Friday 18 January 2008

Η αγορά του Portobello στο Notting Hill

Το Notting Hill είναι μια όμορφη κοσμοπολίτικη γειτονιά του δυτικού Λονδίνου, από τις πιο γνωστές ίσως σε όσους έρχονται στην Αγγλία λόγω της ομώνυμης ταινίας με τον Hugh Grant και την Julia Roberts. Εκτός από την ταινία όμως, το Notting Hill είναι γνωστό για δύο πράγματα: το μεγάλο καρναβάλι, που γίνεται κάθε Αύγουστο (για το οποίο έχω γράψει ένα post παλαιότερα) και την αγορά στο δρόμο του Portobello.

Στον Portobello road λοιπόν, στην καρδιά του Notting Hill, ανάμεσα σε πολύχρωμα σπίτια (ροζ, κίτρινα, μπλέ) κάθε Σάββατο στήνεται ένα παζάρι με εκατοντάδες επισκέπτες. Στην πόλη υπάρχουν διάφορες υπαίθριες αγορές και η κάθε μια έχει το χαρακτηριστικό της. Το χαρακτηριστικό της αγοράς του Portobello είναι τα μαγαζιά με τις αντίκες.

Δεξιά κι αριστερά, κυρίως στην αρχή του δρόμου, παντού υπάρχουν antique arcade στα οποία μπορείς να βρεις πολλά και διάφορα πράγματα. Σε όλο το μήκος του δρόμου στήνονται και πάγκοι που πουλάνε διάφορα προϊόντα, αλλά και φαγητά. Θυμίζει πολύ στο δικό μας μοναστηράκι, αλλά με ένα διαφορετικό χρώμα.

Προς το τέλος του δρόμου το παζάρι δίνει τη θέση του σε μια λαϊκή αγορά, η οποία και είναι μόνιμη, όλες τις μέρες της εβδομάδας.


Για το τέλος άφησα το μαγαζάκι το οποίο στέγαζε το ταξιδιωτικό βιβλιοπωλείο του Hugh Grant στην ταινία Notting Hill. Χεχε!

Επιδίωξα να δω την ταινία ξανά όταν ήρθα Λονδίνο (για να μπω στο κλίμα) και πρόσεξα οτι απέναντι από το βιβλιοπωλείο ήταν η αντικερί Harris Arcade στο νούμερο 161-163 στο Portobello! Έτσι πήγα και το βρήκα, η αντικερί είναι ακόμα εκεί και το "βιβλιοπωλείο" είναι ένα μαγαζί με ανατολίτικα έπιπλα και στολίδια (αν κατάλαβα καλά).

Μπορεί οι φωτογραφίες να μη σας κάλυψαν σε ότι αφορά την περιοχή, γιατί ήθελα να εστιάσω στην αγορά και στον χαρακτήρα της. Περιληπτικά πάντως το Notting Hill σαν περιοχή είναι οικιστικη στο μεγαλύτερο βαθμό της, με κλασική αρχιτεκτονική κεντρικού Λονδίνου και τα terraces (τα σπίτια που έχω στις πρώτες φωτογραφίες, αλλά όχι απαραίτητα πολύχρωμα!), με κάποια cafe κοντά στο μετρό και στην αρχή του Portobello και κάποια ωραία μπαράκια και εστιατόρια (αρκετά ιταλικά) και στυλάτα μαγαζιά στους γύρω δρόμους. Αλλά μη σας κουράζω, όταν έχω μαζέψει αρκετές φωτογραφίες θα κάνω κάποιο post.


Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!

35 comments:

Σοφία said...

Αχ! Αχ! Είχα πάθει την πλάκα μου με την ταινία (τρελαίνομαι για ταινίες σάλτσες και Hugh Grant!), αλλά τώρα που είδα και τις φωτογραφίες...
Δεν είσαι εντάξει γκρινιάρη!!! Εμείς στην ψαροκώστενα κι εσύ μας ξεσηκώνεις!
ΘΕΛΩ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!
Καλό Σαββατοκύριακο και από βδομάδα σε περιμένουμε με άλλη θεματολογία, πιο μίζερη!!!

Γκρινιάρης said...

Κοίτα την καλέ! Πάρε την στο blog σου να σου πει να μιζεριάσεις! Σα δε ντρέπεσαι! :) Μου θες και διακοπές! Καλά βρε, πριν 15 μέρες Χριστούγεννα είχαμε! :)

Πάντως κι εμένα μ' αρέσει ο Hugh Grant (σαν ηθοποιός εννοώ!)! :)

Σοφία said...

