Saturday, 21 February 2009

Περπατώντας στο Λονδίνο

Το Λονδίνο είναι μια πόλη που προσφέρεται να την περπατήσεις. Πάρκα, πεζόδρομοι, πεζοδρόμια άδεια από αυτοκίνητα και μηχανές... Όρεξη να έχεις! Τι κι αν βρέχει και δεν έχει πάντα τον ήλιο της Ελλάδας. Ντύσου ζεστά, πάρε και μια ομπρέλα και άρχισε τις βόλτες.

Η ιδέα για το post μου ήρθε διαβάζοντας μια ανάρτηση της mafalda η οποία έφτιαξε μια διαδρομή που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι sightseeing tour της πόλης της (Θεσσαλονίκη) με τα γνωστά τουριστικά λεωφορεία. Στο Λονδίνο βέβαια υπάρχουν αυτά τα λεωφορεία, οπότε εγώ θα προτείνω διαδρομή για περπάτημα. Ή για ποδήλατο, why not!

Η συγκεκριμένη διαδρομή είναι μία από τις αγαπημένες μου και σου επιτρέπει να δεις σε λίγο σχετικά χρόνο αρκετά τουριστικά αξιοθέατα της πόλης. Την έχω κάνει αρκετές φορές με το ποδήλατο, ενώ τμήματά της, κυρίως αυτά στο ποτάμι, αποτελούν σχεδόν πάντα κομμάτι μιας ωραίας Σαββατιάτικης βόλτας όταν ο καιρός είναι καλός.

Η διαδρομή είναι μεγάλη, περίπου 13 km σύμφωνα με το google maps, που σημαίνει πως με μέτρια ταχύτητα μπορεί να σας πάρει 3-3.5 ώρες. Ξεκινάει από την αγορά του Portobello (αν κάνετε τη βόλτα Σάββατο, που η αγορά λειτουργεί), περνάει μέσα από το Hyde Park, φτάνει στο Big Ben και συνεχίζει σε όλο το South Bank μέχρι την Γέφυρα του Πύργου.

Έφτιαξα έναν χάρτη στο google maps με τη διαδρομή και μερικά βασικά landmarks κατά μήκος αυτής.


View Larger Map

Σκέφτηκα πως είναι μια καλή ιδέα να φτιάξουμε έναν χάρτη στο greeks-in-london όπου ο καθένας μας θα μπορεί να βάλει δικές του διαδρομές. Το google maps δίνει αυτή τη δυνατότητα και νομίζω πως θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο για όποιον επισκεφτεί την πόλη.


Πάμε τώρα να δούμε μερικά βασικά σημεία, για να σας ανοίξω την όρεξη. Έγω βάλει παραπομπές σε παλαιότερα posts για όποιον θέλει περισσότερες πληροφορίες ή φωτογραφίες.

Portobello market
Αν είναι Σάββατο νομίζω αξίζει να αρχίσετε τη βόλτα σας από αυτή την αρκετά γνωστή αγορά. Πριν έρθετε στο Λονδίνο, βάλτε στο DVD player το "Μια βραδιά στο Notting Hill" για να μπείτε στο κλίμα!
Tip. Κατά το μεσημεράκι η αγορά γεμίζει ασφυκτικά από κόσμο, οπότε καλό θα ήταν να ξεκινήσετε σχετικά νωρίς.
Σχετικά posts εδώ κι εδώ.

Kensington Gardens & Hyde Park

Hyde Park
Αν πάλι δεν είναι Σάββατο μπορείτε να ξεκινήσετε τη βόλτα σας κατευθείαν από το πάρκο. Προτιμήστε την στάση μετρό Queensway για το Kensington Gardens ή Lancaster Gate για το Hyde Park. Τα δύο πάρκα είναι δίπλα δίπλα και συχνά θεωρούνται ένα. Αν πάντως ξεκινήσετε πρώτα από το Kensington Gardens θα έχετε την ευκαιρία κατεβαίνοντας την Broad walk (μεγάλος πεζόδρομος στον οποίο επιτρέπονται και τα ποδήλατα) να περάσετε μπροστά από το Kensington Palace που ήταν η κατοικία του ζεύγους Καρόλου και Νταϊάνας.
Kensington Palace
Επίσης μπορείτε να δείτε στη νότια πλευρά του πάρκου το Albert Memorial και το Royal Albert Hall.


