Sunday 13 January 2008

DVD, ένα φτηνό προϊόν στην Αγγλία

Έχω κάνει λόγο στο παρελθόν για το πόσο φτηνά είναι τα βιβλία στην Αγγλία. Τα περισσότερα κοστίζουν περίπου 5-8 λίρες, χωρίς βέβαια να λείπουν τα πιο ακριβά, κυρίως αυτά που είναι σε hard cover.

Εκτός από τα βιβλία όμως, αρκετά χαμηλές τιμές έχω διαπιστώσει πως υπάρχουν και στα DVD και τα CD, σε σχέση με την Ελλάδα.

Τα HMV είναι από τα πιο γνωστά καταστήματα μουσικής και ταινιών στην Αγγλία. Όπως το δικό μας metropolis ένα πράγμα. Μαζί με τα Virgin stores έχουν νομίζω τη μερίδα του λέοντος στην αγορα cd και dvd.

Πιο σαφή γνώμη έχω για το πρώτο, μιας και τα καταστήματα είναι περισσότερα και τα συναντάω στο δρόμο μου πολύ πιο συχνά και πάντα μπαίνω μέσα για να τσεκάρω τι παίζει και γιατί όχι να αγοράσω κάτι.

Κατά καιρούς λοιπόν τα hmv έχουν διάφορες καλές προσφορές σε ταινίες κυρίως προηγούμενης σεζόν και παλαιότερες. Στις προθήκες του καταστήματος βρίσκεις γνωστές ταινίες με 3-7 λίρες (5-10 ευρώ) και σύντομα βρίσκεσαι να έχεις μαζέψει ήδη 3-4 και να είσαι στο ταμείο! Βέβαια οι καινούριες ταινίες παραμένουν πιο ακριβές, αλλά με σωστές επιλογές φτιάχνεις μια αρκετά αξιόλογη συλλογή! Επίσης μπορείς να βρεις πολύ ενδιαφέρουσες συλλογές, τριλογίες, σεζόνς τηλεοπτικών σειρών και άλλα σε αρκετά καλές τιμές.

Ειδικά τώρα, που είναι περίοδος εκπτώσεων, οι προσφορές στο εν λόγω κατάστημα είναι ακόμα περισσότερες.
Ενδεικτικά:
300 --> ₤5
Nightmare before Christmas (New version) --> ₤4
Bourne Ultimatum + Bourne Supremacy --> ₤6
Fight Club --> ₤3
Devil wears Prada --> ₤4.5
Mr & Mrs Smith --> ₤3
Mystic river --> ₤4
Dead poetry society --> ₤4
Blood diamond --> ₤5
V for Vendetta --> ₤5

Και πάω στα box sets, που είναι πολύ δελεαστικά:
Godfather trilogy --> ₤10 (πέρσι εγώ την πήρα 15 ή 18, αλλά έτσι είναι αυτά!)
Spiderman 1/2/3 --> ₤15
Sex & the city seasons 1-6 --> ₤65 (εντάξει, ακριβά, αλλά η κανονική τιμή είναι 135!)
και άλλες όπως η τριλογία The Lord of the rings (12 DVD), τα 3 X-men, ένα πακέτο με ταινίες του Almodovar, που όμως για κάποιο λόγο τις εκπτώσεις που είδα χτες in store δεν τις βρίσκω στο site.

Από περιέργεια περιηγήθηκα σε κάποια sites ελληνικών videoclub και επιβεβαίωσα την υποψία μου οτι οι τιμές είναι αρκετά πιο υψηλές. Για παράδειγμα το 300 κάνει 22 ευρώ, το V for Vendetta 20, το Fight Club 10 (ok), η τριλογία Godfather 38 ευρώ και το πακέτο Sex & the city 126 (σε άλλο κατάστημα το βρήκα 140).

Υπενθυμίζω οτι η αναλογία λίρας και ευρώ είναι χοντρικά 1 λίρα = 1,5 ευρώ... Κάντε τους υπολογισμούς σας!

