Wednesday 18 February 2009

Highgate Cemetery

Το Σαββατοκύριακο βρέθηκα στο βόρειο Λονδίνο, στο Camden για μια βόλτα στις αγορές του και στο Hampstead για να περπατήσω στο τεράστιο πάρκο του. Αποφάσισα να επισκεφτώ όμως κι ένα μέρος εκεί κοντά που δεν είχα δει, το Highgate Cemetery. Ναι, όπως το ακούτε, ένα νεκροταφείο! Όχι όμως όποιο κι όποιο!

Highgate Cemetery

Το Highgate Cemetery χτίστηκε το 1839 και γρήγορα... έγινε της μόδας! Ακολουθώντας τις προσταγές της Βικτωριανής περιόδου απέκτησε έναν έντονο γοτθικό χαρακτήρα, όπως θα διαπιστώσετε κι εσείς στις φωτογραφίες. Ο συνδυασμός του πράσινου (νομίζεις πως βρίσκεσαι σε πάρκο) και των παλιών τάφων με τα αγάλματα και τους γοτθικούς σταυρούς είναι ένα θέαμα βγαλμένο από ταινία.

Για του λόγου το αληθές...

Highgate Cemetery
Highgate Cemetery
Highgate Cemetery
Highgate Cemetery

Στο Highgate Cemetery βρίσκονται οι τάφοι μερικών λιγότερο και περισσότερο γνωστών προσωπικοτήτων, αλλά ο πιο γνωστός ίσως είναι του Karl Marx, του γνωστού Γερμανού φιλόσοφου του 19ου αιώνα, ο οποίος έζησε τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του στο Λονδίνο.

Karl Marx's tomb at Highgate Cemetery

Πάνω στην ταφόπλακα είναι σκαλισμένα λόγια του Marx: "Workers of all lands unite" και "The philosophers have only interpreted the world in various ways - the point however is to change it".

Το Highgate Cemetery είναι αρκετά μεγάλο, και η περιοχή βρίσκεται σε ύψωμα, οπότε οπλιστείτε με υπομονή για την ανάβαση! Εγώ, έχοντας ήδη ανέβει προηγουμένως στον Parliament Hill του Hamstead Heath για να δω τη θέα, δεν είχα την αντοχή να το γυρίσω όλο! Αν όμως το κάνετε, διάβασα πως αξίζει οπωσδήποτε να δείτε την Αιγυπτιακή λεωφόρο και τον Κύκλο του Λιβάνου. Μεταξύ μας (πάντα) πάλι καλά δηλαδή που είδα και τον τάφο του Marx, γιατί δεν ήξερα πως βρίσκεται εκεί!

Ο κοντινότερος σταθμός μετρό είναι το Archway, ενώ υπάρχει εισιτήριο για τους επισκέπτες (3 λίρες).

18 comments:

DaNaH said...

Ενώ οι ερωτευμένοι γιόρταζαν το Σαββατοκύριακο, εσύ τριγυρνούσες στα νεκροταφεία! :P

Ωραία ανάρτηση πάντως. Όντως τα αγάλματα εντυπωσιακά και το νεκροταφείο διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

Flonsavardu said...

μ' αρέσουν τα νεκροταφεία!!! και τέτοιου τύπου ειδικά είναι πολύ εντυπωσιακά. είναι φοβερά ησυχαστήρια. αρκεί να μην είναι βράδυ, γιατί είπαμε... χιχιχι.

Σοφία said...

Δεν φτάνει που θα πάω σε νεκροταφείο, θα πληρώσω και 3 λίρες;
;-)
Φιλιάαααα!!!

Ταχυδρόμος! said...

Δεν είναι καταπληκτικό το πάρκο του Hampstead? Εντυπωσιαά μεγάλο, και μάλιστα με τη λίμνη στη μέση νομίζεις πως είσαι στην εξοχή. Καλά δεν το συζητάμε, βέβαια, τα σπίτια που έχουν για αυλή την λίμνη είναι απιστεύτου κάλους και αμύθητης αξίας μάλλον.. Αυτά πάνε μαζί. Συνήθως.

Thanos said...

Ζωή σε λόγου μας δηλαδή;

KitsosMitsos said...

Και όμως, ομορφιά μπορεί να βρεθεί ακόμη και σε ένα νεκροταφείο!
Άλλη μια κατατοπιστική ανάρτηση από τον φίλτατο γκρινιάρη!

Σοφία said...

Φτου φτου μακριά από μας!

fpboy said...

