Saturday 20 September 2008

Promenades parisiennes: Μονμάρτη, Sacre-Coeur και Παναγιά των Παρισίων

Από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του Παρισιού είναι δύο εκκλησίες, η Basilique du Sacré-Cœur, ή χάριν συντομίας Sacre-Coeur (η Βασιλική της Ιερής Καρδιάς) και η Notre Dame, η γνωστή μας Παναγία των Παρισίων.

Basilique du Sacré-Cœur
Χάρτης. Μετρό: Abbesses ή Anvers. Ελεύθερη είσοδος.

Η Βασιλική της Ιερής Καρδιάς δεσπόζει στο υψηλότερο σημείο της πόλης, στην κορυφή ενός λόφου στην γραφική περιοχή της Μονμάρτης.

Basilique du Sacré-Cœur

Η εκκλησία εντυπωσιάζει με την ιδιόμορφη αρχιτεκτονική της, κάπου διάβασα μια παρομοίωση με... τούρτα γάμου! Στον ταξιδιωτικό οδηγό διάβασα πως η πέτρα που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της εκκρίνει ασβέστη όταν βρέχεται κι έτσι λευκαίνει την πρόσοψη. Η αλήθεια είναι πως το άσπρο της χρώμα την κάνει πιο λαμπερή και ξεχωριστή.

Basilique du Sacré-Cœur

Από το χώρο μπροστά στην εκκλησία μπορείτε να απολαύσετε - άλλη μια - πανοραμική θέα της πόλης, και να εντοπίσετε διάφορα κτήρια, όπως το Πάνθεον ή το Centre Pompidou.

Paris skyline from Montmartre

Centre Georges Pompidou as viewed from Montmartre

Ο Πύργος του Άιφελ δε φαίνεται από εκεί ακριβώς, είναι λίγο πιο δυτικά, αλλά αν περπατήσετε λίγο θα τον εντοπίσετε!

Eiffel Tower viewed from Montmartre

Στο εσωτερικό η εκκλησία δεν έχει κάτι το πολύ ξεχωριστό,, αλλά αφού ανεβήκατε μέχρι εκεί, μπείτε μέσα, δωρεάν είναι!

Tip. Για να φτάσετε στην εκκλησία πρέπει να ανεβείτε τα πολλά σκαλιά που απλώνονται μπροστά της. Αν όμως είστε κουρασμένοι ή απλά βαριέστε, υπάρχει και ένα ασανσέρ-τελεφερίκ που ανεβαίνει αυτή την απόσταση σε λίγα δευτερόλεπτα. Υπάρχει εισιτήριο, αλλά αν έχετε βγάλει κάρτα για τις μετακινήσεις σας με το μετρό, το χρησιμοποιείτε κι εκεί.

Rue de Mont Cenis

Στη συνέχεια μπορείτε να περιπλανηθείτε στα στενάκια της Μονμάρτης. Είναι γραφικά, με πολλά μαγαζάκια με σουβενίρ άλλα και άλλα με διάφορα χαριτωμένα πράγματα και προσεγμένες βιτρίνες.

Basilique du Sacré-Cœur at Montmartre

Shop window at Montmartre
Μπορείς να βρεις διάφορα περίεργα, από αυτές τις ομπρέλες, μέχρι τσάντες σε σχήμα ποτιστηριού ή πρωτότυπα σκεύη μαγειρικής.

Bistrot, cafes, πλακόστρωτα και μικρές πλατείες συμπληρώνουν μια πολύ όμορφη εικόνα. Επιλέξτε μια ημέρα με καλό καιρό για να την ευχαριστηθείτε.

Montmartre

A square at Montmartre


Notre Dame de Paris
Χάρτης. Μετρό: Cite. Ελεύθερη είσοδο. Εισιτήριο μόνο για να ανέβεις στους πύργους της. νομίζω 8 €, περιλαμβάνεται κι αυτό στο Museum Pass.

Notre Dame de Paris

Πρέπει να σας πω ότι λιγότερο ενθουσιασμένος απ' ότι περίμενα έμεινα από την Παναγία των Παρισίων, τη Notre Dame. Κι αυτό για δύο λόγους. Πρώτον όταν έχεις επισκεφτεί τόσες εκκλησίες, αββαεία και Καθεδρικούς στην Αγγλία, δε σου κάνει τόση εντύπωση. Και το λέω σοβαρά. Οι γοτθικής αρχιτεκτονικής Καθεδρικοί ναοί είναι αρκετοί και πολύ επιβλητικοί στην Αγγλία, και όσοι έχουν επισκεφτεί όχι μόνο το Λονδίνο, αλλά και πόλεις όπως το Canterbury, το Salisbury, το Winchester κλπ γνωρίζουν πως αποτελούν τις περισσότερες φορές σημείο αναφοράς της πόλης με μεγάλη προβολή και επισκεψιμότητα.

Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι η επίσκεψή μου συνέπεσε με έναν αρκετά χειμωνιάτικο καιρό. Η βροχή, αλλά κυρίως ο δυνατός αέρας, με ανάγκασε όχι μόνο να μπω άρον άρον στην εκκλησία (εξ' ου και μόνο μία φωτογραφία), αλλά και με απέτρεψε από το να περιμένω στη σχετικά μεγάλη ουρά που είχε για να ανέβεις στους πύργους. Κι αυτό γιατί, αν και είχα Museum Pass που σχεδόν σε όλα έχεις ξεχωριστή είσοδο και χωρίς ουρές, στη συγκεκριμένη περίπτωση, για λόγους ασφαλείας επέτρεπαν την είσοδο σε λίγους κάθε φορά και υπήρχε μόνο μία ουρά. Αλλά εντάξει, κι άλλη θέα πια; Κι ακόμα δε σας είπα για την Αψίδα του Θριάμβου!

Η Παναγιά των Παρισίων βρίσκεται στο μικρό νησάκι Île de la Cité στη μέση του Σηκουάνα, το οποίο συνδέεται με τις δύο όχθες με γέφυρες αλλά και μετρό. Μεγάλο μέρος της φήμης της οφείλεται στο ομώνυμο έργο του Βίκτωρος Ουγκό, ενώ ο Γάλλος λογοτέχνης είχε μεγάλη συμμετοχή στην προσπάθεια ανακαίνισης του ναού, μετά τις καταστροφές που υπέστη κατά τη Γαλλική Επανάσταση.

Τουριστικό ενδιαφέρουν παρουσιάζουν βέβαια η γοτθική αρχιτεκτονική της, τα gargoyles ψηλά στους πύργους, δύο μεγάλα κυκλικά βιτρό παράθυρα αλλά και η θέα, όπως είπα, από τους πύργους της.

Κάτι άλλο που δε μου άρεσε, σε σχέση πάντα με του αγγλικούς Καθεδρικούς, (sorry, αλλά οι συγκρίσεις ήταν αναπόφευκτες σε όλο το ταξίδι), είναι ότι είχε κτήρια και μαγαζιά δίπλα από την εκκλησία, ενώ από πίσω την έκρυβαν ψηλά δέντρα, με αποτέλεσμα το μόνο μέρος από το οποίο να μπορείς την δεις σε όλο της το μεγαλείο, να κατανοήσεις τις διαστάσεις της αλλά και να τη φωτογραφίσεις είναι από την δυτική πλευρά, αυτή της κύριας εισόδου. Για να καταλάβετε τι εννοώ, δείτε τις συγκεκριμένες φωτογραφίες των Καθεδρικών του Winchester και του Salisbury. Βέβαια εντάξει, άλλες πόλεις, άλλες ανάγκες, είναι και το ποτάμι δίπλα και δε βολεύει, απλά το αναφέρω.

Μετά κι από αυτό το post η αφήγηση του ταξιδιού οδεύει προς το τέλος της, με ένα post για την Αψίδα του Θριάμβου και τις φωτογραφίες από την κορυφή της, το Πάνθεον και τις Βερσαλίες και ίσως κάποιες γενικές σκέψεις, αν και τα περισσότερα τα έχω γράψει ήδη.

Καλή Κυριακή σε όλους!

13 comments:

ZlatkoGR said...

Γενικά δεν εντυπωσιάζομαι με τις εκκλησίες, αλλά καλή η Notre Dame, περνάει! :-)

Καλή Κυριακή, Γκρινιάρη.

DaNaH said...

Συμφωνώ πως η Sacre-Coeur είναι πιο εντυπωσιακή και επιβλητική εκκλησία από την Παναγία των Παρισίων!

Μου αρέσει που πέρα των γνωστών αξιοθέατων βάζεις φωτογραφίες και από βιτρίνες και αξιοπερίεργα!

Για ακόμη μια φορά πολύ ωραίο ποστ!

Καλή Κυριακή και σε σένα Γκρινιάρη! :)

Σοφία said...

Πφφφ τι να μας πούνε τώρα οι γαλλικές εκκλησίες :-p

mierdito said...

Για ακομα μια φορα τελειο ποστ!

Την Notre Dame την ειχα δει σε βολτα με βαρκακι, αλλα στην Μοντμαρτη ηταν πανεμορφα. Μου ειχε αρεσει και το carousel στα αρχη του λοφου (φαινεται και σε μια φωτο σου)

Η εκκλησια στη Μονμαρτη φαινεται και στο Amelie και την ειχα μαθει απο κει (και νομιζω και πολυς κοσμος.

