Friday 4 September 2009

Εκτυπώνοντας τις φωτογραφίες σας

Για κάποιον που ασχολείται έστω και ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία το να πετύχει το σωστό φωτισμό, να καδράρει σωστά την εικόνα, να ρυθμίσει σωστά τη μηχανή ώστε να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι μάλλον το σημαντικότερο και διασκεδαστικότερο κομμάτι. Θέλει χρόνο, υπομονή, μάτι, εμπειρία, όρεξη και, γιατί όχι, τύχη.

Η πρώτη ικανοποίηση ή... απογοήτευση έρχεται όταν μεταφέρεις τις φωτογραφίες στον υπολογιστή και βλέπεις σε μεγάλη πλέον οθόνη τα... επιτεύγματά σου. Εκεί αποκαλύπτονται οι ατέλειες, τα λάθη, αλλά και οι ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που δεν είχες προσέξει κατά τη λήψη. Κοιτάζεις τις ρυθμίσεις, ξεχωρίζεις τις σωστές από τις λάθος φωτογραφίες, μαθαίνεις από τα λάθη σου, διορθώνεσαι, εξελίσσεσαι.

Για κάποιον με ακόμα μεγαλύτερη όρεξη και περιθώρια χρόνου το παιχνίδι δε σταματάει εκεί, αλλά μπορεί να αρχίσει να επεξεργάζεται τις φωτογραφίες του. Από μια απλή ρύθμιση της φωτεινότητας και την αλλαγή του κάδρου (cropping) μέχρι πιο επιτηδευμένη επεξεργασία με πολυπλοκότερα προγράμματα (βλέπε Photoshop) που δημιουργεί κάτι εντελώς καινούριο.

Και μετά τι; Τι γίνεται με τις φωτογραφίες αυτές καθ' αυτές;

Προσωπικά μου αρέσει πολύ να μοιράζομαι τις φωτογραφίες μου. Κατά κάποιον τρόπο να τις εκθέτω. Γι' αυτό και έχω τον λογαριασμό στο flickr στον οποίο ανεβάζω συχνά φωτογραφίες, άλλες φορές για να τις δημοσιεύσω μετά στο blog, να πλαισιώσω κάποιο post ή απλά για να τις μοιραστώ.

Υπάρχει όμως και ο παλιός καλός τρόπος, η εκτύπωση των φωτογραφιών. Όπως και να το κάνουμε, όσο ψηφιακή κι αν έχει γίνει η ζωή μας, άλλη χάρη έχει το album το οποίο ξεφυλλίζεις στον καναπέ με τους φίλους σου, οι φωτογραφίες στις κορνίζες, τα κολάζ φωτογραφιών στον πίνακα ανακοινώσεων, το μεγάλο κάδρο ή το poster στον τοίχο.

Μέχρι τώρα συνήθιζα να τυπώνω φωτογραφίες στα κατά τόπους φωτογραφεία, χωρίς μεγάλη οικονομική επιβάρυνση αφού - σε σχέση με το μακρινό παρελθόν των φιλμς - τύπωνα μικρό αριθμό φωτογραφιών, επεξεργασμένων και καδραρισμένων όπως εγώ ήθελα και άρα χωρίς περιττές εκτυπώσεις. Πριν λίγο καιρό όμως αποφάσισα να αγοράσω έναν εκτυπωτή εκτός των άλλων και ίσως περισσότερο για να τυπώνω τις φωτογραφίες στο σπίτι. Αν το δει κάποιος καθαρά οικονομικά δεν είναι πιο συμφέρουσα επιλογή, όμως σου επιτρέπει να πειραματιστείς, να δοκιμάσεις, να παίξεις με τις φωτογραφίες σου πολύ πιο γρήγορα και άμεσα.

Εκτός από τις πολλές φωτογραφίες που τύπωσα για να χαρίσω ή να κορνιζάρω θέλησα κάποια στιγμή να φτιάξω ένα-δύο κάδρα σε μεγαλύτερο μέγεθος. Υπήρχε πάντα η επιλογή για εκτύπωση σε φωτογραφείο, όπου αν θυμάμαι καλά μια εκτύπωση σε ένα μέγεθος της τάξης του 30x40 cm κοστίζει λιγότερο από 10 ευρώ. Στα πλαίσια όμως του πειραματισμού είπα να το δοκιμάσω μόνος μου, αλλά έλα που ο εκτυπωτής δεν τυπώνει σε μεγαλύτερο από A4 χαρτί. Έψαξα λίγο λοιπόν και βρήκα τη λύση στο PosteRazor, μια δωρεάν εφαρμογή η οποία αναλαμβάνει να κόψει μια εικόνα σε πολλά κομμάτια ανάλογα με τον είδος χαρτιού που διαθέτουμε και το τελικό μέγεθος που επιθυμούμε, όπως μας εξηγεί και το σχετικό video-tutorial.



Αφού κάνεις τις διάφορες επιλογές, όπως πχ αν θέλεις να υπάρχει επικάλυψη μεταξύ των τμημάτων και σε τι βαθμό, δημιουργεί ένα pdf αρχείο το οποίο εσύ απλά πρέπει να εκτυπώσεις.

