Thursday 10 January 2008

Ο ρατσισμός του Έλληνα

Ένα από τα στοιχεία του Λονδίνου σαν πόλη είναι ο πολυπολιτισμικός του χαρακτήρας. Είναι από τα πρώτα πράγματα που διαπιστώνεις. Άνθρωποι από κάθε γωνιά της γης ζουν εδώ, εργάζονται, φτιάχνουν οικογένεια. Άλλοι γυρίζουν πίσω μετά από λίγα χρόνια, άλλοι εγκαθίστανται μόνιμα, άλλοι ανήκουν σε οικογένειες μεταναστών πολλών γενεών.

Παντού, στους δρόμους, στις δουλειές, στα μαγαζιά, στα εστιατόρια, στο μετρό, ένα πολύχρωμο παζλ.

Θυμάμαι όταν είχα πρωτοέρθει πριν ενάμιση χρόνο, μου είχε κάνει εντύπωση αυτή η Βαβέλ - στην κυριολεξία - που συναντούσα στα λεωφορεία. Από παντού άκουγες γλώσσες που δεν καταλάβαινες. Είναι αρκετά διαφορετικό από το να είσαι τουρίστας σε μια χώρα και να ακούς τους ανθρώπους να μιλάν μια κοινή γλώσσα που δεν καταλαβαίνεις.

Γειτονιές με διαφορετικά χρώματα, γειτονιές που κατοικούνται κατά κύριο λόγω από συγκεκριμένες εθνότητες. Δεν είναι δύσκολο να το καταλάβεις. Από τα πολλά και διάφορα κινέζικα μαγαζιά σε μια περιοχή, από τα café με ναργιλέδες που είναι στη σειρά σε κάποιον δρόμο, από τις ταμπέλες και τα ονόματα στα μαγαζιά.

Το συνηθίζεις, όταν ζεις σε μια τέτοια πόλη. Και μετά από λίγο σου φαίνεται φυσικό, δε σου προκαλεί καμία εντύπωση. Δε νομίζω να γίνεται κι αλλιώς εξάλλου. Αν σε ενοχλεί η διαφορετικότητα τόσο πολύ, το Λονδίνο δεν είναι η πόλη για να ζήσεις.

Γιατί τα λέω αυτά;

Μια από τις μέρες των γιορτών, άκουσα ελληνικές ομιλίες μέσα σε ένα μαγαζί. Αρκετά συνηθισμένο, ειδικά τέτοια περίοδο. Γέλασα και σκέφτηκα να τους χαιρετίσω. Δεν πρόλαβα όμως. Γιατί τα αυτάκια μου άκουσαν την εξής φράση από την μεσήλικη κυρία:

«Πάμε σε κανένα άλλο μαγαζί, αυτό είναι χάλια, δε βλέπεις, όλο Ινδοί είναι εδώ μέσα, κανένας normal άνθρωπος»!!!

Κρατήθηκα στο τσακ να μην την βρίσω πολύ άσχημα.

Δεν μπήκα καν στον κόπο να αναλύσω τη σκέψη της! Πως ένας άνθρωπος από την Ελλάδα έχει γνώμη για τους Ινδούς, και μάλιστα τόσο κακή! Έχει γνωρίσει πολλούς Ινδούς εκεί που μένει; Αλλά ακόμα κι αν έχει (πες οτι ταξιδεύει πολύ, που αμφιβάλλω, γιατί αυτό θα σήμαινε οτι είναι αρκετά ανοικτή στο διαφορετικό), είναι δυνατόν να της έχουν δώσει τέτοια εντύπωση; Γιατί για την ιστορία, οι Ινδοί είναι από τους πιο φιλήσυχους, εργατικούς, οικογενειάρχες και αρκετά ευκατάστατους ανθρώπους που έχω γνωρίσει εδώ. Έχω συναναστραφεί με αρκετούς Ινδούς στη δουλειά μου, μιας και είναι από τις πιο μεγάλες μειονότητες στο Λονδίνο, και η άποψή μου είναι από τις καλύτερες. Άσε που οι αρχές με τις οποίες μεγαλώνουν και το βάρος που δίνουν στην οικογένεια έχουν πολλές ομοιότητες με τις δικές μας.

