Tuesday 9 September 2008

Promenades parisiennes [Βόλτες στο Παρίσι]

Λοιπόν... Δεν ξέρω πως να αρχίσω το ή μάλλον τα posts για το Παρίσι. Πως να συμπυκνώσω σε μερικές γραμμές και κάποιες φωτογραφίες τόσες εντυπώσεις, έστω κι από τόσο λίγες μέρες. Δεν είναι εύκολο.

Συνήθως όταν επισκέπτομαι κάποια περιοχή του Λονδίνου, ή μια άλλη πόλη της Αγγλίας, γράφω κάποια εισαγωγικά. Προφανώς αυτά θα τα παραλείψω, γιατί όλοι φαντάζομαι γνωρίζουμε τα βασικά.

Προσπάθησα τις μέρες που ήμουν στο Παρίσι να δω όσο περισσότερα πράγματα μπορούσα, έστω όχι στο βαθμό που θα ήθελα. Αλλά αυτά έχει ο τουρισμός. τέτοιου τύπου, σε μια μεγάλη πόλη. Πρέπει να κάνεις και συμβιβασμούς.

Στο Παρίσι έφτασα με Eurostar. Είναι το τρένο που συνδέει Λονδίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες. Πολύ βολικό, γλιτώνεις τα τρεχάματα σε αεροδρόμια αφού από το κέντρο της μιας πόλης φτάνεις στο κέντρο της άλλης. Και αν προνοήσεις εγκαίρως μπορεί να βρεις αρκετά καλές τιμές. Το ταξίδι κρατάει περίπου 2.15-2.30 ώρες, από τις οποίες το μεγαλύτερο διάστημα είναι στη Γαλλία, περίπου 20 λεπτά στο τούνελ στο Κανάλι και λίγο στην Αγγλία.

Μια από τις πρώτες βόλτες που έκανα ήταν βεβαίως στη γνωστή λεωφόρο Champs Elysee, που καταλήγει στην Αψίδα του Θριάμβου (Arc de Triomph). Κάπου εκεί θυμήθηκα πως εκεί οδηγούν ανάποδα. Ή μάλλον σωστά. Anyway. Ωραία εικόνα, η Αψίδα εντυπωσιάζει από μακριά και από κοντά. Μπορείτε να ανεβείτε στην κορυφή για μια πανοραμική θέα, ή να περιεργαστείτε τα γλυπτά της. Θα γράψω λεπτομέρειες σε επόμενο post.

Arc de Triomphe

Βολτάροντας στα στενά πέριξ της Champs Elysees, με τις καφετέριες και τα bistro, αλλά και τα ψηλά κτήρια (πιο ψηλά από το Λονδίνο) και τα στενά δρομάκια, με τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα δεξιά αριστερά, ακόμα και με τον κόσμο που κυκλοφορούσε, μου θύμισε πολύ Αθήνα! Ναι, δεν κάνω πλάκα. Οι συμπολίτες εδώ θα καταλάβουν τι εννοώ. Ίσως αν είχα πάει από Αθήνα να μην το είχα προσέξει, αλλά η διαφορά με το Λονδίνο ήταν μεγάλη.

Κάπου εκεί, σε ένα στενό, ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με τη γαλλική κουζίνα. Κάθισα σε ένα από τα πολλά bistro της περιοχής. Αφού μελέτησα το menu αρκετή ώρα, και ψιλοαπογοητευμένος από τις περιορισμένες επιλογές (ούτε ένα πιάτο με ζυμαρικά, μόνο κρέας και ψάρι έβρισκα) διάλεξα μια μπριζόλα. Έρχεται η σερβιτόρα λοιπόν...

- Θα ήθελα αυτήν εδώ την μπριζόλα, καλά ψημένη παρακαλώ. Well done, bien cuit, πως το λεν; Πρώτη μέρα, μην πέσουμε στα medium από τώρα.
- Εεεχμ, αυτό δεν είναι μαγειρεμένο κύριε.
- Τι εννοείτε δεν είναι μαγειρεμένο; ΚΑΘΟΛΟΥ;, απάντησα γουρλώνοντας τα μάτια! Πρέπει να είχα πολύ αστεία φάτσα εκείνη την ώρα...
- Ναι, είναι ωμό, εντελώς...