Περνώντας τον μοναδικό δρόμο που επιτρέπονται αυτοκίνητα μέσα στο πάρκο και μπαίνοντας στο φημισμένο Hyde Park μπορείτε να δείτε το Diana Memorial Fountain.
Diana Memorial Fountain

Περάστε τη γέφυρα, απολαύστε την λίμνη Serpentine σε όλο της το μεγαλείο και συνεχίστε προς το Hyde Park corner (την νοτιοανατολική γωνία του πάρκου). Προσωπικά προτιμώ την βόρεια πλευρά της λίμνης (Serpentine road) ο οποίος γεμίζει με πατίνια, ποδήλατα και κόσμο που βολτάρει χαζεύοντας τις πάπιες, τους κύκνους και τις βάρκες.
Serpentine, Hyde Park
(Ναι, καλά βλέπετε και δεν είναι photoshop, αυτός είναι ουρανός Λονδίνου! Όχι τυπικός βέβαια...)
Σχετικό post εδώ με βίντεο από το ποδήλατο!

Hyde Park corner
Φτάνουμε στο Hyde Park corner και βγαίνουμε από το πάρκο, βρίσκουμε την Wellington Arch και κατευθυνόμαστε προς το παλάτι πέρνοντας τον Constitution Hill. Αριστερά μας είναι πλέον το Green park και δεξιά οι κήποι του παλατιού (δε βλέπετε και πολλά, μόνο την περίφραξη).
Tip. Ο δρόμος Constitution Hill και ο Mall, οι δρόμοι δηλαδή γύρω από το παλάτι είναι κλειστοί για τα αυτοκίνητα τις Κυριακές.

Buckingham Palace
Στο τέλος του Constitution Hill βρίσκουμε το παλάτι με τη γνωστή φρουρά. Αν είστε τυχεροί και δεν έχει αλλαγή φρουράς μπορείτε να βγάλετε άνετα φωτογραφίες. Αν πάλι πέσετε σε αλλαγή, καθίστε σε μια γωνιά και προσπαθείτε να δείτε ό,τι μπορέσετε ανάμεσα από το πλήθος!

St. James's park
Περπατήστε σ' αυτό το μικρό και όμορφο πάρκο (προς ποδηλάτες: δεν επιτρέπονται ποδήλατα, εσείς πάρτε τον δρόμο Mall) και κατευθυνθείτε προς την πλατεία Trafalgar.
St. James's Park

Trafalgar square
Βγάλτε τις φωτογραφίες σας στην πολύ γνωστή αυτή πλατεία που πήρε το όνομά της από τη ναυμαχία μεταξύ Άγγλων και της συμμαχίας Γαλλίας-Ισπανίας.
Trafalgar square
Στο κέντρο βρίσκεται η στήλη του Nelson (ο Ναύαρχος στη μάχη) περιτριγυρισμένη από 4 μπρούτζινα λιοντάρια. Πίσω από τα συντριβάνια βρίσκεται και η National Gallery (εθνική πινακοθήκη) που επίσης αξίζει να επισκεφτείτε αφού εκτίθενται έργα πολλών γνωστών ζωγράφων, αλλά και η National Portrait Gallery. Εκεί δίπλα είναι και η εκκλησία St. Martin in the fields με το Καφέ "Κρύπτη" στο υπόγειο.

