριν αρχίσουμε να τους κριτικάρουμε να σηκωθούμε και να αλλάξουμε λαμπτήρες στα δικά μας σπίτια!

Και λίγα λόγια για τους λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης απ' την ιστοσελίδα του σταθμού.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις λάμπες πυρακτώσεως, μόνο το 10% της ενέργειας χρησιμοποιείται για φωτισμό. Το υπόλοιπο 90% είναι για θερμότητα και χάνεται.

Οι λάμπες πυρακτώσεως αυξάνουν τη θερμοκρασία του δωματίου το καλοκαίρι σημαντικά.

Μόνο μια λάμπα πυρακτώσεως προκαλεί έκλυση στην ατμόσφαιρα 150 κιλών διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο.

Μια λάμπα πυρακτώσεως θα μας κοστίσει σε 5 χρόνια 78 ευρώ. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο προσθέτουν στο λογαριασμό της ΔΕΗ κατά 15 ευρώ.

Οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας καταναλώνουν έως και 5 φορές λιγότερη ενέργεια
Τοποθετώντας στο φωτιστικό ένα κοινό λαμπτήρα πυρακτώσεως 100W, που ανάβει κάθε μέρα από 4 ώρες, τότε μέσα σε τρία χρόνια θα χρειαστεί να τον αντικαταστήσουμε 6 φορές.

Μια λάμπα οικονομίας 20Watt μέσα σε 5 χρόνια θα μας μειώσει τον λογαριασμό της ΔΕΗ κατά 56 ευρώ και θα γλιτώσουμε την ατμόσφαιρα από την έκλυση 800 κιλών διοξειδίου του άνθρακα.

Η αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων από τον οικιακό τομέα και από τις επιχειρήσεις, θα μπορούσε να οδηγήσει το 2010 σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα κατά 1.4 εκατομμύρια τόνους.

Μόνο δύο λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας να έχει κάθε νοικοκυριό, τότε θα εξοικονομηθούν αμέσως 960 εκατομμύρια κιλοβατώρες το χρόνο. Αυτό είναι το 5.5% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά.

Με αυτό τον τρόπο, αποφεύγεται η κατασκευή ενός νέου θερμοηλεκτρικού σταθμού.



Ας αγκαλιάσουμε όλοι αυτή την προσπάθεια κι ας δείξουμε στην πράξη οτι νοιαζόμαστε και δεν μένουμε στα μεγάλα λόγια!

Κάνε κι εσύ μια πράσινη αλλαγή στη ζωή σου. Κάθε λίγο μετράει.

35 comments:

Σοφία said...

Καλά που ήρθε ο γκρινιάρης, από την άλλη άκρη του κόσμου να μας ανοίξει τα μάτια! Και στην πόλη μου διανομή; Πραγματικά δεν το περίμενα!!! Θα στείλω κόσμο να πάρει λαμπίτσες! Ευχαριστώ καλέ μου γκρινιάρη!

Γκρινιάρης said...

Στο σταθμό το λένε και το ξαναλένε μέρες τώρα. Δεν ξέρω αν προβάλλεται από αλλού.

Πάντως να σπεύσετε αφού θα γίνει κι εκεί! Αξίζει.

Καλησπέρα! :)

ttsok said...

Καλή κίνηση και μπράβο για το ποστ. Αυτό που με απασχολούσε συχνά βέβαια με αυτές τις "κινήσεις" είναι το εξής: η λάμπα πυρακτώσεως έχει κόστος (οικονομικό και περιβαντολλογικό) κατασκευής Α, ενώ η λάμπα εξοικονόμισης ενέργειας Β. Είμαστε σίγουροι ότι Β « Α; Απλά ρωτώ, δεν γνωρίζω την απάντηση ... ;-)

~~A~~ said...

Στην τηλεόραση του σκάι όσο παρακολουθώ δεν είδα κάτι αλλά όντως πολύ καλή κίνηση.Πολύ καλή ενημέρωση γκρινιάρη.

Γκρινιάρης said...

Ttsok, νομίζω οτι γενικά οι λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης είναι λίγο (ή πολύ, εξαρτάται από το μοντέλο) πιο ακριβοί από τους απλούς. Αλλά in the long term που λένε και στο χωριό μου το όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο, και από οικολογικής πλευράς αλλά και οικονομικής, αφού αυτού κρατάνε περισσότερο και καταναλώνουν λιγότερο.