Αλλά δε θα σταθώ στο οτι η άποψη της κυρίας ήταν λάθος (και παρεμπιπτόντως το μαγαζί είναι από τα πιο γνωστά στο Λονδίνο, αλλά τόσα ήξερε, τόσα έλεγε!). Θα σταθώ στο οτι είχε άποψη! Είχε άποψη για κάτι που δεν ήξερε, που δεν είχε γνωρίσει, είχε άποψη από πριν για κάτι που δεν έχει δει.

Και δεν είναι η μόνη.

Λίγες μέρες πριν φύγω για Αγγλία, μία γνωστή μου είπε: «πω πω, θα πας στο Λονδίνο; Πως θα αντέξεις μέσα στη μαυρίλα;». Όταν τον ρώτησα τι εννοούσε μου είπε οτι στο Λονδίνο όταν είχε πάει είχε δει πολλούς μαύρους!

Ένας άλλος Έλληνας συνάδελφος εδώ δεν πήγαινε τους Κινέζους! Τον θυμάμαι τις πρώτες μέρες, όποτε βλέπαμε κάποιον, ξίνιζε και πάντα έκανε κάποιο σχόλιο. Μέχρι που γνώρισε κάποιους στη δουλειά. Και είδε οτι δεν είναι τόσο «παράξενοι» όσο νόμιζε. Και τους συμπάθησε. Και κάνει παρέα μαζί τους!

Και για να προλάβω κάποιους, μην το μπλέξετε με τις σεξουαλικές προτιμήσεις. Μπορεί σε κάποιους να μην αρέσουν οι Κινέζες, σε κάποιες οι μαύροι, σε κάποιες οι Άραβες. Μα είναι ακριβώς όπως το να μη σου αρέσουν οι ξανθοί ή οι μελαχρινοί, ή αυτοί με το λιγότερο ή περισσότερο σκούρο δέρμα! Αυτό όμως απ’ έχει πολύ από το να λες «δεν τους μπορώ τους Κινέζους», ή να βλέπεις Ινδούς στο μαγαζί και να νομίζεις ότι μπήκες σε χαμαιτυπείο!

Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι οι Έλληνες είμαστε πολύ ρατσιστές. Ή, για να το θέσω διαφορετικά, είμαστε περισσότερο απ' ότι θέλουμε να πιστεύουμε ως λαός. Και το παραμύθι περί φιλοξενίας το ακούω βερεσέ! Δεν είμαστε και πολύ φιλόξενη χώρα όταν οι μετανάστες στην Ελλάδα απασχολούνται σε συγκεκριμένες δουλειές, με μηδαμινές πιθανότητες ανέλιξης, και έχουν συγκεκριμένη αντιμετώπιση από τους υπόλοιπους. Δεν είμαστε φιλόξενοι άνθρωποι όταν το χρώμα, η καταγωγή, το ότι ο άλλος έχει διαφορετική θρησκεία ή διδάχτηκε διαφορετικά γράμματα και έχει κάποιες διαφορετικές από τις δικές μας συνήθειες, σημαίνει ότι θα τον αντιμετωπίσουμε διαφορετικά απ’ ότι οποιονδήποτε άλλο. Δεν είμαστε φιλόξενοι όταν ακόμα ακόμα βγαίνουμε στους δρόμους όταν μαθαίνουμε πως κοντά μας θα ανοίξει τζαμί, ένας χώρος λατρείας μιας θρησκείας διαφορετική από τη δική μας.

Εδώ οι μετανάστες έχουν τις επιχειρήσεις τους, δουλεύουν σε δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, γίνονται διευθυντές, πρόεδροι, δήμαρχοι. Έχουν διαφορετική ανατροφή, διαφορετικές συνήθειες, διαφορετική μητρική γλώσσα, διαφορετική θρησκεία. Αλλά θα συνυπάρξουν, αρμονικά, βρίσκοντας κοινές συνισταμένες. Τη γλώσσα, την κοινότητα, τη δουλειά, ακόμα και, γιατί όχι, το ποδόσφαιρο. Πόσο ωραίο θα ήταν να ψάχνουμε πάντα αυτά που μας ενώνουν κι όχι αυτά που μας χωρίζουν; Ο Άγγλος θα έχει προϊστάμενο Ινδό ή Ιρακινό ή Κινέζο και θα του φανεί απολύτως λογικό. Γιατί ο προϊστάμενός του θα είναι ικανός, θα επιλέχτηκε βάσει κριτηρίων, θα έφτασε εκεί που είναι επειδή έχει προσόντα. Κι ο Μουσουλμάνος θα πάει στο τζαμί να κάνει την προσευχή του, απερίσπαστος, χωρίς να φοβάται οτι πράττοντας αυτό θα στιγματιστεί, θα περιθωριοποιηθεί.