Καλά που το διευκρίνισες, γιατί θα σε παρεξηγούσα! Εμένα μ' αρέσει και σαν άντρας και όταν βοηθάει λίγο και ο ρόλος... λιώνω!

Μην το παίρνεις στραβά, απλά αυτού του τύπου τα παζάρια είναι που με γοητεύουν όταν ταξιδεύω! Βλέπει πως ζει ο λαός, την κουλτούρα του. Πράγα, Βενετία, Κωνσταντινούπολη, Φρανκφούρτη... όλα διαφορετικά, όλα μαγικά!

Θυμήσου πως με λένε… said...

Αυτά τα κρουασάν...με πέθαναν.

Γκρινιάρης said...

Graso,συμφωνώ για τα παζάρια στις πόλεις. Η συγκεκριμένη υπαίθρια αγορά ωστόσο είναι και τουριστικό αξιοθέατο, οπότε δεν ξέρω κατά πόσο μπορείς να πεις οτι είναι αυθεντική, τουλάχιστον σε σχέση με άλλες λιγότερο γνωστές.

Θυμήσου πως με λένε, εγώ πάντως τους αντιστάθηκα! Χεχε, είμαι περήφανος!

DaNaH said...

Υπέροχες οι φωτογραφίες! Εμείς όταν είχαμε πάει στο Notting Hill δεν είχαμε πετύχει την υπαίθρια αγορά. Πραγματικά πολύ όμορφες εικόνες! Εγώ δύο πράγματα θυμάμαι από το Notting Hill: έναν δρόμο με ατέλειωτα πανομοιότυπα άσπρα σπιτάκια (αλήθεια πως θυμάται κάποιος σε ποιο μένει χαχαχα - αστειάκι) και τις πολλές πρεσβείες (και η ελληνική εκεί γύρω είναι).

Έχω μια απορία. Και εσύ και η Σοφία που τραβάτε φωτογραφίες σε υπαίθριες αγορές δεν σας έχει κάνει ποτέ κανείς παρατήρηση; Θυμάμαι όταν είχα πάει στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ήθελα να τραβήξω κι άλλες φώτο αλλά φοβόμουν μην "μου την πει" κανείς (πράγμα που φυσικά δεν έγινε, αλλά το είχα στο μυαλό μου) και δεν έβγαλα όσες θα ήθελα.

zouri1 said...

μπραβο,ωραιες οι φωτογραφιες.

Anonymous said...

Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες σου Γκρινιάρη. Εχω πάει και γω στην αγορά του Portobello και ήταν πολύ όμορφα-καλύτερα απο το "δικό μας" μοναστηράκι γιατί τα προς πώληση αντικείμενα εκεί είναι κάποιες φορές σπάνια.
Εχεις και μια φωτογραφία με πολλές φωτογραφικές μηχανές- αντίκες. Μία τέτοια αγόρασα απο'κει,δώρο στον πατέρα μου. Συνέχισε τις ωραίες σου βόλτες και ταξίδεψέ μας με τις φωτογραφίες σου.

Εξύμνoς said...

Εντυπωσιακο!!! Ετσι θελω και εγω το μοναστηρακι!!

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ said...

Πολύ ωραίες εικόνες,πρέπει να καλοπερνάς εκεί...

moukelis said...

Μόλις έκανες τη ζωή μου μίζερη.Πολύ μίζερη,ακούς;Όταν πήγαμε εμείς πετύχαμε τη μερα με τα λαχανικά.ΚΑι ήθελα ένα από αυτά τα ρολόγια με το αλυσιδάκι... :'@(

Γκρινιάρης said...

DaNaH, τα σπιτάκια που είναι παρόμοια στη σειρά είναι τα λεγόμενα terraces (κάπως αλλιώς είναι το κανονικό όνομα αλλά μου διαφεύγει). Και ξέρει ο καθένας που μένει γιατί... έχουν νούμερα! Επίσης πρέπει να ξέρεις οτι αυτά συνήθως βρίσκονται στην περίμετρο του οικοδομικού τετραγώνου και στη μέση υπάρχει ένας κοινόχρηστος κήπος (σε έναν τέτοιο μπήκε ο Hugh Grant με την Roberts στην ταινία). Τέτοια σπίτια είναι γεμάτο το - κεντρικό τουλάχιστον - Λονδίνο.
Όσο για τις φωτογραφίες που λες, όχι, ποτέ δεν το έχω σκεφτεί. Εντάξει, δε νομίζω οτι είμαι ο μόνος που βγάζει φωτογραφίες στο Λονδίνο! Και βγάζω και σε πιο κουλά μέρη από την Portobello market. Ε, σε μέρη που απαγορεύεται, όπως κάποια μουσεία κλπ, φυσικά δε βγάζω

Zouri, σ' ευχαριστώ.

