Tuesday 17 June 2008

Κατεβάζουμε στόρια. Προσωρινά.

Επιτέλους. Επιτέλους... Επιτέλους!

Δύο χρόνια μετά τις τελευταίες καλοκαιρινές μου διακοπές, 241 posts μετά την τελευταία ανάρτηση από την καλοκαιρινή Ελλάδα, μετά από δύο Αγγλικούς χειμώνες που πήγαν σερί χωρίς το γλυκό ελληνικό καλοκαιρινό ενδιάμεσο διάλειμμα, δυο χρόνια μετά το τελευταίο μου μπάνιο στις καταγάλανες θάλασσές μας, μετά από έναν παγωμένο φραπέ στο Θησείο φορώντας κοντομάνικο βρε αδερφέ, ήρθε η πολυπόθητη ώρα της επιστροφής!

Το blog όπως καταλαβαίνετε θα μπει για λίγο καιρό στην κατάψυξη, για να συνεχίσουμε τις γκρίνιες και τις περιηγήσεις μας με περισσότερο υλικό και εμπειρίες προς συζήτηση όταν με το καλό επιστρέψω. Αν και σκοπεύω να βρίσκομαι στην Αθήνα για μεγάλο κομμάτι των διακοπών, το πρόγραμμα αναμένεται αρκετά γεμάτο, αφ' ενός λόγω υποχρεώσεων και αφ' εταίρου για να ρουφήξω ότι μπορώ από τη διαμονή μου στην πατρίδα, οπότε οι βόλτες στη blogόσφαιρα θα αραιώσουν δραματικά. Το ξέρω ότι αυτό θα το... "πληρώσω" αργότερα, όταν Αυγουστιάτικα θα δουλεύω και θα επικρατεί η γνωστή ερημιά στα δικά σας blog (και στην Αθήνα γενικότερα), αλλά δε βαριέσαι, σιγά μην περίμενα μέχρι τον Αύγουστο! Εξ' άλλου δεν ξέρεις, ίσως καταφέρω και ξεκλέψω και τότε λίγο χρόνο!

Δεν αποκλείεται να προκύψει κάποιο post εν τω μεταξύ, άλλωστε δυστυχώς δε θα καταφέρω να μείνω για πολύ μακριά από υπολογιστή αφού εκτός από μαγιό και γυαλιά ηλίου στις αποσκευές μου θα έχω αναγκαστικά και δουλειά. Αλλά δε μασάμε, θα βρεθεί χρόνος για όλα! Πιο πιθανό είναι πάντως που και που να στέλνω κανένα τιτίβισμα στο twitter ή κάποια φλασιά στο plurk. Γιατί δε μπορεί, όλο και κάποιος λόγος θα βρεθεί να γκρινιάξω! Η ελληνική πραγματικότητα άλλωστε έχει αποδειχθεί αστείρευτη πηγή τέτοιων ερεθισμάτων στο παρελθόν, και μάλιστα επιδεικνύοντας εκπληκτική ευρηματικότητα. Με όσο καλή διάθεση κι αν προσπαθώ κάθε φορά να την προσεγγίσω και να την κατανοήσω.

Κι αυτή τη φορά κατεβαίνω με όλη την καλή διάθεση! Όχι τίποτε άλλο, αλλά να μη με πείτε προκατειλημμένο! Άλλωστε ξέρω καλά ότι τη μία στιγμή μπορεί να με χαλάσει κάτι, αλλά την άλλη στιγμή θα με έχει κάνει να το ξεχάσω, με το πιο απλό πράγμα. Με ένα φιλικό χαμόγελο, με έναν βραδινό περίπατο σε μια πόλη που κοιμάται αργά ή και ποτέ, με μια αγκαλιά, με τη μυρωδιά και τον ήχο της θάλασσας. Και μετά ξαφνικά τσουπ κάτι θα μου θυμίσει τα στραβά. Μία ατέλειωτη εναλλαγή που καταλήγεις να την συνηθίζεις και τελικά να το διασκεδάζεις.

Αρκετά είπα.

Να είστε καλά όλοι και να περνάτε όμορφα!

Θα τα ξαναπούμε σύντομα!

Monday 16 June 2008

Συλλέκτης νομισμάτων

Καλημέρα!

Σε παλαιότερο post, για το Tudor rose, σας είχα αναφέρει το σχέδιο ενός νομίσματος.

Δεν πρέπει να σας το έχω πει αλλά ένα από τα χόμπι μου είναι να μαζεύω νομίσματα.

Όχι όμως οποιαδήποτε νομίσματα.

Δε θα καθίσω δηλαδή σε παζάρια και αγορές (τύπου Μοναστηράκι) να ψωνίζω νομίσματα από την Σοβιετική Ένωση ή το Βασίλειο της Ελλάδας ή άλλα ιστορικά ή σπάνια νομίσματα. Μου αρέσει να μαζεύω νομίσματα από χώρες που έχω επισκεφτεί ή από χώρες που μένουν ή επισκέπτονται φίλοι ή τέλος πάντων νομίσματα που πέφτουν στα χέρια μου, όπως γίνεται πχ με τα διαφορετικά νομίσματα του ευρώ.

Έτσι από τις πρώτες μου μέρες στην Αγγλία, πήρα ένα κουτάκι και έβαλα μέσα ένα νόμισμα της κάθε αξίας. 1p, 2p, 5p, 10p, 20p, 50p, 1 και 2 λίρες. Στην πορεία ανακάλυψα πως έπεφταν στα χέρια μου νομίσματα με διαφορετικό σχέδιο και έμπαιναν κι αυτά στο κουτάκι.

Χτες κοίταξα λίγο πως πάει η συλλογή, μιας και σε λίγο καιρό (αν όχι ήδη) θα αρχίσουν να κυκλοφορεί η νέα σειρά νομισμάτων.

Τα οποία αν προσέξετε τα σχέδια των νομισμάτων από τη 1p έως τις 50p σχηματίζουν όταν ενωθούν το τωρινό έμβλημα του Ηνωμένου Βασιλείου, που απεικονίζεται και στο νόμισμα της 1 λίρας.