Στο – άμεσο – μέλλον δε βλέπω να ισχύει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα.


Καλό βράδυ!

29 comments:

Σοφία said...

Καλά τα λες γκρινιάρη μου! Είναι τραγικός ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τους μετανάστες, ειδικά αν μπούμε στην διαδικασία να σκεφτούμε πως είχαν αντιμετωπίσει τους Έλληνες οικονομικούς μετανάστες της δεκαετίας του 60 και του 70! Δεν μπορούμε να αναπαράγουμε όλα αυτά που μας πόνεσαν κάποτε! Το μόνο ελαφρυντικό που μας δίνω είναι ότι το κύμα των οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα, άργησε σε σχέση με την Ευρώπη. Άρα αυτοί είναι πιο εξοικειωμένοι! Μια μικρή διόρθωση μόνο, οι δουλείες που κάνουν οι αλλοδαποί, είναι αυτές που αρνούντε να κάνουν οι Έλληνες... γιατί εμείς είμαστε φτιαγμένοι για διευθυντάδες!

~~A~~ said...

Και σίγουρα δεν θα υπήρχαν κρούσματα ληστειών κλπ αν τους συμπεριφερόμασταν πιο ανθρώπινα και δε τους εκμεταλλευόμασταν οικονομικά στις δουλείες που τους δίνουμε.

Και είμαστε πολύ πίσω γιατί σε κανέναν δεν συμπεριφερόμαστε καλά αν θίγεται το συμφέρον μας...

DaNaH said...

Πολύ σωστά όλα όσα λες Γκρινιάρη. Εγώ προσωπικά όταν ερχόμουν στην Αγγλία ένιωθα άνετα με την πολυπολυτισμικότητα. ΟΚ αν "βγαίνεις" πρώτη φορά από την Ελλάδα και δεν έχεις δει άλλα "χρώματα" να σε ξενίζει λίγο, αλλά από την δεύτερη που το γνωρίζεις δεν έχεις λόγο να φέρεσαι κατ'αυτόν τον τρόπο.

Αυτό που λες για την αξιοκρατεία επίσης πολύ σωστό! Η λέξη αυτή είναι παντελώς άγνωστη στην Ελλάδα!

Όσο για τις περιοχές που περιγράφεις... Σε όλες τις μεγάλες αστικές πόλεις υπάρχουν περιοχές περισσότερο επικίνδυνες. Όπως και εγώ αποφεύγω κάποιες γειτονιές στην Θεσσαλονίκη, φαντάζομαι το ίδιο κάνεις και εσύ στο Λονδίνο.

Πάντως το μόνο ελαφρυντικό που μας δίνω σαν λαός είναι ότι δεν είμαστε συνηθισμένοι να βλέπουμε ξένους στην καθημερινότητά μας. Στην Αθήνα προφανώς υπάρχουν περισσότεροι, στην Θεσσαλονίκη λιγότεροι και στις πιο μικρές πόλεις ελάχιστοι. Επομένως αν δεν συναναστραφείς, δεν γνωρίζεις κιόλας!

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος said...

Μεταναστης στην Ελλαδα.

. . .σε θελω εδω
καθε στιγμη που δεν μπορω να κοιμηθω
οταν φοβιες σαν τα φιδια με κυκλωνουν
οταν δειλο κι απαρηγορητο με διωχνει το σεντονι
αντι Χασαν οταν μ ονομαζουνε Αντωνη
τοτε που οι νυχτες πλημμυριζουν νικοτινη
τοτε που σβηνω ελληνικα και τοσο μου τη δινει
οταν πιστευω κι ας μην ειμαι χριστιανος
οταν ζητω ,σα μεταναστης πια ,φτωχος
οταν φωναζω ,ειμαι ανθρωπος κι εγω
δεν ειμαι κατι ,ειμαι δικος σου κι ειμαι εγω.

www.exoaptonkyklo.blogspot.com

Dream_Rider said...

Καλησπέρα και καλή χρονιά!!

