Thursday 16 October 2008

Podcast - How To: Παρακολούθηση και ακρόαση

Σκέφτηκα να γράψω κανα δυο posts γι’ αυτό το πράγμα που λέγεται podcast, έτσι, για να βοηθήσω με τα λίγα που ξέρω, αν γίνεται, όσους θέλουν να ακούσουν αλλά δεν ξέρουν πως ή και όσους θέλουν να πειραματιστούν και γιατί όχι να το δοκιμάσουν!


Photo by zoomar.

Λοιπόν για αρχή, τι είναι podcast;

Για να μη μπλέξουμε με ορισμούς και ορολογίες, ας σκεφτούμε το podcast ως ένα ηχητικό αρχείο-εκπομπή, η οποία ανεβαίνει σε ένα site τύπου blog, δίνοντας τη δυνατότητα σε όποιον θέλει να το κατεβάσει και να το ακούσει. Πιο συγκεκριμένα ένα podcast πρέπει να έχει εκτός των άλλων και rss, ώστε προγράμματα όπως το iTunes ή το Google reader ή άλλα, ειδικά για podcasts ή όχι rss readers να επιτρέπουν την «εγγραφή» των ακροατών και την αυτόματη ενημέρωση για νέα αρχεία.

Ας πάμε στο κυρίως θέμα όμως.

Πως μπορούμε να ακούσουμε ένα podcast;

Με διάφορους τρόπους, όπως τον βολεύει τον καθένα.

Ένας τρόπος, αν και όχι αυτός που προτείνω, είναι να έχετε κάποιες σελίδες podcasts που σας ενδιαφέρουν στα bookmarks σας, όπως ίσως κάνετε και με τα αγαπημένα σας blogs, και όποτε έχετε χρόνο να περνάτε μια βόλτα από εκεί για να δείτε αν υπάρχει καινούρια εκπομπή. Εκεί πλέον έχετε δύο επιλογές. Η μία είναι να το ακούσετε επί τόπου, στο browser σας πατώντας πάνω στο σχετικό μουσικό αρχείο ή στο Play του Player που πολλά podcast blogs διαθέτουν. Η άλλη είναι να κατεβάσετε το αρχείο στον υπολογιστή σας και είτε να το ακούσετε από εκεί είτε να το φορτώσετε σε κάποιο ipod/mp3 player/κινητό και να το ακούσετε στο δρόμο προς τη δουλειά, στο αυτοκίνητο, στο γυμναστήριο, όπου σας βολεύει.

Ο άλλος τρόπος είναι να κάνετε τη ζωή σας πιο απλή, κάνοντας χρήση του rss, όπως ίσως κάνετε πάλι με τα blogs. Για παράδειγμα, όσοι χρησιμοποιείτε ήδη το Google Reader, μπορείτε με δυο κλικ να εγγραφείτε στο podcast που θέλετε, όπως ακριβώς κάνετε για άλλα blogs, και έτσι να ενημερώνεστε για καινούριες εκπομπές. Μάλιστα το Google Reader αντιλαμβάνεται πως η ανάρτηση περιέχει αρχείο ήχου, και σας δίνει τη δυνατότητα να το ακούσετε επί τόπου, μέσα στο Google Reader ή και να το κατεβάσετε από το Original audio source link που έχει κάτω από το player.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε προγράμματα αναπαραγωγής μουσικής, όπως πχ το Winamp ή το iTunes κι από εκεί να ελέγχετε για καινούριες εκπομπές αλλά και να τις ακούτε επί τόπου ή να τις κατεβάζετε. Είναι πιο βολικό αφού είναι ακόμα πιο αυτοποιημένο. Ας δούμε πως.

Στο Winamp, στην Media Library, αριστερά υπάρχει η επιλογή Podcast Directory > Subscriptions. Εκεί πατώντας στο Add ανοίγει ένα παράθυρο που σας ζητάει να βάλετε μια διεύθυνση. Αν εκεί βάλετε τη διεύθυνση του RSS (προσοχή, όχι το url του blog που βάζετε στο Google Reader, αλλά του rss) του blog στο οποίο φιλοξενούνται τα pods, αυτόματα εγγράφεστε σ’ αυτό το podcast και πλέον αποθηκεύεται στα Channels που παρακολουθείτε. Πατώντας τώρα πάνω σε κάθε podcast από αυτά που έχετε εγγραφεί εμφανίζονται δεξιά όλες οι εκπομπές του συγκεκριμένου podcast, και πατώντας σε κάθε μία βλέπετε τις σημειώσεις (shownotes, σαν περιεχόμενα) αν έχει γράψει ο δημιουργός και μπορείτε βέβαια και να την ακούσετε ή να την κατεβάσετε στον υπολογιστή σας. Επιλέγοντας ένα podcast και πατώντας το refresh το πρόγραμμα ψάχνει αν υπάρχει νέα εκπομπή και αν ναι την προσθέτει στη λίστα. Μπορείτε δε να το ρυθμίσετε ώστε να ψάχνει αυτόματα κάθε τόσο, να κατεβάζει ή όχι αυτόματα τις καινούριες εκπομπές στο σκληρό σας κλπ.