Όπως καταλαβαίνετε μια ψυχρολουσία την ένιωσα! Προς ενημέρωσή σας, το πιάτο αυτό λέγεται steak tartare και ουσιαστικά είναι ένα λεπτό κομμάτι μοσχαρίσιου κρέατος, ωμό. Κυκλοφορεί και σε άλλη έκδοση, πιο διαδεδομένη (ή καλύτερα, η 1η είναι παραλλαγή), ως ωμός μοσχαρίσιος κιμάς, ενδεχομένως με γαρνιτούρα αυγό (ωμό).



Steak tartare aka ωμός κιμάς με ωμό αυγό. Η φωτογραφία από τον banlon1964

Και μετά μου λέτε για την αγγλική κουζίνα και κουραφέξαλα... Μην ξανακούσω κουβέντα!

Τέλος πάντων. Σας έχω ξαναπεί ότι μου αρέσουν πολύ οι πόλεις με ποτάμι. Οι γέφυρες, η όψη της απέναντι όχθης... Η βόλτα στον Τάμεση είναι από τις αγαπημένες μου, κι έτσι εννοείται πως και η βόλτα στον Σηκουάνα ήταν must. Ωραία κτήρια στη νότια όχθη, δεσπόζει βέβαια ο Πύργος του Άιφελ από μακριά, αλλά και το μουσείο Orsay πιο πέρα. Στο ποτάμι πλέουν συνέχεια τα batteaux mouches, πλοιαράκια που προσφέρουν μια βόλτα στους τουρίστες. Είδα και την εντυπωσιακή γέφυρα του Αλεξάνδρου ΙΙΙ, κοντά στην πλατεία Concorde (πλατεία Ομονοίας), που βρίσκεται στην αρχή της Champs Elysee.

Eiffel Tower

Pont Alexander III

Η Pont Alexandre III, μια από τις πιο ωραίες γέφυρες του Σηκουάνα. Στο βάθος το Grand Palais.

Detail of Pont Alexandre III

Ένα από τα γλυπτά της γέφυρας.

Κάπου εκεί υπάρχει και μία πιστή αντιγραφή της φλόγας που κρατάει το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη. Επειδή βρίσκεται κοντά στο τούνελ που έγινε το ατύχημα της Πριγκίπισσας Diana, αντιμετωπίζεται από πολλούς ως μνημείο για το χαμό της Diana, όπως μπορείτε να δείτε.

Flame of Liberty

Παρεμπιπτόντως, ωραία θέα του Πύργου του Άιφελ βλέπετε από το Trocadero, στην απέναντι (βόρεια, ή όπως τη λένε, ανατολική) όχθη. Όχι, δεν ανέβηκα στον Πύργο, αφ' ενός είχε πολύ κόσμο και αφ' εταίρου είχα την ευκαιρία σε άλλες περιπτώσεις να απολαύσω το skyline της πόλης. Θα τα πούμε κι αυτά.

Eiffel Tower

Κάπου εκεί κοντά, στη βόρεια όχθη, βρίσκεται το Λούβρο. Είναι ένα σύμπλεγμα κτηρίων, πολύ εντυπωσιακό από έξω, άλλωστε παλιά ήταν παλάτι. Η μεγάλη πυραμίδα-είσοδος στο κέντρο φαίνεται λίγο ξένη, αλλά είναι εξίσου εντυπωσιακή με τον τρόπο της. Απέναντι μία μικρή κυκλική πλατεϊτσα, όπου φιλοξενείται - υπογείως - η ανεστραμμένη πυραμίδα (Da Vinci Code, Dan Brown, ξέρετε τώρα) ενώ πιο πέρα άλλη μια Αψίδα του Θριάμβου, η Arc de Triomphe de Carousel.

Louvre Museum

Louvre Museum

Arc de Triomphe de Carousel

Η Arc de Triomphe de Carousel. Μέσα από την αψίδα φαίνεται ο οβελίσκος της πλατείας Concorde αλλά και η πιο γνωστή Arc de Triomphe.