Προσωπικά δεν πιστεύω οτι οι Έλληνες σα λαός είμαστε ρατσιστές, τουλάχιστον όχι στην πλειοψηφία μας. Απαίδευτοι και άμαθοι σε αυτό τον διασκορπισμό των εθνών είμαστε. Ας μη γελιόμαστε, μέχρι πρότινως, η ομοιογένεια του πληθυσμού στη χώρα μας ήταν εκλπηκτικά μεγάλη ως αναφορά την εθνικότητα. Όλα αυτά αλλάζουν, πολύ γρήγορα, ίσως πιο γρήγορα απ' όσο μπορούμε να συνηθίσουμε. Πάντως, πιστεύω πως όσο οι γενειές αλλάζουν, τόσο θα άλλάζει και αυτή η καταάσταση.

Πάντως, δεν μπορείς να με πείσεις οτι μόνο στην Ελλάδα ή από Έλληνες συμβαίνουν τα, ομολογουμένως ηλίθια, γεγονότα που περιγράφεις. Άγγλοι, Γάλλοι, Αμερικάνοι, Γερμανοί και πολλοί άλλοι έχουν ανα΄λογα να επιδείξουν.. Αυτό δε σημαίνει συγχώρεση. Αλλά μην αφοριζόμαστε κιόλας..

Γκρινιάρης said...

Καλησπέρα σε όλους. Ευχαριστώ για τα σχόλια.

Graso, αυτό το ελαφρυντικό δίνω κι εγώ. Ότι στην Ελλάδα άργησε να συμβεί κι αυτό που θα έπρεπε να συγκρίνω για να είμαι πιο δίκαιος είναι η Ελλάδα του σήμερα με την Ευρώπη και την Αμερική του χτες. Απλά αυτό τελικά το κάνω πολύ συχνά και το... lag αυτό είναι παντού!

~~A~~, κανείς δεν γεννήθηκε εγκληματίας. Οι συνθήκες διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τον άνθρωπο.

DaNaH, οι περιοχές που ανέφερα δεν είναι προς αποφυγείν. Σίγουρα υπάρχουν και τέτοιες, όπως σε όλες τις πόλεις, αυτές όμως είναι περισσότερο τέτοιες για λόγους κοινωνικούς όχι εθνικοτήτων. Η αξιοκρατία στην Ελλάδα είναι μεγάλη ιστορία... Ας μην την ανοίξουμε εδώ σήμερα!!! Έχεις δίκιο με το οτι δεν είμαστε συνηθισμένοι στο ξένο. Ακόμα και στην Αθήνα οι μετανάστες είναι πολύ πιο λίγοι απ' ότι εδώ. Το θέμα είναι οτι στην Ελλάδα οι μετανάστες είναι ξεχωριστή κοινωνική ομάδα, ενώ εδώ είναι πλήρως αφομοιωμένοι. Είναι μέρος του συστήματος. Όλοι είναι ένα.

Exoaptonkyklo, πολύ ωραίο. Καλωσήρθες!

Dream_rider, σε πολλά πράγματα έχεις δίκιο και θα συμφωνήσω. Αν διαβάσεις στο τέλος λέω πως οι Έλληνες είμαστε περισσότερο ρατσιστές απ' όσο θέλουμε να πιστεύουμε. Αυτή είναι η γνώμη μου. Οτι θέλουμε να λέμε στον εαυτό μας πως δεν είμαστε ρατσιστές, αλλά με τη συμπεριφορά μας το αντίθετο αποδεικνύουμε. Θα συμφωνήσω μαζί σου πως, όπως είπα και παραπάνω, η μετανάστευση ήρθε πολύ αργότερα στην Ελλάδα από αλλού. Για παράδειγμα η Αγγλία είχε ανέκαθεν μετανάστες, και μάλιστα υπό διάφορες συνθήκες, λόγω της αποικιοκρατίας. Πάντως δεν είναι 10 χρόνια μόνο που η Ελλάδα δέχεται μετανάστες. Μην ξεχνάμε οτι μετανάστες και μάλιστα ομοεθνείς, υπήρχαν και στην αρχή του 20ου αιώνα, και έχουμε διαβάσει πολλά για την αντιμετώπισή τους από τους Έλληνες της Ελλάδας.
Δε μπορώ να συγκρίνω ανόμοιες καταστάσεις και να απαιτώ τα πράγματα να είναι ίδια. Μπορώ όμως να διδάσκομαι από τα καλά που βλέπω σε μια κοινωνία, ναι τόσο διαφορετική από τη δική μου, και να τα προωθώ. Κι ένα από αυτά είναι η ανοχή στο διαφορετικό και η αξιοκρατία που επιτρέπει σε κάθε ικανό άνθρωπο να ανελιχθεί, ανεξαρτήτως χρώματος και καταγωγής. Ειδικά για το δεύτερο δεν έχω την παραμικρή ένδειξη οτι ισχύει στην Ελλάδα, ενώ ναι, στην Ευρώπη και πολύ περισσότερο στην Αμερική του παρελθόντος (όχι σήμερα), ίσχυε σε μεγάλο βαθμό. Σίγουρα υπάρχουν ηλίθιες συμπεριφορές και σε άλλες χώρες. Δεν το αμφισβητώ. Αλλά γι' αυτό είπα, προσπαθώ να διδαχτώ από τα θετικά.