~~A~~, εγώ το ραδιόφωνο ακούω, φανταζόμουν οτι θα το παίζουν και στην τηλεόραση. Ίσως να μην έτυχε. Πάντως είναι καλή κίνηση και πρέπει όλοι μας να δραστηριοποιούμαστε σε τέτοιες κατευθύνσεις. Όχι μόνο λόγια.

ttsok said...

Γκρινιάρη σόρυ, λάθος κατάλαβες έτσι όπως το έγραψα. Προφανώς και δε μιλάω για το κοντοπρόθεσμο κόστος στην τσέπη μας. Μιλάω για το αν το περιβαντολλογικό κόστος για να φτιάξεις μία λάμπα, είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο μίας συμβατικής. Το γεγονός βέβαια ότι χρησιμοποιείται για μεγαλύτερο διάστημα και πιο οικονομικά, μάλλον δίνει απάντηση.

Απλά θυμίζει αυτό με τα ηλεκτρικά αμάξια. Μπορεί να μην προκαλούν ρύπους, αλλά το ρεύμα που καίνε, έχει κοστος σε ρύπους για να δημιουργηθεί. Απλά εκεί, έχεις μία σχετική απομάκρυση της ρύπανσης από τα αστικά κέντρα. Δεν το λύνεις το πρόβλημα, το μεταθέτεις.

Γκρινιάρης said...

Ttsok, για τα ηλεκτρινά ή τα υβριδικά αυτοκίνητα θέλει λίγο ψάξιμο. Δε νομίζω οτι είναι μόνο η μετάθεση των ρύπων, πιστεύω οτι με τη χρήση τους το ισοζύγιο γέρνει προς το θετικό, ακόμα κι αν επιβαρύνουν περισσότερο με την κατασκευή τους. Αλλά επειδή δεν έχω στοιχεία δε μπορώ να επιχειρημτολογήσω σωστά.

Για τους λαμπτήρες πάντως τα πράγματα πρέπει να είναι πολύ πιο απλά.

~~A~~ said...

Εκεί στην Αγγλία να φανταστώ ότι είναι πιο πολύ δραστηριοποιημένοι από μας και οι πολίτες πιο ευσυνείδητοι;

Anonymous said...

Και στην TV και στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ παίζει συνεχώς το σποτάκι.

Και ό,τι μου χάλασε μια λάμπα!

Είχα αγοράσει τέτοιο λαμπτήρα πριν τέσσερα χρόνια και σας πληροφορώ ότι ακόμα δεν έχει καεί! Αθάνατος και οικονομικός!

Γκρινιάρης said...

~~Α~~ ειλικρινά, περιμένεις απάντηση; Κάθε δρόμος έχει και τον κάδο ανακύκλωση (ο οποίος χρησιμοποιείται και αδειάζει τακτικά). Τώρα εντάξει, μη μου πει κανείς "ναι, αλλά εγώ είχα δει στο Λονδίνο έναν που πετούσε τα χαρτιά στο μετρό και το λεωφορείο ήταν βρώμικο". Έτερον εκάτερον! :)

Πάντως οι GREEN εκστρατείες και γενικά οι green δραστηριότητες, ακόμα και μικρές μιρές, είναι παντού.

Κι αν δεν γίνονται ή εφαρμόζονται όλες όπως πρέπει, ακόμα και οι μισές να γίνονται, ακόμα και να ημιλειτουργούν, καλό είναι!

Και επειδή ξέρω οτι κάποιος θα σκεφτεί "ναι αλλά είναι αλκοολικοί" ή ότι άλλο, θα το ξαναπώ για χιλιοστή φορά.

ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΜΙΜΟΥΜΑΣΤΕ ΤΑ ΚΑΛΑ!!! Μην μένουμε στα κακά!

Αλλά εδώ μιλάμε για μια κίνηση που γίνεται δίπλα μας, στην πόλη μας. Εδώ σας θέλω όλους...

Γκρινιάρης said...

Μπράβο Penny! Ευκαρία να κάνεις ακόμα πιο πράσινο το σπίτι σου!

~~A~~ said...

Ήμουν σίγουρη ότι θα γίνονται καλύτερα τα πράγματα εκεί.Οκ,πουθενά δεν θα είναι 100% οργανωμένα και σίγουρα ο καθένας μας έχει κάνει "αταξίες" αλλά όσα περισσότερα γίνονται από τον καθένα και όσα περισσότερα μέτρα λαμβάνουν οι κυβερνήσεις,καλό για τα κεφάλια μας θα είναι γιατί ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο.

