Friday 15 February 2008

Το Camden Town, οι αγορές του και οι Goth

Μια από τις αγαπημένες μου περιοχές για βόλτα το Σαββατοκύρικο είναι η περιοχή του Camden Town. Βρίσκεται στο βόρειο Λονδίνο, σχετικά κεντρικά, μόλις στη ζώνη 2, και είναι πολύ γνωστή για το σύμπλεγμα των αγορών και για το πλήθος νεολαίας που αυτές προσελκύουν. Ήταν να γράψω σχετικό post την περασμένη εβδομάδα, μιας και είχα πάει μόλις το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, αλλά οι υποχρεώσεις δε μου επέτρεψαν να οργανώσω τις φωτογραφίες. Πριν λίγες μέρες έμαθα ότι το Σάββατο που μας πέρασε ξέσπασε μια μεγάλη φωτιά εκεί που κατέστρεψε μέρος της αγοράς της περιοχής, και πολύ στενοχωρήθηκα. Δεν ξέρω ακριβώς τι έκταση έχει η ζημιά, αλλά ελπίζω να την επισκευάσουν γρήγορα γιατί η περιοχή είναι πολύ όμορφη.

Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Το Camden Town συνορεύει με το Regent Park, ένα από τα ωραιότερα πάρκα του Λονδίνου. Από το κέντρο του Camden περνάει το Regent's Canal, το οποίο αν ακολουθήσετε περνάει από το πάρκο και τον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου που είναι λίγο πιο δίπλα. Είναι από τους πιο όμορφους περιπάτους που έχω κάνει. Να και μια παλαιότερη φωτογραφία, από το κανάλι που περνάει μέσα απ' το πάρκο για να καταλάβετε για τί μιλάω.

Regent's canal

Εδώ πλέον το κανάλι έχει φτάσει έχει φτάσει στο Camden.

Regent canal at Camden Town

Η περιοχή είναι γνωστή για τις πολλές αγορές που έχει. Νομίζω σε αριθμό είναι πέντε ή έξι και κάθε μία έχει κάτι χαρακτηριστικό. Άλλη ειδικεύεται στα ρούχα, άλλη στα έπιπλα και τα διακοσμητικά σπιτιού, άλλη σε μπιχλιμπίδια (crafts), όπως κοσμήματα, κεριά, αρωματικά sticks, κλπ, σε άλλη θα βρείτε βινύλια και αφισες, αλλού ναργιλέδες, ξέρετε.

Η διαρρύθμιση είναι πολύ προσεγμένη. Οι αγορές βρίσκονται μέσα σε παλιές, ανακαινισμένες, αποθήκες ή σε καινούρια κτήρια κτισμένα σε παραδοσιακό στυλ με τούβλα και σίδερο, αλλά και στο επίπεδο του δρόμου, άλλοτε στεγασμένες και άλλοτε όχι. Πέτρινα στενά δεδαλώδη δρομάκια, σκάλες για να πας σε άλλο επίπεδο, κόσμος παντού, αν δεν έχεις καλό προσανατολισμό εύκολα μπορείς να χαθείς! Οι πιο γνωστές αγορές είναι η Camden Lock Market, κτισμένη δίπλα στο κανάλι με εξειδίκευση στα μπιχλιμπίδια που είπα παραπάνω, και η Stables Market, κτισμένη στους στάβλους ενός παλιού σιδηροδρομικού σταθμού, όπου θα βρείτε έπιπλα, διακοσμητικά, γενικά πράγματα για το σπίτι, αλλά και ρούχα και αξεσουάρ.

Camden Lock

Camden Lock

Camden Lock Market

Σε ένα πλακώστρωτο άνοιγμα της Camden Lock Market, δίπλα απ’ το κανάλι, Σάββατο και Κυριακή στήνονται πάγκοι με φαγητά από διάφορες γωνιές του κόσμου. Κινέζικο, Αφρικάνικο, Μαροκινό, Ισπανικό, Ινδικό, Λιβανέζικο, Τούρκικο, Κυπριακό, Αργεντίνικο... Επίσης έχουμε και κρέπες, κλασικά. Όρεξη να’ χεις!

Outside Camden Lock Market

Food stalls at Camden Market

Εκτός από τα - λιγοστά - τραπεζάκια στα οποία μπορείς να καθίσεις να φας το φαγητό σου, μπορείς, όπως οι περισσότεροι, να το πάρεις και να φας δίπλα στο κανάλι. Απλό και ευχάριστο.

Regent canal, Camden Town

Regent canal, Camden Town

Αυτές οι δύο φωτογραφίες είναι από πέρσι την Άνοιξη, μη νομίζετε οτι τρελαθήκαμε από τον ήλιο και βάλαμε τα καλοκαιρινά!

Τις προάλλες είδα κι έναν πάγκο με διάφορα fudges (γλυκό από βούτυρο, ζάχαρη και γάλα, σε διάφορες γεύσεις) και δεν αντιστάθηκα να δοκιμάσω μερικά. Πήρα κομματάκια από διάφορες γεύσεις, κλασική, καραμέλα, τιραμισού, καρύδα...