Laplace said...

φιλαρακι καλησπερα!οντως ετσι φερεται κ αγγλια κ ελλαδα ο ελληνας!ΚΥΡΙΩΣ η ελληνιδα!
Α ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΒΑΝΟΣ,θα πει στην ελλαδα κ στο λονδινο θα παρακαλαει για one night καποιον αραβα..
Α ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΦΤΩΧΟΣ θα πει στην ελλαδα κ αγγλια θα παρακαλαει τον καθε συφιλιασμενο..

Διπροσωποι κουφιοκεφαλοι/ες οσο δεν παει..

Γκρινιάρης said...

Καλησπέρα laplace78! Δε νομίζω οτι η ανοχή στο διαφορετικό (για να μην πω ρατσισμός που χτυπάει περισσότερο) είναι διαφορετική σε κάθε φύλο. Το οτι ο Έλληνας της ιστορίας ήταν γένους θηλυκού νομίζω ήταν συμπτωματικό! :)

moukelis said...

Στην Ελλάδα ακόμα και ανάμεσα στους μετανάστες κάνουμε διαχωρισμούς.Για παράδειγμα,οι μαύροι δεν είναι κακοί,δεν πειράζουν κανέναν,οι Κινέζοι όμως μας παίρνουν τις δουλειές.Δεν κατάλαβα,όταν πληρώνουν ενοίκιο και φόρους,δεν είναι Κινέζοι;Απλά σε πολλές περιπτώσεις αντιδρούμε σαν κακομαθημένα παιδιά,χωρίς να θέλω να βάλω σε δεύτερη μοίρα τα άσχημα συμβάντα που ίσως έχουν κάνει κάποιυς να έχουν άσχημη γνώμη για τους μετανάστες.Αλλά πριν από μετανάστης,κάθε ένας από αυτούς είναι ανθρωπος.Όχι καλαμάκι του φραπέ σε σακουλάκι,όχι σακουλάκι με σπόρια που είναι όλα ιδια.Και αξίζει να κριθεί σαν οντότητα,κι όχι σαν μέρος μιας μάζας.

Εξύμνoς said...

Τι λες τωρα!!...
Τον ρατσισμο του Ελληνα τον διαπιστωνουμε συνεχως και παντα!
Επρεπε να την πιασεις και να της μιλησεις της "κυριας αυτης" Αμα λεμε κυρια ενωουμε 40αρα πχ? Γιατι αν ηταν νεα οχι μονο να της μιλησεις... να την πιασεις και απο το μαλλι!

Anonymous said...

Εδώ την σημαία πάει να κρατήσει Αλβανός και γίνεται το έλα να δεις στα κανάλια από υπερασπιστές των παραδόσεων μας (τρομάρα τους!),όχι να τον έχουν και προιστάμενο :))

Αποψη said...