Anonymous said...

ΜπουΧΑΧΑ! Αυτό το σπίτι δεν... πρασινίζει με τίποτα!!!

Γκρινιάρης said...

~~A~~ όπως είπα. Κάθε λίγο μετράει! Λίγο απ' τον καθένα μας!

Penny, κι όμως, μια πινελιά την έχεις βάλει και πας για η δεύτερη! :)

DRN 06 said...

Μπράβο στον Σκάι για την πρωτοβουλία. Κι εγώ έχω τοποθετήσει εδώ και πολύ καιρό τέτοιες λάμπες και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Ένα πλεονέκτημα (εκτός της οικονομίας) που δεν τονίζεται πολύ, είναι αυτό της μικρότερης εκπομπής θερμότητας. Το καλοκαίρι πραγματικά βοηθάει να παραμένει το σπίτι (λίγο) πιο δροσερό...

Γκρινιάρης said...

Σωστός Dreamon! Έχεις δίκιο για τη θερμότητα, είναι αρκετά αισθητή η διαφορά όταν πλησιάζεις κοντά στον λαμπτήρα.

Unknown said...

Μπράβο για το ποστ!

Για τους λαμπτήρες πυρακτώσεως: η κατανάλωσή τους αλλάζει με το χρόνο. Έτσι προς το τέλος της ζωής τους (πριν "καούνε") καίνε πολύ παραπάνω ρεύμα από το φυσιολογικό και είναι εντελώς ασύμφοροι. Κανονικά πρέπει να αλλάζονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα και όχι όταν σταματήσουν να λειτουργούν.

Για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Αυτό που λέει ο ttsok είναι εν μέρει σωστό, διότι αντί να καίνε πετρέλαιο απλώς καίνε ηλεκτρισμό που προέρχεται από κάρβουνο (το οποίο έχει χειρότερους ρύπους από το πετρέλαιο!). Αυτό που έχει σημασία όμως δεν είναι ο τύπος του αυτοκινήτου αλλά να έχει μεγάλη απόδοση και κατ' επέκταση μικρή κατανάλωση, που σημαίνει ότι χρειάζεται λιγότερη ενέργεια για να καλύψει την ίδια απόσταση. Συνήθως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν πολύ χαμηλότερη κατανάλωση από ότι τα εσωτερικής καύσης.

Γκρινιάρης said...

Καλησπέρα themos! Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες και οι διευκρινίσεις σου!

Εξύμνoς said...

Μην το συζητας! Μιλαμε για πολυ μεγαλη οικονομια και μεγαλη ανασα για το περιβαλλον αν ο κοσμος τις υοθετησει!
Εχουν ομως ενα μειωνεκτημα για το οποιο στο δωματιο μου θα ειχα και των δυο ειδων λαμπες. Δεν μπορεις να ρυθμισεις την ενταση τους με τριγκερακι. Οι οικονομικες δουλευουν μονο σε 220V~ ενω οι πυρακτωσεως οσο ρευμα τους δινεις τοσο πιο δυνατα φωτοβολουν. Με αυτες κανεις ατμοσφαιρα πιο ευκολα. ;-)

Γκρινιάρης said...

Αυτό δεν το ήξερα. Πάντως αν θες ατμόσφαιρα, άναψε καιριά! Είναι και φιλικό στο περιβάλλον και βέβαια πιο original! Χαχα!

Καληνύχτα!

KitsosMitsos said...

Και επειδή συνήθως μένουμε στα άσχημα και στα πονηρά, καλό είναι να προβάλλονται οι καλές ενέργειες όπως αυτή!
Μπράβο για την ενέργεια αυτή.
Την καλημέρα μου

Σοφία said...

Όντως έτσι είναι, τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας δεν μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις με τριγκεράκι, μόνο με απλούς διακόπτες. Πάντως συμφωνώ ότι είναι πολύ καλή πρωτοβουλία. Kρίμα που δεν είμαι Αθήνα να επωφεληθώ :-)

Anonymous said...

Την είχα δει τη διαφήμιση στο σκάι... εγώ πάντως μόνο τέτοιες λάμπες έχω σπίτι μου και τις έχω συνηθίσει τόσο πολύ που οι κοινές λάμπες με ενοχλούν πλέον!!