Parliament square, Big Bem, Westminster Abbey
Κατεβείτε τον δρόμο Whitehall, ο οποίο οδηγεί στην πλατεία Κοινοβουλίου. Δεξιά κι αριστερά βρίσκονται διάφορα υπουργεία και κυβερνητικά κτήρια, καθώς και η επίσημη Πρωθυπουργική κατοικία (γνωστή ως 10 Downing street).
Στην πλατεία Κοινοβουλίου θα δείτε το Big Ben, το γνωστό σε όλους μας ρολόι, αλλά και το Αββαείο του Westminster, μια εκκλησία γοτθικής αρχιτεκτονικής, στην οποία γίνονται οι ενθρονίσεις και οι ενταφιασμοί των Βασιλιάδων. Εκεί μεταξύ άλλων βρίσκεται και ο τάφος του Δαρβίνου και του Νέλσονα (του Φυσικού αυτή τη φορά), για όσους θυμούνται από το βιβλίο Da Vinci Code.

London Eye
Έχουμε φτάσει πλέον στον Τάμεση. Περάστε στην απέναντι όχθη του ποταμού από τη Westminster Bridge και κατευθυνθείτε ανατολικά. Εκεί βρίσκουμε για αρχή το London Eye, τη μεγάλη ρόδα στην οποία μπορείτε να ανεβείτε (με αντίτιμο βέβαια) και να απολαύσετε τη θέα.
London Eye
(Χμμμ... Αυτός είναι ίσως πιο τυπικός ουρανός! lol! Εντάξει, υπερβάλλω πάλι)

Στη συνέχεια, περπατώντας παρά τον ποταμό ανάμεσα από καλλιτέχνες του δρόμου βρίσκουμε το Royal Festival Hall και το Royal National Theatre, στο οποίο μπορεί να πετύχετε καμία υπαίθρια εκδήλωση, όπως πχ χορούς ή θεατρικό.
South Bank

Σχετικό post εδώ.

Tate Modern, St. Paul's Cathedral, Millennium Bridge
Συνεχίζοντας τη βόλτα φτάνουμε στο Tate Modern, το μουσείο μοντέρνας τέχνης που στεγάζεται σε έναν παλιό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η είσοδος στις μόνιμες εκθέσεις είναι δωρεάν.
Tate Modern Museum
Από την άλλη πλευρά της - πρωτότυπου σχεδίου - Millennium Bridge βλέπουμε τον καθεδρικό του Αγίου Παύλου.
St Paul's Cathedral
Tip. Η είσοδος στον Καθεδρικό θέλει εισιτήριο, εκτός αν πάτε σε λειτουργία (τσεκάρετε το website του ναού).

Πιο δίπλα βρίσκεται και το θέατρο Shakespeare's Globe, λίγο δίπλα από εκεί που βρισκόταν παλαιότερα το θέατρο επί εποχής Shakespeare.

Southwark
Συνεχίζοντας ανατολικά και περπατώντας σε πλακόστρωτα δρομάκια κάτω από τις γέφυρες φτάνουμε στο Southwark. Εκεί θα βρούμε τον Southwark Cathedral, επίσης γοτθικής αρχιτεκτονικής (η είσοδος είναι δωρεάν).
Bloomy almond tree at Southwark Cathedral
Λίγο πιο δίπλα βρίσκεται η γνωστή αγορά Borough Market που λειτουργεί το Σάββατο. Μια καλή ευκαιρία να τσιμπήσετε κάτι!

Tower Bridge, Tower, City Hall
Περνώντας την London Bridge (η οποία όπως έχω ξαναπεί δεν είναι η γνωστή Tower Bridge) θα δούμε το HMS Belfast, ένα πολεμικό πλοίο που λειτουργεί σα μουσείο (κάτι σαν το δικό μας Αβέρωφ στο Φάληρο).
Tower Bridge and HMS Belfast
Λίγο πιο κάτω θα δούμε το εντυπωσιακό κτήριο του Δημαρχείου του Λονδίνου να φιγουράρει ακριβώς απέναντι από τον Πύργο του Λονδίνου, συνδεδεμένα με τη τη γνωστή Γέφυρα του Πύργου.
London City Hall
Tower of London