Βέβαια θα μου πείτε στην Ελλάδα δε χρειάζεται να αγοράσεις DVD. Περιμένεις μέχρι να το δώσει κάποια εφημερίδα!

Πάντως τελειώνοντας θέλω να τονίσω τη σημασία της έρευνας αγοράς. Τα DVD και γενικά ο χώρος του θεάματος αλλά και των ηλεκτρονικών, σε αντίθεση με τα ρούχα, τα παπούτσια κλπ (που υπάρχουν διαφορετικά προϊόντα σε διαφορετικές τιμές) είναι πολύ εύκολος για να κάνεις συγκρίσεις και μια σωστή έρευνα είναι πάντα χρήσιμη. Δεν είναι σπάνιο σε ένα μαγαζί να βρεις μια ταινία 15 ευρώ και να την πάρεις επειδή είναι μια λογική τιμή, και σε ένα άλλο να τη βρεις 5 επειδή την έχει προσφορά! Προσωπικά κάνω έρευνα αγοράς σε οτιδήποτε ψωνίζω και το internet έχει χρησιμεύσει πάρα πολύ σε αυτό. Βλέπω μεγάλες διαφορές στις τιμές σε ίδια προϊόντα (από άδεια DVD μέχρι και σε φωτογραφικές μηχανές ή κάρτες μνήμης) και είναι στιγμές που σκέφτομαι "φαντάσου να πήγαινα να ψωνίσω στο x μαγαζί χωρίς να έχω ψάξει τι και πόσο".

Ο ανταγωνισμός στην ελεύθερη οικονομία είναι ένα μεγάλο όπλο που έχουμε ως καταναλωτές και είναι κρίμα να μην το εκμεταλλευόμαστε. Δε φταίνε πάντα οι άλλοι.

17 comments:

KitsosMitsos said...

Πολύ σωστός. Και όχι μόνο στο θέμα των DVD αλλά γενικότερα στις καταναλωτικές συνήθειες. Λίγο περισσότερο ψάξιμο χρειάζεται, τίποτε παραπάνω.
Βέβαια, υπάρχει ακόμη η..χμμμ...παράνομη επιλογή του κατεβάζω απ'το ίντερνετ...

Γκρινιάρης said...

Όταν οι τιμές είναι τόσο προσιτές, σε DVDs και CDs, η επιλογή που λες δεν έχει λόγο ύπαρξης. Κι αυτός είναι ένας τρόπος πάταξης του φαινομένου, που είμαι σίγουρος οτι οι καταναλωτές θα τον δεχτούν με μεγάλη ικανοποίηση.

Όσο για την έρευνα αγοράς, πολλές φορές γίνομαι πολύ σχολαστικός αλλά νιώθω μεγάλη ικανοποίηση όταν ξέρω οτι έκανα μια πραγματικά καλή αγορά.

jul said...

Οπως και στην Ελλάδα.... ακριβώς όπως και στην Ελλάδα....
Που για να αγοράσεις και του πιο ξεφτύλα το cd πρέπει να δώσεις 20€...

Αυτό το box Sex and the City θα το ήθελα πολύ :):):):)

~~A~~ said...

Είναι πολύ μεγάλη η διαφορά και άμα σκεφτούμε και την αναλογία μισθών μεταξύ Αγγλίας και Ελλάδας γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.

Laplace said...

κ μετα θελουν να καταπολεμησουν την πειρατια εδω στην Ελλαδα..ΠΩΣ?με αυτες τις διαφορες στις τιμες,ΛΟΓΙΚΟ να αντιγραφουν καποιοι

DaNaH said...