Η συλλογή μου λοιπόν από νομίσματα της μίας λίρας αυτή τη στιγμή έχει ως εξής.

My coin collection (£1)

Δώδεκα διαφορετικά νομίσματα, στα οποία το τελευταίο προστέθηκε μόλις χτες (το πρώτο στην πάνω σειρά). Ίσως να έτυχε, ίσως να το μπέρδευα με το δεύτερο στη δεύτερη σειρά και να νόμιζα πως το έχω.

Το κλασικό σχέδιο είναι νομίζω το τελευταίο της πρώτης σειράς, που απεικονίζει το βασιλικό έμβλημα που το κρατάνε ένα λιοντάρι και ένας μονόκερως.

Διαφορετικά σχέδια έχω βρει και στα νομίσματα των 50p.

My coin collection (50p)

Το κλασικό σχέδιο εδώ είναι το μεσαίο της πρώτης σειράς, που απεικονίζει καθιστή τη μορφή της Βρετανίας κρατώντας ένα κλαδί ελιάς και μια τρίαινα, με ένα λιοντάρι καθισμένο δίπλα της.

Δεν ξέρω αν μου λείπουν κάποια σχέδια, πολύ πιθανό όμως γιατί όπως βλέπετε είναι πολλά και δεν κάθομαι και συνέχεια να βλέπω τι σχέδια έχω στα χέρια μου. Αν ξέρετε κάποιο σχέδιο που λείπει, πείτε το μου να το έχω υπ' όψιν μου!

Τώρα θα αρχίσω να μαζεύω και τα καινούρια!

Και μιας και μιλάμε για συλλογές, ακόμα δεν έχω συμπληρώσει ομάδα στα Panini του Euro, έχω συμπληρώσει όμως 1-2 σελίδες, αλλά και το τετραπλό της ομάδας της Γερμανίας! Έχω αρχίσει όμως να έχω πολλά διπλά και πλέον σε κάθε φακελάκι από τα 5 συνήθως δεν έχω 2-3. Ουφ.

Καλή εβδομάδα!

Saturday 14 June 2008

Playmobil σε βιτρίνα

Δεν ξέρω πόσοι από εσάς παίζατε με playmobil, πάντως εμένα μαζί με τους G. I. Joe και, λίγο λιγότερο, τα lego, ήταν τα παιχνίδια μου όταν ήμουν μικρός.

Είχα διαφορες κατηγορίες. Ινδιάνους, Αστροναύτες, Ιππότες και δε συμμαζεύεται. Καλά, το οτι αυτά είναι λίγο ασύνδετα μεταξύ τους δεν είναι πρόβλημα για το παιδικό μυαλό.

Τις προάλλες πέτυχα κάπου στο South Kensington την παρακάτω βιτρίνα. Ανήκει σε ένα ταξιδιωτικο γραφείο.

Playmobile at a window

Δεν είναι και ιδιαίτερα προσεγμένη, αλλά είχα πολύ καιρό να δω playmobil (μάλλον πρέπει να πάω μια βόλτα από τα Hamleys). Μάλιστα πολλά από αυτά τα είχα κι εγώ, όπως την κίτρινη βάρκα και τον τύπο αριστερά με το καφέ καπέλο και το κίτρινο μούσι.

Καλημέρα, καλό τριήμερο και καλά μπάνια στους Εν Ελλάδι, καλό Σαββατοκύριακο στους υπόλοιπους και καλή επιτυχία στην Εθνική μας σήμερα!

Thursday 12 June 2008

Η Μαρία Χοακίνα του Καρουζέλ

Πριν αρκετό καιρό, με αφορμή κάποια "νοσταλγικά" posts που γράφαμε τότε από τα παιδικά μας χρόνια με τις τηλεοπτικές και άλλες αναμνήσεις μας, είχα γράψει για μια μεξικάνικη σειρά που παρακολουθούσα μικρός, το Καρουζέλ. Με χαρά είχα διαπιστώσει τότε από τα σχόλια ότι δεν ήμουν ο μόνος που το παρακολουθούσε!

Χτες λοιπόν, πως το έφερε η τύχη, και έπεσα πάνω σε μια φωτογραφία ενός από τα παιδιά της σειράς, της Μαρίας Χοακίνας. Όσοι βλέπατε τη σειρά σίγουρα θα τη θυμόσαστε. Η σπαστικιά, ψιλομύτα, κακομαθημένη πλούσια που δεν έριχνε ούτε ένα βλέμμα στον καημένο τον Σιρίλο που όποτε την έβλεπε έλιωνε! Για όσους δεν την ξέρουν, είναι το ξανθό κοριτσάκι στα αριστερά του επιστάτη στην παρακάτω φωτογραφία.

Η Μαρία μας λοιπόν (κατά κόσμον Ludwika Paleta), μεγάλωσε (προφανώς) και είναι ηθοποιός στο Μεξικό.

Voila η 29χρονη πλέον Μαρία Χοακίνα!






Ε;

Ορίστε κι ένα βίντεο που βρήκα από κάποιο forum, με ένα απόσπασμα μιας επετειακής εκπομπής, όπου εκτός από την Μαρία Χοακίνα βλέπουμε τον Σιρίλο, την Λάουρα και βεβαίως την δεσποινίδα Σιμένα!


Wednesday 11 June 2008

Have phun!

Καλημέρα!

Πριν λίγο διάβασα στον vrypan για το Phun, ένα προγραμματάκι όπου με διάφορα εργαλειάκια παίζεις με τη βαρύτητα, την τριβή, την άνωση, τα ελατήρια και διάφορα άλλα ωραία της φυσικής. Είδα και το βιντεάκι και ξετρελάθηκα. Το δοκίμασα (μόνο 2-3 Mb είναι) και πρέπει να πω πως είναι εκπληκτικό!



Πολύ όμορφος τρόπος να εξοικειωθεί ένα παιδί ή και οποιοσδήποτε με βασικούς κανόνες της φυσικής, αλλά και ένα ευχάριστο παιχνίδι!