Γκρινιάρης said...

Zlatkogr όπως κατάλαβες από το post, προτιμώ την Sacre Coeur! :)

DaNaH συμφωνούμε. Είναι σίγουρα ξεχωριστή και δε μοιάζει με τίποτα απ' ό,τι έχω δει. Ευχαριστώ για το σχόλιο!

Σοφία το έπιασες το νόημα! :)

Aeriko το καρουζέλ μου άρεσε κι εμένα! Είχε έναν αέρα από παλιά. Το έχω βγάλει φωτογραφία αλλά δεν το έβαλα.

mierdito said...

το καρουσελλλλλλλλλλλλλ:P

~~A~~ said...

Δε θα πω για τις εκκλησίες αλλά για την Μονμάρτη που είναι υπέροχη περιοχή με εκπληκτικά μαγαζιά,στενάκια,δρόμους.Και η θέα της πόλης εντυπωσιακή!

Καλημέρα!

ADERGHIL said...

Paris je t'aime!

Dr_MAD said...

Αχχχ! Εγινα πάλι ξεφτίλα για πάρτη σου. Χτες με φάγανε ποιος είναι ο γκρινιάρης στο σπίτι που είχα φέρει την παρέα. Κι όλο υατό επειδή χρησιμοποιώ μια από τις προηγούμενές σου φωτό για wallpaper! χαχαχα

Κατά δεύτερον, γουστάρω άπειρα που βάζεις ετικέτες στις φωτό σου και φαίνονται ακόμα και στον reader μου, αν περάσεις από πάνω τους με το ποντίκι (εξαιρετικά χρήσιμο για μη Ελληνες αναγνώστες!)

Κατά τρίτον, Καλή Κυριακή boy :-D

Anonymous said...

Η Sacre Coeur είναι υπέροχη, ακόμα ένα στολίδι για το Παρίσι. Η Μονμάρτρη πάλι με είχε αφήσει αδιάφορο. Γινόταν τέτοιος πανικός από κόσμο που δεν μπορούσες να ευχαριστηθείς τη βόλτα σου με τίποτα. Much ado about nothing, κατά τη γνώμη μου :) Για τη Notre Dame, όμως, θα διαφωνήσω. Έχω πει ότι όποτε πηγαίνω στο Παρίσι, το πρώτο πράγμα που θα επισκέπτομαι θα είναι η εκκλησία. Ευτυχώς, όταν πήγα δεν είχε μεγάλη ουρά κι έτσι ανέβηκα στους Πύργους. Αξίζει... βλέπεις πολύ όμορφα κομμάτια της αρχιτεκτονικής της, τα εντυπωσιακά gargoyles και, φυσικά, τις ίδιες τις περίφημες καμπάνες της! Και το εισιτήριο έχει γύρω στα 4 ευρώ...!

Σοφία said...

Unclescrooge, συμφωνούμε απόλυτα! Ούτε κι εμένα με έχει ξετρελάνει η Μονμάρτη. Προτιμώ σαφώς τη Notre Dame.

Συμπέρασμα: Δεν είμαι μόνο εγώ περίεργη, είναι κι άλλοι ;-)

Γκρινιάρης said...

~~A~~ είναι μια ωραία βόλτα αυτή στη Μονμάρτη.

Bathtub is/land καλωσήρθες!

MAD τι τραβάς κι εσύ! Χαχα! Από περιέργεια, ποια φωτογραφία είχες βάλει; Οι ετικέτες που λες είναι ουσιαστικά οι τίτλοι των φωτογραφιών στο flickr. Καλή εβδομάδα!

Unclescrooge νομίζω εξαρτάται και τι ώρα/μέρα θα πας. Εγώ πήγα πρωί πρωί (όταν έφτασα άνοιγαν τα μαγιαζιά!) οπότε ήταν αρκετά ήσυχα και μπόρεσα να απολαύσω τη βόλτα. Για τη Notre Dame, όπως είπα, ωραία ήταν, απλά δεν με εντυπωσίασε γιατί εδώ είναι συνηθισμένη αυτή η αρχιτεκτονική. Ίσως επειδή ασυναίσθητα τη συγκρίνω με τη Sacre-Coeur που είναι πολύ διαφορετική.

Σοφία αυτό δε σημαίνει πως δεν είσαι περίεργη! Χαχα!

KitsosMitsos said...

Όμορφες οι φωτογραφίες, αν και περίμενα νυχτερινές από Sacre Coeur...
Καλοπέρασες και πάλι!