Πολύ σωστά τα όσα λες για έρευνα αγοράς. Εδώ έχουμε μείνει πολύ πίσω σε αυτό το θέμα. Μπαίνουμε σε ένα μαγαζί και συχνά ντρεπόμαστε να μην αγοράσουμε κάτι. Πολύ περισσότερο δε, ντρεπόμαστε να πούμε ότι ξέρετε το ίδιο προϊόν σε άλλο μαγαζί το χρεώνουν τόσο. Αν το κάναμε αυτό και ο ανταγωνισμός θα ήταν πιο υγιής και θα βρίσκαμε ευκολότερα καλύτερες τιμές! Αλλά φοβόμαστε πια τόσο πολύ μην μας κακοχαρακτηρίσουν που καθόμαστε και πληρώνουμε διάφορα προϊόντα περισσότερο απ'όσο θα'πρεπε.

Εξύμνoς said...

Η κατασταση παει κατα εκει που ειχε πει η Μπαμπαλη σε μια συνεντευξη. Θα φτασουμε σε λιγο καιρο σε σημειο που δεν θα πουλιουνται πια δισκοι. Το ιντερνετ βλαπτει πολυ την μουσικη βιομηχανια. (εγω προσθετω "βοηθαει ομως την μουσικη") Εχουν αρχισει ηδη να παιφτουν οι τιμες στα CD.

Anonymous said...

Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις σου για τα DVDs, κάποιοι γνωστοί μου που επέστρεψαν από Αγγλία έφεραν μαζί ολόκληρη "ταινιοθήκη". Και γω πάλι από το Λονδίνο επιστρέφω με βαλίτσες γεμάτες βιβλία και Cds. Καλημέρα...

Γκρινιάρης said...

Jul, θες να στη στείλω; Έχει πλάκα, είναι σε κουτί παπουτσιών (shoe edition)!

~~Α~~, συμφωνώ. Με τη διαφορά μισθών η διαφορά γίνεται ακόμα εντονότερη.

Laplace78, οι τιμές πέφτουν όταν λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Αλλά δυστυχώς δεν αρκεί αυτό.

DaNaH, συμφωνώ με αυτά που λες! Σιγά μη νιώσουμε υποχρεωμένοι ή και ευγνόμωνες που θα δώσουμε τα λεφτά μας!

Eximnos, μακάρι. Πάντως η μικρή περιήγηση που έκανα (για τα DVD) με απογοήτευσε.

Lemonita καλωσήρθες. Καλά έκανες κι εσύ κι οι φίλοι σου. Απ' ότι φαίνεται το Λονδίνο συμφέρει και για τέτοια ψώνια.

Σοφία said...

Έκανα την έρευνα αγοράς που είπες, για να πάρω όλα τα dvd των friends. Φρίκαρα!!! 15 με 20 ευρώ το κάθε δισκάκι, που περιέχει 6 επεισόδια. Για να τα αποκτήσω όλα ήθελα περίπου 1.000 ευρώ... λογικό έτσι; Και βρίσκω site στην Αγγλία, πακέτο όλα τα επεισόδια: 200 ευρώ! Έλα μου όμως που δεν έχει ελληνικούς υπότιτλους! Φρικάρεις ξανά ή δεν φρικάρεις;
Καλημέρα γκρινιάρη!

Σοφία said...

Η διαφορά τιμών μεταξύ Αγγλίας και Ελλάδας οφείλεται κυρίως στους εξής παράγοντες:

1. Το μέγεθος της αγοράς - η βρετανική αγορά είναι πολύ μεγαλύτερη (και συνεπώς περισσότερο απρόσωπη και ανταγωνιστική) από την ελληνική, συν ότι χρησιμοποιείται ευρέως το διαδίκτυο.

2. Η συμπεριφορά των καταναλωτών, που δεν ψωνίζουν τυχαία, αλλά συγκρίνουν τιμές και δεν αγοράζουν όταν θεωρούν ότι κάτι είναι ακριβό. Ενώ στην Ελλάδα, δεν τολμάς να πεις ότι δεν αγοράζεις μην τυχόν και σε πουν καρμίρη.