Κατά τ' άλλα κρίμα χτες που χάσαμε. Βέβαια δεν παίξαμε και καμία μπάλα της προκοπής, έτσι; Ούτε οι Σουηδοί έπαιξαν βέβαια κανένα φοβερό ποδόσφαιρο. Ήμουν με κάτι φίλους, ξένους, να δούμε το ματς σε μια pub και η αλήθεια είναι πως πρέπει να ψιλοβαρέθηκαν. Ειδικά σε εκείνες τις φάσεις που άλλαζαν οι αμυντικοί μας την μπάλα επί κάμποση ώρα, με κοιτούσαν απορημένοι. Δε βαριέσαι, εμείς είμαστε πρωταθλητές!

Πάντως ελπίδες υπάρχουν, και με μια καλή εμφάνιση το Σάββατο, αρκετά διαφορετική από τ χτεσινή όμως, μπορεί να έρθει ένα καλό αποτέλεσμα. Κι αν δεν έρθει, δεν πειράζει!

Πριν το ματς βρέθηκα στο Bayswater, όπου η ελληνική κοινότητα είναι μεγάλη (εκεί είναι ο Μητροπολιτικός ναός της Ελληνορθόδοξης εκκλησίας), και πέρασα από ένα ελληνικό cafe στη Moscow road, κοντά στην εκκλησία, όπου ο κόσμος είχε αρχίσει να μαζεύεται και είχαν κρεμάσει έξω και μια ελληνική σημαία.

Byzantium cafe at Bayswater

Καλό απόγευμα!

Monday 9 June 2008

Στο Wembley με τους Foo Fighters. Και όχι μόνο.

Τελικά μερικά ωραία πράγματα έρχονται από εκεί που δεν το περιμένεις. Έτσι, από το πουθενά, προέκυψε συναυλία! Και μάλιστα με μια μεγαλειώδη έκπληξη.


Φωτογραφία από το BBC

Μπορεί να μην είμαι κανένας φοβερός fun των Foo Fighters, αλλά μου αρέσει πολύ η rock μουσική! Και κάτι το ότι τόσο καιρό εδώ σε μία συναυλία δεν αξιώθηκα να πάω (εμ, αν πρέπει να κλείσω εισιτήρια 6 μήνες πριν...), κάτι ότι η συναυλία γινόταν στο ιστορικό και ανακαινισμένο Wembley που δεν είχα επισκεφτεί, δεν κρατήθηκα και χωρίς πολλή σκέψη θυσίασα την έναρξη του Euro στο βωμό της μουσικής.

Ο κόσμος πολύς. Πάρα πολύς. Ήδη από βαγόνια του μετρό που ήταν φίσκα καταλάβαμε τι να περιμένουμε. Από το σταθμό Wembley Park περπατήσαμε την Olympic Way...

On the (Olympic) way to Foo Fighters

... για να φτάσουμε στο Wembley!

Wembley stadium

Μια φωτογραφία στο άγαλμα του Bobby Moore και ψάχνουμε τη θύρα μας.

Bobby Moore's statue

Το Wembley πριν ξεκινήσει η συναυλία. Μιλάμε για πολύ κόσμο (κι ας είχε πολλές άδειες θέσεις στο κάτω διάζωμα). Διαβάζω σήμερα για 85-86 χιλιάδες κόσμο! Σίγουρα η μεγαλύτερη συναυλία που έχω παρακολουθήσει μέχρι σήμερα.

Foo Fighters @ Wembley

Η σκηνή ήταν τετράγωνη και κοινό υπήρχε όπως βλέπετε και το πλάι της, όχι μόνο μπροστά. Μάλιστα ακόμα και οι κερκίδες της πίσω πλευράς είχαν κόσμο! Το κεντρικό της κομμάτι στριφογύριζε σε 2-3 τραγούδια, ενώ έπαιξαν και από ένα τραγούδι στραμμένοι σε κάθε πλευρά. Ήμαστε αρκετά ψιλά και τους βλέπαμε αρκετά μικρούς, αλλά τουλάχιστον είχαμε μια πανοραμική θέα του γηπέδου και του... χαμού που γινόταν κάτω!

Να και μερικές φωτογραφίες από τη συναυλία.

Foo Fighters @ Wembley

Foo Fighters @ Wembley

Ο Dave Grohl ήταν εντυπωσιακός, μιλούσε αρκετά με το κοινό, και πήγε αρκετές φορές πάνω κάτω τη γέφυρα που ξεκινούσε από τη σκηνή, όπως βλέπετε (όσο μπορείτε να δείτε) και στη φωτογραφία.

Foo Fighters @ Wembley

Μου άρεσε πάρα πολύ ο παλμός και η ένταση της συναυλίας και το καταδιασκέδασα!

Το καλύτερο όμως μας το φύλαγαν για το τέλος...

Όπου στο encore, ο Grohl κάλεσε στη σκηνή τους Jimmi Page και John Paul Jones των θρυλικών Led Zeppelin!!! Οι οποίοι βέβαια γνώρισαν την αποθέωση!


Φωτογραφία από το BBC

Έπαιξαν με τους Foo Fighters δύο τραγούδια, το Rock and Roll και το Ramble on!

Να κι ένα βιντεάκι που βρήκα από τη Σαββατιάτικη εκτέλεση του Rock and Roll! Enjoy!



Να σημειώσω ότι αυτό δεν έγινε και την Παρασκευή, μόνο το Σάββατο, και λογικά (υποθέτω τουλάχιστον) δε θα είναι κομμάτι της περιοδίας του. Ήταν κάτι special, για το οποίο η αλήθεια είναι πως μας είχαν προϊδεάσει από την αρχή, αλλά βέβαια δεν πήγε ο νους μου! Αισθάνθηκα πάρα πολύ τυχερός που έτσι απροσδόκητα βρέθηκα να ακούω αυτόν που έχει παίξει κάποια από τα αγαπημένα μου τραγούδια...