Γκρινιάρης said...

Καλημέρα kitsosmitsos. Καλή η κίνηση και να την αξιοποιήσουμε!

Σοφία, κι εγώ αυτό σκέφτομαι. Αλλά δεν πειράζει, ας επωφεληθούν τουλάχιστον οι εν Ελλάδι!

Laxanaki, μπράβο σου!!! Καλημέρα!

DaNaH said...

Πω πω πολλά σχόλια, δεν προλαβαίνω να τα διαβάσω όλα!

Ωραίο ποστ Γκρινιάρη! Καλό είναι να θυμίζουμε ο ένας στον άλλο πως έχουμε κι άλλες επιλογές και να αποκτήσουμε επιτέλους οικολογική συνείδηση!

ΥΓ. Πριν μερικές μέρες σου είχα στείλει ένα email. Το είδες;

Anonymous said...

Αύριο θα είμαι στο κέντρο του Περιστερίου...θα πάρω κι εγώ λαμπτήρα! ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

Anonymous said...

Πω πω Γκρινιάρη, έκανες μεγάλη έρευνα :-)Εμείς έχουμε μερικές στο σπίτι αλλά η αλήθεια είναι ότι διαφέρουν από τις κανονικές, αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια προς το καλό που κάνουν στο περιβάλλον.

Γκρινιάρης said...

Καλησπέρα DaNaH! Όπως λες, πρέπει να ξέρουμε οτι έχουμε επιλογές και με μικρές μικρές αλλαγές πετυχαίνουμε πολλά. Το e-mail τώρα το είδα, sorry, σου απάντησα. Τελείως κουλό!!!

Νιόβη, να πας, να πας!

Asteraki, δεν έκανα και τίποτα σπουδαίο, τα περισσότερα τα βρήκα έτοιμα στην ιστοσελίδα του σταθμού. Και μια και δυό λάμπες σε κάθε σπίτι μπορούν να κάνουν τη διαφορά!

Anonymous said...

Μπράβο Γκρινιάρη για την ενημέρωσή σου και για την οικολογική σου συνείδηση. Στο σπίτι έχω αλλάξει κάποιες λάμπες και χρησιμοποιώ λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης. Και αυτό είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε όλοι για τον πλανήτη μας.

Γκρινιάρης said...

Lemonita καλησπέρα. Λίγο ο ένας, λίγο ο άλλος, κάτι γίνεται στο τέλος! Οπότε ας κάνουμε κι αυτό το "λιγότερο" που λες. Και μετά ας πάμε και παραπέρα.

fpboy said...

απίστευτο ! δεν ήξερα πως ήτανε τόσο μεγάλες οι διαφορές ! θα ακολουθήσω ....

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ said...

Γενικά ο ΣΚΑΙ παίρνει πολύ καλές πρωτοβουλίες και μπράβο του.Δεν συνηθίζεται.Νομίζω είναι απο τα λίγα σοβαρά κανάλια που υπάρχουν σε αυτή την μπουρδελοχώρα.

Γκρινιάρης said...

Καλησπέρα fpboy! Σπεύσε! Αξίζει! :)

Νίκο, ειδικά αυτές τις μέρες που έχει γίνει το έλα να δεις στον χώρο, η διαφορά είναι ακόμα πιο έντονη. Τα μεγάλα ονόματα και τα παράθυρα από παντού μας έφαγαν!
Και στις πρωτοβουλίες πάντως καλά τα πάει!

Εξύμνoς said...

Σωστο κι αυτο! Παω να παρω κερια!

mmexer said...

Ας γίνω γκρινιάρης στη θέση του γκρινιάρη (κατά το χαλίφης στη θέση του χαλίφη!)

Είναι που νιώθουν τύψεις οι Άγγλοι γι' αυτό έχουν παντού κάδους :)

Εγώ έχω στο σπίτι αλλά.... στον ΣΚΑΙ τις χρησιμοποιούν ή μπα; Καίνε πολύ περισσότερο από μένα!

Δεν πολυπιστεύω στην εταιρική κοινωνική ευθύνη των εταιρειών και κυρίως των τηλεοπτικών σταθμών.

Δυστυχώς περιμένουμε κάποιον να μας κρούσει τον κώδωνα για να κάνουμε κάτι! Ας είναι!