3. Η έλλειψη χώρων αποθήκευσης λόγω του κόστους της γης (βασικά είναι οικονομικά ασύμφωρο να έχεις αποθηκευτικούς χώρους) οπότε σε συμφέρει καλύτερα να πουλήσεις τα προϊόντα σε τιμές όσο-όσο και να τα διώξεις από τα ράφια, παρά να τα κρατάς για να τα πουλήσεις στη φουλ τιμή - ή να τα βάλεις στην αποθήκη για να τα ξαναβγάλεις του χρόνου. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορείς να βρεις στο μαγαζί-HMV πιο φτηνά κάποια προϊόντα απ' ότι στην ιστοσελίδα του.

4. Ο Βρετανός έμπορος είναι επιχειρηματίας, ο Έλληνας έμπορος είναι εμποράκος (και ενίοτε μικρο-απατεώνας).

Συν ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμα συνηθίσει τις πιστωτικές κάρτες και προσπαθούμε να κινήσουμε την αγορά με ρευστό. Πας να πληρώσεις με πιστωτική και σε περνάνε από 1001 δοκιμασίες, οι περισσότερες άχρηστες, π.χ. ενώ η κάρτα έχει PIN σε βάζουν και υπογράφεις αλλά δεν τσεκάρουν την υπογραφή (και όταν δεν είχε PIN ουδέποτε είχε τσεκάρει κανείς την υπογραφή μου - άλλη βλακεία αυτή, θα μπορούσα αν ήθελα να κάνω πολλές κομπίνες). Τις προάλες που ήμουν Ελλάδα πήγα στο Public (καινούριο κατάστημα με βιβλία, CD, DVD και ηλεκτρονικά). Δεν είχα πολύ χρόνο, μπήκα μόνο μέσα για 10-20 λεπτά (πολύ λίγος χρόνος για τέτοιο μαγαζί), πήρα μια στοίβα παιδικά βιβλία και πήγα στο ταμείο. Δεν θυμάμαι πόσο ήταν το ποσό αγοράς, νομίζω γύρω στα 60 ευρώ. Όχι τεράστιο αλλά ούτε και ευκαταφρόνητο σχετικά με το χρόνο που πέρασα στο μαγαζί και το γεγονός ότι ήταν η περίοδος μετά τις γιορτές και πριν τις εκπτώσεις, που η κίνηση είναι μειωμένη. Η κοπέλα στο ταμείο τα χτύπησε, μου τα έβαλε στην τσάντα, μου έριξε μέσα και κάτι διαφημιστικά φυλλάδια, δωράκια κ.λπ. Ως εδώ καλά. Της δίνω την πιστωτική. Μου λέει ταυτότητα έχετε; Της λέω όχι. Διαβατήριο; Όχι της λέω (ούτε πιστοποιητικό γεννήσεως - αυτό το είπα από μέσα μου). Δίπλωμα οδήγησης; Όχι, αλλά η κάρτα μου έχει PIN. Τι τα χρειάζεστε όλα αυτά; Α, εμείς μου λέει ζητάμε ταυτότητα. Ούτε καν της πέρασε από το μυαλό να κάνει κάτι άλλο, π.χ. να επιβεβαιώσει τα στοιχεία μου με την Mastercard, κι εγώ καθώς ήμουν βιαστική δεν είχα χρόνο να συζητάω, οπότε της άφησα τα βιβλία όπως ήταν κι έφυγα. Εγώ γλίτωσα 60 ευρουδάκια (τα οποία επένδυσα στη συνέχεια στο Μetropolis που αρκέστηκε στο PIN) και το Public (μαγαζί καινούριο που υποτίθεται πρέπει να αποκτήσει μερίδιο αγοράς) έχασε τον πελάτη. I rest my case.

Anonymous said...

