Monday 16 February 2009

STOMP

Στο 14ο επεισόδιο του podcast που ανέβηκε την Παρασκευή μίλησα για τους STOMP και την παράστασή τους στο Λονδίνο.

Οι STOMP είναι μουσικοχορευτικό συγκρότημα διαφορετικό από αυτό τα συνηθισμένα. Χρησιμοποιούν διάφορα αντικείμενα που καμία σχέση δεν έχουν με τη μουσική, όπως σκούπες, κατσαρόλες, αναπτήρες, άδειες σακούλες (!) κλπ για να δημιουργήσουν μουσική. Το εκπληκτικό αποτέλεσμα προκύπτει από την αίσθηση του ρυθμού που έχουν όλα τα μέλη αλλά κυρίως στην ομαδικότητα και στον απίστευτο συντονισμό των καλλιτεχνών, που φαντάζομαι προϋποθέτει αμέτρητες πρόβες! Δεν τραγουδάνε, ούτε καν μιλάνε, παρά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να τους ακούσεις να ανταλλάζουν κάποια ακαταλαβίστικα επιφωνήματα (δείτε στο video παρακάτω). Παρ' όλα αυτά, με τις κινήσεις και τις γκριμάτσες τους δίνουν στην όλη παράσταση έναν θεατρικό χαρακτήρα, αν και σίγουρα το πρωτεύον είναι η μουσική και ο ρυθμός.

Υπάρχουν διάφορες ομάδες STOMP που δίνουν παραστάσεις σε όλο τον κόσμο, πρέπει να έχουν έρθει και στην Ελλάδα νομίζω. Εγώ παρακολούθησα την παράσταση του Λονδίνου στο Ambassador's Theatre, έναν αρκετά μικρό χώρο σε σχέση με άλλα θέατρα, και έμεινα εντυπωσιασμένος.

Σας παροτρύνω να δείτε το παρακάτω video (με το συγκεκριμένο show με τις σκούπες ανοίγουν και την παράσταση του Λονδίνου) για καταλάβετε περί ποίου πράγματος ο λόγος! Αν βρεθείτε κατά δω, είναι μια καλή πρόταση!

15 comments:

Cωνσtantίnoς said...

Eίναι όντως καταπληκτική η δουλειά που κάνουν και το αποτέλσμα αξίζει. Όποιος έχει την ευκαιρία να τους δει είναι κρίμα να μην πάει.

Saigon & Baygon Inc. said...

Σου το είπα και στο twitter, εμείς τους είδαμε 2 φορές, το 2004 και το 2006 στη Θεσσαλονίκη! Συγχυστήκαμε πολύ που ακυρώθηκαν οι παραστάσεις του 2008...

Saigon

Phaethon said...

Hey, με καλωσορίζω στο ωραίο blog σου. Οι Stomp έχουν έρθει αρκετές φορές ήδη στην Ελλάδα, δεν τους πρόλαβα πάντως πριν φύγω. Έχω ακούσει κι εγώ καλά λόγια. Για τί τιμές μιλάμε στο Λονδίνο?

JoaN said...

Τέλειοι οι stomp τέλειοι...ακόμα δεν τους έχω δει Live όμως :(

ορίστε κ ένα ακόμα βίντεο σχετικού θέματος..

http://www.youtube.com/watch?v=Z7h8qkMBE_E&feature=related

Σοφία said...

Κι εγώ ήθελα να τους δω από χρόνια, από τότε που είχαν (πρωτο;)έρθει στην Ελλάδα. Πρόπερσυ τους είδα στο Λονδίνο σε μια υπαίθρια παράσταση και ξεκουφάθηκα τόσο πολύ που αποφάσισα ότι τελικά δεν μου αρέσουν και τόσο. Πάντως είναι σίγουρα κάτι ξεχωριστό.

NdN said...

Οντως πολύ διαφορετικό αυτό που κάνουνε! Δεν τους έχω δει live αλλά είχα διαβάσει γι αυτούς! Εντάξει 30 ακομα χρόνια που θα μείνω εδώ...κάπου θα τους πετύχω!

Καλό βράδυ Γκρινιάρη!

Γκρινιάρης said...

Κωνσταντίνε κι εγώ νομίζω πως αξίζει το αποτέλεσμα και γι' αυτό το προτείνω!

Saigon εντάξει, μια φορά καλοί είναι, τι τη θες την τρίτη καλέ; :)

Phaethon καλώς ήρθες! Αν τους πετύχεις να πας. Τα εισιτήρια εδώ κυμαίνονται από 25 μέχρι 45 λίρες περίπου, αλλά ως συνήθως υπάρχουν διάφορες προσφορές αν το ψάξει κανείς.

Joan εύχομαι να τους πετύχεις και live!

Σοφία δεν ξέρω πως ακούγονταν σε ανοιχτό χώρο, πάντως σε κλειστό, αν και όντως ήταν δυνατά κάποιες φορές (αναμενόμενο) δεν ήταν καθόλου άσχημο αυτό που είδα, κυρίως επειδή ήταν άψογα συντονισμένο.