Shad Thames, St Katharine's Docks
Η βόλτα μας φτάνει στο τέλος και λίγη ξεκούραση είναι απαραίτητη μετά από τόσο περπάτημα. Οι επιλογές είναι δύο. Είτε στο Shad Thames με τα πλακόστρωτα δρομάκια, στη νότια πλευρά του ποταμού, για μια μπύρα βλέποντας τη γέφυρα του πύργου, είτε στο St. Katharine's Dock από τη βόρεια πλευρά, για έναν καφέ στη μαρίνα με τα ιστιοφόρα.
St Katharine Docks
Σχετικό post εδώ.


Λοιπόν, φορέστε άνετα παπούτσια, πάρτε μια φωτογραφική και μια ομπρέλα (για τα απρόοπτα) και καλή βόλτα!

22 comments:

Diomidis Anadiotis said...

Τι μου θύμισες τώρα.. Άντε λίγα χρόνια ακόμα εδώ και μετά England for lifetime.
Το post σου είναι πληρέστατο, οι φωτογραφίες σου καταπληκτικές και η γραφή σου τέλεια.
Να 'σαι καλά!!

ZlatkoGR said...

Εξαιρετικός οδηγός! Τον "αστερώνω" στον greader για μελλοντική χρήση. Πολύ θα ήθελα να την κάνω αυτή τη βόλτα...

Γκρινιάρης said...

Diomidi άντε με το καλό! Ευχαριστώ για τα σχόλια!

Zlatko αυτός ήταν ο σκοπός του post. Ελπίζω πως αν κάνουμε αυτό με τον χάρτη με τα υπόλοιπα παιδιά θα είναι κάτι επίσης χρήσιμο.

Σοφια said...

Πολύ ωραία! Έκανα την Σαββατιάτικη μου βόλτα και τώρα μπορώ να ξεκουραστώ!
;-)
Ζηλεύω! Εγώ πότε θα πάω στο Λονδίνο;
Καλό Σαββατοκύριακο γκρινιάρη μου!

Γκρινιάρης said...

Όταν πάντως έρθεις, ξέρεις που να πας! :)

deadendmind said...

Πολύ ωραίο post!
Πρέπει να είναι εξαιρετική αυτή η βόλτα, την κρατάω κι εγώ για μελλοντική χρήση, όταν κατέβω κάποια στιγμή στα μέρη σας! :-)

Ευθύμης Σαρμπάνης said...

Φοιτώντας για 1 χρόνο στο Λονδίνο είχα αναπτύξει και εγω μία διαδρομή με τα πόδια που περιελάμβανε σχεδόν όλα τα κυριότερα αξιοθέατα. Θυμάμαι μάλιστα ότι είχε διάρκεια 8 ώρες και την είχα κάνει πάάάάρα πολλές φορές. Είναι πολύ κοντα σε αυτό που έχεις postάρει. Εάν βρω χρόνο θα την ανεβάσω.

Marietta said...

Οι φωτογραφίες σου ειναι παντα εξαιρετικές!Μπορώ να ρωτήσω τι κάμερα χρησιμοποιείς?

Γκρινιάρης said...

Deadermind να' σαι καλά!

Ευθύμη εσύ το παράκανες! Άκου 8 ώρες!!!

Marietta ευχαριστώ. Βασικά στο συγκεκριμένο post χρησιμοποίησα φωτογραφίες από διαφορετικές μηχανές που χρησιμοποίησα κατά καιρούς γιατί είναι από όλα τα χρόνια μου εδώ. Οι καλύτερες πάντως είναι από μία Canon Powershot S, δηλαδή όχι SLR αλλά με μαγαλούτσικο φακό (όχι όπως οι πολύ compact).

lifewhispers said...