Στο Παρίσι δε μπορείς να μην παρατηρήσεις τα περίφημα γκρι ενοικιαζόμενα ποδήλατα του προγράμματος velib. Δε χρειάζεται να ψάξεις και πολύ, κυκλοφορούν πάρα μα πάρα πολλά τέτοια ποδήλατα, προφανώς μιλάμε για μια προσπάθεια που αγκαλιάστηκε από τους Παρισιάνους.

Velib

Πως δουλεύει; Γράφεσαι για 1 μέρα (1 ευρώ), 1 εβδομάδα (5 ευρώ) ή 1 χρόνο (29 ευρώ) και μπορείς να πάρεις ένα ποδήλατο από τους πολλούς σταθμούς, να οδηγήσεις για μισή ώρα δωρεάν μέχρι κάποιον άλλον σταθμό, ενώ από εκεί και πέρα ανά μισή περίπου ώρα χρεώνεσαι περίπου 1 ευρώ. Οπότε βολεύει απίστευτα για μικρές αποστάσεις, και φαίνεται το έχουν πιάσει το νόημα οι Γάλλοι. Μπορεί ποδηλατόδρομους να μην είδα, πάρκινγκ για ποδήλατα ούτε λόγος, πάντως το velib έχει πιάσει!

Μια άλλη βόλτα που χάρηκα πολύ ήταν στην περιοχή του Pompidou Centre, του μουσείου μοντέρνας τέχνης του Παρισιού, στο Marais, μέχρι τη Βαστίλη. Ωραία δρομάκια, κόσμος πολύς, ειδικά το απόγευμα και βράδυ, πολλά μαγαζιά, κυρίως (κλασικά) bistro και brasseries. Η Βαστίλη αυτή καθ' αυτή δε λέει τίποτα. Στη θέση της τότε φυλακής αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι μια πλατεία με μία στήλη. Χμμμ...

Brasserie

Όπως εμείς έχουμε τις καφετέριες, και οι Άγγλοι τις pubs, έτσι και οι Γάλλοι έχουν τα bistro και τις brasseries, για καφέ ή φαγητό.

Place de la Bastille

Η πλατεία της Βαστίλης. Ναι ξέρω, αν κρίνατε από τον ουρανό, θα πιστεύατε πως βρίσκεται στο Λονδίνο...

Κάπου εκεί στο Marais βρίσκεται και η πλατεία Place des Vosges, η πιο παλιά πλατεία του Παρισιού και μια από τις πιο ωραίες, σύμφωνα με τα λεγόμενα. Εντάξει, δεν εντυπωσιάστηκα, αλλά πάλι maybe that's just me. Εκεί δίπλα είναι και το σπίτι του Βίκτωρος Ουγκώ.

Place des Vosgues

Άλλη μια βόλτα που αξίζει να κάνετε είναι στη νότια όχθη, στη λεωφόρο St Germain, μια από τις κεντρικές της πόλης, εμπορικός, με πολλά μαγαζιά, αλλά και πιο ανατολικά, στο Quartier Latin και τους κήπους του Λουξεμβούργου. Δυστυχώς τους τελευταίους δεν πρόλαβα να τους επισκεφτώ. Ο καιρός τις περισσότερες μέρες ήταν χειρότερος από αυτόν που είχα αφήσει στο Λονδίνο, με αρκετό αέρα και βροχή, οπότε δεν ήταν κι ότι πιο διασκεδαστικό να περπατάς σε κήπους.


Αυτά για τώρα. Έχω στο μυαλό μου να γράψω μερικά posts ακόμα, για τα μουσεία του Λούβρου, για τη Μονμάρτη, για την Αψίδα του Θριάμβου, για τις Βερσαλίες αλλά και κάποιες γενικές εντυπώσεις και πληροφορίες για όποιον θέλει να επισκεφτεί την πόλη του Φωτός.

26 comments:

Anonymous said...

Πολύ ενδιαφέρον post! Μπήκε στους σελιδοδείκτες μου, για διεξοδική μελέτη όταν αποφασίσω να πάω Παρίσι.. Φαίνεται ότι όντως αξίζει τον κόπο.

proserpina said...