Από τη συναυλία ξεχώρισα τις εκτελέσεις του The Pretender, με το οποίο άνοιξαν τη συναυλία, του My Hero στο οποίο όλο το γήπεδο τραγουδούσε με μια φωνή (κάνοντας τον Grohl να αστειεύεται λέγοντας "86,000 back up singers, nice, perfect pitch") και του Best of you με το οποίο έκλεισε η συναυλία, με έναν Grohl κλαίγοντας να μας καλωσορίζει "...to the greatest day of my whole entire life".

Κι όσο σκέφτομαι ότι μου πέρασε από το μυαλό να μην πάω...

Καλή εβδομάδα!

Wednesday 4 June 2008

Ας συγκρίνουμε τις τιμές

Πριν 1-2 εβδομάδες διάβασα ένα πολύ ενδιαφέρον post του Jaywalker γύρω από την ακρίβεια. Αυτό που ουσιαστικά είχε κάνει ήταν να συγκρίνει τις τιμές συγκεκριμένων προϊόντων που καταναλώνουμε συχνά, όπως γάλα, ψωμί, Βιτάμ, αλεύρι κ.α. σε 3 supermarkets για να διαπιστώσει τη διαφορά των τιμών. Σκέφτηκα λοιπόν να κοιτάξω τις τιμές των συγκεκριμένων προϊόντων, όσων τουλάχιστον μπορούσα να βρω στα supermarkets εδώ, αφού οι διαφορετικές μάρκες σε ορισμένα έκαναν τη σύγκριση απαγορευτική. Βασικά ήθελα να δω πόσο πιο ακριβή είναι η Αγγλία από την Ελλάδα.

Αμ δε! Γιατί με έκπληξη διαπίστωσα πως στα περισσότερα προϊόντα που συνέκρινα γυρνώντας από την εβδομαδιαία επίσκεψη στο κοντινό supermarket, έβλεπα τιμές χαμηλότερες από την Ελλάδα!




- Μήπως μας δουλεύουν; Ακριβότερη η Ελλάδα από την Αγγλία;

Photo from flickr user
carlosluis


Άρχισε λοιπόν μια συζήτηση στο twitter γύρω από την ακρίβεια, και είπαμε να επιχειρήσουμε μεταξύ μας μια μικρή σύγκριση τιμών, στα πλαίσια του δυνατού, σε βασικά προϊόντα σε διάφορες χώρες. Αμέσως έδειξαν ενδιαφέρον η ~~Α~~, η magica, ο Jaywalker και ο internetakias από Ελλάδα, και ο Anilikos από Ιταλία και ο Jim Hellas από Γερμανία, ενώ στην πορεία προστέθηκαν ο Constantinos από Σουηδία και προθυμοποιήθηκε και η Passer by από Γερμανία. Τους ευχαριστώ όλους για την προθυμία και τη συνεργασία και βέβαια όλο αυτό έγινε χάρη στη δική τους συμβολή!

Θέλω να τονίσω εξ' αρχής πως μια τέτοια "απόπειρα έρευνας" δε μπορεί βέβαια να χαίρει επιστημονικής βαρύτητας και αξιοπιστίας. Οι διαφορετικές τιμές σε supermarkets της ίδιας πόλης, οι διαφορετικές μάρκες που κυκλοφορούν για πολλά προϊόντα αλλά ακόμα και οι διαφορετική καταναλωτική συμπεριφορά του καθενός μας δυσκολεύει αρκετά τη σύγκριση.

Ωστόσο νομίζω πως γνωρίζοντας τις αδυναμίες της "έρευνας" μπορούν να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα, όπως πχ μια ενδεικτική εικόνα της τιμής των προϊόντων στα ράφια των supermarkets κάθε χώρας.

Τα οποία συμπεράσματα γίνονται ακόμα πιο σαφή όταν αναλογιστούμε τη διαφορά εισοδήματος!

Φτιάχνοντας λοιπόν μια λίστα από προϊόντα, κάνοντας εξίσωση στις ποσότητες για να είναι δυνατή μια σύγκριση και κάνοντας ένα ξεκαθάρισμα σε αυτά που μπορούμε να συγκρίνουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια (ή καλύτερα μικρότερη πιθανότητα σφάλματος), ας δούμε μερικούς αριθμούς:

Γάλα (1 λίτρο, ημιαποβουτυρωμένο 1.5-2%)
Προϊόν πρώτης ανάγκης. 1 λίτρο γάλα το βρήκαμε 1.56 €, ενώ στην Αγγλία το γάλα κυκλοφορεί στα 0.90 €. Έχουμε το ακριβότερο γάλα από όλες τις χώρες, με τη διαφορά από τον μέσο όρο (0.99 €) να είναι 0.58 € (37%).

Ψωμί για τοστ άσπρο
Φαίνεται πως το ψωμί του τοστ είναι είδος πολυτελείας, αφού στην Ελλάδα το βρήκαμε κατά μ.ο. στα 4.09 € / Kg (Κατσέλης 4.71 €) ενώ ο μ.ο. στις άλλες χώρες ήταν 2.74 €, διαφορά 1.34 € (33%)! Στην Αγγλία δε κοστίζει 1.74 € το κιλό!, δηλαδή η διαφορά φτάνει τα 3 €!!!

Γιαούρτι στραγγιστό (τύπου Total)
Στην Ελλάδα το βρήκαμε 0.95 €, με μ.ο. εξωτερικού 0.94 €, αμελητές διαφορά 1% ακριβότερο στην Ελλάδα. Η διακύμανση τιμών ωστόσο ήταν σημαντική, το βρήκαμε αλλού 0.74 € και αλλού 1.15 €! Στην Αγγλία πάντως βρήκα γιαούρτι Total, της ΦΑΓΕ, περίπου 0.70 €! Το ίδιο προϊόν.

