Monday 16 June 2008

Συλλέκτης νομισμάτων

Καλημέρα!

Σε παλαιότερο post, για το Tudor rose, σας είχα αναφέρει το σχέδιο ενός νομίσματος.

Δεν πρέπει να σας το έχω πει αλλά ένα από τα χόμπι μου είναι να μαζεύω νομίσματα.

Όχι όμως οποιαδήποτε νομίσματα.

Δε θα καθίσω δηλαδή σε παζάρια και αγορές (τύπου Μοναστηράκι) να ψωνίζω νομίσματα από την Σοβιετική Ένωση ή το Βασίλειο της Ελλάδας ή άλλα ιστορικά ή σπάνια νομίσματα. Μου αρέσει να μαζεύω νομίσματα από χώρες που έχω επισκεφτεί ή από χώρες που μένουν ή επισκέπτονται φίλοι ή τέλος πάντων νομίσματα που πέφτουν στα χέρια μου, όπως γίνεται πχ με τα διαφορετικά νομίσματα του ευρώ.

Έτσι από τις πρώτες μου μέρες στην Αγγλία, πήρα ένα κουτάκι και έβαλα μέσα ένα νόμισμα της κάθε αξίας. 1p, 2p, 5p, 10p, 20p, 50p, 1 και 2 λίρες. Στην πορεία ανακάλυψα πως έπεφταν στα χέρια μου νομίσματα με διαφορετικό σχέδιο και έμπαιναν κι αυτά στο κουτάκι.

Χτες κοίταξα λίγο πως πάει η συλλογή, μιας και σε λίγο καιρό (αν όχι ήδη) θα αρχίσουν να κυκλοφορεί η νέα σειρά νομισμάτων.

Τα οποία αν προσέξετε τα σχέδια των νομισμάτων από τη 1p έως τις 50p σχηματίζουν όταν ενωθούν το τωρινό έμβλημα του Ηνωμένου Βασιλείου, που απεικονίζεται και στο νόμισμα της 1 λίρας.

Η συλλογή μου λοιπόν από νομίσματα της μίας λίρας αυτή τη στιγμή έχει ως εξής.

My coin collection (£1)

Δώδεκα διαφορετικά νομίσματα, στα οποία το τελευταίο προστέθηκε μόλις χτες (το πρώτο στην πάνω σειρά). Ίσως να έτυχε, ίσως να το μπέρδευα με το δεύτερο στη δεύτερη σειρά και να νόμιζα πως το έχω.

Το κλασικό σχέδιο είναι νομίζω το τελευταίο της πρώτης σειράς, που απεικονίζει το βασιλικό έμβλημα που το κρατάνε ένα λιοντάρι και ένας μονόκερως.

Διαφορετικά σχέδια έχω βρει και στα νομίσματα των 50p.

My coin collection (50p)

Το κλασικό σχέδιο εδώ είναι το μεσαίο της πρώτης σειράς, που απεικονίζει καθιστή τη μορφή της Βρετανίας κρατώντας ένα κλαδί ελιάς και μια τρίαινα, με ένα λιοντάρι καθισμένο δίπλα της.

Δεν ξέρω αν μου λείπουν κάποια σχέδια, πολύ πιθανό όμως γιατί όπως βλέπετε είναι πολλά και δεν κάθομαι και συνέχεια να βλέπω τι σχέδια έχω στα χέρια μου. Αν ξέρετε κάποιο σχέδιο που λείπει, πείτε το μου να το έχω υπ' όψιν μου!

Τώρα θα αρχίσω να μαζεύω και τα καινούρια!

Και μιας και μιλάμε για συλλογές, ακόμα δεν έχω συμπληρώσει ομάδα στα Panini του Euro, έχω συμπληρώσει όμως 1-2 σελίδες, αλλά και το τετραπλό της ομάδας της Γερμανίας! Έχω αρχίσει όμως να έχω πολλά διπλά και πλέον σε κάθε φακελάκι από τα 5 συνήθως δεν έχω 2-3. Ουφ.

Καλή εβδομάδα!

16 comments:

Dr_MAD said...

WOW! Μου έδωσες υπέροχη ιδέα! Απο μένα έχεις αφιέρωση σήμερα, μιας και φεύγω και σιγά σιγά πρέπει να σας ευχαριστώ όλους. Εχω κι εγώ πάααρα πολλά νομίσματα στη συλλογή μου, αλλά αυτό με το έμβλημα που ανασυντίθεται δεν το είχα στα υπ'όψιν!

PS: Το htto στην πρώτη φωτό να διορθώσεις :-P

Γκρινιάρης said...

Kι έλεγα ότι δε θα το προσέξει κανείς... Αμ δε!
Που πας καλέ και αφήνεις ευχαριστίες;

fvasileiou said...

Καλημερίζω!
Όλοι μου οι φίλοι κάτι συλλέγουν [από τα πιο τρελλά (για μένα τουλάχιστον): φακελάκια ζάχαρης και γόμες ], αλλά εγώ δεν μπορώ να κάνω καμιά συλλογή. Προσπάθησα με γραμματόσημα (κλασικά...), αργότερα με καρτ-ποστάλ, αλλά δεν έχω την συστηματικότητα και το είδος της πειθαρχίας που χρειάζεται.