Fudges

Φαγητό έχει και σε διάφορα σημεία της αγοράς σε μόνιμη βάση, κυρίως Ασιατικής κουζίνας.

Food at Camden Market

Εκτός από αυτό το σύμπλεγμα αγορών, το Camden είναι γνωστή κυρίως στη νεολαία ως μια alternative περιοχή, με alternative μαγαζιά για alternative στυλ. Αν καθίσεις σε ένα σημείο και χαζέψεις τον κόσμο που περνάει θα εκπλαγείς. Τη μια στιγμή θα δεις οικογένειες με παιδιά σε καροτσάκια και την επόμενη θα δεις goth τύπους με μπότες με 20ποντους πάτο και μαύρη δερμάτινη καπαρντίνα. Μετά ίσως δεις δυο κοπέλες με μοβ και ροζ μαλλιά να κρατιούνται χέρι χέρι, κι λίγο παραπέρα ένα ζευγάρι να κάνει τη βόλτα του στο κανάλι!!!

Σε πολλά μαγαζιά στο δρόμο και στις αγορές θα βρείτε όλα τα ρούχα σε μαύρο και κόκκινο, μαύρες μπότες κάθε είδους και με πάτο κάθε ύψους, δερμάτινες καπαρντίνες, παντελόνια και... εσώρουχα, χειροπέδες με γουνάκια ή όχι για τις προσωπικές σας στιγμές, καπέλα, ιδιόρυθμες τσάντες σε σχήμα ηλεκτρικής κιθάρας ή... φερέτρου, μπλουζάκια με περίεργα σχέδια, αξεσουάρ, γενικά ότι βάλει ο νους σας.

Goth store at Camden High Street

Οι προσόψεις των μαγαζιών είναι εξίσου ενδιαφέρουσες με τα προϊόντα τους.

Stores at Camden High Street

Dragon at Camden High Street

Store at Camden High Street

Store at Camden High Street

Η περιοχή έχει έχει επίσης πολλά bars, clubs και μουσικές σκηνές, αλλά μη με ρωτήσετε περισσότερα γι' αυτά, δεν είμαι πολύ παιδί της νύχτας, τα έχουμε πει! Όπως έχετε διαπιστώσει προτιμώ να βολτάρω μέρα!

Καλό Σαββατοκύριακο!

16 comments:

cinderella said...

Και μετά από όλα αυτά θα ήθελα να ρωτήσω κάτι ουσιώδες. Φωτογραφία με τη τσάντα-φέρετρο γιατι δεν έχει;;
Καλό Σαββατοκύριακο!!! :)))))

~~A~~ said...

Για άλλη μια φορά πολύ όμορφα.

Ναι και γω θα θελα φωτογραφίες από τα πρωτότυπα ρούχα,τσάντες κλπ.

Καλό σ/κ!

Anonymous said...

που χαθηκες εσυ; πρεπει να ειχες πολυ δουλεια,ετσι;
εμαθα κι εγω οτι καηκε το καμντεν, ελπίζω ομως να μην το απεκλεισαν και δεν ειναι επισκεψιμο πια. Ειχα παει μια Κυριακή πρωί εκει και νομιζα οτι 2 ωρες μου εφταναν για να το δω ολο. τελικα χρειαστηκα 6, μη σου πω οτι δε μου φτασανε κιολας!
καλο σαββατοκυριακο γκρινιαρη!

Anonymous said...

Πολύ ωραίο ποστ όπως πάντα. Μ'άρεσαν πολύ οι προσόψεις των καταστημάτων που φωτογράφησες και ο πάγκος με τα fudges ήταν θαύμα. Νομίζω πως το Λονδίνο είναι μια όμορφη και ενδιαφέρουσα πόλη γιατί έχει κάτι για όλους, όμορφα πάρκα, ενδιαφέρουσες συνοικίες, παράξενες αγορές και "πολύχρωμους" ανθρώπους. Καλό σαββατοκύριακο και καλές βόλτες.

KitsosMitsos said...

Ενώ αρχικά δεν ήθελα να πάω, με τράβηξε μια φίλη και τελικά δεν το μετάνιωσα! Οι γκοθιές να περιφέρονται, η γραφική όντως αγορά και τα κανάλια όπως τα περιγράφεις. Ψωνίσαμε και τα τουριστικά μας άνετοι και ωραίοι!
Καλή η περιήγηση.

philos said...

Πολύ καλό ποστ.
Και πολύ καθαρές και όμορφα καδραρισμένες φωτογραφίες!

DaNaH said...

Υπέροχες οι φωτογραφίες Γκρινιάρη! Και εμένα ιδιαίτερη εντύπωση μου έκαναν οι προσόψεις των μαγαζιών!