Μακαρόνια Σπαγγέτι
Άλλο είδος που ήρθε και στην επικαιρότητα πρόσφατα, με το μποϋκοτάζ. Οι τιμές από Ελλάδα διέφεραν αρκετά ανάλογα με τη μάρκα, αλλά ακόμα και στην ίδια μάρκα υπήρχαν διαφορές 12 λεπτών. Ο μ.ο. για την Ελλάδα ήταν 0.89 € (τα 500 γρ), ενώ για το εξωτερικό 0.83 €. Μικρή διαφορά (6%). Πάντως εγώ στην Αγγλία, στο ακριβό κατά τ' άλλα Λονδίνο (και δεν το λέω ειρωνικά...), τα μακαρόνια τα παίρνω 0.56 €, φτηνότερα κι από το φτηνότερο προϊόν που βρήκαν τα παιδιά από Ελλάδα.

Πολτός ντομάτας (τύπου Pummaro)
Όλα τα προϊόντα που βρήκαμε στην Ελλάδα ήταν ακριβότερα από αυτά της Αγγλίας. Μ.ο. στην Ελλάδα 0.69 € / 400 γρ, ενώ στο εξωτερικό 1.03 €. Φτηνότερη η Ελλάδα 49%. Μεγάλη διακύμανση τιμών κι εδώ πάντως στην Ελλάδα (0.48 - 1.06 €)! Αντίθετα τη κονσέρβα κον κασέ (ψιλοκομμένο ντοματάκι) τη βρήκαμε στην Ελλάδα 0.56 €, με μ.ο. εξωτερικού 0.75 € (φτηνότερη 34% στην Ελλάδα), αλλά φτηνότερο στην Αγγλία (0.53 €).

Βιτάμ
Άλλο ένα προϊόν που πολλοί ψωνίζουμε συχνά. Μ.ο. στην Ελλάδα 1.80 € (τα 500 γρ), μ.ο. εξωτερικού 2.04 €. Φτηνότερο κατά 14% στην Ελλάδα.

Τυρί Philadelphia
Βολεύει μιας και η μάρκα υπάρχει παντού σχεδόν. Μ.ο. Ελλάδας 1.83 € (200 γρ), αλλά οι τιμές κυμαίνονται από 1.67 έως 1.95, δηλαδή μιλάμε για 30 λεπτά διαφορά! Αυτά να τα θυμόμαστε όταν ακούμε πως τα supermarket δεν έχουν περιθώριο να ρίξουν τις τιμές γιατί αυτές καθορίζονται από τις βιομηχανίες!!! Μ.ο εξωτερικού 2.04 € (12% ακριβότερο από την Ελλάδα), αν και εγώ στο Λονδίνο το βρίσκω 1.59 €, φτηνότερο κι από το φτηνότερο που βρέθηκε στην Ελλάδα.

Αυγά
Το προϊόν είναι αρκετά δύσκολο για σύγκριση, στο δικό μου supermarket υπήρχαν καμιά δεκαριά διαφορετικά είδη, με διαφορετικές τιμές. Ας γράψω όμως τα νούμερα, έτσι να υπάρχουν. Ο μ.ο. της Ελλάδας ήταν 1.34 € για την 6αδα αυγά, ενώ του εξωτερικού 1.62 €, φτηνότερη δηλαδή η Ελλάδα (21%). Στην Αγγλία πάντως τα βρίσκω περίπου 1 ευρώ.

Τυρί για τοστ συσκευασμένο
Η σύγκριση είναι δύσκολη και μόνο ενδεικτική, γιατί υπάρχουν πολλά διαφορετικά προϊόντα. Απλά και μόνο αναφέρω τις τιμές που συλλέξαμε. Μ.ο Ελλάδας 1.24 € (1.12-1.42 €) και μ.ο. εξωτερικού 0.99 €, η Ελλάδα ακριβότερη κατά 20%. Στην Αγγλία το βρίσκω 0.41 €, σχεδόν υποτριπλάσια τιμή!

Ελαιόλαδο
Μ.ο. Ελλάδας 5.40 € (το λίτρο), μ.ο εξωτερικού (για ελαιόλαδο εισαγωγής από Ελλάδα) 7.74 €, αρκετά ακριβότερο (43%). Ωστόσο αν δούμε τα τοπικά ή άλλης προέλευσης τέλος πάντων ελαιόλαδα, ο μ.ο. εξωτερικού γίνεται αντίστοιχος με τον ελληνικό, δηλαδή 5.47 €, μόλις 1% δηλαδή ακριβότερο από την Ελλάδα.

Δημητριακά Kellogg's Corn Flakes
Εύκολο στη σύγκριση μιας και υπάρχει παντού. Μ.ο. 3.02 € (τα 500 γρ) στην Ελλάδα, 2.46 € στο εξωτερικό. Μισό ευρώ πάνω δηλαδή περίπου. Και στην Αγγλία 2.15 €, δηλαδή κοντά 1 ευρώ κάτω! Και μιλάμε για ίδιο ακριβώς προϊόν...

Ζάχαρη
Φτηνότερη η Ελλάδα. Μ.ο. Ελλάδας 0.85 € (με αμελητέα διακύμανση τιμών), μ.ο. εξωτερικού 1.10 € (κυρίως λόγω Σουηδίας).

Στιγμιαίος καφές Nescafe
Φτηνότερος στην Ελλάδα. Μ.ο. Ελλάδας 5 € (αμελητέα διακύμανση), μ.ο. εξωτερικού 5.77 €. Σημαντική η διαφορά. Στην Αγγλία πάντως (του τσαγιού) ήταν φτηνότερος από τον φτηνότερο της Ελλάδας, 4.81 €.

Φυσικός χυμός πορτοκάλι
Μεγάλη διακύμανση τιμών, κυρίως λόγω διαφορετικών μαρκών (1.69-2.14 €)! Οπότε η σύγκριση δεν είναι και πολύ ασφαλής. Για να πάρουμε όμως μια ιδέα, ο μ.ο. στην Ελλάδα ήταν 1.85 € (το 1 λίτρο) ενώ του εξωτερικού 1.63 € (διαφορά 12%). Στην Αγγλία τον βρήκα 1.23 €, 63 λεπτά κάτω!

Coca Cola
Μέσος όρος σε Ελλάδα (1.46 €) με μηδαμινή διακύμανση και εξωτερικό ελάχιστα μικρότερος (1.40 €). Στην Αγγλία και την Ιταλία η τιμή είναι ακριβώς ίδια με την Ελλάδα. Οπότε ναι, κάποιες φορές η τιμή καθορίζεται από το προϊόν.