Όχι μόνο είμαστε ρατσιστές του χειρίστου είδους, αλλά και κομπλεξικοί. Νομίζουμε ότι είμαστε το κέντρο του κόσμου, ότι παράγουμε πολιτισμό και αντιπροσωπεύουμε το ιδεατό γένος.
Και βλέπουμε με μισό μάτι, τον ξένο και το ξένο προς εμάς ακόμα και αν μιλάει την ίδια γλώσσα, κι αν πιστεύει στον ίδιο "θεό".
Είμαστε ρατσιστές σε κάθε έναν που θεωρούμε κατώτερό μας.
Ξεχνώντας ότι η χώρα αυτή υπήρξε σταυροδρόμι πολιτισμών και φυλών. Σλάβοι, αρβανίτες, βενετοί, τούρκοι, πέρασαν και ανάμεσα στα άλλα άφησαν πίσω τους πράγματα για τα οποία καμαρώνουμε σήμερα.
Τρομάρα μας.
Δεν γουστάρουμε τους ξένους όταν είναι αλβανοί και ινδοί. Αλλά σκύβουμε την μέση με δέος στον προηγμένο δυτικό αλλοδαπό!
Ξανά τρομάρα μας.
Ποιοι; Εμείς! Που έχουμε ζήσει την μετανάστευση στο πετσί μας. Καραβιές φεύγαμε στην γη της επαγγελίας στην άλλη άκρη του πλανήτη, με τρένα στην γερμανία. Και τώρα φτύνουμε τον αλβανό που ζητά αξιοπρεπές μεροκάματο. Τρομάρα μας!
Αλλά τι περιμένεις όταν ο θείος που ζε 30 χρόνια στην Νά Υόρκη, κι έρχεται στο ελάντα, να φάει "στέκι" από το χωριό, τραβάει ζόρι και πίκρα, γιατί βλέπει ότι κι αυτή ακόμη η ελλαδίτσα, προχώρησε μπροστά και δεν είναι κολλημένη στην μιζέρια του '60, όπως όταν την άφησε!!!

Dream_Rider said...

Δυστυχώς, το παρακάτω μάλλον σας επιβαιβαιώνει και διαψεύδει τις δικές μου ελπίδες για κάτι διαφορετικό..

http://www.in.gr/news/article.asp?lngentityid=863259&lngdtrid=244

Γκρινιάρης said...

Καλησπέρα!

Μου άρεσαν τα σχόλια σας. Συμπληρώσατε τις σκέψεις μου.

Eximnos, η κυρία ήταν μεγάλη, μεσήλικη. Προτίμησα να την αγνοήσω.

Dream_rider, κοίτα σύμπτωση! Ούτε σχεδιασμένο να το είχα το post. Πολύ θα το ήθελα πάντως να επιβεβαιωνόσουν εσύ...

KitsosMitsos said...

Καλησπέρα.
Στην παράσταση του Avenue Q θίγεται και αυτό το θέμα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα that we all are a little bit racists...
Ισχύει και ισχύει στο ακέραιο. Λιγότερο ή περισσότερο, όλοι κάνουμε διακρίσεις βάσει φύλου, φυλής, χρώματος, δέρματος, καταγωγής και λοιπών χαρακτηριστικών, διακριτικών ή μη.

katerina said...

Όλα αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν.. Την καλησπέρα μου.
Με κάλυψες και δεν έχω κάτι να πω.

fpboy said...

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και στεναχωριέμαι για την κατάσταση γύρω μου.
Ο ρατσισμός των Ελλήνων όμως τους έχει γυρίσει μπούμερανγκ και τους κλείνει στο σπίτι.
Θα σου εξηγήσω τι εννοώ.
Σε δωρεάν συναύλιες οι ''Έλληνες'' δεν πάνε γιατί ''έχει όλο ξένους'', τα απογεύματα στις πλατείες δεν πάνε γιατί ''έχει ξένους'', στις ελεύθερες παραλίες δεν πάνε γιατι ''έχει όλο ξένους '' , έ, άστους να πήζουνε μπροστά στην τι-βι μέχρι να πεθάνουν ! Εκεί δεν έχει θα έχει ξένους.....

Γκρινιάρης said...

Kitsosmitsos, δεν ξέρω αν μπορώ να συμφωνήσω οτι όλοι είμαστε ρατσιστές. Ναι, όλοι διαχωρίζουμε, όλοι ξεχωρίζουμε τις γυναίκες από τους άντρες ή τους κίτρινους από τους μαύρους. Αλλά δεν νομίζω πως όλοι χρησιμοποιούν αυτό το διαχωρισμό για να κάνουν διακρίσεις. Για να θεωρήσουν κάποιον ποιο ταλαντούχο από τον άλλον, για να του δώσουν ή να του στερήσουν μια ευκαιρία ή μια θέση. Ρατσισμός δεν είναι να λες οτι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ρατσισμός είναι να λες οτι δεν είμαστε όλοι ίσοι. Κι αυτό δεν μπορώ να πω πως το κάνουν όλοι. Την καλησπέρα μου!

River, καλησπέρα.

Fpboy, δεν έχεις άδικο. Αυτές τις φράσεις τις ακούς πολύ συχνά πλέον. Πολύ εύστοχο το σχόλιο σου για την τηλεόραση.

Εξύμνoς said...