Αυτό δεν είναι νεκροταφείο αλλά σαν υπαίθριο μουσείο κλασσικής τέχνης.
Πολύ ωραία ανάρτηση.

Γκρινιάρης said...

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια! Πέρα από την πλάκα, είναι πάρα πολύ όμορφο!

Fri said...

Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες και η ανάρτηση σου:) Και το μέρος φαίνεται να αξίζει να το επισκεφτεί και να το περπατήσει κανείς!
Η αλήθεια είναι πως συχνά πυκνά επικέπτομαι τα νεκροταφεία στις πόλεις που κάνω τουρισμό. Έχουν να σου πουν πολλά για την ιστορία, για την κουλτούρα για την αρχιτεκτονική... Ένα από τα πολύ ενδιαφέροντα που έχω βρεθεί είναι στο Βερολίνο, αν κάποιος βρεθεί τριγύρω ας ρίξει μια ματιά...

PN said...

Αχ τι μου θύμισες...τώρα που είχα έρθει Λονδίνο έμενα στο Highgate. Όχι στο νεκροταφείο βρε...στην περιοχή εννοώ....χαχαχαχαχαχχα!!!!

Meropi said...

Γενικά τα νεκροταφεία στη Δύση είναι πάρκα. Μ' αρέσει να τα περιδιαβαίνω.
Αλήθεια πληρώνεις και 3 Λίρες να το επισκεφθείς?? Ακόμα κι αυτοί που έχουν εκεί θαμμένους τους δικούς τους???

Lalù said...

Loipon, mi me parete me tis petres, alla gia mena to pio mageftiko nekrotafeio tou Londinou einai afto apenanti apo to Charing Cross Hospital.
Itan se xrisi apo to telos tou 19ou aiona mexri kai to telos tou protou pagosmiou, einai para poli mikro kai pragmatika moiazei me skiniko tainias. Kai den ennoo tainias tromou!

An pote pigainete volta sto potami, kateveite mia stasi prin to Hammersmith kai diasxiste to - tha me thimitheite!

Γκρινιάρης said...

Fri το συγκεκριμένο νεκροταφείο έχει πολλά ακόμα να δείξει, τα οποία όμως δυστυχώς δεν πρόλαβα να δω.

VK είπα κι εγώ! Πάντως ωραία περιοχή το Highgate, και δίπλα από το Hampstead.

Meropi όχι, αυτοί που έχουν συγγενείς θαμμένους έχουν ελεύθερη είσοδο. Το εισιτήριο είναι μόνο για τους επισκέπτες.

Lalu έχω περάσει από εκεί κοντά νομίζω αλλά δεν το είχε πάρει το μάτι μου. Θυμάσαι μήπως όνομα; Γιατί αν θυμάμαι καλά, απέναντι από το νοσοκομείο που λες έχει σπίτια.

Ηλιάς Διαμαντώνη said...

Λοιπόν, βάζω αναζήτηση "βόλτα στον Τάμεση" στον Google, και βρίσκομαι εδώ, και ταξιδεύω σε παλάτια, μεσαιωνικές αγορές, κάστρα, σε γήπεδα και νεκροταφεία (!)
Αναζητούσα μια τέτοια ματιά, μακριά από ψευτοτουριστικά σχόλια.
Σ' ευχαριστώ!

Γκρινιάρης said...

Καλώς ήρθες Ηλιάδα! Εγώ σ' ευχαριστώ για το σχόλιο! Πολύ με ευχαριστεί να καλωσορίζω νέους αναγνώστες, ειδικά όταν έχουν βρει το blog εντελώς τυχαία όπως εσύ! Αν σου αρέσει το Λονδίνο ή σχεδιάζεις κάποιο ταξίδι, θέλω να πιστεύω πως θα βρεις αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα να διαβάσεις σε παλαιότερες αναρτήσεις. Οι lables στη λίστα αριστερά ίσως βοηθήσουν.

another said...

αχ αυτον τον δολιο τον Μαρξ δε μου φτανει που τον βλεπω στον υπνο μ' -πολλη θεωρια βρε παιδι μου- τωρα τον βλεπω κ στον ταφο! ξουξουξουυυ

ενδιαφερον παντως, πολυ γουσταρω νεκροταφεια φρικιαστικα μεσαιωνικα ταφους καγκελα μορφες αγαλματα επιγραφες φαντασματα και μπρρρρρρρρ!

:)

Anonymous said...

χα! αυτο μαλιστα, ειναι του στυλ μου! LOL

ωραιο, αντε τωρα να δω ποιον θα πεισω να ερθει ναπαμε να το δουμε.

νο κομμεντς πλιζ.