Lemonita, αυτές οι φωτογραφικές μηχανές μου τράβηξαν κι εμένα το ενδιαφέρον! Γενικά έχει αρκετά ωραία πραγματάκια, όρεξη να έχεις να ψάχνεις!

Eximnos, έχω καιρό να κατέβω στην αγορά στο μοναστηράκι οπότε δεν έχω άποψη.

Νίκο, έχει και τα καλά και τα κακά, προσπαθούμε να εστιάζουμε στα καλά!

Moukelis, συγνώμη!!! Πήρατε τουλάχιστον κανένα μήλο, κανένα μάγκο, κανέναν ανανά βρε παιδί μου! Τι ρολόι λες, τσέπης; Δεν έχω κάτι σχετικό στις φωτογραφίες, έτσι;

mmexer said...

Ε όχι δεν θα ζηλέψω....
Είναι χάλια, είναι άθλιο, απλώς είσαι καλός φωτογράφος και βλέπουμε την πρόθεσή σου να κρύψεις τον ουρανό για να βλέπουμε πως είναι τέλεια....
Επαναλαμβάνω δεν ζηλεύω (λέμε τώρα) χαχαχαχαχα ή μάλλον κλαψ κλαψ κλαψ

Γκρινιάρης said...

Mmexer, με κατάλαβες ρε τσακάλι! Γιατί νομίζεις έκανα τέτοιο zoom; Για να μη δείξω ουρανό! Αλλά εντάξει, τι περιμένεις από ένα χειμωνιάτικο πρωινό στην Αγγλία; Αυτα είναι από τα πρώτα που μαθαίνεις εδώ!

Παρεμπιπτόντως, η 1η φωτογραφία είναι από άλλη μέρα, εξού και ο γαλάζιος ουρανός ο οποίο ξαφνικά γίνεται συννεφιασμένος στις επόμενες!

Jason said...

Έχω πάει στο Portobello. :)

KitsosMitsos said...

Καταπληκτικό αφιέρωμα!
Και τα χρώματα απίστευτα. Ωραίες οι υπαίθριες αγορές, όντως.
Την καλημέρα μου.

Γκρινιάρης said...

Jason, σωστή κίνηση! Σου άρεσε;

Kitsosmitsos, σ' ευχαριστώ. Ναι, είναι ωραίες και ξεχωριστές.

Anonymous said...

και ως συνηθως, εγω και οι ερωτησεις μου.
μονο σαββατο ειναι το παζαρι;
νομιζα πως ηταν απο πεμπτη ως κυριακη, οπως το καμντεν!
φιλαι, ακλο υπολοιπο ΣΚ!

(και παρεμπιπτοντως, το ξενοδοχειο που αθ μενω ειναι κοντα εκει εμαθα)
χεχε!

Γκρινιάρης said...

Όχι, οι περισσότερες αντικερί είναι ανοιχτές μόνο το Σάββατο. Πάντως όλες τις μέρες εκτός από τη λαϊκή υπάρχουν και κάποια λίγα μαγαζάκια ανοιχτά.

Α, ωραία, θα είσαι και κοντά λοιπόν! :)

Καλό Σαββατοκύριακο!

Σοφία said...

Πολύ ωραίο ποστ, Γκρινιάρη! Καταπληκτικές φωτογραφίες, που αποτυπώνουν πολύ όμορφα την ατμόσφαιρα του Portobello. Συμφωνώ κι εγώ ότι το συγκεκριμένο παζάρι δεν θα το έλεγες ούτε αυθεντικό ούτε αντιπροσωπευτικό, αλλά είναι σίγουρα φωτογενές και πολύ τουριστικό (ας είναι καλά το Hollywood).

Για τις φωτογραφίες που είπε η Δανάη, στα τουριστικά μέρη είναι συνηθισμένοι και δεν τους νοιάζει, ίσα-ίσα που είναι δωρεάν διαφήμιση. Εμένα μου την έχουν πει 1-2 φορές κάποιοι κολλημένοι, αλλά εντάξει, δεν μπορείς να κάτσεις να σκάσεις για τον κάθε βλάκα.