Έχω πάει δυο φορές στο Παρίσι και έχω επισκεφθεί αυτά τα μέρη που γράφεις, νομίζω πως αν έγραφα ποστ, αυτά πάνω κάτω θα έγραφα :) Σ΄αυτή την πόλη, όρεξη να χεις να περπατήσεις (και κουράγιο να δεις τα μουσεία)...

Περιμένω το ποστ με τη Μονμάρτρη :)

PN said...

Aahhhh Paris...!!!!!

Παίζει να πάω τα Χριστούγεννα. Το περιμένω πως και πως!!!!

Καλά δεν ήξερες για το tartar? Χαχαχαχαχ!!!! Ένα tartar well done παρακαλώ...χαχαχαχα!!!! Είσαι Θεός!!!!

DaNaH said...

Με λίγα λόγια είδες όλα τα βασικά! Αλήθεια πόσες μέρες έμεινες;

ΥΓ: Υπέροχες οι φωτογραφίες! Από τις καλύτερες που έχεις βγάλει! ;)

Anonymous said...

καλα, ενταξει, και ηθελα να παω στο παρισι και τσουπ!κανεις ποστ! γκρινιαρη μου, κανε πολλα ποστ να μαθω με λεπτομερειες!!το ποστ μου αρεσε πολυ, εκτος του σημειου με τα στενα και τα παρκαρισμενα παντου αυτοκινητα, που οντως ειναι σαν αθηνα!!και να σου πω, λες να κανεις ενα ποστ- συγκριση με το λονδινο, η -ακομη καλύτερα - ενα Podcast??????
Α! και πηγες Disneyland?

Γκρινιάρης said...

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια!

Attacta χαίρομαι που σου άρεσε. Σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη, δεν το συζητώ.

Proserpina όντως, όρεξη να έχεις να βλέπεις πράγματα. Και τα μουσεία τους ωραία, αλλά σε αντίθεση με του Λονδίνου, έχουν και εισιτήριο! Θα τα πούμε αργότερα όμως αυτά.

VK ομολογώ ότι οι γνώσεις μου γύρω από τη γαλλική κουζίνα δεν είναι πολύ βαθειές! :) Μα κι αυτοί, να μην το εξηγούν σαφώς στο μενού, να μην έχουμε τέτοια δράματα;

DaNaH ναι, έτσι νομίζω. Αν και σίγουρα υπάρχουν πολλά που άφησα. Για τις φωτογραφίες σε βρίσκω λίγο υπερβολική, εγώ δεν είμαι τόσο ευχαριστημένος, κάτι η συννεφιά, κάτι η βροχή, που να βρεις φως να φωτογραφήσεις;

Lifewhispers είναι πολύ καλή η ιδέα σου για το podcast. Σκεφτόμουν να την κάνω τη σύγκριση αυτή, σε ένα post (αν και μεταξύ μας, γνωρίζω ήδη τον νικητή...), αλλά σε podcast μάλλον θα είναι πιο διασκεδαστικά. Θα δούμε!

ZlatkoGR said...

Πολύ ωραίο post, περιμένω και τα υπόλοιπα, αλλά ρε παιδί μου, αυτός ο κιμάς με το αυγό στο λαιμό μου στάθηκε!

Γκρινιάρης said...

Zlatkogr εμένα να δεις! Μου κόπηκε η όρεξη! Ευχαριστώ για το σχόλιο!

Anonymous said...

Αχ Παρίσι..Πήγα για δεύτερη φορά πέρσι τα Χριστούγεννα και ότι και να πω είναι λίγο...

Anonymous said...

Διαβάζω το post αυτό πάνω που σκέφτομαι συνέχεια ότι έχει έρθει ο καιρός να επιστρέψω στο Παρίσι! Είναι υπέροχη πόλη... Ωραίες οι βόλτες που έκανες. Μην σκας που δεν πήγες στο Πύργο. Θες κάτι ώρες για να ανέβεις με τον κόσμο που υπάρχει εκεί πέρα και πάνω, άντε να ξοδέψεις 10 λεπτά βλέποντας τη θέα. Τίποτα περισσότερο, δηλαδή, από το να δεις τη θέα από τη Sacre Coeur ή από τους πύργους της Notre Dame. Αλήθεια, στη Notre Dame ανέβηκες? Το Παρίσι θέλει καλό καιρό για να το χαρείς και... γερά πόδια για το περπάτημα!!