Φιλέτα στήθους κοτόπουλου συσκευασμένα
Αν και υπάρχουν διαφορές τιμών λόγω διαφορετικών μαρκών, μπορούμε να δούμε ενδεικτικά που κυμαίνεται το προϊόν στα ράφια. Στην Ελλάδα ο μ.ο. ήταν 9.65 € (τιμή κιλού), με την τιμή σε κάποιο προϊόν να φτάνει τα 12 € (!) (άρα προσοχή στη μεγάλη διακύμανση τιμών), ενώ ο μ.ο. στο εξωτερικό ήταν 8.85 €! Διαφορά 0.80 € (8%).

Ολόκληρο κοτόπουλο νωπό συσκευασμένο
Και πάλι ακριβότερο στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα το βρήκαμε 4.46 €, ενώ μ.ο. εξωτερικού είναι 3.61 €. Διαφορά 0.85 € (19%)!

Κιμάς μοσχαρίσιος
Κι εδώ ακριβότερα τα ελληνικά supermarkets. Στην Ελλάδα τον βρήκαμε 3.15 € (τα 500 γρ), ενώ ο μ.ο. στο εξωτερικό ήταν 2.66 €. Διαφορά περίπου μισό ευρώ, 16% πάνω.

Ρύζι
Η διακύμανση τιμών στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό είναι μεγάλη. Ενδεχομένως ευθύνονται και οι διαφορετικές μάρκες. Ο μ.ο. στην Ελλάδα ήταν 1.63 € (1.19 - 1.99 €), ενώ στο εξωτερικό 1.18 €. Ακριβότερη κατά 45 λεπτά (28%) η Ελλάδα. Στην Αγγλία δε κοστίζει 0.86 €, μισή τιμή δηλαδή από Ελλάδα.

Φακές
Είπα να βάλω κι ένα όσπριο στην "έρευνα". Και εδώ ακριβότερη η Ελλάδα, αν και περίμενα το αντίθετο αφού νομίζω πως τα όσπρια είναι σε μεγαλύτερο βαθμό μέσα στη διατροφή μας απ' ότι στις άλλες χώρες. Μ.ο. Ελλάδας 1.40 € τα 500 γρ (μικρή διακύμανση τιμών), μ.ο. εξωτερικού 1.01 €. Διαφορά 0.39 € (28%). Στην Αγγλία κοστίζουν - κρατηθείτε - 0.87 €! Δηλαδή 53 λεπτά φτηνότερα!

Μαγιονέζα
Αν και αρχικά ήθελα να συγκρίνουμε ίδια μάρκα, δεν ήταν εύκολο για τις άλλες χώρες. Έτσι κι αλλιώς πάντως οι διαφορά από το εξωτερικό δεν ήταν μεγάλη, μ.ο. Ελλάδας 2.53 €, μ.ο. εξωτερικού 2.28 €. Ακριβότεροι μεν, για λίγο δε.

Κέτσαπ
Για πολλά γέλια (ή κλάματα). Το προϊόν ενδείκνυται για σύγκριση αφού η ίδια μάρκα κυκλοφορεί σε όλες τις χώρες. Μ.ο. Ελλάδας 4.29 € το κιλό (με μικρή διακύμανση), μ.ο. εξωτερικού 3.36 €! Κοντά 1 € διαφορά (22% πάνω). Στην Αγγλία δε τη βρίσκω 2.12 €, δηλαδή στη μισή τιμή από Ελλάδα! Το ίδιο προϊόν...

Μουστάρδα
Κι εδώ διαφορετικές μάρκες σημαίνουν και διαφορετικές τιμές. Αλλά για να δούμε... Ο Έλληνας καταναλωτής λοιπόν βρίσκει το προϊόν στα μ.ο. 1.59 € (μικρή διακύμανση), ενώ στο εξωτερικό ο μ.ο. είναι 1.13 €! Διαφορά 45 λεπτά (29%). Στην Αγγλία; 0.53 €, υποτριπλάσια τιμή από την Ελλάδα, και γνωστή μάρκα μάλιστα!

Μανιτάρια σε κονσέρβα
Κι εδώ ακριβότερο το προϊόν στην Ελλάδα, αν και πάλι οι μάρκες διαφέρουν. Σημασία όμως έχει - ξαναλέω - σε τι τιμή βρίσκει ο καταναλωτής το προϊόν στα ράφια. Μ.ο. Ελλάδας 1.57 € (σημαντική διακύμανση, 1.22 - 2.13€), μ.ο. εξωτερικού 1.06 €. Η Ελλάδα ακριβότερη μισό ευρώ (32%).

Fish fingers (τύπου Captain Iglo)
Το προϊόν κυκλοφορεί σε διάφορες μάρκες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έτσι η σύγκριση δεν είναι ασφαλής. Ενδεικτικά όμως στην Ελλάδα ο μ.ο. ήταν 3.52 € ενώ στο εξωτερικό 1.67 €, δηλαδή ακριβότερο κατά 53% στην Ελλάδα!


Τόνος σε κονσέρβα
Ο μ.ο. στην Ελλάδα ήταν 2.97 €, ενώ στο εξωτερικό 1.45 €. Υπερδιπλάσια τιμή στην Ελλάδα!

Πάμε και σε λαχανικά και φρούτα τώρα, που περιμένω πως η Ελλάδα θα "ρεφάρει".


Photo from flickr user Chasqui

Ντομάτες
Στην Ελλάδα τις βρήκαμε με μ.ο. 1.17 € το κιλό, μ.ο. εξωτερικού 2.30 €, όσο περίπου και στην Αγγλία. 97 % φτηνότερη η Ελλάδα!

Λεμόνια
Στην Ελλάδα τα βρήκαμε 2.52 €, με μ.ο. εξωτερικού 3.04 €. Φτηνότερη η Ελλάδα κατά 21%.