Και την παρατηρητικότητα: Αν δεν μας έλεγες ότι τα νομίσματα σχηματίζουν ένα σύμβολο όλα μαζί, δεν θα το πρόσεχα με τίποτα.

Laplace said...

se zhleyw..k egw kanw syllogh apo palia nomismata..ta exw ksexasmena sto patriko omws..alla filodoksw na ftiaksw mia bitrina na ta balw ola mesa..

ZlatkoGR said...

Νομίσματα, τηλεκάρτες, γραμματόσημα, τέτοια έκανα κι εγώ. Πλέον δε συλλέγω κάτι, τα έχω παρατήσει όλα. Αλλά με ξύνει το χέρι μου να αρχίσω κάτι καινούργιο. Κυρίως επειδή γουστάρω πάρα πολύ να ψάχνω παντού για κάτι συγκεκριμένο...

Anonymous said...

Ωραία ενασχόληση με τα νομίσματα :) Κι εγώ μαζεύω, αλλά δεν τρελαίνομαι κιόλας. Δεν θα ξεπαραδιαστώ για να αγοράσω ένα νόμισμα· ότι βρω και μπορώ θα το πάρω. Ακριβή ενασχόληση :/

Εγώ μαζεύω κυρίως ελληνικά (από το 1880κάτι, έως σήμερα), και έχω μπόλικα ξένα, αμφιβόλου αξίας :)

Panos Konstantinidis said...

Παίζει και μια λίρα με το tower bridge από πίσω, πολύ κοινή, πώς και δεν την έχεις;

Γκρινιάρης said...

Καλησπέρα!

Φώτη μη νομίζει οτι κι εγώ εφαρμόζω καμιά πειθαρχία, απλά το έχω στο νου μου.

Laplace78 κάνε το!

Zlatkogr θυμάμαι όταν είχαν πρωτοβγεί οι τηλεκάρτες κάποιοι είχαν άπειρες. Εγώ δεν μάζεψα ποτέ.

Deninho ποτέ δεν έχω αγοράσει κάποιο νόμισμα. Όπως είπα, μου αρέσει περισσότερο να κρατάω αυτά που με τον έναν ή άλλον τρόπο πέφτουν στα χέρια μου.

Panos Konstantinidis thanks, θα έχω το νου μου, μάλλον δεν έτυχε να το προσέξω.

Panos Konstantinidis said...

Αυτό που σου λέω με το tower bridge μοιάζει πολύ με το τρίτο από την πρώτη σειρά, αλλά δεν είναι το ίδιο.

Γκρινιάρης said...

Θα το έχω υπ' όψιν μου! Thanks!

Σοφία said...

Ωραία φάση οι συλλογές. Κατά καιρούς έχω ξεκινήσει πολλές: γραμματόσημα, χαρτιά αλληλογραφίας, αυτοκόλλητα, χαρτοπετσέτες, σελιδοδείκτες, μαγνητάκια για το ψυγείο, καρτ ποστάλ, σφηνακοπότηρα κ.λπ. Μόνο νομίσματα δεν έχω μαζέψει ποτέ. Δυστυχώς δεν είμαι πολύ οργανωμένη - αν εξαιρέσεις τα σφηνακοπότηρα που τα έχω σε ένα ράφι όλα μαζί και τα μαγνητάκια που είναι κολλημένα στο ψυγείο, όλα τα άλλα είναι σκόρπια από εδώ κι από κει.

Ομάδα του Euro δεν έχω ούτε εγώ συμπληρώσει ακόμα. Μάλλον πρέπει να αρχίσουμε τις ανταλλαγές ;-)

PN said...

Εγώ πάντως μικρός μάζευα γραμματόσημα. Αν και έχω αρκετά συλλεκτικά κατοστάρικα από την εποχή της δραχμής. Τέλοσπάντων, πιο μικρός είχα κουράγιο και υπομονή να μαζεύω...τώρα απλά προτιμώ να τα δείχνω!!! Ξέρεις κατά το "θέλεις να δεις τη συλλογή μου από πεταλούδες-νομίσματα-γραμματόσημα;"...

Εξύμνoς said...

ωωω πολυ καλη ιδεα!!! Κατι μου ηρθε στο μυαλο... αν βρω χρονο θα κανω ενα σχετικο ποστακι...

καλα να περνας!

Σοφία said...

Πάνε πολλά χρόνια από τότε που μάζευα κάτι! Τώρα κρατάω κάποια νομίσματα από ταξίδια που κάνω, αλλά καθόλου οργανωμένα!
Καλημέρα γκρινιάρη μου!

Γκρινιάρης said...

Σοφία σφηνακοπότηρα είναι ωραίο να μαζεύεις, στολίζονται όμορφα!

Vk οπότε τις εκμεταλλεύεσαι δεόντως τις συλλογές σου! Χαχα!

Εξύμνος θα περιμένω να διαβάσω.

Σοφία καλημέρα!

Ταχυδρόμος! said...

Οι συλλογές πάντα μου δημιουργούσνα την αίσθηση πως συμμετέχεις στην διατήρηση ενός πολιτισμού. Βέβαια, δυστυχώς, βαριόμουν εύκολα και μετά από κανα δυο χρόνια το εγκατέλειπα..
Εύγε!!!