Σοφία said...

Πφφφ τι Παρίσι και πράσινα άλογα; Σαν το Λονδίνο δεν είναι πουθενά :-p

Οι φωτογραφίες είναι πολύ ωραίες πάντως, κι ας μην σας ευνόησε ο καιρός. Περιμένουμε και τη συνέχεια.

Anonymous said...

hehe..μεταξυ μας, γκρινιαρη, κι εγω ξερω ηδη το νικητη της συγκρισης!!!!
συνενοουμαστε εμεις παιδι μου!
;)

DaNaH said...

Γκρινιάρη μπορεί σε κάποια σημεία να είχε συννεφιά, οι φωτογραφίες όμως βγήκαν πολύ καθαρές και μου άρεσαν! Ειδικά αυτές από την γέφυρα, από το Trocadero και από το Λούβρο είναι σούπερ! :)

Dr_MAD said...

Πήρες καινούρια φωτογραφική? Είχες που είχες επαγγλματικές, τώρα κάτι άλλαξε. Αυτές οι φωτογραφίες είναι απλά υπέροχες και δεν είναι μόνο το "χέρι" σου. ΜΙΛΑ! χαχαχα

Είσαι φοβερός ρε άτιμε! Ρισπέκτ

Γκρινιάρης said...

Καλημέρα!

Logothetis είναι πολύ όμορφη πόλη, θα συμφωνήσω.

Unclescrooge δεν σκοτίστηκα και πολύ με τον Πύργο να σου πω την αλήθεια. Στη Notre Dame πήγα αλλά δεν ανέβηκα. Η ουρά ήταν μεγάλη και προχωρούσε σιγά σιγά γιατί ανέβαζαν λίγους κάθε φορά, και εκείνη τη στιγμή έβρεχε, οπότε δεν έλεγε να περιμένω μισή και πάνω ώρα. Είδα όμως τη θέα από Sacre Coeur, Αψίδα του Θριάμβου και Centre Pompidou, οπότε νομίζω καλύφθηκα!

Σοφία, έεεετσι! Σαν το Λονδίνο δεν έχει, παραφράζοντας τη γνωστή φράση των Θεσσαλονικιών!

Lifewhispers χαίρομαι που καταλαβαινόμαστε! Χεχε!

DaNaH να' σαι καλά!

MAD όχι, αλήθεια λέω, δεν άλλαξα τίποτα. Μάλλον σε θόλωσε ο ρομαντισμός του Παρισιού από τις φωτογραφίες και δεν ξέρεις τι λες!

Σοφία said...

Aν είδες τη θέα από από την Sacre Coeur, την Αψίδα του Θριάμβου *και* το Centre Pompidou, είδες ό,τι αξίζει να δεις στο Παρίσι! Μόνο η θέα από την Samaritaine σου λείπει για να συμπληρώσεις το καρέ της επιτυχίας, αλλά συγχωρήσαι γιατί δεν υπάρχει πλέον πρόσβαση στο κοινό ;-)

NdN said...

Μιας και δεν έχω πάει στο Παρίσι, αλλά είναι στα άμεσα σχέδια μου γι αυτή τη χρονιά θα μελετήσω με πολύ μεγάλη προσοχή τα ποστ σου φίλε Γκρινιάρη. Δεν αντιλέγω ότι πρέπει να πάω καθότι είναι η Πόλη του Φωτός. Επίσης είναι πολύ κοντά στο Λονδίνο περίπου 2,5 ώρες είπες που σημαίνει από το Uxbridge στο west Ham (με μετρό), δηλαδή ούτε καν από τη μία άκρη της πόλης στην άλλη.

Το tartare με λύπη θα σε πληροφορήσω ότι το γνώρισα και εγώ και μάλιστα το δοκίμασα. Μας είχαν καλέσει κάτι Γαλλοι (φίλοι φίλων κτλ) για φαγτό και υπήρχε στο τραπέζι. Εν τω μεταξύ και εμαφνισιακά δε σου κάνει αίσθηση να δοκιμάσεις. Είπα να το τολμησω, αλλά το μετάνοιωσα οικτρά!