Βέβαια εκεί υπάρχει ένα μικρό θεματάκι, γιατί πρέπει να βεβαιωθείς πως η εκτύπωση θα είναι ακριβής και δε θα λείπουν κομμάτια από τα τυχόν περιθώρια της σελίδας ώστε να ταιριάζουν μεταξύ τους τα διάφορα μέρη. Μετά απλά βάζεις δίπλα δίπλα τα χαρτιά και έχεις ένα ωραιότατο κάδρο ή γιατί όχι ένα ακόμα πιο μεγάλο poster!

Μεγάλη σημασία βέβαια παίζει η ανάλυση της φωτογραφίας, η ποιότητα της εκτύπωσης αλλά και η ποιότητα του χαρτιού (απαραίτητα φωτογραφικού). Μπορεί η όλη διαδικασία να μην έχει καμία σχέση με αυτή σε έναν σκοτεινό θάλαμο και την εμφάνιση φωτογραφιών από φιλμ, αλλά είναι κάτι σίγουρα πιο απλό και εύκολο, ενώ η ποιότητα μπορεί να σας εκπλήξει!

Τέλος υπάρχει και τρίτος δρόμος, λίγο πιο ακριβός αλλά σαφώς πιο επαγγελματικός και ποιοτικά ανώτερος: η παραγγελία διαφόρων προϊόντων σε κάποια online υπηρεσία που θα τυπώσουν για σας από απλές φωτογραφίες μέχρι φωτογραφικά albums, posters, μπλούζες κλπ. Προσωπικά έχω δοκιμάσει το blurb το οποίο συνεργάζεται και με το flickr για την δημιουργία photobooks και έμεινα πάρα πολύ ικανοποιημένος! Το συστήνω ανεπιφύλακτα!

Καλές δημιουργίες! Περιμένω τις προτάσεις/ιδέες σας για άλλες σχετικές εφαρμογές ή υπηρεσίες!

8 comments:

DaNaH said...

Και εμένα μου αρέσει πολύ να εκτυπώνω φωτογραφίες και να φτιάχνω άλμπουμ, αλλά από τη στιγμή που ξεκίνησα να χρησιμοποιώ ψηφιακή φωτογραφική το έχω αμελήσει εντελώς. Μετά από κάθε ταξίδι κάθε φορά λέω θα εκτυπώσω φωτογραφίες στο φωτογραφείο, αλλά κάθε φορά δυσκολεύομαι να επιλέξω από τις εκατοντάδες που τραβάω και καταλήγω να τις γράφω σε DVD για backup και μετά το ξεχνάω. Πού θα πάει όμως θα το κάνω!

Μαρία said...

Πολυ ωραιο post!Αυτο τον καιρό διαβάζω ενα e-book σχετικό με την ψηφιακή και την αναλογική φωτογραφία που ίσως το έχει πάρει το μάτι σου...

http://www.photoeidolo.gr/N/7%20BOOK/index%202.html

jf said...

Χεχε! μάλλον με αφορά :))

fpboy said...

Γεια σου Γκρινιάρη μου !!!
Ωραίο ποστ!
Για photo-books στην Ελλάδα
σου προτείνω το www.myikona.gr
και το www.yopix.gr
Δοκιμασμένα.

Γκρινιάρης said...

Καλησπέρα!

DaNaH νομίζω αν δεν τυπώσεις τις φωτογραφίες είτε για να τις βάλεις σε κάποιο άλμπουμ είτε για να τις κορνιζάρεις, δεν τις χαίρεσαι στο έπακρο!

Μαρία έριξα μια ματιά στο βιβλίο, ενδιαφέρον, υπάρχουν πάρα πολλά e-books, κυρίως στα αγγλικά βέβαια, από τα οποία μπορείς να διαβάσεις αρκετά.

JamanFou ελπίζω να σου χρησιμεύσει!

Fpboy ευχαριστώ για τα links! Θα τα χρησιμοποιήσω στο μέλλον!

Σοφία said...

Εγώ συνήθως χρησιμοποιώ τις online υπηρεσίες του Jessops, αν και για να είμαι ειλικρινής έχω πάνω από χρόνο να τυπώσω φωτογραφίες (ooops!).

KitsosMitsos said...

Καλές εκτυπώσεις να ευχηθώ!
Η αλήθεια είναι ότι έχω πολλά χρόνια να εκτυπώσω φωτογραφίες. Προτιμώ να τις έχω ολοζώντανες στην οθόνη μου.

spirited away said...

Γκρινιάρη, ευχαριστώ πολύ γιατί μέσα απ' το μπλόγκ σου έχω μάθει σημαντικότατα tips για φωτογραφίες!Αν και μόλις πριν από 5 μήνες το ξεκίνησα το άθλημα, είμαι με μια ψηφιακή canon ακόμα και δεν είναι δυνατό να βγάλω το ίδιο καλές εικόνες :P