Πατάτες
Στην Ελλάδα τις βρήκαμε στα μ.ο. 0.42 €, μ.ο. εξωτερικού 1.88 €, στην Αγγλία δε 1.77 €. Πολύ φτηνότερες στην Ελλάδα!

Πράσινες πιπεριές
Στην Ελλάδα τις βρήκαμε στα μ.ο. 1.50 €, με μ.ο. εξωτερικού 2.79 €, στην Αγγλία δε πιο ακριβά. Κι εδώ σημαντικά φτηνότερη η Ελλάδα (85%).

Μήλα κόκκινα
Στην Ελλάδα ο μ.ο. ήταν 2.18 € το κιλό, με μ.ο. εξωτερικού λίγο ακριβότερα, 2.54 €. Λίγο φτηνότερη η Ελλάδα κι εδώ (16%), αν και στην Αγγλία τα βρίσκουμε αρκετά φτηνά, στα 1.63 €.

Φράουλες
Στην Ελλάδα τις βρήκαμε 3.56 € το κιλό, ενώ ο μ.ο. εξωτερικού είναι 4.66 €. Διαφορά 31%!


Η Ελλάδα λοιπόν είναι αρκετά φτηνότερη σε τέτοια προϊόντα. Ας δούμε και κάποια άλλα τώρα.

Απορρυπαντικό πιάτων πράσινο
Μ.ο. Ελλάδας 1.33 € (τα 500 ml), μ.ο. εξωτερικού 1.10 €. Διαφορά 17%. Αν και δεν είναι και πολύ ασφαλής η σύγκριση αλλά μόνο ενδεικτική, γιατί οι τιμές ήταν από δύο μάρκες.

Οδοντόκρεμα Colgate
Εύκολο στη σύγκριση λόγω ίδιου προϊόντος (αν και υπάρχουν διαφορετικά είδη, επιλέξαμε ένα αντιπροσωπευτικό). Μ.ο. Ελλάδας 2.53 € (με διαφορές έως και 34 λεπτά σε διαφορετικά μαγαζιά), μ.ο. εξωτερικού 1.85 €! Ακριβότερο 27%, σε ίδιο προϊόν! Στη Αγγλία τη βρήκα 1.45 €, περισσότερο από 1 € φτηνότερα!

Αποσμητικό spray Axe
Εύκολο κι αυτό στη σύγκριση, λόγω μάρκας. Στην Ελλάδα το βρήκαμε 3.92 €, πιο ακριβό από το μ.ο. του εξωτερικού 3.45 €. Στην Αγγλία δε 3.13 €. Για το ίδιο προϊόν πάντα, έτσι;

Χαρτί κουζίνας
Ακριβότερα τα προϊόντα στα ελληνικά supermarket. Ο μ.ο. της Ελλάδας ήταν 2.32 € (με μεγάλη διακύμανση τιμών, διαφορά πάνω από 1 ευρώ) ενώ του εξωτερικού 1.56 €, διαφορά 0.76€ πάνω (33%).

Απορρυπαντικό ρούχων σε σκόνη
Η σύγκριση είναι δύσκολη γιατί οι διαφορετικές μάρκες σημαίνουν και διαφορετικές τιμές. Ενδεικτικά και μόνο, ο μ.ο. στην Ελλάδα ήταν 2.84 € ενώ στο εξωτερικό ήταν 3.80 €, 34% φτηνότερο στην Ελλάδα.

Κρεμοσάπουνο χεριών Palmolive
Εύκολη η σύγκριση, γιατί είναι το ίδιο προϊόν. Στην Ελλάδα το βρήκαμε στα μ.ο. 0.57 €, ενώ ο μ.ο. εξωτερικού ήταν 0.63 €, φτηνότερο δηλαδή 12% στην Ελλάδα.

Αν θέλετε μια συνολική εικόνα, αν και πιο χρήσιμη είναι η επι μέρους μελέτη κάθε προϊόντος, σε 41 προϊόντα που συγκρίναμε (μην υπολογίζοντας κάποια στα οποία η σύγκριση είναι πολύ δύσκολη), η Ελλάδα είναι ακριβότερη από την Αγγλία στα 31, συνολικά κατά 17.3 €!!! Κάτι που προσπάθησα να απεικονίσω στο παρακάτω γράφημα.


Από το μέσο όρο δε όλων των τεσσάρων χωρών συνολικά είναι 3.82 € ακριβότερη! Κυρίως γιατί ρεφάρει με τα οπωροκηπευτικά. Αν και ξαναλέω, αυτό δεν έχει πολύ βάση γιατί η επιλογή προϊόντων δεν είναι ισόποση σε όλα τα είδη και κατηγορίες.

Αναλογιστείτε τώρα τη διαφορά μισθών... Ενδεικτικά και πάλι σας λέω πως ο ελάχιστος μισθός στην Ελλάδα είναι περίπου ο μισός από αυτόν στην Αγγλία!

(Βέβαια αυτό ίσως δε σημαίνει και πολλά, γιατί εδώ η φορολογία είναι αρκετά μεγάλη και επίσης τα ενοίκια, οι μετακινήσεις και άλλα πολλά είναι πάρα πάρα πολύ πιο ακριβά απ' ότι στην Ελλάδα, οπότε ίσως τα χρήματα που μένουν τελικά για ψώνια στο supermarket κλπ να είναι συγκρίσιμα).

Συμπεράσματα μπορούν να βγουν πολλά, και τα αφήνω σε σας.



-Από αύριο με τεφτέρι στο supermarket!
Βλέπω τις τιμές και σκέφτομαι τι και από που ψωνίζω!

Photo from flickr user
carlosluis



Εγώ θα κάνω μόνο 3-4 παρατηρήσεις.