Οι υπόλοιπες εντυπώσεις σιγά σιγά σε κάθε ένα ποστ που θα ανεβάζεις και φυσικά και στο podcast που από ότι είδα προτάθηκε ήδη!
Πάντως μεγάλες προσδοκίες δεν καλλιεργώ καθότι καλύτερα από το Λονδινάκι μας μ’ονο η Θεσσαλονίκη βεβαίως-βεβαίως)!

Anonymous said...

Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες σας. Με κάνουν να θέλω να πάω ξανά στο Παρίσι.

KourtGeo said...

Πολύ ωραία περιήγηση Φίλε Γκρινιάρη!!Το Post ήρθε πάνω στην κατάλληλη ώρα που ψάχνω εισητήρια για το παρίσι για το Δεκέμβρη...Πιστεύω να αξίζει

KourtGeo said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Πολύ όμορφη ανάρτηση, Γκρινιάρη μου!

Αυτό το μνημείο «της Νταϊάνας» δεν το είχαμε πάρει χαμπάρι. Έτσι και αλλιώς έχουν μείνει πολλά για την επόμενη φορά!

Το tartar είναι σαν μπιφτέκι άπλαστο! Όταν κάνεις κεφτεδάκια τσιμπολογάς και λίγο κιμαδάκι, αλλά ως γεύμα... στο λαιμό σου κάθεται.

Σοφία said...

Τσιμπολογάς το άψητο κιμαδάκι;;; Yuck!

Στο Παρίσι υπάρχει επίσης μικρογραφία του Αγάλματος της Ελευθερίας (ολόκληρου, όχι μόνο της φλόγας) προς τιμήν των δωρητών.

~~A~~ said...

Προσωπικά από την επίσκεψη μου στο Παρίσι μου έχει μείνει ότι δε μπορείς να συνεννοηθείς με τους Γάλλους γιατί δε καταδέχονται να σου μιλήσουν αγγλικά!

Κατά τα άλλα έχεις να κάνεις πολύ ωραίες βόλτες και από τι βλέπω τις έκανες.Τα bistro τα λάτρεψα.Όσο για το φαγητό εμείς πηγαίναμε στο super και παίρναμε τυριά...Πολλά τυριά!Και μπαγκέτες βέβαια...

Γκρινιάρης said...

Σοφία νομίζω πως δε χρειάζομαι άλλη πανοραμική άποψη του Παρισιού! :)

Ndn σίγουρα αξίζει να την επισκεφτείς, ειδικά από Λονδίνο που είναι τόσο κοντά και υπάρχει και το Eurostar εκτός από αεροπλάνο. Tartare δεν είχα δοκιμάσει, δε δοκίμασα και δεν ξέρω αν θέλω να δοκιμάσω! Στην κατακλείδα σου θα συμφωνήσω!

Ava ελπίζω να το κάνεις σύντομα!

Kourgeo εύχομαι να περάσεις τέλεια! Θέλω να πιστεύω πως θα βρεις ενδιαφέροντα τα επόμενα posts.

Panny να' σαι καλά. Σοβαρολογείς, τσιμπας τον ωμό κιμά όταν φτιάχνεις μπιφτέκια; Άλλο και τούτο!

Σοφία το γνωρίζω αλλά δεν πρόλαβα να το δω δυστυχώς.

Γκρινιάρης said...

~~A~~ η συνεννόηση είναι ένα θέμα, σίγουρα. Αν ξέρεις λίγα γαλλικά και κάνεις φιλότιμες προσπάθειες να συνεννοηθείς, κάτι γίνεται. Πάντως τις περισσότερες φορές η αλήθεια είναι υπήρχε κάποιος που μιλάει Αγγλικά, έστω σπαστά.

Anonymous said...

Αχ τι μου θύμισες τώρα! :-) Είχα πάει τα περασμένα Χριστούγεννα Παρίσι - Λονδίνο!!! SUPER!