Κάτι τέτοιο κάνει και το iTunes. Ψάχνετε (είτε στο iTunes store είτε βάζοντας τη διεύθυνση κάθε podcast μόνοι σας) τα podcast που θέλετε, κάνετε μια λίστα, και αυτό αναλαμβάνει να ψάχνει για νέες εκπομπές, να τις κατεβάζει ή όχι κλπ. Επίσης μπορείτε να συγχρονίζετε με το ipod σας ώστε να περνάει αυτόματα τις νέες εκπομπές για να τις ακούσετε αργότερα.

Ένας τρίτος τρόπος είναι να κάνετε subscribe σε κάποιο podcast κατευθείαν από μια φορητή συσκευή. Για παράδειγμα γνωρίζω ότι κάποια Nokia κινητά έχουν μια δωρεάν εφαρμογή που ονομάζεται Podcasting που κάνει ακριβώς αυτό. Επιτρέπει εγγραφή σε podcasts (με τρόπο παρόμοιο αυτού που περιέγραψα για το Winamp/iTunes) και μπορεί και κατεβάζει μέσω WiFi τις νέες εκπομπές απ'ευθείας στη συσκευή, χωρίς να χρειάζεται υπολογιστής.

Βλέπετε λοιπόν πως με αυτούς τους τρόπους όλα αυτά γίνονται αυτόματα ώστε ο κάθε ένας που θέλει να ακούει όπου και όποτε θέλει τα αγαπημένα του podcasts.

Καλή ακρόαση!


Θα ακολουθήσει ένα post για τα ελληνικά podcasts και μάλλον ένα με το τι χρειάζεται και πως γίνεται η εγγραφή και δημιουργία ενός podcast. Όσοι θέλετε εκφράστε τις απορίες σας στα σχόλια ή και προτείνετε άλλους τρόπους παρακολούθησης και ακρόασης podcast που ενδεχομένως παρέλειψα.

12 comments:

Maria Mikro Analogo said...

και ένα ποστ με οδηγίες παρακαλώ! :)))

next_day said...

εγώ δεν έχω τον χρόνο αυτή την στιγμή να το διαβάσω,αλλά όταν το κάνω σίγουρα θα επιχειρήσω κι εγώ να δημιουργήσω κάτι.....
Ευχαριστούμε πάντως!!!

Anonymous said...

κάνε και έναν για το audacity ή/και το Audition μιας και το χρησιμοποιείς καλά. :P

Μπράβο πάντως γκρινιαράκο, καλή κίνηση.

Α και κάτω κάτω στο tutorial βάλε ένα * που θα λέει.

*Οι παραπάνω ενέργειες θα έχουν το αποτέλεσμα που ακούτε εδώ. (και βαλε λινκ από το podcast σου) Να ξέρει ο κόσμος τι πέρνει:P

Anonymous said...

καταρχας να προσυπογράψω το σχολιο του διακοπτη απο πανω.
δευτερον, επειδη το λαπτοπ μου ειναι ακομη καινουριο πρεπει να επανεγκαταστησω τα προγραμματα που ειχα πριν, διοτι τωρα σας παρακολουθω ολου ςμεσω reader.
τριτον, ηθελα να στο πω οτι ενα tutorial ειναι απαραιτητο (για μενα οχι τοσο για τα creative commons, Μια που εμαθα μεσα απο ολους σαςσ το Plurk), αλλα γιατ ις μικρες λεπτομερειες, περι rss, download links, που αποθηκευεις το podcast σου κλπ. κανονικα μεηλ πρεπει να σου γραψω για τις αποριες μου ολες.
Λες να αφησουμε ολοι τα μπλογκς και να ξεκινησουμε τις εκπομπές;
:) :) :)

Anonymous said...

Oraia! Den to iksera o'ti to Google Reader prosferei tetoies dinatotites gia tin akroasi!
Egw eimai fan tou Netvibes, allá twra mipos dokimasw k to G.Reader...

Γκρινιάρης said...

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια!

Μαρία καλώς ήρθες! Θα το φροντίσω, τουλάχιστον για τα βασικά!

Thenextbeautifulday να' σαι καλά! Ελπίζω να το βρεις χρήσιμο.

Diakopti ίσως κάνω για το audacity, αν και το audacity συγκεκριμένα έχει ένα αρκετά αναλυτικό βιντεάκι. Αλλά υπάρχουν κι άλλα πράγματα να διευκρινιστούν.

Lifewhispers ευπρόσδεκτες οι απορίες, για να τις απαντήσουμε γράφω αυτά τα posts! Θα προσπαθήσω να απαντήσω για όσα πραγματάκια ξέρω.

Toni καλώς ήρθες! Ναι, το Google reader είναι αρκετά χρήσιμο και για τα podcasts!

Anonymous said...

Keep spreading the word

Anonymous said...

εγώ περιμένω το post για το πως γίνεται η εγγραφή και δημιουργία ενός podcast... ;)

Anonymous said...

Google Reader++

thanks for the post!

Anonymous said...

Cudos! Υπάρχει έλλειψη σε απλά επεξηγηματικά κείμεν. Όσοι ασχολούμαστε με το podcasting σπάνια μπαίνουμε στον κόπο να εξηγήσουμε στον κόσμο τι ακριβώς κάνουμε

Γκρινιάρης said...

Will do Dealsend. Will do!

Jsclavos θα έρθει κι αυτό, τα βασικά τουλάχιστον.

Saperduper να' σαι καλά!

Nikan ελπίζω να βοηθήσει τους επίδοξους ακροατές ή podcasters!

Fivos T. said...
This comment has been removed by the author.