Πραγματικά εάν υπήρχε βραβείο για καλύτερο "τουριστικό" blog (αν μου επιτρέπεται η έκφραση) εσύ και η Σοφία θα μοιραζόσασταν το πρώτο βραβείο! Κάνετε μοναδικά "ρεπορτάζ" και μας περιγράφετε περιοχές με πολύ όμορφο τρόπο που συνοδεύεται από εκπληκτικές φωτογραφίες! Θερμά συγχαρητήρια!!! :)

Σοφία said...

Να 'σαι καλά Δανάη, και φυσικά συμφωνώ, όχι για το δικό μου (αυτό μας έλλειπε να κάνουμε αυτο-διαφήμιση στα ιστολόγια των άλλων) αλλά για του Γκρινιάρη.

Γκρινιάρη τέλειο το ποστ για το Camden και οι φωτογραφίες καταπληκτικές! Κάποια στιγμή θα με φέρει και μένα ο δρόμος, πού θα πάει ;-)

Παρατηρήτηριο Πυλαίας said...

ωραίο το Camden αλλά σαν το Portobello δεν είναι!!!!!!!
Να σαι καλά ρε γκρινιάρη! Μας δείχνεις και λίγο Λονδινάκι που μας έλειψε!

Εξύμνoς said...

Καινουριες φωτογραφειες!!!
Αν το στρωσει μεχρι το πρωι θα ανεβασω κι εγω κατι

me said...

Hi!εν εχω παει καθολου στο camden κ ερχομαι Λονδινο αρχες Μαρτιου!
Ηλιθια ερωτηση,αλλα σε πια σταση του μετρο θα πρεπει να κατεβω ,μιας κ το συζηταμε?

Laplace said...

gkriniarh teleies fwto..emeis exume xioniaaaa

amelie said...

παλι με εντυπωσιασες βρε γκρινιαρη.......α-ψο-γες!!! φιλια(σε μια εβδομαδα θα εχω και εγω υλικο)

Σοφία said...

Και μετά λες εμένα κοιλιόδουλη... όχι πως δεν είμαι!!! Πως όμως να το αποφύγω μ' αυτά που μας λες κι αυτά που μας δείχνεις;
Καλημέρα γκρινιάρη!

alloparmenos s.a. said...

....ωραίες φώτο και καθαρές...τώρα πάω να πάρω την κάμερα και να βγώ στους δρόμους να τραβήξω παιδιά που παίζουν με το χιόνι,άσπρα παγκάκια και χιονάνθρωπους ...γιατί έχουμε χιόνι εδώ!!!!

Γκρινιάρης said...

Καλησπέρα και συγνώμη για την καθυστέρηση! Ευχαριστώ για τα σχόλια!

Cinderella, έχεις δίκιο, έπρεπε να βγάλω φωτογραφία. Αλλά είχε τόσα πράγματα παρόμοιου στυλ, που αν άρχιζα να βγάζω φωτογραφίες, ακόμα εκεί θα ήμουν. Άσε που θα με σχολιάζανε κι όλας!

~~Α~~ σ' ευχαριστώ. Ελπίζω να είχες ένα καλό Σαββατοκύριακο!

Lifewhispers δε νομίζω να το αποκλείσουν, μην ανησυχείς! Το ξέρω οτι έχω αμελήσει λίγο την blogόσφαιρα αλλά υπόσχομαι να επιστρέψω δριμύτερος!

Lemonita δεν έχεις πέσει πολύ έξω στην εκτίμησή σου για το Λονδίνο. Καλή εβδομάδα!

Kitsosmitsos το Camden είναι μια βόλτα που πρέπει να κάνεις, ειδικά Σαββατοκύριακο, κι ας μην περιλαμβάνεται στο Top 10 των αξιοθετάτων των τουριστικών οδηγών.

Philos να' σαι καλά!

DaNaH, για άλλη μια φορά υπερβολική! Ευχαριστώ για το σχόλιο. Οι προσόψεις των μαγαζιών είναι όντως διαφορετικές, όπως όμως και τα προϊόντα τους!

Σοφία, ευχαριστώ. Να το επιδιώξεις, σε μια ηλιόλουστη μέρα, για να περπατήσεις και στο κανάλι προς το Regent Park.

_ST_ το Portobello και το Camden είναι διαφορετικά, δε συγκρίνονται! Καλημέρα!

Eximnos έχω καιρό να σερφάρω στη blogoσφαιρα, αλλά υποψιάζομαι οτι θα δω δεκάδες λευκές φωτογραφίες!

Me καλώς να έρθεις! Η στάση του μετρό είναι η Camden Town στη Northern line (μαύρη).

Laplace78 ευχαριστώ. Έννοια σου και ακούω τι γίνεται!!!

Amelie σ' ευχαριστώ! Θα περιμένω και το δικό σου υλικό! :)

Graso, δεν έχεις κι άδικο. Φέρω κι εγώ τις ευθύνες μου!

Alloparmenos s.a. καλωσήρθες! Θα περιμένω να δω τις φωτογραφίες σας, για να πάρω μια γεύση από χιονισμένη Ελλάδα και Αθήνα!

Καλή εβδομάδα!