κι εγω θα ηθελα να ηταν μια κυριακη που να διαβαζω αυτο το ποστ απο το σπιτι. 3μιση ωρες διαδρομη, αλλα ηρεμησα ρε μονο που το διαβασα.
τελικα υπαρχουν πραγματα που δε βαριεσαι ever.
και αυτη η διαδρομη (αν και οχι ετσι ακριβως)
ειναι ενα απο αυτα.

κομπλιμεντο δεν ειναι, ξερεις οτι το εννοω.

Phaethon said...

Αν κι έχω πολλά χρόνια από την πρώτη και τελευταία φορά που βρέθηκα στο Λονδίνο (1996), η περιγραφή βήμα-βήμα λες και ζωντάνεψε τα πάντα μπροστά μου. Πολύ ωραίο αρχειακό θεματάκι, μπράβο.

Και τώρα η κρίσιμη ερώτηση: Πώς γυρνάμε?

Lily said...

TI SOUPER POST EFTIAKSES PALI!!

KitsosMitsos said...

Εναλλακτικά θα μπορούσες να το ονομάσεις όλο το Λονδίνο σε λιγότερο από μία μέρα!
Όντως από τις καλύτερες διαδρομές. Αγαπημένα μου σημεία τα πάρκα και το Thames' Path!
Καλημέρα

Fri said...

Πολύ ωραίο Post! Ωραίες ιδέες, ωραίες εικόνες, χρήσιμα σχόλια:)
Έχω βρεθεί σε κάποια από τα μέρη που υποδεικνύεις, κρατώ τα υπόλοιπα για μελλοντική επίσκεψη στο Λονδίνο...

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

fpboy said...

Γεια σου Γκρινιάρη!
Τέλειο ποστ για το Λονδίνο!
Μόλις ξανάρθω Λονδίνο έχει πολύ περπάτημα.....
Γιατί δυστηχώς όσοι ερχόμαστε για λίγες μέρες διακοπών μας τρώει το μετρό και χάνουμε πολλά πράγματα.
καλή βδομάδα.

MAD said...

3,5 ώρες περπάτημα???

taaaaaxi!

Inner Silence said...

Τί υπέροχα μέρη ... θέλω να πάω... ΤΩΡΑ...
τέλειο..

Ταχυδρόμοοοοοοοοοος ! ! said...

Super ouaou βόλτα! Νομίζω πως μετά από τέοιτα ωβόλτα θα πρέπει να είσαι κομμάτια. Και σωματικά αλλά κια ψυχικά γεμάτος με τόσες εναλασσόμενες εικόνες..

Crazy Tourists said...

Bookmark επιτόπου και όταν με το καλό ανέβουμε θα πραγματοποιηθεί! Πολυ καλός οδηγός!
CrazyTourist1

Σοφία said...

Καλά, εγώ πώς είχα την εντύπωση ότι είχα ήδη σχολιάσει; Χμμμμ!

Πολύ ωραία η ιδέα να φτιάξεις οδηγό με φωτογραφίες και χάρτη, και οι φωτογραφίες εξαιρετικές, όπως πάντα! Μια μέρα που θα βρω χρόνο και καλό καιρό, θα ακολουθήσω τη διαδρομή, γιατί σε κάποια από αυτά τα μέρη έχω πάει μόνο περαστική ή νύχτα. Με παίρνει άνετα να τα ξαναδώ.

sofia said...

Καλησπερα παιδια απο Σεπτεμβρη θα βρισκομαι στο Λονδινο για σπουδες στο King's College και θα ήθελα αν ζει κάποιος εκει αυτον τον καιρο να με ενημερωσει διοτι θελω καποιες συμβουλες ωστε να ζω σχετικα ανετα και φτηνα.

Γκρινιάρης said...

Σοφία, μπες στο blog http://greeks-in-london.blogspot.com/ κι εκεί επικοινώνησε με κάποιο από τα παιδιά που βρίσκονται στο Λονδίνο ή άσε κάποιο σχόλιο.