Tα ενωμένα σπιτάκια όντως λέγονται terraces. Είναι χαρακτηριστική αρχιτεκτονική της Γεωργιανής περιόδου (18ου αιώνα) που χρησιμοποείται έως σήμερα.

Jason said...

Αμέ, πολύ.
Επίσης μου έχει μείνει μία pub που είχε κάπου λίγο πριν από εκεί που άρχιζε η αγορά και την είχα λατρέψει.

Γκρινιάρης said...

Καλημέρα Σοφία, κι ευχαριστώ για το σχόλιο! Thanks για την επιβεβαίωση.

Jason, στην pub αυτή (αν λες την Duke of Wellington) έχω πάει κανα δυο φορές. Απλή ωραία κλασική Αγγλική pub.

moukelis said...

Αυτά τα τσέπης με την αλυσιδίτσα που έχεις και σε μία φωτογραφία βρε Γκρινιάρη...Δεν πήραμε τίποτα,είχαμε σηκωθεί από πολύ νωρίς για να το προλάβουμε το πρωί και απογοητευτήκαμε πολύ. :@(

cinderella said...

Οι φωτογραφίες μας κάλυψαν απόλυτα!! Και τα σπιτάκια υπέροχα και η αγορά φαίνεται ενδιαφέρουσα και όντως έχει μια διαφορετική εικόνα από το δικό μας Μοναστηράκι!! Ευχαριστούμε και σένα και το Σοφάκι για τις ανταποκρίσεις σας από το Λονδινάκι!!
Καλό Σαββατοκύριακο!!

katerina said...

Καλησπέρα!
Απορία - Πρόταση:
Έχετε σκεφτεί ποτέ συνεργασία με τη Σοφία για τη δημιουργία ενός ταξιδιωτικού οδηγού για την Αγγλία? Αναλαμβάνω την προώθηση και το μανατζάρισμα... Δέχεσαι?

Γκρινιάρης said...

Καλησπέρα!

Moukelis, δεν πειράζει, απ' ότι διαβάζω είδατε αρκετά πράγματα για το χρόνο που κάτσατε!

Cinderella, ευχαριστώ για το σχόλιο! Καλό Σαββατοκύριακο!

River, δεν παίζει! Αφ' ενός η Σοφία με τρώει χαλαρά στις εμπειρίες της εδώ και αφ' εταίρου εγώ σιγά μην καταδεχτώ να μπω δεύτερο όνομα στον οδηγό!!! :)

Σοφία said...

Χαχαχα πρώτο δεν σε βάζω με τίποτα, οπότε τη συνεργασία να την ξεχάσεις :-p

Γκρινιάρης said...

Χαχα! River, η ιδέα σου κράτησε λιγότερο από 48 ώρες! :)

Laplace said...

gkriniarh emena me entypwsiasan oi mpales apo to 1966,oi kafe..pwpw exei ena swro prgmt na shkwseis ekei..

Γκρινιάρης said...

Κι εμένα μου γυάλισαν αυτές οι μπάλες! Ωραίο στολίδι, classic!

Anonymous said...

Klaps, hmastan thn prvtoxronia sto Londino kai hthela poly na pame kai sto Notting Hill alla den prolabame :( Tvra me tis fvtografies sou to thymithika kai klaps klaps :(

Anonymous said...

ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ!!!
Θα ήθελα πολύ να πάω! Και ωραίες φωτογραφίες!

Γκρινιάρης said...

Asteraki, προσωπικά δε νομίζω οτι είναι και το top μέρος για να επισκεφτείς όταν ο χρόνος σου είναι περιορισμένος. Το Λονδίνο έχει τόσα πράγματα που δε σου φτάνει ένας χρόνος, όχι λίγες μέρες!

Penny, όμορφα είναι! Βάλε το στο πρόγραμμα, αλλά φρόντισε να είναι Σάββατο.

Cinderelen said...

Πολύ όμορφο φαίνεται. Και οι φωτογραφίες υπέροχες ;)

Καλό απόγευμα.

ps. Θέλω να πάω στο Λονδίνοοο!

Γκρινιάρης said...

Καλησπέρα Princess! Στο εύχομαι στο μέλλον να το κάνεις το ταξιδάκι!