NdN ε ναι, σε 30 χρόνια, που θα πάει, θα τους πετύχεις!

Σοφία said...

Εξαιρετικοί! Φαντάζομαι ότι live θα είναι ακόμα καλύτεροι!
Καλό βράδυ γκρινιάρη μου!

KitsosMitsos said...

Αθήνα έχουν έρθει τουλάχιστον δύο φορές. Την πρώτη φορά τους παρακολούθησα και όντως εντυπωσιάστηκα από το γεγονός ότι κάνουν μουσική κυριολεκτικά από το τίποτα!
Εμπειρία, όντως...

Estrella is little miss Greeky said...

Περιττό να πώ πως είναι καταπληκτικό.

Ταχυδρόμος! said...

Έχουν έρθει και στο χωριό, πολλές φορέςςςςς!

Γκρινιάρης said...

Σοφία σίγουρα live είναι αλλιώς!

KitsosMitsos στην Ελλάδα δεν τους είχα δει, θυμόμουν όμως πως είχα ακούσει πως είχαν έρθει. Όχι όμως δύο φορές.

Γειά σου Estella. Live είναι ακόμα καλύτερο! Οι τύποι είναι φοβεροί!

Ταχυδόμε τους είδες;

Meropi said...

Γκρινιάρη μου,
πιο κάτω σου παραθέτω ένα μέρος μιας ανάρτησης που έκανα παλαιότερα για το θέμα αυτό και αναφέρομαι στην εμπειρία που είχα όταν πήγα να δω τους STOMP στο Λονδίνο.
"Το εν λόγω συγκρότημα ή καλύτερα την ομάδα αυτή παρακολούθησα στο Λονδίνο, σε κλειστό θέατρο, την τελευταία φορά που επισκέφθηκα την πόλη. Δεν θα πήγαινα βέβαια από μόνη μου, αν δεν επέμενε η νεαρή κόρη μου. Για να μη της χαλάσω το χατήρι, ήταν και τα γενέθλια της εκείνη τη μέρα, πήγα.
Θα με ρωτήσετε αν μετάνιωσα. Είναι δύσκολη η απάντηση. Και ναι και όχι.
Όχι δεν μετάνιωσα, γιατί παρακολούθησα, όπως λέω και παραπάνω, ένα πρωτότυπο θέαμα. Πόδια που χτυπούσαν κάτω δυνατά, σκούπες, σκουπόξυλα, χαρτιά που σκίζονταν, κατσαρολικά και σκουπιδοτενεκέδες δημιουργούσαν ένα (ας τον πούμε έτσι) μουσικό ρυθμό. Μουσική όχι, δεν θα το έλεγα, εγώ τουλάχιστον. Ίσως είναι η πρώτη πρωτόγονη αίσθηση της μουσικής, όπως ο πρωτόγονος άνθρωπος τη δημιούργησε πριν χιλιάδες χρόνια.
Ναι μετάνιωσα, γιατί μετά το πρώτο ημίωρο, που παρακολούθησα το θέαμα με ενδιαφέρον, το κεφάλι μου άρχισε να πονά. Ευτυχώς εκεί που έλεγα ότι πρέπει να βγω έξω να ψάξω καμιά ασπιρίνη, το θέαμα τέλειωσε. Προς το τέλος μπήκαμε κι εμείς οι θεατές στο παιχνίδι του ρυθμού, χτυπώντας ρυθμικά παλαμάκια ή τα δάχτυλα κι έτσι ξεχάστηκα λίγο....
Η κόρη μου λέει ότι θα πάει να δει τους STOMP και στο Θέατρο του Λυκαβηττού. Εγώ όχι βέβαια. Μια δόση που πήρα ήταν αρκετή.....""
Αυτά και καλημέρα από Ατην ηλιόλουστη ττική

Γκρινιάρης said...

Meropi τώρα που το λες, την είχα διαβάσει την ανάρτησή σου! Εντάξει, είναι σίγουρα λίγο ιδιαίτερο το θέαμα, εμένα ωστόσο δε με κούρασε ή με ενόχλησε σε καμία στιγμή. Αλλά προφανώς γούστα είναι αυτά! :)

Nenyaki : ) said...

Τους είχα δει τον Σεπτέμβρη του 2004 στο θέατρο Γης? (πάντα μπερδεύω το Γης με το Δάσους στην Θεσσαλονίκη) κα μπορώ να πω ότι μου άρεσαν τρελά!

Οι τυπάδες (ε και η μία κοπελιά της τότε ομάδας) έχουν εκπληκτικό χιούμορ, θυμάμαι ότι όλη την ώρα ή γελούσα ή είχα μείνει με το στόμα ανοιχτό βλέποντάς τους!

Definitely a must, κρίμα που δεν τους έχω πετύχει πάλι από τότε...