Αυτη η ατιμη η εκφραση "πας μη Ελλην βαρβαρος" ειναι δυστυχως διαχρονικοτατη...

Σοφία said...

@ Kitsosmitsos: Κι εμένα αυτό το τραγουδάκι μου ήρθε στο μυαλό όταν διάβασα το ποστ και συμφωνώ απόλυτα με τα λόγια του :-)

(πάμε όλοι μαζί)

Everyone's a little bit racist
Sometimes.
Doesn't mean we go
Around committing hate crimes.
Look around and you will find
No one's really color blind.
Maybe it's a fact
We all should face
Everyone makes judgments
Based on race.


Γιατί κακά τα ψέμματα, αν τον ρατσισμό τον δούμε στην πιο ήπια μορφή του (όχι δηλαδή όπως τον εννοούσε η Ku Klux Klan φτου φτου μακριά από εμάς) όλοι οι λαοί έχουν λίγο-πολύ τις ρατσιστικές τους προκαταλείψεις, και οι Έλληνες το ίδιο, παρόλο που μας αρέσει να θεωρούμαστε ανοιχτόμυαλοι, παιδαγωγημένοι και φιλόξενοι (μου χα χα). Γιατί φυσικά τίποτα από αυτά δεν είμαστε, αντιθέτως είμαστε εθνο-περήφανοι μέχρι αλαζονίας και πολύ ξενοφοβικοί.

Γιατί ναι μεν είμαστε ανοιχτόκαρδοι, φιλικοί και γλετζέδες άνθρωποι, και ανοίγουμε ευχαρίστως το σπίτι μας και την καρδιά μας, αλλά μόνο στους "δικούς μας" ανθρώπους. Τους ξένους τους βλέπουμε με καχυποψία και δυσπιστία, και πάντα έτσι τους βλέπαμε. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι το ποιους θεωρούμε ξένους. Κάποτε ξένος ήταν αυτός από το διπλανό χωριό, τώρα είναι ο Αλβανός, ο μαύρος, ο μετανάστης. Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν.

Θυμάμαι όταν άρχισα να δουλεύω στην Αγγλία, η πρώτη ερώτηση που μου έκαναν οι φίλοι και γνωστοί εν Ελλάδι ήταν πώς με αντιμετωπίζουν ως Ελληνίδα. Όχι ως ξένη γενικώς, αλλά ειδικώς ως Ελληνίδα, γιατί φυσικά οι Άγγλοι και λοιποί αλλοδαποί της Αγγλίας, άλλη δουλειά δεν έχουν από το να ασχολούνται με τα χούγια των Ελλήνων. Όταν έλεγα ότι δεν είχα παρατηρήσει την παραμικρή διαφορά στον τρόπο μεταχείρησης, σχεδόν απογοητεύονταν από την απάντησή μου... Ή ίσως να νόμιζαν ότι τους λέω ψέμματα. Όλα είναι πιθανά...

NdN said...

Καλησπέρα φίλε Londoner,

Δυστυχώς έχεις απόλυτο δίκιο. Το χειρότερο είναι ότι είχε άποψη για κάτι που δεν ήξερε. Η άποψη μου για τους Ινδούς είναι η ίδια με την δική σου.

Πάντως μην τα μεγαλοποιούμε τα πράγματα. Ρατσιστές και ξερόλλες υπάρχουν σε όλα τα κράτη, δεν είναι προνομιο ελληνικό. Dream rider έχει δίκιο, μπορεί να μην αποτελεί δικαολογία, αλλά δεν είμαστε και ρατσιστές (η πλειοψηφία τουλάχιστον).

Anonymous said...

Ωραίο θέμα, αλλά πιστεύω χωρίς αρχή και τέλος, όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά για όλους, υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα σε όλους τους τόπους, τους χρόνους και τους λαούς. Να δώσω ένα παράδειγμα, κανένας, εκτός συνόρων, δεν προσφωνεί Hellas ή Ηellines αλλά Greece ή Greeks ποία ετυμολογία έχουν αυτές οι λέξεις και πότε τις χρησιμοποιούσαν οι Ευρωπαίοι; αρκετοί δε χρησιμοποιούν την έκφραση ακόμα και σήμερα όταν θέλουν να μιλήσουν προσβλητικά για κάποιον προσδίδοντας του ιδιότητα απατεώνα, κλέφτη και κακοποιού γενικότερα ή να τον θέσουν σε κάποια μορφή κοινωνικού περιθωρίου. Πιστεύω λοιπόν ότι ο ρατσισμός δεν έχει να κάνει με τους λαούς αλλά με την παιδεία του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά που κατ΄ επέκταση βελτιώνει ή μειώνει την εικόνα της κοινωνίας που είναι ενταγμένος. Επομένως ανάλογα με την κρίση μας μπορούμε να επιλέξουμε τον τόπο διαμονή μας και τους φίλους μας αγωνιζόμενοι πάντα ενάντια σε κάθε μορφή ρατσισμού.

