Thursday 17 January 2008

The Kite Runner

Χτες κοιτώντας στο internet τις ταινίες που παίζονται στις κοντινές αίθουσες για να αποφασίσω που θα πάω, ήμουν μεταξύ δύο επιλογών. Άλλου ενός blockbuster ή κάτι διαφορετικού; Αποφάσισα οτι δεν σήκωνα κι άλλη μια-από-τα-ίδια κι έτσι πήγα και είδα το The Kite Runner (Χαρταετοί πάνω απ' την πόλη, βρήκα τον ελληνικό τίτλο). Σε σκηνοθεσία Marc Forster, η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αφγανοαμερικανού συγγραφέα Khaled Hosseini.

Με λίγα λόγια: ήταν από τις καλύτερες ταινίες που έχω δει εδώ και πάρα πολύ καιρό! Και ξέρετε πως δεν λέω τόσο εύκολα τέτοια μεγάλα λόγια. Αλλά αυτήν την ταινία θα είναι πραγματικά κρίμα αν δεν τη δείτε. Δυνατή, συγκινητική, με σκηνές που σε αγγίζουν και τις παρακολουθείς άφωνος, όχι γιατί έχεις αγωνία αλλά γιατί θες να ρουφήξεις την ένταση της στιγμής! Με γέμισε! Όταν έπεσαν οι τίτλοι τέλους, είχα ένα χαμόγελο. Όχι για κάποιο happy end, αλλά επειδή είχα κατακλυστεί από συναισθήματα.

Η υπόθεση σε μια γραμμή, όπως την έχει το imdb (που του δίνει βαθμολογία 7.9/10): After spending years in California, Amir returns to his homeland in Afghanistan to help his old friend Hassan, whose son is in trouble.

Και λίγο πιο αναλυτικά: ο Amir είναι ένας Αφγανός ο οποίος στην παιδική του ηλικία ξενιτεύεται με τον πατέρα του κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής εισβολής. Αρκετά χρόνια μετά φεύγει από την Αμερική όπου ζει και επιστρέφει στην Καμπούλ που πλέον βρίσκεται υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν. Στο πρώτο μισό η ταινία εστιάζει στα παιδικά χρόνια ενώ στο δεύτερο στο τι συναντά γυρνώντας πίσω.

Μην τη χάσετε!

10 comments:

Σοφία said...

Την είδα κι εγώ (προχθές!) και συμφωνώ απόλυτα με όσα λες. Φοβερή ταινία και σίγουρα από τις καλύτερες της χρονιάς. Απορώ πώς δεν έχει διαφημιστεί περισσότερο, γιατί πραγματικά είναι εξαιρετική.

Έχεις διαβάσει το βιβλίο στο οποίο βασίζεται;

Σοφία said...

Καλή ακούγεται, αλλά θα περιμένω να την δω σε dvd, εκτός κι αν στο μεταξύ παίξει καμιά Θεσσαλονίκη!
Καλημέρα γκρινιάρη!

Γκρινιάρης said...

Καλημέρα!

Σοφία, όχι, δεν έχω διαβάσει το βιβλίο. Αλλά το σκέφτομαι. Εσύ; Ναι, η ταινία έχει διαφημιστεί ελάχιστα. Εγώ που έχω πάει αρκετά σινεμά τελευταία δεν είχα δει κανένα trailer.

Graso, ναι, να τη δεις οπωσδήποτε. Σίγουρα βλέπεται και σε DVD άνετα αν και τα λεφτά της τα αξίζει με το παραπάνω. Σε σχέση με άλλα που πάμε και βλέπουμε δηλαδή...

Σοφία said...

Όχι, δεν το έχω διαβάσει, αλλά είναι στα υπόψην.

Ούτε κι εγώ είχα δει τρέιλερ της ταινίας, μόνο κάποιες λίγες αφίσες. Πράγμα που αποδεικνύει ότι σπάνια το μέγεθος της διαφημιστικής καμπάνιας είναι ανάλογο της ποιότητας της ταινίας - και ένας θεός ξέρει πόσες άλλες καλές ταινίες χάνουμε έτσι.

Anonymous said...

Γκρινιάρη, εμένα με έπεισες! :-) Όταν την δω θα σου πω εντυπώσεις!

kat. said...

δεν με βλέπω να το βλέπω..

~~A~~ said...

Δείτε και αυτό

Laplace said...

gkriniaroulh k emena me epeises :)
etsi opws ta grafeis pws na mhn peistw :)

Γκρινιάρης said...

Asteraki, θα περιμένω τις εντυπώσεις!

Kat., περί ορέξεως κολοκυθόπιτα! :)

~~Α~~ πολύ ενδιαφέρον αυτό, δεν το ήξερα οτι απαγορεύτηκε στο Αφγανιστάν για αυτόν τον λόγο που αναφέρεται!!!

Laplace78, θα περιμένω εντυπώσεις κι από σένα.

Πάντως παιδιά αξίζει η ταινία. Και τώρα διαπίστωσα το δεύτερο μυθιστόρημα του συγγραφέα είναι το A Thousand Splendid Suns, το οποίο βλέπω εδώ και μήνες να παίζει πάρα πολύ στις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων.

Σοφία said...

Έλα μωρέ που απαγορεύτηκε γι' αυτό το λόγο. Εγώ πιστεύω πως απαγορεύτηκε επειδή τους παρουσιάζει σαν αγροίκους (τους Ταλιμπάν εννοώ, όχι τους Αφγανούς γενικότερα) και δείχνει πόσο διαφορετική ήταν η ζωή "πριν". Και εντάξει, όταν απαγορεύεις ό,τι δεν σε συμφέρει, κι αυτό κάτι δείχνει...