Thursday 16 October 2008

Podcast - How To: Αναζητώντας podcasts

Μιας και είπαμε τα βασικά γύρω από το πώς παρακολουθούμε και ακούμε podcasts, ας δούμε πως μπορούμε να τα εντοπίσουμε, ώστε να γραφτούμε και να λαμβάνουμε τις νέες τους εκπομπές.

Για αρχή, ας πάρουμε την περπατημένη. Αυτή που μάθαμε και με τα blogs, δηλαδή κοιτώντας στα blogrolls (λίστα με άλλα blogs) που υπάρχουν σε διάφορα podcast blogs. Εδώ θα χρειαστώ τη βοήθεια του Dealsend ο οποίος έχει συγκεντρώσει, είτε ακούγοντάς τα, είτε βλέποντας τα blogrolls στα διάφορα blogs με podcasts, μια λίστα με ελληνικά podcasts στο delicious την οποία μπορείτε να βρείτε αυτούσια εδώ. Εγώ απλά αντιγράφω τα ελληνικά podcasts τα οποία βρήκα εκεί, προσθέτοντας ένα δύο ακόμα. Η σειρά είναι αλφαβητική...

AniliPod
Autopod
Dealsend Pod
Diatritoi A.E.
Metablogging|Podcast
Milaraki
Mixtape
Newscast
Pramnos.NetCast Daily News
Public Brain Lab
Sotomi's audiofiles
Themos Podcast
Up and Down Radio
Vout's Podcast
Vrypan Audionotes
Vrypan|Net|Radio
Vtsib Pods
Weekendgeeks
Γκρινιάρης podcast
Νυστέρι Podcast

Η θεματολογία τους, η διάρκειά τους, το στυλ τους και η συχνότητα εκπομπών διαφέρουν.

Μια άλλη επιλογή είναι το blogchannel.gr το οποίο ακόμα είναι σε beta mode και φιλοδοξεί να μαζέψει διάφορα vidcasts αλλά και podcasts. Στη σελίδα με τα podcasts ("Ήχοι") μπορείτε να βρείτε εκπομπές μερικών podcasts, κάποια από τα οποία βρίσκονται και στην παραπάνω λίστα.

Υπάρχει επίσης και το sync.podcasts στο οποίο υπάρχει μια πληθώρα καναλιών με εκπομπές που προσφέρονται για κατέβασμα και ακρόαση. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν καταγεγραμμένα 194 podcasts, στα οποία περιλαμβάνονται και rss ραδιοφωνικών εκπομπών (όπως του Αθήνα 98.4) ή ομιλιών ή συνεντεύξεων ή άλλων αρχείων (όπως πχ το Pasok web radio), δηλαδή και podcasts που ξεφεύγουν από το πρωσοπικό στυλ που ίσως έχουν στο μυαλό τους κάποιοι ακούγοντας podcast. Μπορεί όποιος θέλει να γραφτεί με τον τρόπο που εξήγησα στο προηγούμενο post σε κάποιο τέτοιο podcast και να λαμβάνει ενημερώσεις και εκπομπές.

Εν κατακλείδι, από τη στιγμή που κάποιο site παρέχει εκπομπές με τη μορφή αναρτήσεων σαν blog (όχι δηλαδή χύμα, αλλά σαν νήμα, σε μια χρονική σειρά) και δίνει rss feed (κάτι που στα blogs γίνεται αυτόματα) μπορεί οποιοσδήποτε να εγγραφεί με τους τρόπους που περιγράψαμε και να ακούει τις εκπομπές.

Σημείωση: Επειδή το internet είναι χαώδες, λογικά υπάρχουν και άλλα πολλά podcasts που απλά δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου, και ούτε ο σκοπός του παρόν post είναι βεβαίως να καταγράψω όλα τα ελληνικά podcasts. Απλά ήθελα να δώσω μια-δυο κατευθύνσεις για το πως μπορεί να ξεκινήσει κάποιος την επαφή του με τα podcasts, τουλάχιστον στον ελληνικό χώρο. Για να μην παρεξηγηθώ δηλαδή...


Περισσότερο από ευπρόσδεκτα σχόλια και παρατηρήσεις, προσθήκες, διορθώσεις ή ό,τι άλλο!

6 comments:

Anonymous said...

Πήρες φόρα, ε; Η λίστα σου είναι σχεδόν εξαντλητική των γνωστών. Χτες που έψαχνα κι εγώ το sync εντόπισα αρκετούς στο podomatic που έχουν όμως σχετικά πολύ καιρό να κάνουν podcast (από το Μάιο).

Anonymous said...

ποιος θα το περίμενε..
χαίρομαι που με βλέπω στη λίστα

Anonymous said...

Μόλις θυμήθηκα: υπάρχει και το podcast του newsfilter. Είναι σχετικά παλίο, ενεργό και με αρκετά επεισόδια:
http://feeds.feedburner.com/newscast-podcast

Γκρινιάρης said...

Nikan ευχαριστώ. Προστέθηκε στη λίστα!

Dimhap φακελώθηκες ήδη! :)

Maria Mikro Analogo said...

άψογο το ποστ! να 'σαι καλά :)

Γκρινιάρης said...

Ελπίζω να βοηθήσει Μαρία. Ευχαριστώ!