1. Υπάρχει μεγάλη διακύμανση τιμών σε πολλά προϊόντα, διαφορετικής ή και ίδιας μάρκας. Που σημαίνει πως αν ψωνίζουμε προσεκτικά, και ελέγχουμε τις τιμές, μπορούμε να γλιτώσουμε πάρα πολλά. Αν πχ ψωνίζεις τα χαρτιά κουζίνας (που δεν είναι και φαγώσιμο) 3 ευρώ αντί για 1.5 που έχει η άλλη μάρκα, δε σου φταίει κανείς! Ο καταναλωτής είναι υπεύθυνος σε μεγάλο βαθμό για το πόσο ακριβά ψωνίζει κάποια προϊόντα, όταν υπάρχει φτηνότερη επιλογή αλλά αυτός την αγνοεί! Και αυτό είναι κάτι το οποίο εμείς, ως καταναλωτές, μπορούμε να διορθώσουμε, και δε χρειαζόμαστε καμία κυβέρνηση να μας προστατέψει από την ίδια μας την αφέλεια! Προσοχή λοιπόν και ώριμη καταναλωτική συμπεριφορά!

2. Σε κάποια βασικά προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως το γάλα και το ψωμί του τοστ, η διαφορά με τις άλλες χώρες είναι πολύ μεγάλη! Σίγουρα υπάρχουν και διαφορές στις μάρκες. Αλλά το να πληρώνει ο Έλληνας καταναλωτής το ψωμί του τοστ σε υπερδιπλάσια τιμή απ' ότι ο Άγγλος, και με γνωστές μάρκες και στις δύο περιπτώσεις, είναι αξιοσημείωτο.

3. Στην Αγγλία πάρα πολλά προϊόντα κυκλοφορούν σε μάρκα του supermarket, και η ποιότητα είναι καλή. Μιλάμε από γάλα μέχρι μακαρόνια, από χαρτί κουζίνας μέχρι πραλίνα σοκολάτα (ανάλογο μερέντας). Τώρα αν στην Ελλάδα πχ θέλουμε να τρώμε ζυμαρικά ιταλικής μάρκας αντί για ζυμαρικά μάρκας supermarket (που ξέρω πως υπάρχουν), είναι δική μας επιλογή. Εκτός αν τα έχουμε δοκιμάσει και έχουμε διαπιστώσει διαφορά στην ποιότητα. Πάντως κάτι τέτοιο δύσκολο να ισχύει και σε προϊόντα σπιτιού, όχι φαγώσιμα. Εκεί τέτοια προϊόντα μπορεί να κάνουν μεγάλη διαφορά στην τσέπη του καταναλωτή.

4. Είναι πραγματικά περίεργο πως ακριβώς ίδια προϊόντα, ίδιας μάρκας και μεγέθους, στο εξωτερικό τα βρίσκουμε φτηνότερα απ' ότι στην Ελλάδα. Οι λόγοι αξίζει να διερευνηθούν, αλλά το αποτέλεσμα παραμένει!

Ευχαριστώ και πάλι τους ~~Α~~, magica, Jaywalker, internetakias, Anilikos, Jim Hellas, και Constantinos για τη συνεργασία.

Έγραψαν επίσης:

Jim_Hellas - Blogoέρευνα για την ακρίβεια

Anilikos - Συγκρίναμε τις τιμές- Ένα διαblogικό post

Tuesday 3 June 2008

Ο Καθεδρικός ναός του Winchester

Φτάσαμε λοιπόν αισίως και στο τρίτο και τελευταίο post για το ιστορικό Winchester!

Περισσότερο απ' ότι για την Στρογγυλή Τράπεζα του Βασιλιά Αρθούρου το Winchester είναι γνωστό για τον Καθεδρικό του ναό.

Winchester Cathedral

Ο Καθεδρικός ναός του Winchester, του οποίου η κατασκευή τοποθετείται στο τέλος του 11ου αιώνα, είναι ο μακρύτερος μεσαιωνικός καθεδρικός ναός στην Ευρώπη! Όπως και πολλοί άλλοι μεγάλοι ναοί, παρουσιάζει διάφορες αρχιτεκτονικές και τεχνοτροπίες, αφού διάφορα τμήματά του έχουν χτιστεί σε διαφορετικές περιόδους.

Winchester Cathedral

Όπως και σε άλλους μεγάλους Καθεδρικούς Ναούς βλέπουμε πολλά και όμορφα βιτρό παράθυρα...

Stained glass

Αλλά και αρκετά περίτεχνα chapels, τάφους ουσιαστικά για επιφανή πρόσωπα της περιοχής τα παλιά χρόνια ή σχετικά με την εκκλησία.

Chapel

Από εκεί και πέρα όμως ο συγκεκριμένος ναός φιλοξενεί και κάποια ξεχωριστά εκθέματα.

Τον τάφο της πολύ γνωστής Αγγλίδας συγγραφέως Jane Austen (Sense and Sensibility, Pride and Prejudice), που ουσιαστικά βρίσκεται κάτω από το πάτωμα του ναού (είναι συνηθισμένο το πάτωμα του ναού να αποτελείται από ταφόπλακες).

Jane Austen's tombstone

Jane Austen memorial plaque

Αυτήν την μαύρη κολυμπήθρα, αν θυμάμαι καλά Νορμανδικής κατασκευής, μία από τις 30-40 που έχουν απομείνει στον κόσμο σήμερα.

Normand Font

Την κρύπτη του ναού, το πιο παλιό ουσιαστικά τμήμα του, στο οποίο βρίσκουμε ένα άγαλμα με τίτλο "Sound II" (που συμβολίζει τον άνθρωπο που κοιτάει την ψυχή του, αν θυμάμαι καλά).

The Crypt

Και βέβαια το μεγάλο σκαλιστό τέμπλο στο πιο ιερό μέρος του ναού, το High Altar.

The Great Screen

Μερικές ακόμα φωτογραφίες από τον Καθεδρικό Ναό θα βρείτε στον λογαριασμό μου στο flickr.

Αν ποτέ βρεθείτε στο Winchester σίγουρα αξίζει την επίσκεψή σας!

Καλημέρα!

Sunday 1 June 2008

Podcast - Επεισόδιο 4ο!

Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι σε όλους!

Ανέβηκε το 4ο επεισόδιο του podcast! Με λίγο από Winchester, πολύ από Richmond και κάτι από τρένα! Κάποια νέα podcasts, κάποια websites και γνωριμία με το Docs Google.



Ελπίζω να σας αρέσει!