Γκρινιάρης said...

Είναι μεγάλο το θέμα και όλοι έχουμε την άποψή μας. Ο καθένας λίγο ή πολύ διαφορετική από του άλλου.
Χαίρομαι που ακούσατε τη δική μου και που διάβασα τις δικές σας!

Jason said...

Γκρινιάρη, καλή χρονιά καταρχάς, ελπίζω να είναι όλα λαμπρά και ανθηρά εκεί στα Λονδίνα ( παρά όλους τους αράπηδες, τους κιτρινιάρηδες και τους βρωμοάραβες που ξέρω ότι έχετε εκεί :) ).

Το κείμενο σου είναι πολύ ενδιαφέρον, αν και εγώ στην ουσία του θα συμφωνήσω περισσότερο με το σχόλιο του dream_rider. Να συμπληρώσω όμως ότι η διαφορετικότητα δε μας ενοχλεί τόσο όταν πρόκειται για δυτικοευρωπαίους, που ιστορικά τους έχουμε ταυτίσει με πρότυπα πολιτισμού και ανάπτυξης, αλλά μας ενοχλεί βέβαια όταν έχουμε να κάνουμε με Αλβανούς, Ρουμάνους, με Τούρκους, με Ινδούς και Πακιστανούς κλπ..
Τέλος πάντων, συμφωνώ κυρίως ως προς το ότι δεν μπορούμε να έχουμε όλοι άποψη για όλα, οπότε ας μην μπω κι εγώ στη διαδικασία να κρίνω αυτούς που κρίνουν, γιατί ποιος ξέρει σε τι γειτονιά έχει μεγαλώσει ο καθένας, τι έχει δει με τα μάτια του, τι σωστή ή λανθασμένη εντύπωση έχει σχηματίσει.

Γκρινιάρης said...

Καλή χρονιά Jason. Θα συμφωνήσω σ' αυτό που λες περί βιωμάτων. Σίγουρα ο καθένας έχει διαφορετικά ερεθίσματα που οδηγούν στη διαμόρφωση μιας άποψης ή και μιας στάσης ζωής. Το θέμα είναι οτι οι εμπειρίες και τα βιώματά μας δημιουργούν απόψεις με τη μέθοδο της γενίκευσης. Κι όσο κι αν συναισθηματικά αυτό μπορεί να στέκει για κάποιους, εγώ δε μπορώ να δεχτώ οτι η καταγωγή μπορεί να είναι κριτήριο για να στερηθεί κάποιος, έστω και κεκαλλυμένα, μια ευκαιρία επαγγελματική, μια επιβράβευση από την κοινωνία, ένα μέλλον διαφορετικό από αυτό που έχει καθιερωθεί. Γιατί στην Ελλάδα ο Αλβανός είναι εργάτης ή αγρότης, η Φιλιππινέζα οικιακή βοηθός, ο Κινέζος παράνομος πωλητής και ο Πακιστανός καθαριστής τζαμιών, ενώ στην Αγγλία μπορεί να είναι ο Νιγηριανός διευθύνων σύμβουλος, ο Κινέζος καθηγητής Φυσικής, η Ρωσίδα υπάλληλος στην τράπεζα και ο Ινδός δικηγόρος;

Jason said...

Είσαι σωστός.

Γκρινιάρης said...

Χμμμ... Κεκαλυμμένα... Μου ξέφυγε. Κάτι δε μου καθόταν καλά.

Anonymous said...

Πες τα χρυσόστομες (καιμ λοιποί χρυσόστομοι και χρυσόστομες)!!!!

Μπήκε μια δραχμή στις τσέπες μας και γίναμε ξαφνικά της καλής κοινωνίας, εμείς οι Νεοέλληνες...

Τα έχω πάρει τελευταία, πρέπει να κάνω post!

Γκρινιάρης said...

Γράψε Penny! Βοηθάει στο να τα βγάλεις από μέσα σου!