θα σταθω λιγο στο γεγονος με τις εφημεριδες. ειναι αληθεια οτι κανουν οτιδηποτε για να προσελκυσουν τον αναγνωστη, οπως και παραδεχομαι οτι κι εγω εχω προμηθευτει οριεμνες ταινιες ετσι. ομως, ειναι πολυ διαφορετικο το να εχεις ενα αυθεντικο dvd, με τη θηκη του, το booklet του και κανονικα xtras, και να μην ειναι μια χαρτινη ανοησια.οπως και να το κανουμε, μου φαινεται οτι τα ελληνικα μεσα εχουν παρει χαμπάρι τον ελληνα καταναλωτη..

cinderella said...

Kαλά εντυπωσιάστηκα! Κι εδώ πραγματικά είναι πανάκριβα.
Αν δεν υπήρχε το ιντερνετ όπου τα κατεβάζουμε νομίζω οτι θα είχαμε τεράστιο πρόβλημα!!
Τη μεγαλύτερη όμως αλήθεια την είπε η Σοφία Ο Βρετανός έμπορος είναι επιχειρηματίας, ο Έλληνας έμπορος είναι εμποράκος (και ενίοτε μικρο-απατεώνας).
κι αυτό νομίζω εξηγεί τα πάντα!
Καλή εβδομάδα!!

katerina said...

Καλημέρα!
Το ξέρεις πως θέλω να ανέβω Αγγλία... Ένας από τους βασικούς λόγους είναι τα ψώνια σε cd, δίσκους, dvd και βιβλίων.. Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει με τις τιμές εδώ!
Φαντάσου πως έχουμε ήδη δηλώσει οτι θα ανέβουμε με μια μικρή βαλίτσα με ρούχα και μια τεράστια άδεια την οποία θα γεμίσουμε με όλα τα παραπάνω.. Και σοβαρολογούμε!
Πόσες φορές πια θα πω οτι ζηλεύω τόσο τη Σοφία όσο και Εσένα; Αμάν πια... Τραγική έχω καταντήσει!

Γκρινιάρης said...

Graso, εννοείται οτι όλα τα DVD που είπα δεν έχουν ελληνικούς υποτίτλους. Έχουν όμως αγγλικούς αν θες, οπότε βοηθάει.

Σοφία, εντάξει, αν πω οτι δεν με κάλυψες θα είναι γελοίο!

Lifewhispers, έχεις πολύ δίκιο. Άλλη χάρη έχει μια κασετίνα, με το βιβλιαράκι του, τα extras του κλπ... Δεν το συζητώ!

Cinderella, αν τηρούσαμε όλοι τους κανόνες (έμποροι, καταναλωτές, λογιστές, πολιτικοί, ψηφοφόροι, δημοσιογράφοι, δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι κλπ) θα ήταν αλλιώς τα πράγματα γενικότερα!

River, έτσι ακριβώς! Φέρε άδειες βαλίτσες! Χεχε!

Σοφία said...

@ Γκρινιάρης: Αυτό έλειπε, να μην σε κάλυπτα. Μισή ώρα έγραφα!!

Να σημειώσω επίσης ότι και στη Βρετανία οι εφημερίδες δίνουν DVD (και βιβλία, και περιοδικά, και CD) ακριβώς όπως και στην Ελλάδα.

alienlover said...

πολύ καλό ποστ, αλλά η Αγγλία σε σχέση με την Ιαπωνία για παράδειγμα, είναι πολύ πιο ακριβή σε θέματα θεάματος και τεχνολογίας. Ολοκαίνουρια μοντέλα από κινητά και αλλα γκατζετάκια στην Ευρώπη δεν πλησιάζονται και στην Ιαπωνία κάνουν το πολύ 200 Ε. Το θέμα είναι πόσο μπορείς να περιμένεις και/ή πόσο πολύ χρειάζεσαι κάτι. Προσωπικά δεν με απασχολεί να έχω το αυθεντικό dvd μιας ταινίας γιατί έχω τους σκληρούς μου και κατεβάζω ό,τι με ενδιαφέρει. Αυθεντικά CDs/DVDs αγοράζω μόνο από καλλιτέχνες που λατρεύω και όταν οι συναυλίες τους μαγνητοσκοπούνται.